Κάνε το Τεστ
σεβασμός στη σχέση, έλλειψη σεβασμού στη σχέση, υγιή όρια στη σχέση, σημάδια που δείχνουν ότι ο σύντροφός σας δεν σας σέβεται, αυτοεκτίμηση, αυτοσεβασμός

Έλλειψη σεβασμού στη σχέση

Έλλειψη σεβασμού στη σχέση

Πολλοί θεραπευόμενοι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι σαμποτάρουν οι ίδιοι τις σχέσεις τους όταν δεν σέβονται τον εαυτό τους. Αντί για αυτό, προτιμούν να κατηγορούν τους συντρόφους τους για τον τρόπο με τον οποίο τους συμπεριφέρονται και κατακλύζονται από το θυμό, την κατάθλιψη και νιώθουν αδύναμοι. Αλλά δεν είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους. Όταν αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τις πράξεις μας, τις πεποιθήσεις και τα συναισθήματά μας τότε έχουμε δύναμη στη σχέση. Είναι ανάγκη να πιστέψουμε στον εαυτό μας για να καταφέρουμε να επηρεάσουμε τον τρόπο που οι άλλοι μας συμπεριφέρονται. Εμείς δείχνουμε στους ανθρώπους γύρω μας πως να μας φέρονται, πως να μας σκέφτονται, πως να μας κατανοούν. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες ένας άνθρωπος μπορεί να χάσει τον εαυτό του σε μια σχέση. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Πώς μπορούμε να χάσουμε τον εαυτό μας σε μια σχέση;

Ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί κάποιος να χάσει την ατομικότητά τους σε μια σχέση είναι να μην αμφισβητεί τις πεποιθήσεις για το ποιος είναι πραγματικά, να επιτρέπει στους άλλους να τον καθορίζουν και να του λένε τι μπορεί να κάνει. Συνήθως αφήνουμε αυτές τις πεποιθήσεις να υπάρχουν επειδή νιώθουμε φόβο ότι αν δεν το κάνουμε , αν έρθουμε σε αντιπαράθεση σε όσα λέει ο σύντροφός μας, δεν θα μας θέλει πλέον στη ζωή του! Όμως αυτό δεν είναι αλήθεια! Με αυτό τον τρόπο αδικείτε τον εαυτό σας με το πρόσχημα ότι δεν θέλετε να ταράξετε τα νερά. Αν δεν υπάρχει χώρος για την αλήθεια σας, τον πραγματικό εαυτό σας στη σχέση τότε για ποιο λόγο να συνεχίσετε;

Όλοι μας θέλουμε μια σχέση με έναν άνθρωπο που θα θαυμάζει τον πραγματικό μας εαυτό και όχι κάποιον που μας ρίχνει ψυχολογικά. Καλό είναι να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που οι ανάγκες και οι επιθυμίες τους θα είναι πάνω από τις δικές σας. Όμως μην χάσετε την επαφή με τον εαυτό σας.

Μερικοί θεραπευόμενοι μοιάζουν να είναι "ένα" με τους συντρόφους τους επιτρέποντάς τους να τους ελέγχουν, και έτσι γίνονται αόρατοι. Για παράδειγμα, μια γυναίκα υποκύπτει σε όσα θέλει ο σύντροφός της  και τον αφήνει να παίρνει όλες τις αποφάσεις όπως το που θα πάνε για φαγητό και πότε θα κάνουν σεξ. Έχει την πεποίθηση ότι έτσι είναι οι σχέσεις! Όταν κάνει μια προσπάθεια να μιλήσει στο σύντροφό της για όσα επιθυμεί, αυτός νευριάζει, ξεσπά και απειλεί ότι θα φύγει. Αντί η γυναίκα να κατανοήσει ότι αυτό το ξέσπασμα του είναι ανώριμο, ενδίδει σε αυτό αλλά με πολλή δυσαρέσκεια και οργή. Δεν έχει καταλάβει ότι είναι σε σχέση με έναν ανώριμο ενήλικα και ότι η σχέση δεν είναι υγιής.

Πώς θα καταλάβω ότι ο σύντροφός μου δεν με σέβεται;

Το πρώτο βήμα είναι να κάνετε το τεστ σχέσης, θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε εάν έχετε μία υγιή ή μία τοξική σχέση.

Σε κάθε σχέση υπάρχουν συγκρούσεις και διαφωνίες. Καμία σχέση δεν είναι τέλεια. Όμως υπάρχουν κάποια υγιή όρια σε κάθε σχέση. Όταν επιτρέπουμε στους άλλους να μας διακόπτουν συνεχώς σε μια συζήτηση ή να υποβιβάζουν τα λεγόμενά μας σαν να μην είναι σημαντικά, τότε μας συγκρίνουν με τους άλλους. Όταν κάποιος σας συγκρίνει με τους άλλους δεν σας αντιμετωπίζει ισότιμα. Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο δεν σέβεστε τον εαυτό σας είναι όταν δεν συμπεριφέρεστε σύμφωνα με τις πεποιθήσεις και τις αξίες σας. Για παράδειγμα, αν οι βασικές σας αρχές είναι η ειλικρίνεια και η ακεραιότητα και θέλετε τα λόγια σας να συμφωνούν με τις πράξεις σας,  πώς θα νιώθατε αν ο σύντροφός σας , σας έδινε υποσχέσεις που δεν κρατούσε ποτέ; Θα νιώσετε θυμό, πικρία, απελπισία, ότι δεν έχετε αξία;

σεβασμος σχεση

Είναι απολύτως φυσιολογικό να θέλετε να επιλέξετε τις μάχες που θα δώσετε. Αν κάθε σύγκρουση με το σύντροφό σας καταλήγει σε μετατόπιση της ευθύνης σε εσάς τότε αυτό είναι ξεκάθαρο σημάδι χειραγώγησης. Μην επιτρέπετε σε κανέναν να σας κατηγορεί και να σας λέει ότι το πρόβλημα το έχετε εσείς ή ότι οι απαιτήσεις σας  είναι παράλογες. Εκεί έξω σίγουρα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που χειραγωγούν τους άλλους όμως κανένας δεν αξίζει αυτή τη συμπεριφορά.

Όταν ο σύντροφός σας δεν εκτιμά το χρόνο σας και αργεί στα ραντεβού σας, αυτό δείχνει ασέβεια προς το πρόσωπό σας. Θα σας αφήσει να περιμένετε και θα βρει δικαιολογίες για να καλύψει την αργοπορία του έτσι ώστε να φανεί ότι δεν είχε άλλη επιλογή, ενώ είχε. Η επιλογή που είχε, ήταν να φύγει νωρίτερα ή να μην απαντήσει σε ένα τηλέφωνο της τελευταίας στιγμής. Πάντα έχουμε επιλογή. Είναι ασέβεια όταν οι άνθρωποι δεν εκτιμούν το χρόνο που τους αφιερώνετε και το μυαλό τους ταξιδεύει αλλού ή δουλεύουν.

Συμπεριφορές που δείχνουν έλλειψη σεβασμού στη σχέση 

Σε μια σχέση οι δύο σύντροφοι είναι ισότιμοι. Είναι εξαιρετικά ασεβές όταν ο σύντροφός σας έχει άλλους κανόνες για τον εαυτό του και άλλους για εσάς. Μπορεί να λέει , "Δεν χρειάζεται να τηρήσω τους κανόνες σου. Είμαι καλύτερος από εσένα, να το θυμάσαι αυτό! Οι ανάγκες σου δεν είναι τόσο σημαντικές όσο οι δικές μου!" Η αλήθεια είναι, ότι είστε ισότιμοι και αξίζετε να είστε ευτυχισμένοι και ασφαλείς.

Είναι ασέβεια όταν οι άνθρωποι σας λένε ψέματα. Ίσως να λένε συστηματικά ψέματα ή να λένε ψέματα μόνο σε εσάς και να παραλείπουν όσα θέλουν. Είναι ασέβεια όταν οι άνθρωποι κρατάνε μυστικά. Αυτό που λένε στην πραγματικότητα είναι, "Δεν αξίζεις να σου λέω την αλήθεια." "Δεν αξίζεις την προσοχή μου."

