Κάνε το Τεστ
Φάρμακα για αγχώδη διαταραχή, Άγχος, Στρες, Αντιμετώπιση, Θεραπεία, Αγχολυτικά, Ηρεμιστικά

Φάρμακα για την Αγχώδη Διαταραχή

Φάρμακα για την Αγχώδη Διαταραχή

Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή (ΓΑΔ) ανήκει στην οικογένεια των αγχωδών διαταραχών. Χαρακτηρίζεται από υπερβολικό και επίμονο άγχος και ανησυχία για απλά, καθημερινά γεγονότα, μικροπράγματα και καταστάσεις τις οποίες το άτομο αδυνατεί να ελέγξει. Η πιο συχνή επιλογή για τη θεραπεία της διαταραχής γενικευμένου άγχους είναι τα φάρμακα ή/και η ψυχοθεραπεία.

Θεραπεία της Αγχώδους Διαταραχής

Υπάρχουν πολλές επιλογές για τη θεραπεία των διαταραχών άγχους. Ο τύπος της θεραπείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που αφορούν την προσωπικότητα του ασθενή και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Αν και η θεραπεία της διαταραχής γενικευμένου άγχους μπορεί να μην είναι επιτυχής για όλους τους ασθενείς και τα συμπτώματα να επιστρέφουν, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να νιώθουν ανακούφιση με τη βοήθεια της κατάλληλης θεραπείας.

Η θεραπεία για τη Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή (ΓΑΔ) περιλαμβάνει συνήθως συνδυασμό αγχολυτικών φαρμάκων και ψυχοθεραπείας.

Επίσης ο παραπάνω συνδυασμός μπορεί να συμπληρωθεί από εναλλακτικές θεραπείες χωρίς παρενέργειες, όπως η ολιστική ιατρική, η ομοιοπαθητική, ο βελονισμός, το EMDR (για τα ψυχικά τραύματα) και άλλες τεχνικές όπως ο διαλογισμός και η γιόγκα.

Φάρμακα για τη θεραπεία της Αγχώδους Διαταραχής

Τα φάρμακα είναι χρήσιμα για τους ανθρώπους στους οποίους το άγχος παρεμβαίνει στην καθημερινή λειτουργικότητα. Η φαρμακευτική αγωγή κάνει τη ζωή του ασθενή λίγο πιο εύκολη. Οι άνθρωποι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία για να βοηθηθούν να επιλύσουν τις υποκείμενες αιτίες του άγχους. Τα φάρμακα που συνταγογραφούνται για τη θεραπεία της διαταραχής γενικευμένου άγχους είναι δύο κατηγοριών: (α) φάρμακα για βραχεία χρήση (ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες εξάρτησης, υπερδοσολογίας ή αλλαγής στα επίπεδα αντοχής) και (β) φάρμακα για πιο μακροχρόνια αντιμετώπιση της αγχώδους διαταραχής. Γενικά όλα αυτά τα φάρμακα μειώνουν τα σωματικά συμπτώματα του άγχος, όπως η ανησυχία και η νευρικότητα, αλλά και τα διάφορα ψυχοσωματικά συμπτώματα που το συνοδεύουν.

1. Βενζοδιαζεπίνες

Οι βενζοδιαζεπίνες είναι ηρεμιστικά φάρμακα τα οποία δρουν άμεσα και ανακουφίζουν τα συμπτώματα του άγχους. Οι πιο γνωστές βενζοδιαζεπίνες είναι το Xanax (αλπραζολάμη), Stedon (διαζεπάμη), Tavor (λοραζεπάμη), Lexotanil (βρωμαζεπάμη), Clonotril (κλοναζεπάμη), Tranxene (κλοραζεπάτη). Αν και οι παρενέργειες είναι περιορισμένες, οι βενζοδιαζεπίνες δεν αποτελούν την καλύτερη μακροπρόθεσμα φαρμακευτική επιλογή γιατί μπορούν να προκαλέσουν εθισμό και εξάρτηση όταν γίνεται κατάχρηση του φαρμάκου. Επειδή τα άτομα αναπτύσσουν γρήγορα αντοχή σε αυτά τα φάρμακα, οι ψυχίατροι τα χορηγούν μόνο για μικρή χρονική περίοδο. Τα άτομα με ιστορικό αλκοολισμού ή εξαρτήσεων δεν είναι καλοί υποψήφιοι για αυτά τα φάρμακα, λόγω του κινδύνου εθισμού.

2. Βουσπιρόνη (Bespar)

Το Bespar είναι ένα νέο, αγχολυτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη διαταραχή γενικευμένου άγχους. Το Bespar έχει κάποιες παρενέργειες που εμφφανίζονται όταν ο ασθενής ξεκινά να παίρνει το φάρμακο. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν ζαλάδα, πονοκέφαλο και ναυτία. Σε αντίθεση με τις βενζοδιαζεπίνες, το Bespar πρέπει να λαμβάνεται συστηματικά για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μέχρι να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Βενζοδιαζεπίνες, Ηρεμιστικά, Φάρμακα, Αγχολυτικά χάπια, Φάρμακα για την Αγχώδη Διαταραχή, Xanax, Tavor, Stedon, Clonotril, Tranxene, Lexotanil

3. Αντικαταθλιπτικά

Καθώς το άγχος και η κατάθλιψη είναι δύο διαφορετικές διαταραχές, κάποια φάρμακα που είναι εγκεκριμένα για τη θεραπεία της κατάθλιψης είναι επίσης αποτελεσματικά και για κάποιες διαταραχές άγχους.

Οι επιλεκτικοί αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs) είναι αντικαταθλιπτικά φάρμακα που συνήθως λαμβάνονται για 2-4 εβδομάδες πριν τα συμπτώματα αρχίσουν να υποχωρούν. Οι θεραπευόμενοι συχνά αποθαρρύνονται και σταματούν τα αντικαταθλιπτικά όταν δεν βλέπουν τα συμπτώματα να ανακουφίζονται μετά από μερικές ημέρες. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να δώσετε στη φαρμακευτική αγωγή χρόνο για να λειτουργήσει.

4. Άλλα φάρμακα

Υπάρχουν και άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του άγχους, χωρίς να αποτελούν την πρώτη επιλογή. Ένα από αυτά τα φάρμακα είναι το Lyrica για παράδειγμα.

5. Συμπληρώματα και φυτικές ουσίες

Υπάρχουν διάφορα συμπληρώματα και βότανα, που μπορούν να βοηθήσουν σε κρίσεις άγχους, ή στα προβλήματα ύπνου.

Ομοιοπαθητική και Βελονισμός για την αγχώδη διαταραχή

Η ομοιοπαθητική και ο βελονισμός μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να βοηθήσουν να αντιμετωπίσει κανείς το άγχος με φυσικό τρόπο, χωρίς παρενέργειες. Και τα δύο αυτά εναλλακτικά θεραπευτικά συστήματα, μπορούν να ισορροπήσουν το νευρικό σύστημα και τα επίπεδα του άγχους.

Ψυχοθεραπεία για την γενικευμένη αγχώδη διαταραχή

Μερικά άτομα με διαταραχή γενικευμένου άγχους (ΓΑΔ) ίσως να μην έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα με τη χρήση φαρμάκων εξαιτίας των ανεπιθύμητων παρενεργειών τους ή επειδή επιθυμούν να αποφύγουν την φαρμακευτική αγωγή, πράγμα το οποίο δεν είναι ασυνήθιστο. Η ψυχοθεραπεία είναι μια καλή λύση για αυτούς τους ανθρώπους, καθώς βοηθούνται να αλλάξουν τρόπο σκέψης και να αντιμετωπίσουν τους φόβους και τις αυτόματες σκέψεις, και να δουν τις ανησυχίες τους με περισσότερο ρεαλισμό.

Η ψυχοθεραπεία έχει πολλές μορφές και περιλαμβάνει τη συζήτηση με ένα ειδικό ψυχοθεραπευτή. Μπορεί να είναι ατομική ή ομαδική. Η μορφή της ψυχοθεραπείας έχει σημασία (αν θα είναι Συστημική, Γνωσιακή CBT, Ψυχανάλυση, κα), καθώς δεν είναι όλες οι μορφές κατάλληλες για την διερεύνηση των υποκείμενων αιτιών που προκαλούν το άγχος.

Η ψυχοθεραπεία γενικότερα επικεντρώνεται στην αλλαγή του τρόπο σκέψης, και στη συνέχεια ακολουθεί η αλλαγή στον τρόπο αντίδρασης σε καταστάσεις άγχους. Με αυτό τον τρόπο το άτομο αναγνωρίζει και ελέγχει την υποκείμενη αιτία του άγχους.

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία (CBT) είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας μικρής διάρκειας, συνήθως για περίπου 10-20 συνεδρίες. Τα άτομα με διαταραχές άγχους ίσως να επιλέγουν αυτή τη μορφή ψυχοθεραπείας γιατί μέσα από ασκήσεις και την ψυχοεκπαίδευση μαθαίνουν να μην καταστροφολογούν, να αναγνωρίζουν και να αλλάζουν τον φοβικό τρόπο σκέψης και τις συμπεριφορές που οδηγούν σε συναισθήματα άγχους. Αυτή η μορφή ψυχοθεραπείας ενθαρρύνει το άτομο να κατανοήσει τις αυτόματες αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από την αγχώδη συμπεριφορά του.

Ομαδική ψυχοθεραπεία

Η ομαδική ψυχοθεραπεία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για άτομα με διαταραχές άγχους, όπως η κοινωνική φοβία, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ή διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD). Αυτοί οι ασθενείς ωφελούνται από αυτή τη μορφή ψυχοθεραπείας καθώς μοιράζονται τις δυσκολίες τους, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, και νιώθουν ότι οι άλλοι καταλαβαίνουν τις καθημερινές τους δυσκολίες και δημιουργούν έτσι ένα υποστηρικτικό δίκτυο.

Άλλες θεραπευτικές μέθοδοι και πρακτικές

Υπάρχουν πολλές συμπεριφορικές τεχνικές που βοηθούν τους θεραπευόμενους να χαλαρώσουν. Οι βαθιές αναπνοές, η βιοανάδραση και ο διαλογισμός είναι τεχνικές χαλάρωσης και βοηθούν στον έλεγχο της σύσπασης των μυών που συχνά συνοδεύει τη διαταραχή γενικευμένου άγχους.

Αγχώδεις διαταραχές - θεραπεία

Για πολλούς ανθρώπους, η καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση για τη Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή (ΓΑΔ) είναι ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής. Υπάρχουν βέβαια και οι άνθρωποι που δεν θεωρούν την φαρμακευτική αγωγή την καλύτερη επιλογή για αυτούς λόγω των πιθανών παρενεργειών.

Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορείτε να δοκιμάσετε την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ, αλλά μπορείτε να δώσετε μια ευκαιρία και στα φάρμακα να σας βοηθήσουν αν το άγχος δεν ελέγχεται. Για αρκετούς ανθρώπους είναι επίπονο να περιμένουν να δράσει η φαρμακευτική αγωγή όταν αντιμετωπίζουν θέματα άγχους και έχουν κάνει ήδη πολλή υπομονή.

Κατηγορία: