Γιατί μένουμε σε σχέσεις που μας πληγώνουν;
Οι περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν απόλυτα αν η σχέση τους δεν λειτουργεί. Ωστόσο, πολλές φορές κάνουν προσπάθεια να αντιστρέψουν μια κατάσταση στην οποία πραγματικά δεν υπάρχει γυρισμός. Γιατί όμως μένουμε σε σχέσεις που μας πληγώνουν;
Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι η αγάπη πληγώνει, αλλά μερικές φορές πληγώνει πάρα πολύ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όλοι γύρω μας λένε να δώσουμε ένα τέλος στη σχέση επειδή μας προκαλεί κακό και υποφέρουμε. Βαθιά μέσα μας, γνωρίζουμε αν η σχέση μας δεν είναι υγιής και τα πράγματα είναι δύσκολο να αλλάξουν. Ή, απλά μπορεί να μην είναι αρκετή πλέον για εμάς.
Ωστόσο, η σκέψη να φύγουμε από τη σχέση μας προκαλεί πανικό. Μας κατακλύζει ο φόβος και οι καταστροφολογικές σκέψεις όπως, "Δεν θα βρω ποτέ την αγάπη", "Πώς θα συνεχίσω τη ζωή μου;" και "Τι θα γίνει αν μετανιώσω μετά;"
Όλα αυτά μοιάζουν προφανή όταν μια σχέση δεν είναι καλή, πρέπει να αποστασιοποιηθούμε. Παρόλα αυτά, πρακτικά, το θέμα είναι πιο περίπλοκο. Παρακάτω αναλύουμε όλους τους λόγους για τους οποίους είναι δύσκολο να τελειώσουμε μια σχέση και γιατί μένουμε σε σχέσεις που μας πληγώνουν.
Γιατί μένουμε σε σχέσεις που μας πληγώνουν;
Για να αποδεχτούμε ότι ο σύντροφός μας και η σχέση μας δεν μας δίνει ευτυχία, αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα. Προφανώς, είναι δύσκολο κάποιος να νιώθει λύπη για τη σχέση του, καθώς μπαίνει ένα τέλος σε όλα τα σχέδια και τα όνειρα που έκανε μαζί με το σύντροφό του. Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν και δυσάρεστες αναμνήσεις από το παρελθόν.
Είναι απολύτως φυσιολογικό κάποιος να νιώθει αναστατωμένος. Αυτό συμβαίνει επειδή τα πράγματα δεν έχουν την εξέλιξη που είχατε φανταστεί. Ωστόσο, η σχέση μπορεί να μην έχει κανένα μέλλον και το γνωρίζετε. Παρόλα αυτά, κάνετε προσπάθεια να μην σπάσει αυτό το λεπτό νήμα. Γιατί λοιπόν μένετε σε μια σχέση που σας πληγώνει;
1. Πιστεύετε ότι η αληθινή αγάπη πληγώνει
Οι πεποιθήσεις μας για την αληθινή αγάπη είναι κάποιες φορές επιβλαβείς. Τις μαθαίνουμε από την παιδική ηλικία. Βλέπουμε ταινίες στις οποίες οι πριγκίπισσες υποφέρουν για την αγάπη. Στην πραγματικότητα, πιστεύουμε σε παράλογες ιδέες και βασιζόμαστε σε αυτές για να χτίσουμε τις σχέσεις μας στην ενήλικη ζωή.
Αν πιστεύετε ότι η αγάπη δεν είναι αληθινή αν δεν πληγώνει και ότι η ειλικρινής αγάπη πρέπει να είναι έντονη και να προκαλεί βαθιές συναισθηματικές πληγές, θα καταλήξετε να θεωρείτε φυσιολογική την ταλαιπωρία σας. Φυσικά, τα δυσάρεστα συναισθήματα αποτελούν ένα κομμάτι της σχέσης, αλλά όταν δεν υπάρχει χώρος για ευχάριστα συναισθήματα, όλα χάνουν την αξία τους.
2. Νιώθετε το φόβο της μοναξιάς
Ο φόβος της μοναξιάς και η σκέψη ότι δεν θα βρείτε άλλο σύντροφο είναι ένας από τους πιο συχνούς λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι μένουν σε σχέσεις που τους πληγώνουν. Φοβάστε ότι δεν θα έχετε κάποιον να σας προστατεύει, χωρίς να συνειδητοποιείτε ότι ακόμη και μέσα στη σχέση, νιώθετε μόνοι.
Αν η σχέση σας είναι έτσι εδώ και χρόνια, αυτά τα συναισθήματα μπορεί να μην είναι φανερά, επειδή έχετε ξεχάσει την εικόνα του εαυτού σας χωρίς σχέση. Στην πραγματικότητα, πιστεύετε ότι είναι κακό να μείνετε μόνοι σας και ότι πρέπει να αποφύγετε αυτή την κατάσταση με κάθε κόστος. Λανθασμένα, έχετε συνδέσει την παρέα με την ευεξία και την μοναξιά με την θλίψη. Τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι.
