Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και Άγχος
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια χρόνια κατάσταση στην οποία τα οξέα του στομάχου παλινδρομούν στον οισοφάγο. Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο η παλινδρόμηση των οξέων όταν όμως παρατηρείται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα τότε θεωρείται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Το άγχος είναι μια φυσιολογική απόκριση στο στρες, αλλά το έντονο άγχος που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επηρεάζει την ζωή σας, τη λειουργικότητά σας, και να αποτελεί δείκτη μιας αγχώδους διαταραχής. Οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και το άγχος.
Τι προκαλεί γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλείται από την παλινδρόμηση των οξέων η οποία συμβαίνει όταν τα οξέα του στομάχου κινούνται πίσω προς τον οισοφάγο, ερεθίζοντάς τον και προκαλώντας κάποιες φορές φλεγμονή. Υπάρχουν συγκεκριμένες καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπως:
- Η παχυσαρκία
- Η διαφραγματοκήλη
- Η καθυστερημένη εκκένωση του στομάχου
- Η εγκυμοσύνη
Συγκεκριμένοι παράγοντες στον τρόπο ζωής μπορεί να επιδεινώσουν την παλινδρόμηση των οξέων, όπως οι κακές διατροφικές συνήθειες ,όταν τρώτε μεγάλα γεύματα ή ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό ή η κατανάλωση λιπαρών τροφών.
Σύνδεση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και άγχους
Το άγχος και η κατάθλιψη αυξάνουν τον κίνδυνο για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία έχει αρνητικές επιδράσεις στην ποιότητα ζωής και αυξάνει τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο.
Το άγχος επιδεινώνει τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης όπως η καούρα και ο πόνος. Επίσης το άγχος μας κάνει πιο ευαίσθητους στον πόνο.
Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν τους πολυάριθμους τρόπους με τους οποίους τα βακτήρια του στομάχου μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική και συναισθηματική μας ευεξία.
Η μείωση των "καλών" βακτηρίων μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και γνωστικών δυσλειτουργιών.
Από τη στιγμή που τα βακτήρια του στομάχου μπορούν να επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου με την παραγωγή συγκεκριμένων ορμονών ή νευροδιαβιβαστών, τότε και οι συναισθηματικές αποκρίσεις μπορούν να επηρεάσουν τα βακτήρια του στομάχου.
Η έλλειψη συγκεκριμένων βακτηρίων μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα κατάθλιψης αλλά η επάρκεια τους μπορεί να αντιστρέψει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Μελέτες έχουν δείξει ότι μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς της αντλίας πρωτονίων και χορηγούνται για τη θεραπεία των διαταραχών του στομάχου που συνδέονται με τα οξέα όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μείζονος κατάθλιψης.
Συμπτώματα άγχους και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και το άγχος προκαλούν πολλά διαφορετικά συμπτώματα αν και υπάρχουν κάποια κοινά. Η καούρα, η ναυτία, και ο πόνος στο στομάχι είναι κάποια κοινά συμπτώματα.
Οι διαταραχές στον ύπνο είναι επίσης κοινό σύμπτωμα. Η παλινδρόμηση των οξέων του στομάχου επιδεινώνεται όταν ξαπλώνουμε και έτσι μπορεί να ξυπνάμε συχνά. Το άγχος επηρεάζει τον ύπνο μας και δεν μπορούμε να αποκοιμηθούμε εύκολα ή να μείνουμε κοιμισμένοι.
Άλλα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης περιλαμβάνουν:
- Πόνο στο στήθος
- Δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία, δυσκαταποσία, "κόμπος στο λαιμό")
- Παλινδρόμηση των υγρών ή της τροφής
Άλλα συμπτώματα του άγχους περιλαμβάνουν:
- Νευρικότητα
- Υπερβολική ανησυχία
- Αίσθηση κινδύνου
- Υπεραερισμό
- Πόνο στο στήθος
- Ταχυπαλμία
Θεραπεία γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και άγχους
Η θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και του άγχους περιλαμβάνει συνδυασμό θεραπειών.
Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει:
- Αντιόξινα
- Αναστολείς της αντλίας πρωτονίων
- Επιλεκτικούς αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (αντικαταθλιπτικά SSRI)
- Επιλεκτικούς αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης και της νορεπινεφρίνης
- Βενζοδιαζεπίνες
Τα φάρμακα για το στομάχι μπορεί να παρεμβαίνουν στον άξονα εγκεφάλου-στομάχου
Μελέτες που έχουν γίνει σε άτομα που λαμβάνουν θεραπεία με αναστολείς αντλίας πρωτονίων έδειξαν ότι οι ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη λάμβαναν κατά μέσο όρο μεγαλύτερη δόση των συγκεκριμένων φαρμάκων ημερησίως.
Πιο συγκεκριμένα ο κίνδυνος για κλινική κατάθλιψη ήταν αυξημένος για αυτούς που έπαιρναν φάρμακα όπως η παντοπραζόλη, η λανσοπραζόλη και η ραμπεπραζόλη σε αντίθεση με αυτούς που έπαιρναν ομεπραζόλη και εσομεπραζόλη.
Καθώς ο μηχανισμός πίσω από αυτή τη σύνδεση παραμένει μυστήριο υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις.
Τα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για κατάθλιψη απορυθμίζοντας τον άξονα εγκεφάλου-στομάχου ή εμποδίζοντας τον οργανισμό να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής
Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι ώστε να ανακουφίσετε τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και του άγχους και περιλαμβάνουν τα εξής:
- Ισορροπημένη διατροφή
- Αποφυγή τροφών που προκαλούν παλινδρόμηση των οξέων ή καούρα
- Αποφυγή καφεΐνης και αλκοόλ
- Τακτική άσκηση, όπως ο περίπατος
- Τεχνικές χαλάρωσης, όπως η γιόγκα, το τάι τσι ή ο διαλογισμός
Αν και η σύνδεση άγχους και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης δεν είναι απολύτως κατανοητή, είναι γνωστό ότι το στρες προκαλεί ή επιδεινώνει τα συμπτώματα της παλινδρόμησης.
Αντιμετώπιση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης & άγχους
Η θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί. Πολλές φορές η γαστροοισοφαγική παλινδόμηση και το άγχος μπορούν αντιμετωπιστούν με άλλα είδη θεραπείας, όπως η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ.