Κάνε το Τεστ
γιατί νιώθουμε ότι αποτυγχάνουμε ως γονείς, τι μπορούμε να κάνουμε για να νιώθουμε , γιατί νιώθουμε ότι αποτυγχάνουμε ως γονείς, τι μπορούμε να κάνουμε για να νιώσουμε καλύτερα ως γονείς

Γιατί νιώθω ότι έχω αποτύχει ως γονέας;

Γονείς και Παιδιά

Η καθημερινότητα ενός γονέα είναι γεμάτη προκλήσεις και δυσκολίες, για αυτό και είναι εύκολο να νιώθει ότι έχει αποτύχει. Όμως αυτή η αίσθηση δεν σημαίνει ότι έχουμε αποτύχει ως γονείς. Οι αποτυχίες σίγουρα θα προκύψουν στο ταξίδι μας ως γονείς, αλλά είναι ανάγκη να προσέχουμε τις ταμπέλες που βάζουμε στον εαυτό μας.

Η πιο συχνή φράση που ακούω από τις μαμάδες είναι πως νιώθουν ότι έχουν αποτύχει ως γονείς. Υπάρχουν στιγμές που η γονεϊκότητα είναι ένα βαρύ φορτίο. Όταν νιώθουμε απογοήτευση, δεν έχουμε ιδέα τι να κάνουμε.

Ίσως να νομίζουμε ότι τα κάνουμε όλα λάθος, ειδικά όταν δεν μπορούμε να αποφασίσουμε ποιο δρόμο να ακολουθήσουμε. Άλλες φορές μπορεί να μας τρομάζει η σκέψη για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Οι λόγοι για τους οποίους νιώθουμε ότι αποτυγχάνουμε σαν γονείς είναι πολλοί:

  • Κατηγορούμε τον εαυτό μας για την συμπεριφορά των παιδιών μας
  • Νιώθουμε εξουθενωμένοι στο τέλος της ημέρας από τα tantrums και το κλάμα του νηπίου μας
  • Το μωρό μας δεν είναι ποτέ ήρεμο όσο και αν προσπαθούμε για αυτό
  • Νιώθουμε ενοχές που δεν περνάμε όσο χρόνο θα θέλαμε με τα παιδιά μας
  • Το παιδί μας νιώθει συνεχώς θυμό και δεν ξέρουμε το λόγο
  • Φωνάζουμε συνεχώς γιατί πιστεύουμε ότι μόνο αυτό έχει αποτέλεσμα
  • Οι μέρες κυλούν γρήγορα, και κυνηγάμε κάθε λεπτό

Αυτά τα σενάρια είναι αρκετά για να κάνουν κάποιον να νιώθει χαμένος και μίζερος, σε ένα ρόλο που θα έπρεπε να είναι γεμάτος χαρά και ικανοποίηση. Πολλές φορές είναι ταμπού να αναφέρουμε ότι δεν έχουμε ιδέα για το τι κάνουμε, και νιώθουμε ότι αποτυγχάνουμε ως γονείς. Αλλά μπορούμε να μην νιώθουμε έτσι, όσο δύσκολο και αν ακούγεται αυτό. Σε αυτές τις στιγμές μπορούμε να κάνουμε τις μεγαλύτερες αλλαγές.

Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να μας ενθαρρύνουν όταν νιώθουμε ότι έχουμε αποτύχει ως γονείς.

Βρίσκουμε την ελπίδα μας

Το χειρότερο συναίσθημα είναι η απελπισία. Όταν δεν έχουμε ελπίδα, δεν έχουμε το κίνητρο να προσπαθήσουμε. Ως γονείς, είναι ανάγκη να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια γιατί τα παιδιά μας, μας έχουν ανάγκη. Όταν μια κατάσταση μας κάνει να νιώθουμε αποτυχημένοι, είναι ανάγκη να ψάξουμε να βρούμε την ελπίδα μέσα μας. Με αυτό τον τρόπο θα δούμε με θετική πλευρά τα πράγματα και θα κάνουμε ότι χρειάζεται.

Μπορεί να έχετε μια κόρη στην εφηβεία, να είναι καλή μαθήτρια αλλά να συμπεριφέρεται απότομα σε εσάς και να προτιμά να μένει μόνη της στο δωμάτιο της. Η διάθεσή της είναι χαρακτηριστική για την ηλικία της. Οι έφηβοι θέλουν να περνούν χρόνο μόνοι τους μετά το σχολείο. Και αυτό οι γονείς δεν πρέπει να το παίρνουν προσωπικά. Αντί να κάνουν συζήτηση εκείνη τη στιγμή, καλό είναι να δίνουν χρόνο στα παιδιά τους.

Όταν βρίσκουμε ελπίδα σε μια κατάσταση μας βοηθά να προχωρήσουμε και να μην παίρνουμε την κατάσταση ως προσωπική αποτυχία. Αν δυσκολεύεστε να δείτε την θετική πλευρά μιας κατάστασης, ζητήστε τη βοήθεια ενός δικού σας ανθρώπου. Μια ακόμη γνώμη είναι βοηθητική.

Δεν μπορούμε να ελέγχουμε τα πάντα

Πολλές φορές νιώθουμε ότι αποτυγχάνουμε ως γονείς επειδή θέλουμε να τα κάνουμε όλα "τέλεια". Δεν έχουμε χρόνο να κάνουμε τις προετοιμασίες για τα γενέθλια των παιδιών μας ή να παρακολουθήσουμε τους αγώνες τους στο μπάσκετ επειδή έχουμε δουλειά. Είναι ανάγκη να σταματήσουμε να τα κάνουμε όλα τέλεια. Είμαστε άνθρωποι και έχουμε όρια.

Είναι σημαντικό να μην εξαντλούμε τον εαυτό μας. Επιτρέπουμε στον εαυτό μας να μην μπορεί να τα κάνει όλα. Έχετε αφήσει άπλυτα τα πιάτα σας στο νεροχύτη; Δεν πειράζει. Θα το κάνετε αργότερα, αύριο. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να ξεκουραστεί, δεν μπορούμε να είμαστε τέλειοι.

Η απογοήτευση είναι κομμάτι της ζωής μας

Όταν χάνουμε τις δραστηριότητες των παιδιών μας , μπορεί να νιώθουμε ότι αποτυγχάνουμε. Όλα αυτά που χάνουμε λόγω της δουλειάς ή τις διακοπές που δεν πήγαμε λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Αν νιώθετε ότι αποτυγχάνετε ως γονείς κάθε φορά που χάνετε τις εκδηλώσεις των παιδιών σας, καλό είναι να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι οι απογοητεύσεις είναι κομμάτι της ζωής μας.

Δεν χρειάζεται να είμαστε τέλειοι

Να γνωρίζετε ότι είστε αρκετά καλοί. Στο τέλος της ημέρας, το παιδί σας απλά σας θέλει δίπλα του. Θέλει τους γονείς του, κανέναν άλλο. Υπάρχει μια στενή σύνδεση ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά.

Οι ακριβές διακοπές ή τα βιντεοπαιχνίδια δεν είναι τα πιο σημαντικά πράγματα. Είναι σημαντικό να αγαπάτε τα παιδιά σας και να τα υποστηρίζετε. Ακόμη και αν δεν είναι εφικτή η φυσική σας παρουσία, ένα μήνυμα με τις ευχές σας θα τους φτιάξει τη διάθεση.

Θυμόμαστε τις καλές αναμνήσεις

Κρατάμε μέσα μας τις όμορφες αναμνήσεις. Με τη βοήθειά τους θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Κρατάμε ένα ημερολόγιο ή φωτογραφίες από τις στιγμές μας ως γονείς. Καταγράψτε τις όμορφες στιγμές με το παιδί σας στις διακοπές, το πόσο περήφανοι νιώθετε για τα επιτεύγματά τους ή φτιάξτε ένα κολάζ με φωτογραφίες και κοινές σας αναμνήσεις.  Τα παιδιά μεγαλώνουν πιο γρήγορα από όσο νομίζουμε.

