Κάνε το Τεστ
Δεν μπορώ να αποδεχτώ τον χωρισμό, Χωρισμός, Αποδοχή χωρισμού, Τι μπορώ να κάνω για να αποδεχτώ το χωρισμό, Πως μπορώ να αποδεχτώ το χωρισμό, Πως να ξεπεράσω ένα χωρισμό

Δεν μπορώ να αποδεχτώ τον χωρισμό

Δεν μπορώ να αποδεχτώ τον χωρισμό

Ο χωρισμός μετά από μια μακροχρόνια σχέση είναι μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία, και φυσικά τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα αν ήσασταν παντρεμένοι, αν έχετε παιδιά, κοινή περιουσία. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν να αποδεχτούν το χωρισμό.

Δείτε τη μεγάλη εικόνα

Ίσως είναι πολύ δύσκολο να δείτε καθαρά τα πράγματα όταν συνεχώς σκέφτεστε όσα έχετε ζήσει με τον πρώην σας. Ο χωρισμός είναι μια επώδυνη διαδικασία. Δεν είναι εύκολο κάποιος να βρει το σύντροφο της ζωής του. Ωστόσο, κάθε σχέση είναι μια ευκαιρία για να μάθετε περισσότερα για τον εαυτό σας και τι θέλετε και έχετε ανάγκη από ένα σύντροφο.

Το ταξίδι προς την ιδανική σχέση περιλαμβάνει πολλές δυσκολίες.

Αν σας έχει χωρίσει ο πρώην σας αυτό δεν σημαίνει ότι είστε κακό άτομο, ή ότι δεν αξίζετε. Απλά η σχέση σας δεν λειτούργησε, δεν έχετε αποτύχει εσείς ως άτομο.

Δεν είστε το θύμα της υπόθεσης

Μπορείτε να πενθήσετε για την απώλεια της σχέσης σας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είστε "θύμα". Σίγουρα έχετε νιώσει πόνο, εύχεστε τα πράγματα να είχαν γίνει διαφορετικά, νιώθετε έντονο θυμό και θλίψη. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι είστε ένα άτομο που περνάει μια δύσκολη μεταβατική κατάσταση, αλλά τελικά θα καταφέρετε να προχωρήσετε.

Επίσης, δεν πρέπει να σκέφτεστε ότι ο πρώην σας , σας χώρισε επειδή ήσασταν "κακοί". Να θυμάστε, ότι η σχέση δεν λειτούργησε. Σίγουρα θα υπήρχαν θετικά στοιχεία στη σχέση.

Κανένας δεν ξεκινά μια σχέση περιμένοντας να χωρίσει. Αν η σχέση σας δεν πήγαινε καλά, ίσως ο χωρισμός να είναι ωφέλιμος και για τους δυο, ώστε να προχωρήσετε στη ζωή σας.

Επίσης, δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθείτε να πείσετε το σύντροφό σας να αλλάξει την απόφασή του. Μην λέτε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν, μην παρακαλάτε να γυρίσει πίσω.

Τα προβλήματα που μπορεί να σας οδήγησαν στο χωρισμό μπορεί να υπήρχαν εδώ και καιρό, να τα έχετε συζητήσει και να έχετε κάνει προσπάθειες να βελτιώσετε τα πράγματα. Είναι σοφό λοιπόν να αναγνωρίσετε πότε κάτι είναι χαμένος χρόνος, και να το αφήνετε πίσω σας.

Εκτιμήστε την ειλικρίνεια του συντρόφου σας. Πιστέψτε με είναι σίγουρα χειρότερο κάποιος να προσποιείτε ότι προσπαθεί για τη σχέση, όταν ουσιαστικά δεν το κάνει. Δεν θέλετε κάποιος να μένει μαζί σας επειδή σας λυπάται.

Κάντε τις ερωτήσεις που θέλετε στον πρώην σας

Καλό είναι να κάνετε μια ειλικρινή συζήτηση με το σύντροφό σας για το χωρισμό και για όσα δεν δούλεψαν στη σχέση σας. Έτσι, θα πάρετε πολύτιμες πληροφορίες.

Μπορείτε να πάρετε σημαντικά μαθήματα για τον εαυτό σας και φυσικά μπορεί να θέλετε να κάνετε κάποιες ερωτήσεις στον πρώην σας για να μπορέσετε να κατανοήσετε όσα συνέβησαν και να μπορέσετε να προχωρήσετε. Μπορείτε να ρωτήσετε τα εξής:

  • Τι σου έλειπε από τη σχέση που θα σε έκανε πιο ευτυχισμένο;
  • Τι δούλεψε καλά στη σχέση μας;
  • Τι θα έλεγες για εμένα ως σύντροφο;

Εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας για την αξία του πρώην σας στη ζωή σας

Δύο σύντροφοι μοιράζονται συναισθήματα, αναμνήσεις, σκέψεις, στιγμές και φυσικά ο πρώην σας μπορεί να έχει κάποια στοιχεία που ακόμη θαυμάζετε.

Οι σχέσεις έχουν πολλές αποχρώσεις. Πάρτε λίγο χρόνο για να δείτε όλα τα καλά στη σχέση σας και να μην επικεντρώνεστε στα άσχημα.

Αυτό το κομμάτι του χωρισμού μπορεί να είναι μια πρόκληση και φυσικά δεν σημαίνει ότι θα είστε ξανά μαζί με τον πρώην σας. Είναι ένας ώριμος και ισορροπημένος τρόπος να πείτε "αντίο και ευχαριστώ".

Χωρισμός, Αποδοχή χωρισμού, Πως να ξεπεράσω ένα χωρισμό

Πενθήστε με το δικό σας ρυθμό

Σίγουρα θα νιώθετε πολλά συναισθήματα μετά το χωρισμό, και είναι ανάγκη να τα εκφράσετε και να τα επεξεργαστείτε. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με το άτομο που σας χώρισε.

Δεν μπορεί ο πρώην σας να είναι η αιτία και η θεραπεία του πόνου σας. Ειδικά , αν αυτός ήθελε να τελειώσει η σχέση σας, αυτό σημαίνει ότι δεν θέλει καμία επαφή μαζί σας.

Είναι δύσκολο όταν πρέπει να αποχωριστείτε ξαφνικά ένα άτομο με το οποίο έχετε περάσει πολλά μαζί.

Τα στάδια του πένθους περιλαμβάνουν την άρνηση, το θυμό, τη διαπραγμάτευση, την κατάθλιψη, την αποδοχή. Σίγουρα θα βιώσετε όλα αυτά τα στάδια με διαφορετικά ένταση, και ίσως πάνω από μια φορές. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και αναγκαίο. Καλό είναι να μιλήσετε σε έναν ψυχοθεραπευτή, σε ένα φίλο ή σε ένα μέλος της οικογένειας.

Βασιστείτε στο υποστηρικτικό σας δίκτυο

Οι φίλοι και η οικογένεια σας είναι το άμεσο υποστηρικτικό σας δίκτυο, που φυσικά δεν πρέπει να παραμελείτε όταν έχετε μια σχέση.

Μιλήστε στους φίλους και στην οικογένειά σας ότι η σχέση τελείωσε. Μην μοιράζεστε λεπτομέρειες με τις οποίες δεν νιώθετε άνετα.

Είναι ανάγκη να μιλήσετε σε κάποιον για τον χωρισμό μας και να μην απομονώνεστε. Η φιλία είναι το καλύτερο φάρμακο όταν νιώθουμε πληγωμένοι και η ψυχοθεραπεία είναι βοηθητική ώστε να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας χωρίς πίεση.

Η πραγματική στιγμή που χωρισμού δεν είναι το χειρότερο κομμάτι. Το χειρότερο κομμάτι είναι μετά…όταν συνειδητοποιείτε ότι έχετε χωρίσει με έναν άνθρωπο που έχετε μοιραστεί μαζί τη ζωή σας. Η αλλαγή αυτή είναι μεγάλη και είναι εύκολο να σας παρασύρουν συναισθηματικά οι παλιές σας συνήθειες.

Μην προσπαθείτε να μείνετε φίλοι με τον πρώην σας

Αυτή είναι η εξαίρεση , όχι ο κανόνας.

Μην προσπαθείτε να κρατήσετε επαφή με τον πρώην σας γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να νιώθετε πιο άσχημα.

Αν προσπαθείτε να μείνετε φίλοι αμέσως μετά το χωρισμό αυτό δεν θα λειτουργήσει επειδή ακόμη νιώθετε πόνο για το χωρισμό.

Όταν προσπαθείτε να μείνετε φίλοι σπαταλάτε το χρόνο σας, το χρόνο που έχετε να επεξεργαστείτε τις εμπειρίες σας, να επουλωθείτε και να προχωρήσετε. Δεν χρειάζεστε την φιλία του πρώην σας. Χρειάζεστε χρόνο για να βγείτε από αυτή την κατάσταση.

Αν είχατε μια δυνατή φιλία στη σχέση σας, μην πιέζεστε να διατηρήσετε τη φιλία, μέχρι να έχετε ξεπεράσει την ιδέα ότι μπορεί να είστε ξανά μαζί. Αν η φιλία σας αξίζει, θα φανεί με την πάροδο του χρόνου.

Επιμείνετε στην αρχική απόφαση

Ίσως ο πρώην σας να θέλει να μείνετε φίλοι, αλλά αν θέλετε να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας, γνωρίζετε ότι θέλει κάτι περισσότερο από τη φιλία. Μπορεί να νιώθει το κενό που του δημιούργησε η απουσία σας, και σε μια αδύναμη στιγμή, να αμφιβάλλει για την απόφασή του και να θέλει να έρθει σε επαφή μαζί σας. Μην πέφτετε σε αυτή την παγίδα.

Εμπιστευτείτε την αρχική σας απόφαση και μην υποκύπτετε.

Υποστηρίξτε το χωρισμό με τις πράξεις σας

Διακόψτε την επαφή με τον πρώην σας, τουλάχιστον στο πρώτο διάστημα μετά το χωρισμό. Μην στέλνετε μηνύματα, μην παίρνετε τηλέφωνα, μην τον παρακολουθείτε στα social media.

Γιατί χρειάζεται να το κάνετε αυτό;

  • Δείχνει ότι η σχέση σας έχει αλλάξει μόνιμα.
  • Δείχνετε σεβασμό στον εαυτό σας καθώς του δίνετε χρόνο και χώρο να πενθήσει.
  • Μπορείτε να προχωρήσετε στη ζωή σας χωρίς περισπασμούς.

Μην προσπαθείτε να κάνετε τον πρώην σας να νιώσει καλά

Από τη στιγμή που δεν μπορείτε να βασιστείτε στον πρώην σας για παρηγοριά μετά το χωρισμό, το ίδιο ισχύει και για αυτόν.

Επικεντρωθείτε στη δική σας εξέλιξη και επούλωση, αντί να προσπαθείτε να τον κάνετε να νιώσει καλύτερα.

Δεν είναι δίκαιο να μπαίνετε σε αυτή τη θέση και είναι λάθος να πιέζετε στον εαυτό σας για κάτι τέτοιο. Στέλνετε μπερδεμένα μηνύματα και τελικά και οι δύο θα νιώθετε χειρότερα.

Ο εαυτός σας πρέπει να είναι τώρα η προτεραιότητά σας.

Επενδύστε στον εαυτό σας

Είναι πολύ σημαντικό μετά από το τέλος μιας σχέσης να ανακαλύψετε ξανά τον εαυτό σας και να επενδύσετε στην ταυτότητά σας. Αφιερώστε χρόνο σε πράγματα που αγαπάτε, και εξερευνήστε κάποια καινούργια.

Ένας χωρισμός μπορεί να σας κάνει να νιώθετε απολύτως αποδιοργανωμένοι, και είναι ανάγκη να έχετε ένα πρόγραμμα, μια ρουτίνα που θα σας δίνει την αίσθηση του ελέγχου στη ζωή σας.

Η σωματική και η συναισθηματική σας υγεία πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα. Είναι ανάγκη να κοιμάστε καλά, να τρώτε υγιεινά, να κάνετε άσκηση και να περνάτε χρόνο με τους φίλους σας.

Δώστε την άδεια στον εαυτό σας να κλάψει αν το έχετε ανάγκη. Ακόμη και αν ο χωρισμός αποδειχθεί ότι ήταν η καλύτερη επιλογή για εσάς μακροπρόθεσμα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πενθήσετε για την απώλεια.

Μην κάνετε σεξ με τον πρώην σας

Αν κάνετε σεξ με τον πρώην σας σίγουρα θα το μετανιώσετε. Όταν μοιράζεστε μια τέτοια εμπειρία με έναν άνθρωπο που έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για εσάς, θα νιώσετε άσχημα.

Στην καλύτερη περίπτωση τα μηνύματα που θα λαμβάνετε για τις αξίες σας και τις σχέσεις θα είναι αντικρουόμενα.

Στη χειρότερη περίπτωση, θα νιώσετε ότι χρησιμοποιείτε ένα ευάλωτο άτομο για να νιώσετε καλύτερα ή αφήνετε τον άλλο να σας εκμεταλλευτεί. Και αυτή η αίσθηση είναι πολύ αρνητική.

Αναγνωρίστε γιατί η σχέση τελείωσε

Βγείτε ραντεβού μόνο όταν θα θέλετε να γνωρίσετε νέους ανθρώπους

Αν βγείτε ένα ραντεβού απλά για να τονώσετε την αυτοπεποίθηση σας, τελικά δεν θα νιώσετε καλύτερα.

Το να θέλετε να γνωρίσετε νέους ανθρώπους είναι πολύ διαφορετικό από το να θέλετε απελπισμένα να γνωρίσετε κάποιον για να αποσπάσετε την προσοχή σας.

Χρειάζεστε χρόνο για να επεξεργαστείτε την παλιά σας σχέση. Δείξτε σεβασμό στον εαυτό σας και βεβαιωθείτε ότι είστε ψυχικά και συναισθηματικά έτοιμοι πριν βγείτε ραντεβού. Καλό είναι να κλείσετε το προηγούμενο κεφάλαιο πριν ξεκινήσετε το επόμενο.

Αν και οι δύο έχετε μετανιώσει για το χωρισμό, μην κάνετε εσείς το πρώτο βήμα για την επανασύνδεση

Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να σας λείπει ο πρώην σας και να έχετε μετανιώσει για το χωρισμό σας. Μπορεί να είναι δύσκολο να αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας. Καλό είναι να περιμένετε τουλάχιστον τρεις μήνες για να μπορείτε να δείτε καθαρά την κατάσταση, ώστε να αποφασίσετε αν θέλετε να προσπαθήσετε ξανά για τη σχέση σας.

Ωστόσο, καλό είναι να μην κάνετε εσείς το πρώτο βήμα για την επανασύνδεση. Αν ο πρώην σας θέλει να είστε ξανά μαζί, είναι ανάγκη να το συζητήσει μαζί σας, και να είναι πρόθυμος να κάνει πράγματα ώστε η σχέση σας να πετύχει.

Δείξτε σεβασμό στον εαυτό σας και μην παρακαλάτε τον πρώην σας να γυρίσει πίσω. Η απόσταση θα σας βοηθήσει να δείτε από άλλη οπτική τα πράγματα. Πολλά μπορεί να συμβούν σε τρεις μήνες.

Θεραπευτική αντιμετώπιση του χωρισμού 

Ένας χωρισμός μπορεί να προκαλέσει βαθιά συναισθηματικά τραύματα. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας για τη σχέση σας,  να ξεπεράσετε τον πόνο και να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας. Έτσι, θα μπορέσετε να προχωρήσετε στη ζωή σας και να δημιουργήσετε υγιείς σχέσεις.

Κατηγορία: