Δέσμευση στις σχέσεις
Οι συναισθηματικές σχέσεις περιλαμβάνουν τους οικογενειακούς δεσμούς, τις φιλικές και τις ρομαντικές σχέσεις. Όλες βασίζονται στην αγάπη, αλλά τι ακριβώς περιλαμβάνει η αγάπη; Το πάθος, η εμπιστοσύνη και η δέσμευση είναι τρία πολύ σημαντικά στοιχεία για κάθε σχέση.
Τι είναι η δέσμευση;
Η δέσμευση είναι η επιθυμία των ανθρώπων να μείνουν μαζί. Όλες οι σχέσεις απαιτούν συγκεκριμένο βαθμό δέσμευσης. Προφανώς, η δέσμευση στην οικογένεια ή στους φίλους είναι διαφορετική από τη δέσμευση στο σύντροφό σας. Γενικά, οι ρομαντικές σχέσεις απαιτούν περισσότερη δέσμευση από τις φιλίες.
Η δέσμευση είναι ένας τύπος κοινωνικού συμβολαίου που αποδέχονται και τα δύο μέρη. Οι λέξεις, φίλοι, ζευγάρι , παντρεμένοι δηλώνουν την δέσμευση. Το πρόβλημα είναι ότι συγκεκριμένες πτυχές αυτής της δέσμευσης δεν περιγράφονται ρητά από το κάθε μέρος. Το περιεχόμενο αυτής της δέσμευσης αντανακλά τις προσδοκίες της κοινωνίας για το πως πρέπει να είμαστε.
Ο κύριος στόχος της δέσμευσης στις σχέσεις είναι το κάθε μέλος να νιώθει την αίσθηση της ασφάλειας και του ελέγχου. Όταν δεσμεύεστε, νιώθετε άνετα να έχετε συγκεκριμένες προσδοκίες για τον τρόπο που θα σας συμπεριφέρεται ο σύντροφός σας. Αυτό σας βοηθά να προβλέψετε πως θα αντιμετωπίσετε τις καταστάσεις που θα προκύψουν.
Φόβος της δέσμευσης
Η δέσμευση μπορεί να είναι μια τρομακτική λέξη για κάποιους ανθρώπους. Για κάποιους ανθρώπους η δέσμευση συμβολίζει την απώλεια της ανεξαρτησίας , την αίσθηση ότι είναι παγιδευμένοι ή ότι κάποιος τους ελέγχει.
Η δέσμευση με ένα άλλο άτομο περιλαμβάνει την κατανόηση των σκέψεων, των συναισθημάτων και των αναγκών του άλλου ατόμου και την απώλεια της ανεξαρτησίας σε δραστηριότητες και στη λήψη αποφάσεων.
Ο φόβος της δέσμευσης μπορεί να οφείλεται στις πολλές υποσχέσεις ή τις αποφάσεις ζωής. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος φοβάται τη δέσμευση.
Απώλεια της ανεξαρτησίας
Υπάρχουν πολλά θετικά συναισθήματα που συνδέονται με το να είναι κάποιος υπεύθυνος για τη ζωή του και να μην χρειάζεται να στηριχθεί σε κάποιον άλλο. Κάποιοι άνθρωποι φοβούνται να μοιραστούν το χρόνο τους, το χώρο τους, τα χρήματά τους, τις φιλίες τους με κάποιον άλλο.
Φόβος της οικειότητας
Οι άνθρωποι που φοβούνται την οικειότητα δεν αφήνουν τους άλλους να τους μάθουν καλά. Δεν μπορούν να μοιραστούν τις προσωπικές τους σκέψεις και τα συναισθήματά τους και κρατούν τους συντρόφους τους σε απόσταση. Αν και οι άνθρωποι που φοβούνται την οικειότητα μπορεί να συμφωνήσουν στο γάμο, δυσκολεύονται να δεσμευτούν ειλικρινά. Είναι συνεχώς σε εγρήγορση.
Δεν νιώθουν αρκετά καλοί
Πολλοί άνθρωποι μεγαλώνουν χωρίς να έχουν θετικές εμπειρίες από τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή τους. Νιώθουν ότι δεν είναι σημαντικοί, παλεύουν με θέματα αυτοεκτίμησης ή ανησυχούν ότι δεν θα είναι ποτέ αρκετά καλοί για να κρατήσουν το σύντροφό τους. Φοβούνται την απόρριψη για αυτό και αποφεύγουν τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις.
Θέματα εμπιστοσύνης
Όταν φοβάστε την οικειότητα και δεν νιώθετε αρκετά καλοί είναι λογικό να προκύπτουν θέματα εμπιστοσύνης. Πολλές φορές η εμπιστοσύνη είναι ένα προσωπικό θέμα ενώ άλλες φορές αφορά το άλλο άτομο.
Ο φόβος της απόρριψης κάνει τους ανθρώπους να ψάχνουν για κάποιον που είναι τέλειος για αυτούς. Όμως κανείς δεν είναι τέλειος και κατά συνέπεια δεν μένετε ποτέ αρκετά με κάποιον για να δημιουργήσετε μια πραγματική σχέση.
Μπορεί να έχετε την πεποίθηση ότι κάθε σχέση τελειώνει και δεν είναι ανάγκη να επενδύσετε σε κάτι που είναι δεδομένο ότι δεν θα λειτουργήσει. Μπορεί επίσης να επιλέγετε ακατάλληλους συντρόφους ώστε η σχέση σας να μην έχει πιθανότητα να λειτουργήσει.