3. Δεν είχατε ποτέ μια υγιή σχέση
Αν η μοναδική σχέση που είχατε στη ζωή σας ήταν πηγή δυστυχίας και βασιζόταν σε δυσλειτουργικές δυναμικές, θα καταλήξετε να πιστεύετε ότι αυτή η σύνδεση είναι φυσιολογική. Θα σκέφτεστε ότι δεν είναι δυνατό να έχετε μια υγιή σχέση.
Όταν η χειραγώγηση και η κακομεταχείριση είναι ο κανόνας στη σχέση σας, αρχίζετε να νιώθετε εξοικείωση για αυτές τις συμπεριφορές ως μέρος της σχέσης σας. Το ίδιο συμβαίνει αν έχετε συνηθίσει την έλλειψη σεβασμού ή ενδιαφέροντος. Φτάνετε να υποψιάζεστε ότι έτσι είναι οι σχέσεις.
4. Πιστεύετε ότι δεν αξίζετε κάτι καλύτερο
Μαζί με την χαμηλή αυτοεκτίμηση έρχεται και η πεποίθηση ότι δεν αξίζετε την αγάπη και μια καλύτερη σχέση. Για αυτό το λόγο, καταλήγετε να κάνετε συμβιβασμούς σε μια οδυνηρή και μίζερη πραγματικότητα. Επιπλέον, τα συναισθήματα ανασφάλειας μπορεί να γίνουν επικίνδυνα, από τη στιγμή που σας οδηγούν στο να ανέχεστε και να δικαιολογείτε επιθετικές συμπεριφορές.
Ουσιαστικά, η αυτοεκτίμηση είναι ανύπαρκτη, και μαζί με τις ενοχές σας αποτρέπουν να πάρετε την απόφαση να τελειώσετε τη σχέση. Ωστόσο, ακόμη και αν δεν νιώθετε έτοιμοι να τελειώσετε μια ανθυγιεινή σχέση, να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι αξίζετε κάτι καλύτερο.
5. Θέλετε να αποφύγετε τον πόνο του χωρισμού με κάθε κόστος
Έχετε πει ποτέ στον εαυτό σας, "Αυτή είναι η τελευταία φορά που θα ερωτευτώ" , μετά από ένα χωρισμό; Τελικά, ο πόνος που μένει μετά το χωρισμό από ένα άτομο που αγαπούσατε είναι πολύ έντονος. Έχει συμβεί σε πολλούς από εμάς, να υπόσχονται στον εαυτό τους ότι δεν θα νιώσουν ποτέ ξανά την αγάπη. Όταν όμως η αγωνία υποχωρεί, αυτός ο παράλογος όρκος χάνει την δύναμή του.
Στην πραγματικότητα, το να επιλέξουμε να μείνουμε σε μια σχέση λόγω του φόβου του πόνου που προκαλεί ο χωρισμός είναι κάτι εξαιρετικά σύνηθες. Σε αυτή την περίπτωση, η ιδέα να χάσουμε κάποιον είναι κάτι που μας τρομάζει. Επιπλέον, νιώθουμε φόβο ότι θα πρέπει να ανακαλύψουμε ξανά τον εαυτό μας.
6. Ανησυχείτε για τη γνώμη των άλλων
Συχνά, οι προκαταλήψεις, οι κοινωνικές απαιτήσεις, οι προσδοκίες των άλλων είναι που σας αποτρέπουν να χωρίσετε. Αφήνετε τις απόψεις των άλλων να επηρεάζουν τις επιλογές που κάνετε κάθε μέρα, από το τι ρούχα θα φορέσετε, το πως θα διαλέξετε σύντροφο και αν θα συνεχίσετε μια σχέση.
Αξίζετε υγιείς σχέσεις!
Όταν μια σχέση είναι υγιής αυτό είναι υπέροχο. Αλλά όταν μια σχέση είναι κακή, μπορεί να προκαλεί αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία. Στην πραγματικότητα, όταν μια σχέση προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό, υπονομεύει την αυτοεκτίμησή μας, αλλάζει την πορεία της ζωής μας και μας οδηγεί σε ένα μονοπάτι που δεν επιθυμούμε.
Αλλά επειδή ένας σύντροφος δεν ασκεί βία, ψυχολογική ή σωματική, αυτό δεν σημαίνει ότι μια σχέση είναι υγιής. Όταν ξοδεύετε πολύ χρόνο σε μια ανθυγιεινή σχέση, αυτό αρχίζει να σας αλλάζει. Υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι έχετε μπει σε μια λάθος τροχιά, αλλά είναι δύσκολο να τα αναγνωρίσετε όταν είστε μέσα στη σχέση. Οι φίλοι και η οικογένειά σας ίσως να τα παρατηρούν.
Υπάρχουν θέματα που κάθε ζευγάρι μπορεί να αντιμετωπίσει με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΖΕΥΓΟΥΣ. Ωστόσο, αν δεν νιώθετε ευτυχισμένοι στη σχέση σας και θέλετε να προχωρήσετε τότε η ατομική ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ θα σας βοηθήσει να επουλώσετε τις πληγές σας και να ανοίξετε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σας.