Κάνε το Τεστ
Διαζύγιο, Σκέψεις, Ερωτήσεις για το διαζύγιο

Οι ερωτήσεις που χρειάζεται να κάνετε στον εαυτό σας αν σκέφτεστε το διαζύγιο

Πρέπει να μείνω ή να φύγω;

Αν ο γάμος σας είναι σε κρίσιμο σημείο και σκέφτεστε να χωρίσετε με τον/την σύζυγό σας, ίσως να σκέφτεστε τα ακόλουθα:

Αισθάνομαι ότι πρέπει να τελειώσω αυτό τον υποτιθέμενο γάμο. Πώς μπορώ να είμαι σίγουρη; Κάποιες μέρες αισθάνομαι πιο σίγουρη για την απόφασή μου.Ένα κομμάτι μου ακόμα τον αγαπά, τον νοιάζεται. Δεν πιστεύω ότι είμαι ερωτευμένη μαζί του αλλά αν κάνω λάθος; Πολλά άτομα θα επηρεαστούν από την απόφασή μου.Ίσως να είμαι βιαστική. Αν άλλαζε τη συμπεριφορά του λίγο…

Ή από την άλλη πλευρά, είναι ίσως ο σύζυγός σας που θέλει το διαζύγιο, και έτσι να αναρωτιέστε τα εξής:

Διαζύγιο; Από πού προέκυψε αυτό; Πριν από δύο εβδομάδες κάναμε σχέδια για τις διακοπές! Δεν είχα ιδέα ότι ο γάμος μας ήταν τόσο χάλια. Είμαι σοκαρισμένη και συντετριμμένη. Πρέπει να βρω ένα τρόπο να αποτρέψω το διαζύγιο.Ίσως αυτό να είναι ένα κακό όνειρο και όταν ξυπνήσω όλα να είναι εντάξει.

Όταν ένας γάμος φαίνεται να έχει φτάσει στο τέλος της διαδρομής του, οι σύζυγοι κάνουν δηλώσεις όπως ʺ Έχω τελειώσει μαζί τουʺ ή ʺ Δεν έχω πλέον αισθήματα για αυτήʺ και οι επαγγελματίες του χώρου όπως οι δικηγόροι και δικαστικοί διαμεσολαβητές  ξεγελιούνται από αυτές. Όμως σε αρκετά ζευγάρια που ξεκινούν τη διαδικασία του διαζυγίου, ο ένας από τους δύο ή και οι δύο σύντροφοι δεν είναι πραγματικά έτοιμοι για αυτό.Έτσι περισσότερα ζευγάρια που ξεκινούν τη διαδικασία του διαζυγίου είναι απροετοίμαστα, με αποτέλεσμα οι γάμοι να τελειώνουν πρόωρα και τα διαζύγια να καταλήγουν σε  μια ανταγωνιστική κόντρα.

Υπάρχει μια φυσική τάση για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολους γάμους να χωρίζουν με συνοπτικές διαδικασίες για να προχωρήσουν στη ζωή τους.

Πίσω από αυτές τις βιαστικές αποφάσεις βρίσκεται η υπόθεση ότι όσο πιο γρήγορα ξεφύγουμε από μια κατάσταση που μας αγχώνει, τόσο το καλύτερο.

Η οικογένεια και οι φίλοι συχνά ενθαρρύνουν αυτή τη γρήγορη διαδικασία καθώς πιστεύουν στο μύθο που λέει ότι όσο πιο γρήγορα τελειώσει κάποιος με το διαζύγιο τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθει σε μια φυσιολογική κατάσταση. Δυστυχώς όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Μπορεί να σωθεί η σχέση;

Εξαρτάται. Η θεραπεία ζεύγους πολλές φορές δίνει μία ευκαιρία να σώσετε τη σχέση σας. Άλλοι τα καταφέρνουν, άλλοι όχι, εξαρτάται από το σημείο στο οποίο έχει φτάσει η σχέση, αν έχουν μείνει κάποια συναισθήματα ζωντανά για το/την σύντροφο και από το πως τσακώνεται το ζευγάρι.

Τα ζευγάρια που βιάζονται να διαλύσουν το γάμο τους δεν έχουν αρκετό χρόνο να αξιολογήσουν τα συναισθήματα, τις σκέψεις ή τις επιλογές τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι απροετοίμαστα για τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, το πολύπλοκο νομικό πλαίσιο και τις πολλές αποφάσεις που χρειάζεται να πάρουν και τις επακόλουθες αλλαγές στη ζωή. Πολύ συχνά, καταλήγουν σε συμφωνίες που δεν τηρούν, με αποτέλεσμα αντί να βελτιώνεται η κατάσταση να είναι στάσιμη ή να επιδεινώνεται. Πολλές φορές μπλέκονται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και το “γρήγορο” διαζύγιο που περίμεναν, τελικά παίρνει χρόνια για να εκδοθεί.

