Χαμηλή Αυτοεκτίμηση
Είστε από τους ανθρώπους που προσπαθούν να σκεφτούν θετικά και ζητάτε συνεχώς την επιβεβαίωση; Έχετε διαβάσει πολλά βιβλία αυτοβελτίωσης σχετικά με την αυτοπεποίθηση; Αλλά βαθιά μέσα σας ακόμη νιώθετε ότι δεν είστε αρκετά καλοί; Το να νιώθετε ανεπαρκείς είναι ένα πράγμα που νιώθετε βαθιά μέσα σας. Αλλά για να το αλλάξετε και να σταματήσετε να κατηγορείτε συνεχώς τον εαυτό σας απαιτείται σοβαρή εσωτερική δουλειά. Γιατί;
Τόσο για τους άντρες, όσο και για τις γυναίκες, η χαμηλή αυτοεκτίμηση έχει τις ρίζες της σε πολύ βαθιά θέματα. Αυτό γίνεται ξεκάθαρο όταν βλέπετε τους λόγους για τους οποίους δεν νιώθετε καλά.
Που οφείλεται η χαμηλή αυτοεκτίμηση;
1. Έχετε κάποιες βαθιές πεποιθήσεις που σας υπονομεύουν
Οι σκέψεις που κάνουμε στο μυαλό μας είναι πολύ πιο ανίσχυρες από αυτές που φωλιάζουν στο υποσυνείδητο. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση συνδέεται αναπόφευκτα με καλά κρυμμένες υποθέσεις σας για τον κόσμο, τους άλλους και τον εαυτό σας οι οποίες είναι λανθασμένες. Αυτές οι ισχυρές πεποιθήσεις συχνά διαμορφώνονται στην παιδική ηλικία, με την απλή αντίληψη ενός παιδιού. Για αυτό μπορεί να είναι υπερβολικά δραματικές και ψευδείς. Και μπορεί και χωρίς να το θέλετε να βασίζετε ολόκληρη τη ζωή σας γύρω από αυτές τις πεποιθήσεις.
Για παράδειγμα, ένα παιδί με έναν γονέα που ξαφνικά το εγκαταλείπει χωρίς λόγο δεν μπορεί να καταλάβει το ξέσπασμα ενός ενήλικα ή γιατί θέλει να φύγει από το σπίτι μετά από ένα καυγά. Στο μυαλό του παιδιού, η ισχυρή πεποίθηση ότι "αν αγαπάει κάποιον αυτός θα το αφήσει" δημιουργείται στο μυαλό του. Ακόμη και αν ο γονέας γυρίσει πίσω μετά από μερικές ημέρες η πεποίθηση αυτή παραμένει, και το παιδί μεγαλώνει και γίνεται ενήλικας που δεν δημιουργεί στενές σχέσεις με κανέναν.
2. Αν ακούσετε βαθιά μέσα σας, η εσωτερική σας φωνή είναι επικριτική
Δεν είναι καθόλου εύκολο να πείσετε τον εαυτό σας να σκέφτεται θετικά. Πολλοί από εμάς δεν ακούνε καθόλου τις σκέψεις τους. Αν το κάνουμε, το μυαλό μας ανακαλύπτει όλες τις αρνητικές σκέψεις. Η ενσυνειδητότητα είναι μια εξαιρετική τεχνική για να ρίχνουμε τους ρυθμούς μας ώστε να ακούμε τις σκέψεις μας ξεκάθαρα. Αφορά το να ακούτε και να αφήνετε τις σκέψεις σας να ρέουν χωρίς να τις κρίνετε.
3. Περιβάλλεστε από ανθρώπους που ασκούν συνεχώς κριτική
Φυσικά μερικοί από εμάς δεν είναι ανάγκη να έχουν αρνητικές σκέψεις για να επιβεβαιώσουν ότι δεν νιώθουν καλά. Αφήνουμε τους άλλους τοξικούς ανθρώπους να μας επηρεάζουν αλλά συνειδητά επιλέγουμε τοξικές φιλίες και ανθυγιεινές σχέσεις στις οποίες οι άλλοι μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα χωρίς να έχει σημασία πόσο σκληρά προσπαθούμε για να τους ικανοποιήσουμε.
4. Έχετε επικριτικούς, απαιτητικούς και απόμακρους γονείς
Ίσως να είχατε μια "καλή παιδική ηλικία". Να μεγαλώσατε σε ένα όμορφο σπίτι, οι γονείς σας να μην χώρισαν, ποτέ να μην ζητήσατε τίποτα.
Αλλά μπορεί να ζητούσατε την επιβεβαίωση και την αγάπη που κάθε παιδί έχει ανάγκη.
Αν οι γονείς σας πάντα ήθελαν να είστε ο πιο έξυπνος, ο πιο ήσυχος, ο πιο αθλητικός ή αν προτιμούσαν κάποιον άλλο συγγενή όποιος και αν ήταν αυτός, το μήνυμα ήταν ότι δεν ήσασταν αρκετός. Ίσως οι γονείς σας να μην σας έδωσαν την αγάπη που θέλατε εξαιτίας των δικών τους ανεπίλυτων θεμάτων.
Σαν παιδιά φυσιολογικά ζητάμε την επιβεβαίωση και την αγάπη. Έτσι μαθαίνουμε να πνίγουμε την πραγματική μας προσωπικότητα και να γινόμαστε το "καλό" παιδί , με αποτέλεσμα να γινόμαστε ενήλικες που δεν έχουμε νιώσει ποτέ την αίσθηση της αξία μας.
5. Οι φροντιστές σας δεν σας προσέφεραν σταθερότητα ή ασφάλεια
Μερικά παιδιά έχουν ένα γονέα ο οποίος απλά δεν μπορεί να τους προσφέρει ένα περιβάλλον ασφάλειας και έτσι δεν εμπιστεύονται τους γονείς καθώς δεν ξέρουν αν θα είναι εκεί για αυτά. Ίσως ένας γονέας σας να ήταν αλκοολικός, να είχε κατάθλιψη ή να ήταν σε μια τοξική σχέση που να απαιτούσε όλη την προσοχή του.
Αν ένας γονέας δεν είναι καλά το παιδί νιώθει υπεύθυνο για την ευτυχία του γονέα. Τα παιδιά πιστεύουν ότι αν συμπεριφέρονται με συγκεκριμένο τρόπο, κάνουν συγκεκριμένα πράγματα, και είναι καλύτερα/εξυπνότερα παιδιά τότε οι γονείς τους θα είναι εντάξει. Για αυτό δημιουργείτε την πεποίθηση ότι δεν είστε αρκετά καλοί.
6. Δεν είχατε υγιή προσκόλληση ως παιδιά
Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς ή οι φροντιστές σας δεν μπόρεσαν να σας προσφέρουν αγάπη και στοργή, αυτό που αποκαλούμαι "προσκόλληση" στην ψυχολογία.
Η θεωρία της προσκόλλησης πρεσβεύει ότι τα πρώτα επτά χρόνια της ζωής του ένα παιδί χρειάζεται ανιδιοτελή αγάπη για να μπορέσει να εμπιστευτεί τους γονείς ή τους φροντιστές του. Αν αυτό δεν συμβεί, δημιουργείται ένα πρότυπο "αγχώδους προσκόλλησης", το οποίο δημιουργεί την έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό του ή στους άλλους και την έλλειψη αυτοπεποίθησης.
7. Έχετε βιώσει κάποιο ψυχικό τραύμα στο παρελθόν
Τα ψυχολογικά τραύματα της παιδικής ηλικίας διαμορφώνουν την αίσθηση της αξίας στο παιδί.
Τα περισσότερα παιδιά νιώθουν υπεύθυνα για τα τραύματά τους, ειδικά αν αυτά αφορούν σε σωματική κακοποίηση ή σεξουαλική κακοποίηση. Εσωτερικεύουν την ιδέα ότι είναι κακά και δεν αξίζουν, για αυτό και αξίζουν αυτή τη συμπεριφορά.
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το περιβάλλον και οι εμπειρίες της παιδικής μας ηλικίας μας επηρεάζουν. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες. Μερικοί άνθρωποι έχουν πιο ευαίσθητες προσωπικότητες, για παράδειγμα, για αυτό και ταλαιπωρούνται περισσότερο.
Και μερικές φορές είναι ένα σοβαρό τραύμα στην ενήλικη ζωή που μας κάνει να μην νιώθουμε αρκετά καλοί, όπως η προδοσία. Τότε η αυτοπεποίθηση μας πέφτει και χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να επουλώσουμε τις πληγές μας, αν είχαμε βιώσει ένα τραύμα στην παιδική μας ηλικία.
Ενίσχυση αυτοεκτίμησης - υψηλή αυτοεκτίμηση
Εάν το παρελθόν σας αποτελεί εμπόδιο για το μέλλον σας, τότε ζητήστε τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή. Η ψυχοθεραπεία βοηθά στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης , επικεντρώνεται στα θέματα που αντιμετωπίζετε τώρα και στην αλλαγή του τρόπου σκέψης.
Χαμηλή Αυτοεκτίμηση
Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας, να ανακαλύψετε τις δυνάμεις που ήδη έχετε και να τις χρησιμοποιήσετε για να κάνετε καλύτερες επιλογές στη ζωή σας. Θα μάθετε να είστε πιο επιεικείς με τον εαυτό σας και τους άλλους.