Κάνε το Τεστ
δημιουργική ψυχοθεραπεία, creative psychotherapy, τι είναι η δημιουργική ψυχοθεραπεία, οφέλη δημιουργικής ψυχοθεραπείας, πλεονεκτήματα δημιουργικής ψυχοθεραπεία , τι είναι η δημιουργική ψυχοθεραπεία

Δημιουργική ψυχοθεραπεία

Δημιουργική ψυχοθεραπεία

Πέρα από την κλασική ψυχοθεραπεία που περιλαμβάνει την συζήτηση με τον θεραπευόμενο, υπάρχουν και άλλες μορφές ψυχοθεραπείας. Μια από αυτές, η δημιουργική ψυχοθεραπεία δίνει την ευκαιρία στους θεραπευόμενους να δουλέψουν με τον ψυχοθεραπευτή με διαφορετικούς τρόπους που περιλαμβάνουν την τέχνη και τη δημιουργία.

Πολλοί άνθρωποι είτε έχουν μια εσωστρέφεια, είτε βρίσκουν πιο εύκολο να εκφραστούν μέσα από τη δημιουργία ή το σώμα τους, και όχι με την κλασσική ψυχοθεραπεία. Μπορεί να έχουν μια δημιουργική φλέβα και καλλιτεχνικές ανησυχίες, να απολαμβάνουν να γράφουν, να παίζουν μουσική ή να χορεύουν. Άλλοι πάλι ίσως να έχουν ανάγκη να κάνουν μια παύση και να σκεφτούν πριν μοιραστούν τις ιδέες τους, να θέλουν το χρόνο τους χωρίς πίεση.

Οι ιστορίες που λέμε στον εαυτό μας είναι ο τρόπος με τον οποίο δίνουμε νόημα στις εμπειρίες μας. Αυτές μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους με χιλιάδες τρόπους, καθώς χρησιμοποιούμε την φαντασία μας, τη δημιουργικότητα και τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων, μέσω των εικόνων, των λέξεων, των κινήσεων, της τέχνης ή της μουσικής.

Είναι πολύ σημαντικό ο κάθε άνθρωπος να μιλάει για τη δική του μοναδική ιστορία, με τρόπο που να νιώθει άνετα, έτσι δεν κουβαλά το φορτίο της σιωπής και της απομόνωσης. Με αυτό τον τρόπο, θα νιώθει βαθιά ανακούφιση.

Ποια είναι τα οφέλη της δημιουργικής ψυχοθεραπείας;

1. Ευκαιρία για συζήτηση και προβληματισμό

Οι ζωές μας είναι τόσο πιεστικές και σπάνια βρίσκουμε χρόνο για την ψυχική μας υγεία. Οι προσδοκίες που έχουν οι άλλοι από εμάς και εμείς από τον εαυτό μας, οι ευθύνες, οι ανησυχίες της καθημερινότητας, η πίεση από τα social media μας κάνουν να νιώθουμε ότι δεν υπάρχει διέξοδος. Φυσικά, οι εμπειρίες του παρελθόντος και του παρόντος μένουν μέσα μας και είναι δύσκολο να ξεφύγουμε από αυτές. Αυτό που έχει σημασία είναι να δίνουμε στον εαυτό μας το χρόνο και το χώρο που έχει ανάγκη, για να συνδεθούμε με τα συναισθήματά μας, να τα εξερευνήσουμε και να προβληματιστούμε, με τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή που θα μας καθοδηγεί και θα μας υποστηρίζει με συμπόνια και κατανόηση.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να μιλούν και οι άλλοι να τους ακούνε. Να συζητούν και να ακούνε τους άλλους χωρίς κριτική. Η ψυχοθεραπεία προσφέρει μια πιο βαθιά σύνδεση με τον εαυτό μας και ενισχύει την ανάπτυξη κατανόησης και συμπόνιας. Φυσικά, παρέχει ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον για να μιλήσετε ανοιχτά και να ακούσετε την εσωτερική σας φωνή.

2. Δυνατότητα έκφρασης της δικής σας ιστορίας

Η αφήγηση ή η ιστορία που λέμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας για τη ζωή μας είναι το κλειδί που δείχνει πως νιώθουμε για τον εαυτό μας. Μερικές φορές βρίσκουμε τρόπο να δούμε μέσα από μια νέα οπτική την προσωπική μας ιστορία, έτσι ώστε να αρχίζουμε να νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας. Αλλά πριν προλάβουμε να προχωρήσουμε, μερικές φορές έχουμε ανάγκη κάποιος να ακούσει τις εμπειρίες μας και να νιώθουμε ότι μας κατανοεί. Μόνο τότε μπορούμε να σκεφτούμε την πιθανότητα να αλλάξουμε αυτή την οπτική.

Στην δημιουργική ψυχοθεραπεία, οι ιστορίες και οι αφηγήσεις για τη ζωή μας συμβάλλουν στην αναγνώριση των αρχέτυπων (Καρλ Γιουνγκ). Μερικές φορές οι θεραπευόμενοι δουλεύουν με την δική τους ιστορία. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να κατανοούν όλα τα θέματα που τους απασχολούν και έτσι αρχίζουν να βλέπουν διαφορετικά τη ζωή τους.

3. Εργασία με το σώμα

Η σύνδεση ανάμεσα στο μυαλό και στο σώμα είναι πλέον αποδεδειγμένη. Στην δυτική ιατρική, αυτός ο ολιστικός τρόπος κατανόησης του εαυτού είναι πλέον ευρέως αποδεκτός. Το μυαλό και το σώμα διατηρούν σε ισορροπία το ένα το άλλο, και το ένα επηρεάζει το άλλο. Το σώμα στέλνει συνεχώς σήματα στο μυαλό, και στέλνει ειδοποιήσεις για συναισθήματα μέσω των αισθήσεων του σώματος, όπως για παράδειγμα το σφίξιμο στο στομάχι ή η πίεση στους ώμους και στην πλάτη. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αποκόπτονται από αυτά τα σήματα του σώματος και νιώθουν άβολα ακόμη και αν τα αναγνωρίζουν. Στη δημιουργική ψυχοθεραπεία, κάποιες φορές βλέπουμε ότι οι άνθρωποι αποθηκεύουν την ιστορία και τις εμπειρίες τους ως τραύματα.

Τα τραύματα, το άγχος και οι αρνητικές εμπειρίες μπορεί να εκδηλώνονται με θέματα όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ο χρόνιος πόνος ή οι διατροφικές διαταραχές. Στη δημιουργική ψυχοθεραπεία οι θεραπευόμενοι μαθαίνουν να κατανοούν το σώμα τους και να ακούνε όσα έχει να τους πει. Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να νιώθουν άνετα και χαρούμενοι μέσα στο σώμα τους. Όταν κάποιος μαθαίνει να αγαπά το σώμα του, αρχίζει να νιώθει πιο ασφαλής. Όταν νιώθει άνετα να μιλήσει ανοιχτά, μπορεί να νιώθει επιπλέον χαρά και αυτοπεποίθηση.

4. Εργασία με τη φωνή και την αναπνοή

Η αναπνοή μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, όταν σταματάμε να αναπνέουμε σταματάμε να ζούμε. Αλλά πολύ συχνά, οι άνθρωποι χάνουν τη σύνδεση με την αναπνοή τους και το πως να αναπνέουν με το σωστό τρόπο. Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν τις δικές τους φωνές. Όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να συνδεθεί με την αναπνοή μας και εκφράζουμε με τη φωνή μας όσα επιθυμούμε, μπορούμε να μεταμορφώσουμε τη ζωή μας. Στην δημιουργική ψυχοθεραπεία, οι θεραπευόμενοι μαθαίνουν να απελευθερώνουν την αναπνοή τους και τη φωνή τους. Έτσι, μπορούν να ενισχύουν τη σύνδεση μυαλού και σώματος.

5. Ενίσχυση της δημιουργικότητας στη δουλειά και στη ζωή

Μέσα από τη δημιουργική ψυχοθεραπεία, ένα άτομο μπορεί να μάθει να αποδέχεται τις δικές του ιδέες και τις ιδέες των άλλων, και όχι να τις μπλοκάρει. Έτσι μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε εμπόδιο με δημιουργικό τρόπο. Όλοι μας αρχίζουμε να κατανοούμε τις εσωτερικές παρορμήσεις μας, και όχι να τις μπλοκάρουμε ή να τις κρίνουμε. Κατά συνέπεια δεν υπεραναλύουμε τα πράγματα και μένουμε ειλικρινείς στον εαυτό μας.

6. Δημιουργία τελετουργικών

Το τελετουργικό είναι κάτι που μας βοηθά να βρούμε νόημα στις σημαντικές στιγμές της ζωής μας. Αλλά για τους περισσότερους από εμάς, οι γάμοι, οι κηδείες, τα γενέθλια είναι τα μοναδικά τελετουργικά στα οποία συμμετέχουμε. Κάποιοι άνθρωποι βρίσκουν ότι είναι βοηθητικά όταν βιώνουν μια μεταβατική περίοδο στη ζωή τους. Για παράδειγμα, όταν προσπαθούν να ξεπεράσουν μια δύσκολη εμπειρία, και έτσι δημιουργούν το δικό τους τελετουργικό στην θεραπεία, ώστε να μπορούν να προχωρήσουν στο επόμενο κεφάλαιο της ζωής τους.

Ψυχοθεραπεία ή Δημιουργική Ψυχοθεραπεία

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ συζήτησης είναι με διαφορά η προτεινόμενη μέθοδος για να αρχίσει κανείς να εξερευνήσει τον εαυτό του και να διαχειριστεί τα όσα των στεναχωρούν ή τον δυσκολεύουν. Πολλές φορές δεν είναι εύκολο να εξερευνούμε όλες τις πτυχές του εαυτού μας. Η ψυχοθεραπεία είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους ανθρώπους για να αναλύσουν δύσκολα θέματα επειδή προσφέρει ένα ασφαλές, υποστηρικτικό και μη επικριτικό περιβάλλον.

Όμως, αυτός δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να ανακαλύψετε τον εαυτό σας, και σε όσες περιπτώσεις οι άνθρωποι δεν μπορούν να βοηθηθούν αρκετά ή νιώθουν ότι έχουν κολήσει στη θεραπεία τους, τότε μπορούν να δοκιμάσουν άλλες μορφές ψυχοθεραπείας, όπως το EMDR (για τα ψυχικά τραύματα) ή τη δημιουργική ψυχοθεραπεία.

Κατηγορία: