Μοναξιά ή μοναχικότητα; Συνειδητή επιλογή ή αδιέξοδο;
Πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας επιλέγουν να είναι μόνοι τους, χωρίς να φοβούνται ότι θα στιγματιστούν, θα κριθούν και θα δέχονται τον οίκτο των άλλων. Πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν ότι θέλουν να ζήσουν μια διαφορετική ζωή, να επικεντρωθούν στην καριέρα τους, στην επαγγελματική επιτυχία, στα ενδιαφέροντά τους αντί να ψάχνουν να βρουν τον ιδανικό σύντροφο και να κάνουν παιδιά.
Ο καθένας δημιουργεί τον κόσμο στον οποίο θέλει να ζήσει, αν και αυτό είναι σπάνια μια συνειδητή διαδικασία. Πολλές φορές επικεντρωνόμαστε σε όσα μπορούμε και σε όσα δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Επηρεαζόμαστε με χιλιάδες τρόπους αρνητικά από τους άλλους. Ξεκάθαρα, μερικοί άνθρωποι είναι μόνοι τους από επιλογή. Δεν ενδιαφέρονται να είναι σε μια σοβαρή σχέση στη δεδομένη στιγμή της ζωής τους. Άλλοι είναι μόνοι τους επειδή έτσι ήρθαν οι καταστάσεις στη ζωή τους. Μπορεί να έχουν βγει από μια ουσιαστική σχέση ή να μην έχουν βρει κάποιον που να τους αξίζει.
Εμπόδια που μπορεί να σας οδηγούν στη μοναξιά
Αλλά τι συμβαίνει με αυτούς που δεν είναι μόνοι από επιλογή; Το να περνά κανείς χρόνο με τους φίλους του στα εφηβικά και στα φοιτητικά χρόνια είναι υπέροχο. Διασκεδάζετε και ζείτε περιπέτειες, αλλά τι συμβαίνει όταν οι φίλοι σας βρίσκουν το σύντροφο της ζωής τους και ένας-ένας, αρχίζουν να μην έχουν χρόνο για εσάς και να επικεντρώνονται στη σχέση τους; Είναι σκληρό να νιώθετε ότι μένετε πίσω ενώ όλοι οι άλλοι έχουν προχωρήσει στη ζωή τους. Ξαφνικά υπάρχει ένα συναίσθημα μοναξιάς και ζήλιας, γίνεται δύσκολο πλέον να μοιράζεστε τις καλές και κακές στιγμές σας με τους φίλους σας, καθώς εκείνοι έχουν προχωρήσει στη ζωή και βρίσκονται σε άλλη "φάση".
1. Αμυντικές συμπεριφορές
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πληγωθεί στις σχέσεις τους, για παράδειγμα από απιστίες. Με τον καιρό, οι επώδυνες εμπειρίες συσσωρεύονται και προκαλούν δυσαρέσκεια και αμυντικές συμπεριφορές. Αυτή η διαδικασία ξεκινά πολύ πριν ξεκινήσουν τα ραντεβού, στην παιδική ηλικία, όταν οι επιβλαβείς αλληλεπιδράσεις και δυναμικές οδηγούν στην αντίληψη ότι ο κόσμος είναι "κακός". Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προστατεύετε υπερβολικά τον εαυτό σας και να κλείνεστε σε αυτόν. Στην ενήλικη ζωή σας, μπορεί να μην θέλετε να φαίνεστε ευάλωτοι.
2. Λάθος επιλογές
Όταν φέρεστε αμυντικά, συνήθως επιλέγετε λάθος συντρόφους. Μπορεί να επιλέγετε συντρόφους που δεν είναι συναισθηματικά διαθέσιμοι ή που δεν έχουν ενσυναίσθηση. Επειδή αυτή η διαδικασία είναι ασυνείδητη, συχνά κατηγορείτε το σύντροφό σας για την αποτυχία της σχέσης σας, ενώ το πρόβλημα είναι στο πως κάνετε (συνειδητά και ασυνείδητα) την επιλογή των συντρόφων σας. Το τελικό αποτέλεσμα είναι να νιώθετε πληγωμένοι και εξουθενωμένοι από τις επαναλαμβανόμενες απορρίψεις που δέχεστε.
3. Φόβος της οικειότητας
Πολλοί άνθρωποι ασυνείδητα επιλέγουν συντρόφους που ενισχύουν τις απόψεις τους για τον εαυτό τους και επαναλαμβάνουν τις αρνητικές εμπειρίες της παιδικής τους ηλικίας. Αυτό μπορεί να είναι δυσάρεστο αλλά το να σπάσετε τα παλιά μοτίβα προκαλεί άγχος καθώς νιώθετε μόνοι σας.
