Κάνε το Τεστ
Εξάρτηση από τα διαδικτυακά παιχνίδια, Internet Gaming Disorder, Τι είναι η εξάρτηση από τα διαδικτυακά παιχνίδια, Αιτίες εξάρτησης από τα διαδικτυακά παιχνίδια, Γιατί οι άνθρωποι εμφανίζουν εξάρτηση από τα διαδικτυακά παιχνίδια, Διάγνωση εξάρτησης από τα διαδικτυακά παιχνίδια, Θεραπεία εξάρτησης από τα διαδικτυακά παιχνίδια

Εξάρτηση από διαδικτυακά παιχνίδια

Εξάρτηση από διαδικτυακά παιχνίδια

Η εξάρτηση από τα διαδικτυακά παιχνίδια (Internet Gaming Disorder) αφορά την παθολογική χρήση των διαδικτυακών παιχνιδιών ή των βιντεοπαιχνιδιών. Αυτό είναι διαφορετικό από την εξάρτηση από το διαδίκτυο, δηλαδή την χρήση του διαδικτύου για σκοπούς πέρα από τα παιχνίδια.

Η μεγάλη πρόκληση για την διάγνωση της εξάρτησης από τα διαδικτυακά παιχνίδια είναι το πότε η χρήση των βιντεοπαιχνιδιών είναι παθολογική. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην κοινωνία που παίζουν παιχνίδια για μεγάλες χρονικές περιόδους και δεν έχουν εξάρτηση. Πράγμα που γεννά την ερώτηση πότε κάποιος εμφανίζει εθισμό στα διαδικτυακά παιχνίδια;

Τι είναι η εξάρτηση από τα διαδικτυακά παιχνίδια;

Η εξάρτηση από τα διαδικτυακά παιχνίδια γενικά είναι η προβληματική, καταναγκαστική χρήση του διαδικτύου ή των βιντεοπαιχνιδιών που οδηγεί σε σημαντική επίπτωση στη λειτουργικότητα του ατόμου σε διάφορες πτυχές της ζωής του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα διαδικτυακά παιχνίδια είναι μια δημοφιλής δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο και έχουν πολλές αρνητικές πτυχές.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ανησυχίες για τον αριθμό των ανθρώπων που αναπτύσσουν εξάρτηση στα διαδικτυακά παιχνίδια. Η διάγνωση της εξάρτησης μπορεί να γίνει όταν η ενασχόληση με τα διαδικτυακά παιχνίδια έχει κόστος στις ευθύνες και στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Επίσης, αν ένα άτομο παραμελεί άλλα ενδιαφέροντα, χωρίς να κατανοεί τις αρνητικές συνέπειες.

Κατανόηση της εξάρτησης από τα διαδικτυακά παιχνίδια

Για να κατανοήσει κάποιος την εξάρτηση, είναι σημαντικό να κατανοήσει τα διαδικτυακά παιχνίδια με πολλούς παίκτες. Αυτό είναι το πιο δημοφιλές είδος διαδικτυακών παιχνιδιών. Επιτρέπει στους χρήστες να αναλάβουν το ρόλο ενός χαρακτήρα, να αναλάβουν τον έλεγχο για τις πράξεις του χαρακτήρα και να αλληλεπιδρούν με άλλους παίκτες.

Όσο πιο πολύ παίζει ένας χρήστης ένα παιχνίδι, τόσο περισσότερους βαθμούς μαζεύει. Παίρνει βραβεία και τόσο πιο υψηλό είναι το στάτους του. Αυτά σε συνδυασμό με το παιχνίδι σε πραγματικό χρόνο, κάνουν τους παίκτες να παίζουν ασταμάτητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της εξάρτησης.

Ποιες είναι οι αιτίες της εξάρτησης από τα διαδικτυακά παιχνίδια;

Τα βιντεοπαιχνίδια είναι σχεδιασμένα για να δημιουργούν εθισμό, σύμφωνα με την ψυχολογία.  Τα παιχνίδια είναι καθηλωτικές εμπειρίες που προσφέρουν υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης. Είναι εύκολο κάποιος να παίζει για ώρες χωρίς να το παρατηρεί.

Επιτρέπουν σε ένα άτομο να δραπετεύει από τα προβλήματά του και τα θέματα της πραγματικής του ζωής και είναι πιθανό να βλέπει πρόοδο στο παιχνίδια. Πολλές φορές οι παίκτες δημιουργούν ένα περιβάλλον στο οποίο νιώθουν ασφάλεια και έχουν τον έλεγχο.

Αυτό δεν μοιάζει με τον πραγματικό κόσμο του σήμερα, και το παιχνίδι προσφέρει μια απόδραση, πράγμα που οδηγεί στην περαιτέρω βύθιση στον κόσμο της φαντασίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα παιχνίδια είναι σχεδιασμένα για να οδηγούν σε μια καταναγκαστική επαναλαμβανόμενη δέσμευση (ένα ακόμη παιχνίδι…)

Σύμφωνα με τις μελέτες, ο μέσος όρος ηλικίας των παικτών είναι 30, και καθώς οι έφηβοι τείνουν να παίζουν πιο συχνά στη διάρκεια της εβδομάδας, οι ενήλικοι παίκτες έχουν την τάση να παίζουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε κάθε επίσκεψη.

Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια συγκριτικά με τις γυναίκες.

Αυτό εξηγεί γιατί οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι στην εξάρτηση από τα διαδικτυακά παιχνίδια. Ωστόσο, μερικές γυναίκες μπορεί να εμφανίζουν εξάρτηση όπως και οι άνδρες.

Εξάρτηση από τα διαδικτυακά παιχνίδια, Διάγνωση εξάρτησης από τα διαδικτυακά παιχνίδια, Θεραπεία για την εξάρτηση από τα διαδικτυακά παιχνίδια

Γιατί οι άνθρωποι παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια;

Οι λόγοι που εξηγούν γιατί οι άνθρωποι παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν εξάρτηση περιλαμβάνουν:

  • Επίτευγμα: το επίτευγμα περιλαμβάνει την πρόοδο μέσα από το παιχνίδι καθώς ένας παίκτης αλλάζει επίπεδα, αποκτά στάτους και προκαλεί τους άλλους. Η απόκτηση καλύτερης διαδικτυακής φήμης σαν αποτέλεσμα δεξιοτήτων είναι επίσης ένα μεγάλο κομμάτι στα επιτεύγματα που αφορούν τα διαδικτυακά παιχνίδια, το οποίο ενθαρρύνει τους παίκτες να παίζουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  • Κοινωνικότητα: το εικονικό περιβάλλον των διαδικτυακών παιχνιδιών επιτρέπει στους παίκτες να αλληλεπιδρούν με τους άλλους, να δημιουργούν νέες σχέσεις και να χτίζουν φιλίες. Μπορεί επίσης να παρέχει ένα περιβάλλον που προσφέρει κοινωνική αποδοχή. Ωστόσο, κάποιες εικονικές κοινωνικές συμπεριφορές μπορεί να οδηγούν σε θέματα ψυχικής υγείας όπως το άγχος ή η κατάθλιψη.
  • Βύθιση: τα διαδικτυακά παιχνίδια επιτρέπουν στους παίκτες να δραπετεύουν από την πραγματική ζωή και να βυθίζονται σε έναν άλλο κόσμο. Αυτός είναι συνήθως ένας μηχανισμός για την αποφυγή των αρνητικών συναισθημάτων και καταστάσεων. Η βύθιση έχει στενή σχέση με τις εθιστικές συμπεριφορές.

Διάγνωση της εξάρτησης από τα διαδικτυακά παιχνίδια

Υπάρχουν εννέα κριτήρια για την διάγνωση της εξάρτησης από τα διαδικτυακά παιχνίδια:

  1. Ενασχόληση: ένα άτομο ξοδεύει πολύ χρόνο για να σκέφτεται τα παιχνίδια ακόμη και όταν δεν παίζει, ή να σχεδιάζει την επόμενη φορά που θα παίξει.
  2. Σημάδια στέρησης: το άτομο νιώθει νευρικό, ευερέθιστο, κακοδιάθετο, θυμωμένο , ανήσυχο ή θλιμμένο όταν κάνει προσπάθειες να σταματήσει να παίζει ή όταν δεν μπορεί να παίξει.
  3. Αντοχή: ένα άτομο μπορεί να νιώθει την ανάγκη να παίζει για περισσότερη ώρα, να παίζει πιο συναρπαστικά παιχνίδια ή να χρησιμοποιεί εξοπλισμό για να έχει τον ίδιο ενθουσιασμό.
  4. Μείωση/παύση: το άτομο νιώθει ότι πρέπει να παίζει λιγότερο, αλλά δεν μπορεί να σταματήσει να ξοδεύει χρόνο στα παιχνίδια.
  5. Εγκατάλειψη άλλων δραστηριοτήτων: ένα άτομο μπορεί να χάνει το ενδιαφέρον του ή να μην συμμετέχει σε άλλες δραστηριότητες λόγω των παιχνιδιών.
  6. Συνέχιση παρά το πρόβλημα: το άτομο συνεχίζει να παίζει διαδικτυακά παιχνίδια ακόμη και όταν γνωρίζει τις αρνητικές συνέπειες, όπως το ότι δεν κοιμάται αρκετά, αργεί στο σχολείο/στη δουλειά, ξοδεύει πολλά χρήματα, διαφωνεί με τους άλλους ή παραμελεί σημαντικές υποχρεώσεις.
  7. Εξαπάτηση/κάλυψη: το άτομο λέει ψέματα στην οικογένεια, στους φίλους ή σε άλλους για το πόση ώρα παίζει. Κάνει προσπάθεια  να κρατήσει μυστική από αυτούς την ενασχόληση με τα διαδικτυακά παιχνίδια.
  8. Απόδραση από την πραγματικότητα: το άτομο με τα παιχνίδια δραπετεύει από τα προσωπικά του προβλήματα ή ξεχνά τα δυσάρεστα συναισθήματα όπως οι ενοχές, το άγχος, η αβοηθητότητα ή η κατάθλιψη.
  9. Ρίσκο/απώλεια σχέσεων/ευκαιριών: το άτομο μπορεί να ρισκάρει σημαντικές σχέσεις, ή τη δουλειά του, ευκαιρίες καριέρας.

Θεραπεία για την εξάρτηση από τα διαδικτυακά παιχνίδια

Μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές για την εξάρτηση από τα διαδικτυακά παιχνίδια είναι η ψυχοθεραπεία. Με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας το άτομο μπορεί να αλλάξει τις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις του για τον κόσμο και τον εαυτό του.

Στην ψυχοθεραπεία μπορεί να γίνει αναγνώριση και ανάλυση των ανθυγιεινών αρνητικών ιδεών για τον εαυτό, τους άλλους και την κοινωνία. Όλα αυτά συντελούν στις προβληματικές συμπεριφορές. Ο θεραπευόμενος μαζί με τον ψυχοθεραπευτή θέτει στόχους, μαθαίνει να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο με υγιή τρόπο και αποκτά τα κατάλληλα εργαλεία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των υποτροπών.

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ παρέχει συναισθηματική υποστήριξη, καθοδήγηση, ψυχοεκπαίδευση και εφόδια στον θεραπευόμενο. Σταδιακά, ο θεραπευόμενος μαθαίνει να δημιουργεί συναισθηματικά υγιείς σχέσεις. Έτσι, ζει στον πραγματικό κόσμο και όχι σε μια εικονική πραγματικότητα.

Κατηγορία: