Κάνε το Τεστ
Φοβία για την τεχνητή νοημοσύνη, Μύθοι για την τεχνητή νοημοσύνη. Φόβοι για την τεχνητή νοημοσύνη. Αλήθειες για την τεχνητή νοημοσύνη, Θετικές πτυχές της τεχνητής νοημοσύνης

Φοβία για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Φοβία για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η φοβία για την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μοιάζει σαν μια νέα ανησυχία. Όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη αυτοκινήτων χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση. Αλλά οι ιστορίες για την σκοτεινή πλευρά της τεχνολογίας υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Οι φοβίες αυτές υπήρχαν πολύ πριν ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ παίξει το ρόλο ενός ρομπότ δολοφόνου που ταξίδεψε πίσω στο χρόνο για να απειλήσει τη Σάρα Κόνορ και το Skynet που οδήγησε σε πόλεμο την ΑΙ με την ανθρωπότητα, στην ταινία "Ο Εξολοθρευτής".

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) έχει εξελιχθεί αδιαμφισβήτητα σε μια ανατρεπτική δύναμη. Πλέον στις μέρες μας υπάρχουν πολλές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να χρησιμοποιούν όλοι.  Σε όλο τον κόσμο, έχει φέρει επανάσταση στις βιομηχανίες, ενισχύει την παραγωγικότητα και διαμορφώνει την τεχνολογία του μέλλοντος. Βέβαια, πέρα από τα επιτεύγματα της τεχνητής νοημοσύνης, υπάρχει και ένας φόβος. Αυτή η ανησυχία, που συχνά φουντώνει από αφηγήσεις επιστημονικής φαντασίας, προκύπτει από τις ανησυχίες για τις θέσεις εργασίας, τις αξίες, και τις ακούσιες συνέπειες της ακόρεστης επιθυμίας της ανθρωπότητας να συνεχίσει να πιέζει για περισσότερα.

Ακόμη και οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της ΑΙ είναι σκεπτικοί για την χρήση της, πράγμα που είναι καλό . Ωστόσο οι φόβοι για την απώλεια της εργασίας και το γεγονός ότι μπορεί να αλλάζει τη συλλογική μας αντίληψη για την πραγματικότητα μπορεί να οδηγεί στο τέλος της ανθρωπότητας; Ή όλα αυτά είναι παράλογα;

Μύθοι και φόβοι για την τεχνητή νοημοσύνη

Η επιστημονική φαντασία και η ποπ κουλτούρα έχουν ενισχύσει τους φόβους για την τεχνητή νοημοσύνη. Οι ταινίες όπως "O Εξολοθρευτής" δημιουργούν μια εικόνα "κακών μηχανών" ικανών να σκέφτονται μόνοι τους και να υποδουλώνουν τους ανθρώπινους δημιουργούς τους.

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη σε αυτές τις φανταστικές αναπαραστάσεις απέχουν πολύ από την τεχνολογία του σήμερα, υπάρχουν πολλοί μύθοι και φόβοι, που με την πρώτη ματιά μπορεί να κρύβουν κάποια αλήθεια.

1. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μας πάρει τις δουλειές και θα καταλήξουμε στην ανεργία

Αυτός είναι με διαφορά ο πιο γνωστός φόβος για την τεχνητή νοημοσύνη. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ΑΙ θα γίνει τόσο προηγμένη και φθηνή που η πρόσληψη ανθρώπων θα είναι απλώς πολύ ακριβή. Και τελικά θα οδηγεί στην ανεργία καθώς η ΑΙ θα καταλάβει όλες τις θέσεις εργασίας των ανθρώπων. Και φυσικά, θα τις εκτελεί με μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια.

Σίγουρα υπάρχουν πολλές δουλειές που θα αντικατασταθούν από την ΑΙ, αλλά συνολικά δεν πρόκειται οι άνθρωποι να χρειάζονται στις περισσότερες εργασίες. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για τους οποίους αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Ένας από τους κυριότερους είναι το γεγονός ότι πολλές δουλειές σήμερα απαιτούν γνωσιακές ικανότητες που η ΑΙ απλά δεν διαθέτει, και ποτέ δεν θα καταφέρει να τις αποκτήσει. Αν και σχετικά απλές δουλειές όπως η καταχώρηση δεδομένων μπορεί να κινδυνεύουν, ο υπόλοιπος εργαζόμενος πληθυσμός δεν πρέπει να ανησυχεί. Αν μη τι άλλο, η τεχνητή νοημοσύνη θα τους βοηθήσει στους ρόλους τους.

2. Θα είναι δύσκολο κάποιος να ξεχωρίσει τα ψεύτικα προϊόντα της ΑΙ από την πραγματικότητα

Οι περισσότερες πιθανότητες να συναντήσει κάποιος ένα πλαστό προϊόν τεχνητής νοημοσύνης είναι στα social media. Τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα έχουν ψυχαγωγικό σκοπό, ωστόσο πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορεί να αποτελούν σοβαρή απειλή.

Οι ψεύτικες εικόνες και η παραπληροφόρηση υπάρχουν εδώ και αιώνες. Τα τελευταία χρόνια έχουμε όλοι μας δει πόσο γρήγορα μπορούν να εξαπλωθούν οι πληροφορίες στο διαδίκτυο και να αιχμαλωτίζουν το κοινό.

Φοβία για την τεχνητή νοημοσύνη, Μύθοι για την τεχνητή νοημοσύνη. Αλήθειες για την τεχνητή νοημοσύνη

3. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι απειλή για τους ανθρώπους, και πιθανόν να οδηγεί στο τέλος της ανθρωπότητας

Η τεχνητή νοημοσύνη που έχει κατακτήσει πλέον τον κόσμο ήταν βασικός πυλώνας της επιστημονικής φαντασίας για δεκαετίες. Πολλές ιστορίες που περιλαμβάνουν την ΑΙ περιγράφουν την παραβίαση των συστημάτων ασφαλείας και την χρήση της για κυβερνοεπιθέσεις. Κάποιες ιστορίες λένε ότι η ΑΙ παίρνει τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων και εξαφανίζει την ανθρωπότητα.

Ενώ όλες αυτές οι ιστορίες είναι διασκεδαστικές, η ιδέα ότι η ΑΙ θα υποδουλώσει τους ανθρώπους ή θα εξαφανίσει την ανθρωπότητα δεν είναι ρεαλιστική για πολλούς λόγους. Κυρίως επειδή τα εργαλεία AI είναι ένα παράδειγμα περιορισμένης νοημοσύνης που μπορούν να εκτελούν μόνο εργασίες που σχετίζονται με την προγραμματισμένη λειτουργία τους. Οι μηχανές δεν έχουν ευαισθησίες. Δεν μπορούν να αποφασίσουν να στραφούν εναντίον μας και να μας βλάψουν.

Θετικές πτυχές της τεχνητής νοημοσύνης  

Αν και κάποιοι φόβοι για την ΑΙ έχουν κάποια αλήθεια, είναι αδύνατο να αγνοήσουμε όλα τα καλά που μας προσφέρει η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, και φυσικά τα θετικά είναι πολύ περισσότερα από τα αρνητικά.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τεράστιες δυνατότητες όσον αφορά την εξοικονόμηση χρόνου και την εκτέλεση αυτόματων κινήσεων που απαιτούν πολύ χρόνο.  Τα εργαλεία ΑΙ μπορούν να προσφέρουν λύσεις στην ανάλυση δεδομένων, στην εξυπηρέτηση πελατών. Να επιτρέπουν στους εργαζόμενους να κάνουν προσπάθειες για να οργανώσουν στρατηγικές και δημιουργικές καμπάνιες.

Η τεχνητή νοημοσύνη επίσης έχει πολλά οφέλη για το μέσο άτομο, μέσω εφαρμογών για το πρόγραμμα της καθημερινότητας, για υπενθυμίσεις και παραγγελίες των βασικών αγαθών. Η τεχνητή νοημοσύνη μας προσφέρει περισσότερο χρόνο ώστε να αφιερώσουμε χρόνο στα ενδιαφέροντά μας. Για αυτό και δεν πρέπει να μας φοβίζει.

Ηθική και τεχνητή νοημοσύνη

Αν και δεν πρέπει να αγνοούμε τις ευκαιρίες που μας προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, δεν πρέπει και να ξεχνάμε και τους φόβους που προκαλεί η ανάπτυξή της.

Οι ηθικές ανησυχίες προκύπτουν κυρίως από τη δυνατότητα που έχουν τα συστήματα ΑΙ να ενσωματώνουν προτιμήσεις. Αυτό μπορεί να απειλεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να επιδεινώνει τις υπάρχουσες ανισότητες σε ήδη περιθωριοποιημένες ομάδες του πληθυσμού.

Φυσικά, όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια και ινστιτούτα έχουν οδηγίες και κανόνες για την ηθική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Καθώς ο σκοπός είναι η τεχνητή νοημοσύνη είναι να μας ωφελεί.

Κανόνες για την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε κάποιους νόμους για την τεχνητή νοημοσύνη το 2023 ως μέρος της ψηφιακής στρατηγικής της. Οι κανόνες περιλαμβάνουν υποχρεώσεις για τους παρόχους και τους χρήστες ανάλογα με τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. Ο σκοπός είναι η ΑΙ στην Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι ασφαλής, διαφανής και αμερόληπτη.

Γενικά, όλοι οι άνθρωποι μπορούν να προστατευτούν από τις απειλές της χρήσης της τεχνολογίας και να ακολουθούν πέντε βασικές αρχές:

  • Να χρησιμοποιούν ασφαλή και αποτελεσματικά συστήματα
  • Να προστατεύουν τα συστήματά τους
  • Να εφαρμόζουν την ιδιωτικότητα των δεδομένων
  • Να είναι προσεκτικοί
  • Να έχουν στο μυαλό τους εναλλακτικές λύσεις

Σωστή χρήση της τεχνολογίας 

Καθώς η ΑΙ συνεχίζει να μπαίνει σε κάθε πτυχή της ζωής μας, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να την χρησιμοποιούμε με ασφαλή τρόπο και να προστατεύουμε τον εαυτό μας. Βέβαια, αν νιώθετε ανησυχία για την τεχνολογία η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε κάθε φόβο.