Ο φόβος της οικειότητας μπορεί να υποχωρήσει μόνο αν αρχίσετε να βλέπετε πιο θετικά τον εαυτό σας. Διαφορετικά σας κρατά σε σχέσεις που δεν έχουν ελπίδα να ευημερήσουν επειδή ενισχύει την αρνητική εικόνα για τον εαυτό σας, με την οποία νιώθετε άνετα και οικεία.
4. Επιλεκτικότητα
Οι αμυντικοί σας μηχανισμοί μπορεί να σας κάνουν επιλεκτικούς και επικριτικούς. Αυτό είναι πραγματικότητα αν είχατε κακές εμπειρίες στο παρελθόν, αν κάποιος που αγαπούσατε βαθιά σας απέρριψε. Σίγουρα θα έχετε ακούσει τις γυναίκες να λένε, "δεν υπάρχουν αξιόλογοι άνδρες εκεί έξω" ή "όλοι οι καλοί σύντροφοι είναι πιασμένοι". Επίσης σίγουρα θα έχετε ακούσει τους άνδρες να λένε, "δεν μπορείς να εμπιστευτείς τις γυναίκες", ή "όλες οι γυναίκες θέλουν να σε εκμεταλλευτούν". Μπορεί να έχετε μη ρεαλιστικές προσδοκίες από το σύντροφό σας ή να έχετε εντοπίσει τις αδυναμίες κάποιου από την πρώτη στιγμή που τον συναντήσατε. Όταν βλέπετε όμως τον κόσμο μέσα από αυτή την επικριτική ματιά, τότε κλείνετε την πόρτα σε πολλούς πιθανούς συντρόφους πριν τους δώσετε μια ευκαιρία.
5. Χαμηλή αυτοεκτίμηση
Αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν ότι θέλουν μια όμορφη σχέση περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αλλά επίσης πιστεύουν επίσης ότι κανένας αξιόλογος άνθρωπος δεν θα ενδιαφερόταν για αυτούς. Όλοι μας έχουμε μια εσωτερική επικριτική φωνή, που μας λέει ότι είμαστε άσχημοι, αδιάφοροι και διαφορετικοί. Όταν ακούμε αυτή τη φωνή δεσμευόμαστε σε συμπεριφορές που διώχνουν μακριά τους ανθρώπους. Όταν είμαστε μόνοι μας, αυτό κάτι δείχνει για τον εαυτό μας. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση κλείνει την πόρτα στους ανθρώπους που μπορεί να θέλουν να μπουν στη ζωή σας.
6. Απομόνωση και ρουτίνα
Όσο μεγαλώνουμε, νιώθουμε όλο και πιο άνετα στη ζώνη άνεσής μας. Οι σύγχρονες γυναίκες είναι πιο επιτυχημένες, δυναμικές και αυτό έχει πολλά θετικά στοιχεία. Όταν οι άνδρες και οι γυναίκες νιώθουν άνετα, οικονομικά ή πρακτικά, είναι εύκολο να δημιουργήσουν μια ρουτίνα από την οποία είναι δύσκολο να βγουν. Δυσκολεύονται να πάρουν ρίσκο. Μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά , απλά θέλουν να γυρίσουν σπίτι τους να ξεκουραστούν, χωρίς να θέλουν άλλες ανησυχίες στο μυαλό τους.
Αυτή η αίσθηση ασφάλειας που τους παρέχει το σπίτι τους προκύπτει από την εσωτερική επικριτική τους φωνή. Η φωνή τους λέει να μείνουν σπίτι και να ηρεμήσουν, καθώς είναι καλά μόνοι τους. Βάζουν ένα ποτήρι κρασί, βλέπουν ταινίες που τους αρέσουν. Το πρόβλημα με αυτή τη φωνή είναι όταν ενισχύει σκέψεις όπως, "είσαι αποτυχημένος, κάθεσαι σπίτι μόνος σου", "θα είσαι μόνος σου για την υπόλοιπη ζωή σου". Όλα όσα σας κάνουν να νιώθετε ασφάλεια τελικά σας κάνουν να νιώθετε άσχημα και έτσι αποφεύγετε την πραγματική ζωή. Είναι σημαντικό να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας και να αντιμετωπίσετε την εσωτερική επικριτική φωνή σας. Βγείτε έξω, χαμογελάστε, δείτε φίλους και ζήστε.
Αγκαλιάστε τη μοναξιά
Πολλοί άνθρωποι πλέον επιλέγουν να ζουν μόνοι τους αντί να περνούν το χρόνο τους ψάχνοντας για τον ένα και μοναδικό σύντροφο.
Πώς μπορείτε να ζήσετε μόνοι σας, αν δεν το έχετε επιλέξει:
- Δεσμευτείτε σε ουσιαστικές δραστηριότητες, και ζήστε τη στιγμή. Η ευτυχία είναι περισσότερο μια νοοτροπία και πως επιλέγετε να περνάτε το χρόνο σας.
- Αναγνωρίστε ότι όλες οι σκέψεις σας δεν είναι πραγματικές. Πολύ συχνά, οι αρνητικές σκέψεις εμφανίζονται στο μυαλό μας χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε. Τελικά, μπορεί να αρχίσουμε να πιστεύουμε αυτές τις σκέψεις. Αλλά είναι σημαντικό να παρατηρήσετε αυτές τις σκέψεις, να αναγνωρίσετε τα μοτίβα, πότε εμφανίζονται. Ποιο είναι το αντίθετο της αρνητικής σκέψης; Αν για παράδειγμα, σκέφτεστε ότι δεν είστε αρκετά καλοί για να βρείτε ένα σύντροφο δοκιμάστε να αλλάξετε τη σκέψη σας και να πείτε ότι δεν θα συμβιβαστείτε σε μια σχέση με κάποιον που δεν σας εκτιμά.
- Μην περιμένετε να είστε σε μια σχέση για να πραγματοποιήσετε τους στόχους σας. Πολλές φορές οι άνθρωποι σκέφτονται ότι η ζωή τους ξεκινά όταν παντρεύονται ή ζουν με το σύντροφό τους, σαν να βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής μέχρι τότε. Αναρωτηθείτε, πώς θα μπορούσε να αλλάξει η ζωή σας αν ήσασταν σε μια σχέση; Ίσως να ταξιδεύατε περισσότερο, μπορεί να αγοράζετε ένα σπίτι ή θα σκεφτόσασταν να αποκτήσετε παιδιά; Όλα αυτά όμως μπορούν να γίνουν και χωρίς να έχετε βρει ένα σύντροφο.
- Χρησιμοποιήστε το παρελθόν για να ωφελήσετε το μέλλον σας, και όχι για να σαμποτάρετε τον εαυτό σας. Οι κακές σχέσεις μπορεί να σας έχουν αφήσει σημάδια, να σας έχουν κάνει να χάσετε την εμπιστοσύνη σας στους ανθρώπους ή να προσδοκάτε πάντα το χειρότερο από τους άλλους ή τον εαυτό σας. Μπορεί να νιώθετε ενοχές κοιτώντας το παρελθόν αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε τα καλά και να αφήσετε πίσω σας τα άσχημα. Είναι σημαντικό να μην συγκρίνετε τον τωρινό σας σύντροφο με τους πρώην συντρόφους σας, καθώς είναι διαφορετικοί. Το παρελθόν μπορεί να σας διδάξει πολλά για το μέλλον σας, σκεφτείτε όλα όσα θέλετε και δεν θέλετε να έχει ο μελλοντικός σύντροφός σας.
- Μην έχετε μεγάλες προσδοκίες από το πρώτο ραντεβού. Όταν σκέφτεστε έτσι νιώθετε πίεση και μπορεί να μην φέρεστε φυσιολογικά. Αν απελπισμένα θέλετε και ελπίζετε ότι το ραντεβού σας θα καταλήξει σε σχέση, τότε εθελοτυφλείτε και δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε τα προειδοποιητικά σημάδια.
- Μην έχετε μεγάλες προσδοκίες από τον εαυτό σας. Μην προσπαθείτε να αλλάξετε αυτό που είστε για να βρείτε ένα σύντροφο. Όταν το κάνετε αυτό είναι πολύ δύσκολο να υποκρίνεστε, η σχέση θα σας εξουθενώνει και θα είστε περισσότερο δυστυχισμένοι.
- Μιλήστε στους φίλους σας για όσα νιώθετε. Αν αισθάνεστε ότι οι φίλοι σας , σας παραμελούν είναι σημαντικό να εκφράσετε όσα νιώθετε. Μπορεί να μην έχουν πλέον το χρόνο να είναι το ίδιο κοινωνικοί, ειδικά αν έχουν παιδιά, αλλά θα σας κατανοήσουν περισσότερο.
Όσοι είστε μόνοι σας από επιλογή, μπορεί στην πραγματικότητα να είστε πολύ επιλεκτικοί. Υπάρχουν γύρω σας πολλά ζευγάρια που δεν είναι ευτυχισμένα, που ξεκίνησαν τη σχέση τους πολύ νέοι, πριν γνωρίσουν ποιοι είναι και τι θέλουν από τη ζωή. Μπορείτε να είστε περήφανοι που δεν έχετε συμβιβαστεί σε μια σχέση απλά για να είστε με κάποιον. Ξέρετε ποιοι είστε, τι θέλετε από τη ζωή και από το σύντροφό σας.
Μοναξιά ή μοναχικότητα; Επιλογή ή αποτέλεσμα;
Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε περισσότερο τον εαυτό σας, τις επιλογές σας και τις αδυναμίες σας. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε λοιπόν είτε να ξεπεράσετε εμπόδια του χαρακτήρα και αυτοσαμποταζ που κάνετε οι ίδιοι προς την ευτυχία σας, ή να μπορέσετε να αποδεχτείτε τις επιλογές σας και να είστε ευτυχισμένοι με αυτές.