Στρες και Διαβήτης
Το στρες για το διαβήτη είναι κάτι που νιώθουν πολλοί άνθρωποι που παλεύουν με το διαβήτη.
Ο τρόπος με τον οποίο ο κάθε άνθρωπος αντιδρά σε διάφορες καταστάσεις και τα συναισθήματα που νιώθει διαφέρουν. Κάποιος μπορεί να νιώθει απογοήτευση, ενοχές, λύπη ή ανησυχία. Μερικές φορές αυτά τα συναισθήματα μπορεί να είναι έντονα και άλλες πιο ήπια. Είναι απολύτως κατανοητό γιατί οι άνθρωποι με διαβήτη νιώθουν έτσι, είναι μια φυσιολογική αντίδραση για κάθε άνθρωπο που μαθαίνει ότι έχει μια μακροχρόνια νόσο.
Όλα αυτά τα συναισθήματα μπορεί να οδηγούν στο burnout, για αυτό είναι σημαντικό οι ασθενείς να ζητούν βοήθεια και υποστήριξη για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Σημάδια και συμπτώματα του στρες για το διαβήτη
Αρχικά, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχουν σωστά και λάθος συναισθήματα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημάδια που δείχνουν ότι τα συναισθήματα επιδεινώνονται:
- το άτομο νιώθει θυμό για το διαβήτη και απογοήτευση για τις απαιτήσεις που πρέπει να διαχειριστεί
- ανησυχία ότι δεν προσέχει πολύ ώστε να ελέγχει τον διαβήτη αλλά δεν έχει κίνητρο να αλλάξει
- αποφυγή των επισκέψεων στο γιατρό ή του ελέγχου του σακχάρου
- ανθυγιεινές επιλογές στο φαγητό
- μοναξιά και απομόνωση
Ανήσυχες σκέψεις
Όταν κάποιος ζει με ένα χρόνιο νόσημα αυτό σημαίνει ότι η ρουτίνα του είναι γεμάτη με άγχος, υποχρεώσεις που όλοι έχουμε καθημερινά, αλλά και τον έλεγχο της γλυκόζης.
Οι άνθρωποι με διαβήτη πρέπει πάντα να γνωρίζουν ποια είναι τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, τι πρέπει να φάνε και αν έχουν τα κατάλληλα σνακ μαζί τους. Επίσης, οι καθημερινές δραστηριότητες επηρεάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης. Η κατάσταση μπορεί να επηρεάζει και τους άλλους ανθρώπους όπως όταν για παράδειγμα στις περιπτώσεις που τα επίπεδα σακχάρου πέσουν χαμηλά.
Οι συνεχείς προκλήσεις είναι προφανείς. Όλα αυτά έχουν ένα όνομα, στρες για το διαβήτη.
Η διαχείριση του διαβήτη είναι μια απαιτητική δουλειά. Είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή οι άνθρωποι με άγχος έχουν προβλήματα με την διατροφή, την άσκηση, την δέσμευση στη θεραπεία, και τίποτε από αυτά δεν κάνει ευκολότερη τη ζωή με το διαβήτη.
Συνήθως η διάγνωση του διαβήτη μοιάζει με απειλή για τον τρόπο ζωής. Αυτή η αποκάλυψη οδηγεί σε θεμελιώδεις προσωπικές αλλαγές που μπορεί να φαίνονται εξαντλητικές. Για αυτό η φροντίδα του μυαλού είναι εξίσου σημαντική με την φροντίδα του σώματος.
Τι δείχνουν τα στοιχεία για το άγχος για το διαβήτη;
Ας δούμε κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία:
- Περίπου το 40% των ενηλίκων με διαβήτη τύπου 1 ή διαβήτη τύπου 2 αναφέρουν σημαντικό άγχος κάποια στιγμή.
- Είναι 2 φορές πιο πιθανό οι άνθρωποι με διαβήτη να βιώσουν κατάθλιψη στη διάρκεια της ζωής τους από ότι ο γενικός πληθυσμός.
- Υπάρχουν 20% περισσότερες πιθανότητες οι ασθενείς με διαβήτη να νιώθουν άγχος. Οι ορμόνες του στρες αυξάνουν ή μειώνουν απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
Όλα αυτά δείχνουν ότι η διαχείριση του διαβήτη απαιτεί μια πιο ολιστική προσέγγιση.
Το στρες για το διαβήτη είναι το ίδιο με την κατάθλιψη;
Το στρες για το διαβήτη δεν είναι το ίδιο με την κατάθλιψη, το στρες για το διαβήτη παρατηρείται όταν ένα άτομο νιώθει απογοητευμένο και αδύναμο λόγω του διαβήτη. Αυτά τα συναισθήματα έρχονται και φεύγουν. Και δεν σημαίνει ότι αυτά τα συναισθήματα αφορούν και άλλες πτυχές της ζωής.
Ωστόσο, το στρες για το διαβήτη μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη αν αυτά τα συναισθήματα μένουν για καιρό χωρίς να υποχωρούν. Αν νιώθετε ότι έχετε κατάθλιψη είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν ψυχοθεραπευτή. Δεν είστε μόνοι σε αυτό.
Πόσο συχνό είναι το στρες για το διαβήτη;
Το στρες για το διαβήτη είναι στην πραγματικότητα αρκετά συχνό. Είναι μια απολύτως φυσιολογική αντίδραση στην φροντίδα του σώματος όλη μέρα, κάθε μέρα.
Δεν έχει σημασία τι τύπο διαβήτη έχει κάποιος, όλοι μπορεί να νιώθουν στρες. Επίσης, το στρες είναι πιο συχνό σε ανθρώπους που κάνουν ενέσεις ινσουλίνης.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι 1 στους 4 ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1 έχουν υψηλά επίπεδα στρες , και 1 στους 5 ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2.
Ο πιο συχνός λόγος για τον οποίο ο διαβήτης προκαλεί στρες είναι η ανησυχία για τις επιπλοκές στο μέλλον ή την διαχείριση του διαβήτη.
Τι βοηθά στο στρες για το διαβήτη;
Αν ένα άτομο νιώθει έντονο στρες, είναι σημαντικό να θυμάται ότι γύρω του υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με το ίδιο πρόβλημα υγείας και ότι δεν πρέπει να κατηγορεί τον εαυτό του. Η διαχείριση του διαβήτη είναι δύσκολη και κανείς δεν τα πάει τέλεια.
Καλό είναι να έχει στο μυαλό του ότι τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είναι απλά ένας αριθμός. Δεν αποτελεί αντανάκλαση για το ποιος είναι και πόση προσπάθεια κάνει κάθε μέρα για να ελέγχει το διαβήτη.
Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας
Καλό είναι να μην έχετε υψηλές προσδοκίες για πράγματα όπως τα αποτελέσματα των εργαστηριακών σας εξετάσεων και να θέτετε πιο μικρούς, ρεαλιστικούς στόχους.
Επίσης, είναι βοηθητικό να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε φράσεις όπως "καλά" ή "κακά" επίπεδα γλυκόζης, διαφορετικά θα νιώθετε ότι πάντα κάνετε κάτι λάθος. Μπορείτε να αναφέρεστε στα υψηλά ή χαμηλά επίπεδα της γλυκόζης.
Κάντε ένα διάλλειμα
Μερικές φορές ίσως να χρειάζεστε ένα διάλλειμα, για περισσότερες από λίγες ώρες ή μια μέρα. Αν και κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει εντελώς το διαβήτη, το διάλλειμα σημαίνει ότι θα αφιερώνετε λιγότερο χρόνο και ενέργεια για αυτό. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα χαλαρώσετε λίγο με τους στόχους σας ή θα μειώσετε τις μετρήσεις σακχάρου.
Βέβαια, είναι ανάγκη να μιλήσετε με το γιατρό σας για αυτό. Έτσι, θα μπορείτε να κάνετε μικρές αλλαγές στη ρουτίνα σας με ασφάλεια.
Μιλήστε για τα συναισθήματά σας
Μπορείτε να μιλήσετε με φίλους και μέλη της οικογένειάς σας για το πως νιώθετε και τι μπορούν να κάνουν για να σας βοηθήσουν, έτσι θα αισθάνεστε ότι έχει φύγει ένα βάρος από τους ώμους σας.
Επίσης, μπορείτε να μιλήσετε με άλλους ανθρώπους με διαβήτη, έτσι δεν θα νιώθετε μόνοι. Υπάρχουν πολλά φόρουμ με ανθρώπους με διαβήτη με τους οποίους μπορείτε να μιλήσετε για τις εμπειρίες σας.
Ζητήστε βοήθεια
Αν νιώθετε έντονο στρες λόγω του διαβήτη είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας. Μαζί θα μπορέσετε να κάνετε αλλαγές στην ρουτίνα σας ή να κάνετε κάποια επιμορφωτικά σεμινάρια για να μάθετε περισσότερα για τη διαχείριση της νόσου.
Αν αισθάνεστε ότι το στρες δεν υποχωρεί είναι καλό να μιλήσετε σε έναν ψυχοθεραπευτή.
Μπορεί ο διαβήτης να προκαλεί burnout ;
Το burnout που προκαλεί ο διαβήτης μπορεί να είναι διαφορετικό για τον κάθε άνθρωπο, αλλά μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος σταματά να φροντίζει τον εαυτό του και τον διαβήτη. Για μερικούς ανθρώπους, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι παραλείπουν τις δόσεις την ινσουλίνης ή δεν παίρνουν τα χάπια τους. Κάποιοι νιώθουν ότι θέλουν να παραιτηθούν από την κατάσταση.
Όταν κάποιος έχει έντονο στρες για το διαβήτη , αυτό μπορεί να οδηγεί στο burnout, για αυτό είναι σημαντικό να αναγνωρίζει τα σημάδια και να ζητάει υποστήριξη.
Ψυχολογική υποστήριξη
Ο διαβήτης είναι μια νόσος που απαιτεί ειδική διαχείριση και οι ασθενείς πρέπει να έχουν αυτεπίγνωση και να φροντίζουν ουσιαστικά τον εαυτό τους. Φυσικά, πρέπει πάντα να θυμούνται ότι δεν είναι μόνοι τους. Αν νιώθουν το στρες να τους κατακλύζει υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορούν να μάθουν να επεξεργάζονται τα συναισθήματά τους και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το διαβήτη.