Πολλοί γονείς βιώνουν τις ίδιες εμπειρίες με εμάς

Το μεγάλωμα των παιδιών είναι η πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο. Αλλά δεν είστε μόνοι. Υπάρχουν δισεκατομμύρια γονείς σε όλο τον πλανήτη. Όλοι μας αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Όλοι μας νιώθουμε να αποτυγχάνουμε κάποιες στιγμές. Δεν υπάρχει εγχειρίδιο για τέλειους γονείς επειδή κάθε παιδί είναι μοναδικό.

Αν νιώθετε μόνοι σε αυτό το ταξίδι, μιλήστε με άλλους γονείς. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες ομάδες υποστήριξης στις οποίες θα βρείτε γονείς με παρόμοια θέματα με τα δικά σας. Όταν μιλάτε για τις εμπειρίες σας με άλλους γονείς , αυτό θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα το παιδί σας, την κατάσταση και θα βρείτε υποστήριξη από τους άλλους γονείς σε αυτό σας το ταξίδι.

Μερικές φορές χρειάζεται να παίρνουμε αποστάσεις

Όταν διαφωνούμε με τα παιδιά μας σίγουρα νιώθουμε ότι έχουμε αποτύχει. Οι φωνές και οι διαμάχες δεν αποτελούν ποτέ την καλύτερη λύση. Μερικές φορές είναι ανάγκη να απομακρυνθούμε από την κατάσταση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα φύγουμε μακριά, σε καμία περίπτωση. Απλά σημαίνει ότι μερικές φορές είναι ανάγκη να ηρεμούμε και να συνεχίζουμε την συζήτηση. Δίνουμε χρόνο και χώρο στα συναισθήματα τα δικά μας και των παιδιών μας.

Συγχωρούμε

Όλοι κάνουμε λάθη και το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά μας. Είναι ανάγκη να μπορούμε να ζητάμε συγνώμη και να συγχωρούμε. Είναι δύσκολο για κάποιους γονείς να απολογούνται στα παιδιά τους, αλλά με αυτό τον τρόπο η σχέση τους γίνεται καλύτερη. Τα παιδιά έτσι καταλαβαίνουν ότι έχουν αξία για εσάς, διαφορετικά νιώθουν πληγωμένα. Κάποιες από αυτές τις πληγές τις κουβαλούν και στην ενήλικη ζωή.

Όταν μπορούμε να δούμε τα δικά μας λάθη και να ζητήσουμε συγνώμη, τότε μπορούμε να βελτιώσουμε τη σχέση με τα παιδιά μας. Η εμπιστοσύνη ενδυναμώνει τη σχέση. Η συγχώρεση είναι σημαντική για κάθε υγιή σχέση.

Είναι ανάγκη να φροντίζουμε τον εαυτό μας

Η ανατροφή των παιδιών είναι σκληρή δουλειά και έχει κόστος στην συναισθηματική, στην ψυχική και στη σωματική μας υγεία. Όμως πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας ώστε να είμαστε έτοιμοι για τη σκληρή δουλειά του γονέα.

Είναι σημαντικό να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή, να φροντίζουμε τον ύπνο μας, να κάνουμε άσκηση,  να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας και να αντιμετωπίζουμε το άγχος. Φροντίζουμε τον εαυτό μας για το δικό μας καλό και το καλό των παιδιών μας.

Φροντίζουμε τον εαυτό μας και τα παιδιά μας

Η ανατροφή των παιδιών είναι η πιο σκληρή δουλειά, είναι ένας μαραθώνιος. Θα υπάρξουν πολλές δυσκολίες στη διαδρομή. Κάθε μεγάλη διαδρομή έχει αποτυχίες. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και η ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ μας δίνει τα εφόδια για να απολαύσουμε το ταξίδι της γονεϊκότητας.

Κατηγορία: