Κάνε το Τεστ
διαίσθηση, ενόραση, ένστικτο, τι είναι η διαίσθηση, διαίσθηση και ανάγκες, πως μας βοηθά η διαίσθηση να επιτύχουμε, η διαίσθηση ως εργαλείο αυτοβελτίωσης

Ενόραση και Διαίσθηση

Ενόραση και Διαίσθηση

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί ορισμοί για την διαίσθηση. Ένας από τους συνοπτικούς ορισμούς για τη διαίσθηση είναι "η άμεση γνώση για κάτι, χωρίς τη χρήση της συνειδητής λογικής". Όποιος όμως και αν είναι ο ορισμός, η διαίσθηση εκδηλώνεται ως η ικανότητα να επεξεργαζόμαστε πληροφορίες, εσωτερικά και εξωτερικά και να παίρνουμε αποφάσεις.

Σε καμία άλλη στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας δεν βομβαρδιζόμασταν με τόσες πολλές πληροφορίες όπως γίνεται στην εποχή μας. Σήμερα χρειαζόμαστε απεγνωσμένα πολλές δεξιότητες ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε νόημα από τα εξωτερικά μηνύματα και να τα ερμηνεύουμε εσωτερικά. Η διαίσθηση μπορεί να χρησιμεύει ως οδηγός ανάμεσα σε αυτές τις δύο καταστάσεις.

Τι είναι η διαίσθηση και η ενόραση;

Η διαίσθηση είναι η ικανότητά μας να κατανοούμε κάτι άμεσα χωρίς να έχουμε την ανάγκη της συνειδητής λογικής. Με άλλα λόγια, έχουμε μια ξεκάθαρη γνώση για όσα είναι σωστά στο σώμα και στη ζωή μας.

Η διαίσθηση μπορεί να εκφράζεται με σωματικά συμπτώματα, όπως το σφίξιμο στο στομάχι όταν αντιμετωπίζουμε κάτι ή μια αλλαγή στη θερμοκρασία του σώματος, υπάρχει μια αισθητή μετατόπιση στην ενέργεια. Σε πνευματικό και συναισθηματικό επίπεδο, μπορεί κάποιος να την νιώθει ως ηρεμία και εμπιστοσύνη. Η διαίσθηση χρειάζεται χρόνο για να καλλιεργηθεί, ή μάλλον καλύτερα, χρειάζεται χρόνος για να μάθουμε να ακούμε το ένστικτό μας, και να αναγνωρίζουν τις στιγμές που κάνουμε πράγματα αντίθετα από ότι μας λέει.

Αν και το ένστικτο μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα αυτό που κυριαρχεί είναι όλα αυτά τα μηνύματα που μας στέλνει το σώμα και ο εγκέφαλός μας. Το ένστικτο είναι κάτι πολύ παραπάνω από το "Μοιάζει αυτό σωστό;" Είναι αυτή η εσωτερική γνώση που έχουμε μέσα μας, η οποία είναι πολλές φορές σιωπηλή. Όταν μένουμε ανοιχτοί σε αυτή την εσωτερική γνώση, αυτό είναι η διαίσθηση.

Η ενόραση από την άλλη πλευρά, αποτελεί την διορατικότητα ενός ατόμου, την ικανότητα να βλέπει πέρα από το προφανές. Φυσικά, αυτό είναι αποτέλεσμα πνευματικής εξάσκησης.  Με την ενίσχυση της διαίσθησης και της ενόρασης ένα άτομο μπορεί να ενδυναμώνει την ψυχική και την πνευματική του σοφία.

Διαίσθηση και ανάγκες

Οι ανάγκες από την άλλη πλευρά, από ψυχολογικής άποψης, αποτελούν τις πράξεις που χρειάζεται να κάνουμε για να επιτύχουμε ένα στόχο ή να αντιμετωπίσουμε μια δυσκολία. Μπορούμε να κατανοήσουμε τους διαφορετικούς τύπους αναγκών από την γνωστή ιεραρχία του Maslow. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, έχουμε φυσιολογικές ανάγκες, ανάγκη για ασφάλεια, αγάπη, την ανάγκη να ανήκουμε κάπου, να έχουμε αυτοεκτίμηση και αυτοπραγμάτωση.

Πιο συγκεκριμένα αυτές οι ανάγκες περιλαμβάνουν:

1. Φυσιολογικές ανάγκες: τροφή, νερό, στέγη και υγεία.

2.Ανάγκη για ασφάλεια: δουλειά και ασφαλές περιβάλλον.

3. Αγάπη και αίσθηση ότι ανήκουμε κάπου: περιλαμβάνει την φιλία, την οικειότητα, την οικογένεια και την αγάπη.

4. Αυτοεκτίμηση: αυτοπεποίθηση, αποδοχή του εαυτού και σεβασμό προς τους άλλους.

5. Αυτοπραγμάτωση: αξιοποίηση όλων των ικανοτήτων στη δουλειά, δημιουργικότητα, αυθορμητισμός, αποδοχή των καταστάσεων , ηθική.

διαισθηση, ενοραση, αυτοπραγματωση

Χρήση της διαίσθησης για την κατανόηση των αναγκών μας

Η έννοια της διαίσθησης και των προσωπικών αναγκών είναι βοηθητικές καθώς χρησιμοποιούμε το ένστικτο για να κατανοήσουμε και να καλύψουμε τις προσωπικές μας ανάγκες, και αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ψυχικής και της σωματικής μας υγείας. Όμως, τι μπορούμε να κάνουμε για να καλλιεργήσουμε τη διαίσθησή μας ώστε να αναγνωρίζουμε τις ανάγκες μας;

  1. Ακούμε το σώμα μας: η διαίσθηση και η φροντίδα για τις ανάγκες μας δεν προέρχεται από την υπερανάλυση των σκέψεων μας. Καλό είναι να βρούμε τρόπους για να μεταφέρουμε την ενέργειά μας από τη σκέψη μας στο σώμα μας. Είτε πρόκειται για σωματική άσκηση, για διαλογισμό, γιόγκα, βόλτες στη φύση, είναι ανάγκη να έχουμε χρόνο μόνοι μας στη σιωπή. Καλό είναι να κάνουμε πράγματα που ενισχύουν το σώμα μας και το πνεύμα μας.
  2. Δημιουργούμε μια λίστα με τις προσωπικές μας ανάγκες: με την βοήθεια της ιεραρχίας του Maslow μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες μας. Καλό είναι να εξερευνούμε τις ανάγκες σε όλες τις κατηγορίες. Να αναγνωρίζουμε που τα πηγαίνουμε καλά και ποιες ανάγκες καλύπτουμε. Επίσης, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε ποιες ανάγκες μας δεν καλύπτονται και γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό.
  3. Αναγνωρίζουμε τα ερεθίσματα: δίνουμε προσοχή στα ερεθίσματα (πρόσωπα και καταστάσεις) που δημιουργούν μια ενστικτώδη αντίδραση στο σώμα. Αν νιώθουμε έτσι καλό είναι να βρίσκουμε ποια ανάγκη μας δεν καλύπτεται. Μόλις την εντοπίσουμε κάνουμε ότι μπορούμε για να την ικανοποιήσουμε.

Πώς όμως μπορούμε να μάθουμε να αναγνωρίζουμε την αυθεντική διαίσθηση μας και να επιτύχουμε όσα επιθυμούμε και να έχουμε μια αυθεντική ζωή;

Η διαίσθηση είναι ένας ψίθυρος όχι μια κραυγή. Δεν φωνάζει ούτε συναγωνίζεται για να ακουστεί. Μπορεί εύκολα κάποιος να την ξεχάσει ή να την αγνοήσει. Η μετάβαση σε ένα συναίσθημα δεν είναι απαραίτητα ενστικτώδης ούτε η διαίσθηση είναι πάντα ένα θετικό συναίσθημα. Κάποιες φορές είναι μια προειδοποίηση. Δεν είναι εύκολο να εμπιστευτούμε αυτή την εσωτερική φωνή,  απλά επειδή μπορεί να έχουμε μάθει να μην την χρησιμοποιούμε ή να την αγνοούμε. Η διαίσθηση δεν θα μας αναγκάσει να ακούσουμε. Η ελεύθερη βούληση μπορεί να νικά ακόμη και την καλύτερη διαίσθηση. Αν ωστόσο, η διαίσθηση κάνει συχνά την εμφάνισή της ίσως είναι η στιγμή να την ακούσετε. Η διαίσθηση δεν βλάπτει ούτε εμάς αλλά ούτε και κανέναν άλλο. Οι άσχημες καταστάσεις δεν προκύπτουν από την καλή διαίσθηση. Η πραγματική διαίσθηση μπορεί να επαναλαμβάνεται, μέσα από μηνύματα, εικόνες ή ακόμη και όνειρα. Η αυθεντική διαίσθηση μοιάζει σωστή.

Ο κόσμος με τη βοήθεια της διαίσθησης γίνεται πιο καθαρός και αληθινός. Όταν η διαίσθηση μας δίνει μια ειλικρινή απάντηση τότε επικρατεί μια ήρεμη και χαλαρή ενέργεια , η οποία είναι απόλυτα συγχρονισμένη με αυτό που είμαστε.

Η διαίσθηση δημιουργεί χώρο στη ζωή μας ώστε να προχωρήσουμε σε νέες και πιο θετικές κατευθύνσεις. Όταν κάποιος ακολουθεί τη διαίσθησή του, τότε η ζωή του ρέει ομαλά. Η διαίσθηση είναι δημιουργική. Βέβαια, κάποιες φορές μπορεί να μας μπερδεύει. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν κατανοούμε το δικό μας ένστικτο ή δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι. Αν κάτι κάνει την εμφάνισή του από το πουθενά και δίνει λύση με ευγενικό, ξεκάθαρο ή ακόμη και έντονο τρόπο , τότε προφανώς είναι ανάγκη να το πάρετε στα σοβαρά. Η γλώσσα της διαίσθησης είναι κάτι που μπορούμε να μάθουμε και αυτό απαιτεί χρόνο και προσοχή.

Ο κόσμος της διαίσθησης 

Η ταχύτητα της ζωής μας έχει σχέση με την ικανότητα να δουλεύουμε για αυτή και να κατανοούμε το ένστικτο μας, ειδικά σε αυτούς τους γρήγορους και ταραγμένους καιρούς. Όσο πιο γρήγορα πάμε τόσο λιγότερα καταλαβαίνουμε. Η γλώσσα της διαίσθησης είναι πολύπλοκη και είναι ανάγκη να ρίχνουμε τους ρυθμούς μας για να ακούσουμε τον εσωτερικό μας εαυτό. Σίγουρα, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ βοηθά να διατηρούμε την επαφή με τον εσωτερικό μας κόσμο.

Αν το μυαλό μας καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας και όχι οι περιστάσεις, τότε είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδεύουμε και να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας. Η διαίσθηση είναι η γλώσσα του μυαλού και της καρδιάς. Γεννιόμαστε με αυτή. Είναι ένα πρακτικό και απαραίτητο εργαλείο για να ζούμε τη ζωή μας όπως επιθυμούμε. Αποτελεί μια πολύτιμη δεξιότητα που συμβάλλει σημαντικά στην ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ μας.

Κατηγορία: