Εμετοφοβία
Η εμετοφοβία είναι ο φόβος για τον εμετό. Βέβαια, σε κανέναν δεν αρέσει να κάνει εμετό. Δεν είναι μια ευχάριστη εμπειρία για κανέναν. Ωστόσο, για μερικούς ανθρώπους ο φόβος για τον εμετό ή απλά το να βλέπουν κάποιον άλλο να κάνει εμετό είναι έντονος που τους επηρεάζει και δεν μπορούν να είναι λειτουργικοί. Για παράδειγμα, δεν κάνουν απλά πράγματα όπως το να πάνε για ένα γεύμα σε ένα εστιατόριο. Επίσης, μπορεί να μην κάνουν ταξίδια με τους φίλους και την οικογένειά τους, όλα λόγω των συμπεριφορών αποφυγής.
Η εμετοφοβία είναι μια φοβία και μάλιστα από τις πιο συχνές. Βέβαια, πολύ λίγα είναι γνωστά για την κατάσταση, αν και είναι δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες.
Οι περισσότεροι άνθρωποι με εμετοφοβία προσπαθούν να ελέγχουν όλα όσα βλέπουν και κάνουν για να αποφεύγουν το φόβο τους. Μπορεί να πλένουν συχνά τα χέρια τους, να μην τρώνε σε δημόσια μέρη ή να μην θέλουν οι άλλοι να τους βλέπουν να τρώνε. Επιπλέον, πολλοί υιοθετούν μερικές στρατηγικές αντιμετώπισης όμοιες με αυτές των ανθρώπων που υποφέρουν ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Ίσως να ανοίγουν τις πόρτες με γάντια, χαρτομάντιλα, και να τρώνε με τα χέρια μόνο αν τα έχουν πλύνει. Μερικοί αποφεύγουν να βγαίνουν έξω αν υπάρχει έξαρση των ιώσεων.
Όλα τα παραπάνω τελετουργικά έχουν ως σκοπό να αποφύγουν κάθε μικρόβιο.
Ποια είναι τα συμπτώματα της εμετοφοβίας;
Αν έχετε εμετοφοβία, όταν ακούτε, βλέπετε ή νιώθετε ναυτία ή έχετε τάση για εμετό, μπορεί να νιώθετε τα ακόλουθα:
- Ανησυχία
- Νευρικότητα
- Άγχος
- Πανικό
- Δυσφορία
Όλα αυτά μπορεί να προκαλούν τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Ταχυπαλμία
- Εφίδρωση
- Τρέμουλο
- Ανακάτεμα στο στομάχι
- Σφίξιμο στο στήθος
- Ζαλάδα ή τάση λιποθυμίας
Αν έχετε εμετοφοβία, ίσως να κάνετε συγκεκριμένα πράγματα για να αντιμετωπίσετε το φόβο σας. Επειδή μπορεί να μην έχετε τον έλεγχο του σώματός σας όταν κάνετε εμετό , ίσως να νιώθετε πιο ήρεμοι όταν έχετε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσετε κάθε κατάσταση. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Να εντοπίζετε την τουαλέτα και να βρίσκεστε κοντά σε αυτή
- Να κοιμάστε με ένα κουβά δίπλα στο κρεβάτι σας.
- Να αποφεύγετε τις μεγάλες διαδρομές με το αυτοκίνητο, να μην στέκεστε κοντά στο νερό (ειδικά στα πλοία) ή να μην πηγαίνετε σε λούνα παρκ.
- Να μην παίρνετε κάποια φάρμακα που προκαλούν ναυτία ή εμετό ως παρενέργεια.
Θεραπεία για την εμετοφοβία
Η θεραπεία της εμετοφοβίας μπορεί να είναι πιο δύσκολη από την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή , αν και έχει πολλές ομοιότητες, όπως η σταδιακή έκθεση σε όσα φοβάται περισσότερο ένα άτομο.
Η θεραπεία για την εμετοφοβία περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία και σε κάποιες περιπτώσεις είναι αναγκαία η φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Τα πιο συχνά αντικαταθλιπτικά περιλαμβάνουν τους επιλεκτικούς αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης.
Αντιμετώπιση φοβιών
Μερικές φορές, μια αρνητική εμπειρία με τον εμετό μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο νιώθετε για αυτόν και να επηρεάζει τις σκέψεις και τις συμπεριφορές σας, Αν νιώθετε ότι ο φόβος σας αποτρέπει από το να κάνετε πράγματα και δραστηριότητες που απολαμβάνετε ή παρεμβαίνει στην σωματική και ψυχική σας υγεία, καλό είναι να μιλήσετε με έναν ψυχοθεραπευτή. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ για την εμετοφοβία είναι πολύ αποτελεσματική και εσείς θα νιώθετε καλύτερα.