Διλήμματα για το διαζύγιο

Τα ζευγάρια που σκέφτονται το διαζύγιο έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά διλήμματα, που σημαίνει ότι χρειάζεται να ζυγίσουν επιλογές που η κάθε μία έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν την πιθανότητα του διαζυγίου συνήθως αντιμετωπίζουν μία από τις παρακάτω καταστάσεις:

  1. Θέλω διαζύγιο αλλά δεν είμαι σίγουρος αν αυτή είναι η σωστή απόφαση. Όταν έχετε να αντιμετωπίσετε ένα διαζύγιο που επηρεάζει τη ζωή των παιδιών σας, τον τρόπο ζωής σας και τα οικονομικά σας, έχετε τεράστια πίεση για να πάρετε τη ʺσωστήʺ απόφαση. Δυστυχώς δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Το καλύτερο σενάριο είναι να πάρετε μια απόφαση που δεν θα βασίζεται συναισθηματικά στον εγωισμό σας.
  2. Δεν θέλω εγώ το διαζύγιο, αλλά ο σύζυγός μου. Όταν βρίσκεστε σε αυτή την άβολη θέση ίσως να αισθάνεστε απελπισία. Ίσως να νιώθετε συντετριμμένοι που η ζωή σας αλλάζει μπροστά στα μάτια σας χωρίς να έχετε κάνει τίποτα. Χρειάζεται να ρωτήσετε τον εαυτό σας αν θέλετε να μείνετε προσκολλημένοι στο οικείο, ασφαλές περιβάλλον και σε ένα ψεύτικο γάμο. Δεν είναι καθόλου εύκολο σε ένα γάμο να κατανοήσετε και να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που προκύπτουν, ειδικά όταν αισθάνεστε πληγωμένοι από το σύντροφό σας.
  3. Θέλω αυτό το διαζύγιο επειδή ο γάμος μου δεν λειτουργεί. Αν αυτό είναι το δίλημμά σας, τότε θα θέλετε να αποφύγετε την ευθύνη του διαζυγίου κατηγορώντας το σύντροφό σας για το θάνατο του γάμου σας. Σίγουρα θα αισθάνεστε τεράστια ανησυχία και θυμό για το σύντροφό σας, που σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση. Όταν όμως κατηγορείτε τον άλλο για όσα συμβαίνουν ίσως να φοβάστε να εκφράσετε τους φόβους σας και τη θλίψη σας.με αυτή τη λογική το διαζύγιο θα είναι γεμάτο ένταση και συγκρούσεις καθώς θα συνεχίζετε το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών.

Το κοινό στοιχείο και στα τρία διλήμματα είναι ο φόβος. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν το πρώτο δίλημμα φοβούνται μήπως κάνουν λάθος. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν το δεύτερο δίλημμα φοβούνται το άγνωστο. Και τα άτομα που έρχονται αντιμέτωπα με το τρίτο δίλημμα φοβούνται την ανάληψη ευθυνών. Και τα τρία οδηγούν σε ένα διαζύγιο, το οποίο είναι “ανταγωνιστικό” και μπορεί να ταλαιπωρεί τα ζευγάρια για χρόνια. 

Διαζύγιο, Σκέψεις, Ερωτήσεις για το διαζύγιο

Οι ερωτήσεις με τις οποίες θα διερευνήσετε αν είστε έτοιμοι για ένα διαζύγιο

Για να είναι το διαζύγιο μια διαδικασία συνεργασίας και σεβασμού, το ζευγάρι χρειάζεται να προετοιμαστεί για να χωρίσει τις ζωές του σε επίπεδο νομικό, πρακτικό και συναισθηματικό. Για να συμβεί αυτό κάθε άτομο χρειάζεται να αντιμετωπίσει τα δικά του διλήμματα για το διαζύγιο απαντώντας στις ακόλουθες ερωτήσεις:

1. Ήσασταν ποτέ πραγματικά "παντρεμένοι";

Πολλοί άνθρωποι που λένε ότι θέλουν διαζύγιο έχουν ακόμα δυνατά συναισθήματα για τον σύζυγο, αλλά εξαιτίας των συνεχών συγκρούσεων δημιουργείται σταδιακά μια συναισθηματική απόσταση μεταξύ του ζευγαριού. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να δουλέψετε αυτό το κομμάτι της σχέσης πριν αποφασίσετε να χωρίσετε, αλλιώς τα συναισθήματα της απώλειας θα σας κατακλύσουν και ίσως να είστε χειρότερα μετά από το διαζύγιο από ότι είστε τώρα. Για να είναι πραγματικά “παντρεμένο”, ένα ζευγάρι πρέπει να έχει δημιουργήσει μια σχέση που θα περιλαμβάνει το ʺεμείςʺ. Πολλοί άνθρωποι που σκέφτονται το διαζύγιο είχαν ένα “γάμο”, που δεν ήταν τίποτα περισσότερο από δύο άτομα που το καθένα είχε τις δικές του ανάγκες. Ίσως να έχουν μεγαλώσει μαζί τα παιδιά τους και να μοιράζονται το ίδιο σπίτι, αλλά συμμετέχουν σε αυτό σαν ανταγωνιστές και όχι σαν ομάδα. Εάν δεν έχετε αναπτύξει ένα γνήσιο ʺεμείςʺ στη σχέση σας, ίσως είναι η στιγμή να δείτε πως μπορείτε να το κάνετε, ή να αποδεχτείτε το γεγονός ότι ποτέ δεν είχατε ένα πραγματικό γάμο.

Έτσι λοιπόν υπάρχουν γάμοι πολλών χρόνων που είναι απλά μόνο γάμοι στα χαρτιά. Τα ζευγάρια κάθε τόσο απειλούν ο ένας τον άλλο για χωρισμό, τσακώνονται καθημερινά και οι διαφωνίες κρατούν περισσότερο από μια εβδομάδα. Η ψυχοθεραπεία ζεύγους μπορεί να βοηθήσει να αλλάξει ο τρόπος συμπεριφοράς μέσα στη σχέση.

2. Είστε πραγματικά έτοιμοι για το διαζύγιο ή απλά απειλείτε τον σύζυγό σας;

Το διαζύγιο πολλές φορές χρησιμοποιείται σαν απειλή, ειδικά σε μεγάλα οικογενειακά προβλήματα. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν συνεχώς το διαζύγιο ως απειλή χάνουν την αξιοπιστία τους. Αντίθετα, όταν ένα άτομο είναι πραγματικά έτοιμο να πάρει διαζύγιο, σκέφτεται ως εξής: ʺΘέλω να κλείσω ένα κεφάλαιο της ζωής μου, επειδή δεν έχω να κάνω κάτι παραπάνω ή να δώσω παραπάνω σε αυτή τη σχέσηʺ. Με αυτή τη συνειδητοποίηση μπορούν να κάνουν μια συζήτηση με τον σύζυγο χωρίς να χάνουν την ψυχραιμία τους.

3. Είναι μια ειλικρινή απόφαση ή μια συναισθηματικά αντιδραστική απόφαση;

Αν είστε έτοιμος να χωρίσετε με τη σύζυγό σας αυτό σημαίνει ότι είστε σε θέση να πάρετε μια ειλικρινή και ξεκάθαρη απόφαση που θα μπορέσετε να την υποστηρίξετε. Το διαζύγιο σημαίνει ότι θα πάρετε απόσταση από όλα τα συναισθήματα για τον άλλο, την αγαπημένη σας , όσο εχθρικό και επιζήμιο και αν είναι. Οι αποφάσεις που παίρνετε όταν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι δεν κρατούν για πολύ, και έτσι δεν λύνετε το υποκείμενο πρόβλημα. Οι άνθρωποι που χωρίζουν χωρίς θυμό συχνά μένουν θυμωμένοι όταν το διαζύγιο έχει τελειώσει.

 4. Για ποιο λόγο θέλετε διαζύγιο;

Αν ελπίζετε ότι μέσω του διαζυγίου ο άλλος θα καταλάβει τα λάθη του, θα αλλάξει και θα σας συμπεριφέρεται καλύτερα ή ότι θα συνειδητοποιήσει πόσα χάνει ή πόσο σας πλήγωσε, τότε θέλετε διαζύγιο για τους λάθους λόγους. Το διαζύγιο δεν διορθώνει τίποτα, ούτε αλλάζει το μυαλό και την καρδιά των ανθρώπων. Το διαζύγιο μπορεί να κάνει μόνο ένα πράγμα: τελειώνει ένα γάμο. Το διαζύγιο απελευθερώνει τους δύο συζύγους ώστε να είναι ανοιχτοί για νέες σχέσεις.

5. Έχετε λύσει τις εσωτερικές σας διαφωνίες για το διαζύγιο;

Όλοι όσοι έχουν ζήσει τη διαδικασία του διαζυγίου νιώθουν μπερδεμένοι. Πολλές φορές οι άνθρωποι μπορεί να νιώθουν ενοχές και ταυτόχρονα σιγουριά για την απόφασή τους να τελειώσουν μια σχέση. Ή μπορεί να αισθάνονται προδομένοι και την ίδια στιγμή να αναγνωρίζουν ότι η ζωή τους θα είναι καλύτερη αν τελειώσουν μια σχέση. Οι εσωτερικές συγκρούσεις για το διαζύγιο είναι μέρος της διαδικασίας του διαζυγίου.

6. Μπορείτε να διαχειριστείτε τις συνέπειες του διαζυγίου;

Το διαζύγιο φέρνει πένθος επειδή αποτελεί την απώλεια του ονείρου της ʺευτυχισμένης οικογένειαςʺ. Οι απογοητεύσεις, η μοναξιά, η αποτυχία, η απόρριψη και η ανεπάρκεια μπορεί να σας καταβάλλουν ψυχικά και να σας κάνουν ευάλωτους. Για να είστε έτοιμοι για το στρες που φέρνει ένα διαζύγιο, είναι απαραίτητο να έχετε ένα δίκτυο υποστήριξης από την οικογένεια και τους φίλους, οι οποίοι θα σας βοηθήσουν συναισθηματικά και πρακτικά όταν το έχετε ανάγκη.

Μια από τις δυσκολότερες συνέπειες του διαζυγίου ότι χρειάζεται να αντιμετωπίσετε τον πόνο της οικογένειάς σας και των φίλων σας.

Η πραγματικότητα είναι ότι το διαζύγιο επηρεάζει τις ζωές πολλών ανθρώπων.

Αν είστε αυτός που έχει επιλέξει το διαζύγιο,θα πρέπει να τηρήσετε τις αποφάσεις σας και να λήξετε το γάμο σας αντιμετωπίζοντας τους πάντες και τα πάντα. Αν είστε αυτός που δεν θέλει το διαζύγιο, αλλά η σύζυγός σας, χρειάζεται να ξεκινήσετε να αποδέχεστε τις συνέπειες ενός μη-λειτουργικού γάμου.

Το παρακάτω μπορεί να σας βοηθήσει στην απόφαση για διαζύγιο: Αν δεν θέλετε να αλλάξετε τον τρόπο ζωής, την οικονομική σας κατάσταση, αν δεν μπορείτε να δεχτείτε τη θλίψη και το θυμό των παιδιών σας, τότε δεν είσαστε έτοιμοι για ένα διαζύγιο.Επίσης, δεν είσαστε έτοιμοι αν δεν μπορείτε να αποδεχτείτε τις στιγμές της ανασφάλειας, του φόβου και του άγνωστου που θα ακολουθήσουν, και αν δεν είστε διατεθειμένοι να αφήσετε ελεύθερο το σύζυγό σας τόσο συναισθηματικά όσο και πρακτικά.

7. Είστε πρόθυμοι να αναλάβετε τον έλεγχο της ζωής σας με υπεύθυνο και ώριμο τρόπο;

Είτε είστε αυτός που θέλει το διαζύγιο είτε όχι, και στις δύο περιπτώσεις ένα πράγμα είναι κοινό: ο γάμος τελειώνει. Το πως οι άνθρωποι ανταποκρίνονται σε αυτή την κατάσταση καθορίζει και τον τύπο του διαζυγίου και το μέλλον που θα έχουν. Μπορεί να αισθάνεστε πικρία, να θέλετε εκδίκηση ή να νιώθετε απελπισμένοι ή μπορείτε να διαπραγματευτείτε για το μέλλον σας με μια στάση αποφασιστική, με κατανόηση και σεβασμό. Η συμπεριφορά που θα επιλέξετε θα καθορίσει τον τύπο του διαζυγίου που θα έχετε.

Οι άνθρωποι που προετοιμάζουν τον εαυτό τους απαντώντας σε αυτές τις ερωτήσεις είναι πιο πιθανό να έχουν ένα συναινετικό διαζύγιο. Προσεγγίζοντας την κατάσταση με αυτό τον τρόπο, μπορούν να συμφωνήσουν σε πολλά πράγματα, να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να δημιουργήσουν ένα πλάνο για τα παιδιά σεβόμενοι ο ένας τον άλλο.

Ζητήστε υποστήριξη σε αυτή τη δύσκολη φάση της ζωής σας

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε το τοπίο μέσα σας, αν δηλαδή θέλετε ή είστε έτοιμοι για ένα διαζύγιο. Κάτι τέτοιο δεν απαιτεί μακροχρόνια ψυχοθεραπεία, λίγες συνεδρίες είναι αρκετές για να είσαστε πιο σίγουροι για τις αποφάσεις σας.

Κατηγορία: