Ερωτική απογοήτευση, πως να την ξεπεράσετε
Για να μπορέσετε να επουλώσετε την πληγωμένη σας καρδιά χρειάζεται χρόνος. Αλλά το κλειδί είναι να μην μένετε στη δυστυχία.
Έχετε το χρόνο να ξεπεράσετε την ερωτική απογοήτευση, αλλά μην το παρακάνετε. Δεν είναι ανάγκη να απορρίπτετε όμορφα πράγματα που μπορεί να έρθουν στη ζωή σας.
Η απόρριψη από κάποιον δεν σημαίνει ότι θα κάνετε και εσείς το ίδιο, αλλά ότι δεν είστε σαν και αυτόν. Ο λόγος που η ερωτική απογοήτευση πονάει πολύ είναι επειδή η απόρριψη πηγάζει από κάποιον που αγαπάτε.
Αλλά επίσης είναι και η απογοήτευση για τα όνειρα και τα σχέδια που κάνατε με αυτό το άτομο. Όλα τα έχετε χάσει και αυτό πονάει.
Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε την ερωτική απογοήτευση;
1. Να αφήσετε πίσω σας το παρελθόν
Πάρτε την απόφαση ότι είναι η στιγμή να αφήσετε πίσω σας το παρελθόν. Μπορεί να έχετε ακόμη επαφή με τον πρώην σας αν έχετε παιδιά, ή μπορεί να συναντιέστε στη δουλειά ή να ζείτε κοντά. Ωστόσο, είναι η στιγμή να προχωρήσετε. Εσείς κρατάτε στα χέρια σας την ψυχική και συναισθηματική σας υγεία. Φυσικά, δεν είναι εύκολο να σκέφτεστε ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν σύντροφος σας και φίλος σας που γνώριζε τα πάντα για εσάς.
Αλλά είναι ανάγκη να αποφασίσετε να προχωρήσετε στη ζωή σας. Το παρελθόν σας δεν μπορεί να ορίζει το μέλλον σας.
2. Διαγράψτε τις φωτογραφίες σας
Διαγράψτε τις φωτογραφίες που έχετε μαζί με τον πρώην σας στο κινητό σας, γιατί αποτελούν υποσυνείδητα ερεθίσματα. Αν έχετε παιδιά, μπορείτε να βάλετε τις φωτογραφίες του μπαμπά στο δωμάτιό τους, αλλά δεν είναι ανάγκη να τις έχετε στο σαλόνι σας. Αυτές οι φωτογραφίες δεν βοηθούν να προχωρήσετε.
Αποτελούν μια υπενθύμιση του πόνου και των παλιών αναμνήσεων και μπορούν υποσυνείδητα να σας θυμίζουν όλη την ευτυχία που ζήσατε και πια την έχετε χάσει. Βέβαια, καλό είναι να σβήσετε τις κοινές σας φωτογραφίες από το Facebook, το Instagram.
3. Μην ακολουθείτε τον πρώην σας στα social media
Καλό είναι να διακόψετε την επαφή σας μέσα από τα social media. Είναι δύσκολο να προχωρήσετε αν συνεχώς βλέπετε τι κάνει ο πρώην σας, τι φωτογραφίες ανεβάζει , με ποιους είναι. Καλό είναι να κόψετε την επαφή.
Μπορεί να μοιάζει πολύ δύσκολο, αλλά θα προχωρήσετε πιο γρήγορα όταν δεν βλέπετε συνέχεια το πρόσωπο του πρώην σας. Αν έχετε μαζί παιδιά και πρέπει να έχετε επαφή στα social media για πρακτικούς λόγους, τότε μπορείτε να βάλετε σίγαση στις αναρτήσεις του. Αλλά καλό είναι να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει τρόπος να βλέπετε τι κάνει online. Είναι γονιός των παιδιών σας όχι σύντροφός σας.
4. Θέστε τα όριά σας
Αν έχετε κοινούς φίλους με τον πρώην σας τότε ίσως να μην υπάρχουν σαφή όρια. Αλλά για να μπορέσετε να τον ξεπεράσετε, είναι ανάγκη να βάλετε τα πράγματα στη θέση τους. Τα όρια είναι απαραίτητα για τα ζευγάρια που έχουν χωρίσει και έχουν την συνεπιμέλεια των παιδιών τους.
Τα όρια περιλαμβάνουν αποφάσεις ώστε να υπάρχει αυτοέλεγχος στις συναντήσεις. Για παράδειγμα, πρέπει να κάνετε πολιτισμένο διάλογο αλλά όχι μεγάλες συζητήσεις για το πως είναι.
Αν δουλεύετε μαζί, δεν είναι ανάγκη να τρώτε μαζί και αν προκύψει κάποια συζήτηση καλό είναι να είναι σύντομη. Αν έχετε την συνεπιμέλεια των παιδιών, μπορείτε να κάνετε μια συμφωνία να μιλάτε μόνο για τα παιδιά και τα τηλεφωνήματα και τα μηνύματα θα αφορούν αποκλειστικά τα παιδιά. Όταν δεν υπάρχουν όρια, τότε σίγουρα θα προκύψουν προβλήματα.
Είναι πιο εύκολο να θέσετε τα όριά σας από την αρχή για να προλάβετε άβολες συζητήσεις. Μερικές φορές είναι ανάγκη να αλλάξετε δουλειά ή σπίτι για να μπορέσετε να προχωρήσετε.
5. Μην παίζετε το παιχνίδι των ευθυνών
Η αυτοκατηγορία είναι μερικές φορές μια πραγματική μάχη για κάποιους. Μην πέφτετε στην παγίδα να κατηγορείτε τον εαυτό σας. Αν έχετε βιώσει την απόρριψη ή την κακοποίηση σε μικρότερη ηλικία, μπορεί να νιώθετε ότι η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται ξανά, σας απορρίπτουν ξανά.
Μπορεί να περνά από το μυαλό σας ότι κάτι πάει λάθος πάνω σας. Δεν ήσασταν ο μοναδικός για τον πρώην σας και αυτό είναι πολύ σκληρό. Αλλά δεν σημαίνει ότι η ζωή έχει τελειώσει.
Ο πρώην σας δεν κατάφερε να δει τον πραγματικό σας εαυτό , και αυτό είναι εντάξει. Δεν αλλάζει τίποτε για το μέλλον σας, εκτός από το γεγονός ότι δεν θα περάσετε μαζί τη ζωή σας. Καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας ότι καμία σχέση δεν είναι τέλεια, για αυτό μην πιστεύετε ότι η σχέση σας ήταν τέλεια. Δημιουργείτε μια ψεύτικη εικόνα για ότι είχατε, και αυτό δεν σας βοηθά.
6. Βρείτε πράγματα που σας αποσπούν την προσοχή
Όταν νιώθετε πίεση είναι ανάγκη να έχετε ένα πλάνο διαφυγής. Για παράδειγμα, μπορεί να σκέφτεστε τον πρώην σας στην ώρα του μεσημεριανού, επειδή πάντα τρώγατε μαζί. Έτσι, όταν φτάνει η ώρα για το μεσημεριανό πάντα να έρχεται στο μυαλό σας ο πρώην σας. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι όταν πλησιάζει η ώρα να μιλάτε με έναν φίλο σας στο τηλέφωνο. Αυτή η νέα συνήθεια θα σας βοηθήσει να σπάσετε τον κύκλο και να αντικαταστήσετε την παλιά συνήθεια. Θα εκπλαγείτε όταν θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν σκέφτεστε τον πρώην σας την ώρα του μεσημεριανού.
7. Δημιουργήστε ένα ισχυρό υποστηρικτικό δίκτυο
Η κοινωνική υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσετε να ξεπεράσετε μια ερωτική απογοήτευση. Είναι σημαντικό να έχετε κάποιον δίπλα σας. Μπορεί να είναι ένας φίλος, ένα μέλος της οικογένειας, ένας ψυχοθεραπευτής.
Όταν έχετε κάποιον που μπορείτε να εμπιστευτείτε είναι πιο εύκολη η επούλωση. Η ψυχοθεραπεία είναι πολύ βοηθητική.
8. Βρείτε μια ρουτίνα
Είναι σημαντικό να έχετε μια ρουτίνα. Να μην πιέζετε τον εαυτό σας αλλά να έχετε ένα πρόγραμμα για την καθημερινότητα.
Η ρουτίνα θα σας βοηθήσει να πάρετε το χώρο και το χρόνο που έχετε ανάγκη για τον εαυτό σας όταν απλά θέλετε να κλάψετε.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιτρέπετε στον εαυτό σας να μείνει στο κρεβάτι όλη την ημέρα, όταν μένουμε στο κρεβάτι ο πόνος επιδεινώνεται. Μπορείτε να βγείτε για περπάτημα, να πάτε στο γυμναστήριο, ή να βγείτε για έναν καφέ με τους φίλους σας. Καλό είναι να αποφύγετε τον πειρασμό να μην κάνετε τίποτα.
9. Συγχώρεση
Η συγχώρεση μπορεί να είναι διπλής κατεύθυνσης: συγχώρεση προς τον εαυτό και συγχώρεση προς τον πρώην σύντροφο. Η μεγαλύτερη αλήθεια για την συγχώρεση είναι ότι αφήνετε πίσω σας ότι έχει γίνει και προχωράτε. Δεν μένετε πλέον κολλημένοι στο παρελθόν. Είναι ανάγκη να συγχωρήσετε τον εαυτό σας για τις φορές που αφήσατε τον εαυτό σας να νιώσει άσχημα, που τον κατηγορήσατε και του είπατε ότι δεν είναι αρκετά καλός.
Η συγχώρεση προς τον εαυτό είναι η δική σας θεραπεία. Συγχωρήστε τον εαυτό σας επειδή μείνατε σε μια σχέση που δεν λειτούργησε και για τα συναισθήματα που επηρέασαν την οικογένεια ή τα παιδιά σας αρνητικά. Η συγχώρεση είναι δύσκολη, ειδικά όταν νιώθετε πόνο και πιστεύετε ότι δεν κάνατε κάτι λάθος.
Νιώθετε ότι δεν θα αγαπήσετε ξανά;
Όταν έρθει ένας νέος άνθρωπος στη ζωή σας, αρχίζετε να κάνετε όνειρα και να οραματίζεστε την ζωή που θέλετε. Φανταστείτε ότι είστε ένας λευκός καμβάς, χωρίς κανένα φορτίο, χωρίς πόνο.
Με αυτή τη νοοτροπία, μπορείτε να αναγνωρίσετε τι θέλετε και γιατί. Μετά από τον πόνο που έχετε βιώσει, ίσως να μην νιώθετε έτοιμοι να αγαπήσετε ξανά, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Θεραπευτική αντιμετώπιση ερωτικής απογοήτευσης
Με την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ , το EMDR (για την επεξεργασία του ψυχικού τραύματος) και την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, είναι δυνατή η επούλωση των ψυχικών τραυμάτων μετά από μια ερωτική απογοήτευση. Μπορείτε να δυναμώσετε, και να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας, ώστε να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε στις καταστάσεις και να συνεχίσετε της ζωής σας.