Διαχείριση θυμού
Ο θυμός είναι κάτι σύνηθες στις σχέσεις, ειδικά στις προσωπικές σχέσεις αλλά και στις φιλικές και στις οικογενειακές σχέσεις. Πολλές φορές δεν συνειδητοποιούμε την αληθινή φύση αυτού του πανίσχυρου συναισθήματος ή το πως επηρεάζει τους αγαπημένους μας. Κατανοώντας το πως ο θυμός επιδρά στις σχέσεις σας μπορείτε να κάνετε βήματα για να τον διαχειριστείτε πιο αποτελεσματικά ή να αντιμετωπίσετε ένα θυμωμένο σύντροφο, φίλο ή μέλος της οικογένειας.
Ο επιθετικός θυμός μπορεί να είναι καταστροφικός για μια σχέση, επειδή συνδέεται με την απόδοση ευθυνών και κατηγοριών. Είναι η γνωστή σε όλους μας οργή. Αυτή η μορφή θυμού περνάει γρήγορα μετά από ένα ξέσπασμα θυμού.
Το πως επηρεάζει ο θυμός μια σχέση εξαρτάται από την συχνότητα και την ένταση των ξεσπασμάτων θυμού. Τα έντονα ξεσπάσματα μπορεί να έχουν την μορφή λεκτικής, συναισθηματικής ή σωματική κακοποίησης. Περιλαμβάνουν προσβολές, χαρακτηρισμούς, απειλές και πολλές άλλες συμπεριφορές.
Όλες οι μορφές θυμού δεν κρατούν λίγο. Ο θυμός μερικές φορές παραμένει επειδή υπάρχουν θέματα που δεν έχουν συζητηθεί και επιλυθεί. Όταν ο θυμός υποβόσκει, μετατρέπεται σε πικρία και αγανάκτηση.
Η πικρία και η αγανάκτηση έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από ένα απλό ξέσπασμα θυμού. Παραμένουν για εβδομάδες ή μήνες, ακόμη και χρόνια υποσυνείδητα.
Η πικρία και η αγανάκτηση συχνά σχετίζονται με την αδικία. Η πικρία συχνά προκύπτει στις σχέσεις όταν σκεφτόμαστε ότι το άλλο άτομο έχει κάνει κάτι άσχημο ή άδικο. Αν ένας στενός σας φίλος δεν σας καλέσει στο γάμο του τότε μπορεί να νιώσετε πικρία.
Η αγανάκτηση είναι ανάλογη με την πικρία. Όταν νιώθετε αγανάκτηση, αυτό που σας ανησυχεί είναι ότι έγινε μια αδικία σε κάποιον άλλο, ίσως μια κοινωνική αδικία. Η αγανάκτηση μπορεί να βάζει σε κίνδυνο μια σχέση αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.
Η βαθιά πικρία και η αγανάκτηση μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθηματική κακοποίηση, και πιο συγκεκριμένα σε παθητικά-επιθετικές συμπεριφορές.
Αναγνωρίστε τα προειδοποιητικά σημάδια
Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τις διαφορετικές μορφές θυμού και τις συμπεριφορές που τις συνοδεύουν στον εαυτό σας και στους άλλους. Παρατηρήστε πως ο θυμός επιδρά σε εσάς και στους άλλους.
Σημάδια ενός ξεσπάσματος θυμού περιλαμβάνουν το κοκκίνισμα στο πρόσωπο, το σφίξιμο των δοντιών, και πολλές άλλες εκφράσεις και κινήσεις στο πρόσωπο.
Ο πόνος στο στομάχι, ο πονοκέφαλος, το σφίξιμο στο στήθος, η ταχυπαλμία, η εξουθένωση, το άγχος, και η κατάθλιψη μπορεί να είναι σημάδια υποκείμενης πικρίας ή αγανάκτησης.
Όταν είστε εξοργισμένοι ή εκνευρισμένοι με το σύντροφό σας, μπορεί να είναι καθαρτικό να μιλήσετε σε ένα φίλο, στο παιδί σας ή ακόμη και στον ψυχοθεραπευτή σας. Όταν χρησιμοποιείται ένα τρίτο πρόσωπο για να αντιμετωπίσετε το στρες, αυτό δημιουργεί ένα συναισθηματικό τρίγωνο. Θέλετε να ξεσπάσετε και αυτό είναι απολύτως ανθρώπινο. Αυτό όμως σας κρατά μακριά από το να δουλέψετε το πραγματικό πρόβλημα στη σχέση σας και μπορεί να αφήνει το σύντροφό σας να νιώθει απομονωμένος ή και να γίνεται αμυντικός. Την επόμενη φορά που θα εκνευριστείτε με το σύντροφό σας , και θέλετε να σηκώσετε το τηλέφωνο, αναρωτηθείτε αν θέλετε να ζητήσετε βοήθεια ή απλά θέλετε κάποιον για να σας πει ότι συμφωνεί μαζί σας. Αν συμβαίνει το δεύτερο, καλό θα ήταν να ηρεμήσετε πριν ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου άλλου. Φυσικά δεν υπάρχει τίποτε κακό στο μοιράζεστε όσα συμβαίνουν στη σχέση σας με τον ψυχοθεραπευτή σας, αλλά να θυμάστε ότι θα είναι πάντα ουδέτερος και θα σας βοηθήσει να σκεφτείτε, δεν θα συμφωνήσει μαζί σας.
Ελέγξτε το θυμό σας
Μην αγνοείτε το θυμό σας. Αυτό κάνει τα πράγματα χειρότερα. Ξεκινήστε να ελέγχετε τις αντιδράσεις σας όταν είστε θυμωμένοι. Μόνο τότε μπορείτε να βρείτε τρόπους να δουλέψετε το συναίσθημα μόνο του. Όταν νιώθετε θυμό, αναρωτηθείτε γιατί είστε θυμωμένοι. Δοκιμάστε να κατανοήσετε τους λόγους πίσω από το θυμό σας πριν τον κατευθύνετε σε κάποιο άλλο άτομο.
Αποφύγετε τις παρορμητικές αντιδράσεις
Όταν ένα άτομο συγκρούεται με το σύντροφό του, μερικές φορές φεύγει και χτυπά την πόρτα πίσω του. Αυτό μπορεί να σας κάνει να ηρεμείτε προσωρινά, αλλά τελικά αυξάνει το θυμό και το άγχος του συντρόφου σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καθίσετε και να λύσετε το πρόβλημα εκείνη τη στιγμή. Αντί λοιπόν να φύγετε, σκεφτείτε να πείτε στο σύντροφό σας ότι χρειάζεστε λίγο χρόνο για να ηρεμήσετε και να οργανώσετε τη σκέψη σας. Αφήστε τον να ξέρει ότι είναι σημαντικό για εσάς να επιλύετε τις διαφορές σας και να έχετε χρόνο να σκεφτείτε και να επανέλθετε στη συζήτηση.
Αν ο σύντροφός σας έχει την τάση να απομακρύνεται όταν ξεχνάτε την επέτειο σας ή το δείπνο με τους γονείς του, προφανώς και θα νιώθετε άγχος για το τι συμβαίνει. Δεν μπορείτε να τον κάνετε να σας μιλήσει, αλλά μπορείτε να μοιραστείτε τις σκέψεις σας και να δουλέψετε μαζί όταν θα είναι έτοιμος. Οι απειλές ή η γρήγορη συμφιλίωση μπορεί να σας απομακρύνουν περισσότερο.
Επικεντρωθείτε στον εαυτό σας όχι στο σύντροφό σας
Αν έχετε ένα ξέσπασμα θυμού τότε αναλάβετε την ευθύνη για την ανάρμοστη και έντονη συμπεριφορά σας. Μπορείτε να ζητήσετε συγνώμη και να προσπαθήσετε να αποφύγετε τα ίδια λάθη στο μέλλον.
Όταν κάποιος που αγαπάμε είναι θυμωμένος μαζί μας, συχνά νιώθουμε υποχρεωμένοι να τον καθησυχάσουμε και να τον ηρεμήσουμε το συντομότερο δυνατό. Αλλά δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις σκέψεις, τις συμπεριφορές ή τα συναισθήματα των άλλων αλλά μόνο τα δικά μας. Το να είστε ήρεμοι είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το να προσπαθείτε να ηρεμήσετε κάποιον άλλο και οι άνθρωποι που επικεντρώνονται στον εαυτό τους και στο πως αντιδρούν δίνουν το χώρο στο άλλο άτομο να κάνει το ίδιο. Για αυτό λοιπόν αντί να λέτε, "Ηρέμησε σε παρακαλώ!" μπορείτε να πάρετε βαθιές αναπνοές και να ρίξετε τον καρδιακό σας ρυθμό.
Ομοίως αν εσείς είστε θυμωμένοι με το σύντροφο σας και θέλετε να αλλάξει μια συμπεριφορά, η προσπάθειά σας να τον ελέγξετε θα οδηγήσει σε αρνητική αντίδραση. Ο στόχος είναι να μοιράζεστε τις σκέψεις σας με την ελπίδα ότι θα σας ακούσει, όχι για να τον προσβάλλετε. Να θυμάστε, ότι είναι απίθανο να εισακουστείτε αν οι λέξεις και η συμπεριφορά σας ενεργοποιούν το μηχανισμό του φόβου στον εγκέφαλο του συντρόφου σας. Η ανωριμότητα οδηγεί σε ανώριμες κινήσεις. Μπορεί να θέλετε να στείλετε ένα αγενές μήνυμα στο σύντροφό σας ενώ δουλεύει ή κοιμάται στη μέση της νύχτας αλλά αυτή η στρατηγική σπάνια έχει επιτυχία και τελικά χειροτερεύει τα πράγματα.
Αναλάβετε δράση
Μάθετε να επικοινωνείτε εποικοδομητικά. Το να φωνάζετε, να προσβάλλετε τον άλλο και να κάνετε υποτιμητικά σχόλια είναι μια συναισθηματικά κακοποιητική συμπεριφορά, δεν είναι εποικοδομητική επικοινωνία. Η εποικοδομητική επικοινωνία περιλαμβάνει τον έλεγχο των συναισθημάτων, την υπεράσπιση του εαυτού σας και την έκφραση των θετικών και των αρνητικών συναισθημάτων και των σκέψεων σας.
Ακόμη και αν είστε θυμωμένοι, η συναισθηματική σας κατάσταση δεν είναι ανάγκη να σας οδηγεί σε ξεσπάσματα θυμού, ούτε λεκτική, συναισθηματική ή σωματική βία. Εκφράστε τον θυμό σας με εποικοδομητικό τρόπο γιατί αυτό είναι πολύ πιο παραγωγικό.
Κατανοήστε πότε πρέπει να σταματάτε
Όταν είστε θυμωμένοι, δεν μπορείτε να σκεφτείτε λογικά. Η διαστρεβλωμένη άποψη που έχετε για μια κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις, βιαστικά συμπεράσματα που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεστε σε ότι συμβαίνει.
Μην προσπαθείτε να καταλήξετε σε μια συμφωνία όταν το μυαλό σας είναι θολό. Αντιθέτως σταματήστε όταν δεν μπορείτε να κάνετε έναν εποικοδομητικό διάλογο και να ακούσετε ενεργά. Και μην ξεχνάτε ότι είμαστε πιο επιρρεπείς στο θυμό όταν νιώθουμε άγχος ή ανησυχία.
Δείτε πιο βαθιά τα πράγματα
Ως άνθρωποι υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα τα οποία μας κάνουν να θυμώνουμε ή να αντιδράμε και να καταλήγουμε σε διαφωνίες. Αυτά τα θέματα μπορεί να περιλαμβάνουν τα οικονομικά, την θρησκεία, το σεξ, τον τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών, τα οικογενειακά προβλήματα. Είναι εύκολο να έχουμε διαφορετικές απόψεις που προκαλούν θυμό και συγκρούσεις, αλλά είναι πιο συχνό να αντιδράμε ανώριμα σε αυτά τα θέματα. Αντί λοιπόν να προσπαθείτε να λύσετε μια διαφωνία το συντομότερο δυνατό, φερθείτε όσο πιο ώριμα γίνεται. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει να ανέχεστε κακοποιητικές συμπεριφορές από το σύντροφό σας. Η ωριμότητα σημαίνει ότι είστε πρόθυμοι να μην αφήσετε τα συναισθήματά σας να ελέγξουν την κατάσταση. Αναρωτηθείτε ποια είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας σε αυτή την κατάσταση και τότε θα καταλάβετε ότι δεν είναι το να φωνάζετε στους ανθρώπους που αγαπάτε ή να χτυπάτε τις πόρτες.
Αν ο θυμός σας κατακλύζει τη σχέση σας να θυμάστε ότι εσείς ελέγχετε τα πράγματα κατά 50%. Αν είστε πιο ήρεμοι και ώριμοι, τότε η σχέση σας θα είναι πιο ήρεμη και ώριμη. Ίσως ο σύντροφός σας να μην είναι στο ίδιο επίπεδο ωριμότητας με εσάς ή να συνειδητοποιείτε ότι η σχέση αυτή δεν σας ταιριάζει. Σε καμία περίπτωση μην αφήνετε το θυμό να σας ελέγχει. Με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας μπορείτε να μάθετε να διαχειρίζεστε το θυμό σας και να επικοινωνείτε εποικοδομητικά.