Είναι ασέβεια αν κάποιος σας αναγκάζει να κάνετε κάτι που δεν θέλετε. Είναι ασέβεια αν κάποιος σας κακοποιεί σωματικά ή σεξουαλικά, σας χτυπά, σας προσβάλλει, και σας αγγίζει με τρόπους που δεν θέλετε. Μόνο εσείς έχετε το δικαίωμα να ελέγχετε το σώμα σας και αν δεν το κάνετε αυτό, αν σκεφτείτε "Αν δεν δώσω όσα θέλει θα με αφήσει", εσείς δείχνετε ασέβεια στον εαυτό σας. Αν θέλετε να πείτε όχι στο/στη σύντροφό σας και δεν το σέβεται, καλύτερα να φύγετε. Δεν αξίζετε να είστε μαζί με έναν τέτοιο άνθρωπο. Οι ανάγκες σας είναι εξίσου σημαντικές με τις δικές του! Αν δεν ξέρετε ποιες είναι οι ανάγκες σας αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι που σας λέει ότι πρέπει να αφήσετε πίσω τη σχέση σας.

Ποιες είναι οι βάσεις για μια υγιή σχέση;

Κάθε σχέση για να είναι υγιής χρειάζεται σεβασμό, επικοινωνία, κατανόηση και αγάπη. Για να μπορέσετε να δημιουργήσετε μια σχέση με αμοιβαίο σεβασμό να έχετε στο μυαλό σας τα εξής:

  • Συμφωνείτε ότι διαφωνείτε: αυτός είναι ένας βασικός κανόνας που πρέπει να τον ακολουθούμε όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα.
  • Επικοινωνία: δεν χρειάζεται να μένετε αμετακίνητοι στη σχέση σας, πρέπει να δημιουργήσετε μια γέφυρα επικοινωνίας.
  • Ενεργή ακρόαση: συχνά ξεχνάμε να ακούσουμε τον σύντροφό μας ενεργά, και αυτό είναι κύριο συστατικό της επικοινωνίας. Όταν μιλάμε και ακούμε με επιθετικότητα, καλό είναι να κάνουμε ένα διάλλειμα.
  • Διαπραγμάτευση:  μιλήστε για όσα σας απασχολούν , τις διαφωνίες, τις προσδοκίες και τους στόχους σας ώστε να γίνετε καλύτεροι.
  • Επανεκκίνηση: καλό είναι να ηρεμήσετε και να βρείτε μια κοινή γραμμή για να αντιμετωπίσετε τα θέματα που σας απασχολούν.

Όπως ακριβώς οι ρίζες ενός φυτού είναι η αόρατη δύναμη που το κρατά ζωντανό, έτσι και ο σεβασμός είναι αόρατος, αλλά αποτελεί την βάση κάθε σχέσης.

Είναι ανάγκη να σέβεστε τον εαυτό σας καταρχήν

Όταν δεν σέβεστε τον εαυτό σας σε μια σχέση και δεν έχετε θέσει τα όριά σας, η ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ σας είναι σε κίνδυνο. Αν επιτρέψετε σε μια σχέση να συνεχιστεί και δεν νιώθετε ασφάλεια (συναισθηματική, σωματική, ψυχική), τα συναισθήματα ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ, ΑΓΧΟΥΣ, ΘΥΜΟΥ και οργής θα αρχίσουν να συσσωρεύονται μέσα σας. Μερικοί άνθρωποι αφήνουν αυτά τα συναισθήματα να τους ξεπεράσουν και για να ανακουφιστούν από τον πόνο στρέφονται στα αλκοόλ, στο σεξ, στις παρορμήσεις όπως το να δουλεύουν συνέχεια.

Τα συναισθηματικά, σωματικά και πνευματικά όρια είναι αναγκαία για να διασφαλίσετε  το σεβασμό προς τον εαυτό σας. Τελικά, όλοι δεν θέλουμε ένα αυθεντικό άνθρωπο για να δημιουργήσουμε μια σχέση; Αυτά τα όρια είναι σημάδι αυτοσεβασμού. Όταν τιμούμε τον εαυτό μας και τις ανάγκες μας νιώθουμε ήρεμοι και ελεύθεροι. Μπορούμε να βρούμε την πραγματική ΕΥΤΥΧΙΑ όταν βρούμε τον εαυτό μας.

Διεκδικήστε μια καλύτερη σχέση

Με τη βοήθεια της ατομικής ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορείτε να δυναμώσετε, να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας και να διεκδικήσετε μία καλύτερη σχέση. Μπορείτε επίσης να διερευνήσετε τα κριτήρια και τις επιλογές συντρόφων σας.

Κατηγορία: