Μήπως σαμποτάρετε τις σχέσεις σας;
Πολλές φορές συμβαίνει να γνωρίζετε κάποιο άτομο που σας ενδιαφέρει και να βγαίνετε ραντεβού μαζί του. Έχετε χημεία, επικοινωνείτε και περνάτε όμορφα. Περνάτε μαζί όλο και περισσότερο χρόνο και αρχίζετε να σκέφτεστε πως μπορείτε να γίνετε ζευγάρι.
Αλλά στη συνέχεια, σταματάτε να απαντάτε αμέσως στα μηνύματα, ακυρώνετε τα ραντεβού, αποφεύγετε να μιλάτε για πράγματα που αφορούν το επόμενο βήμα στη σχέση σας. Ο σύντροφός σας εκφράζει την απογοήτευση, την αναστάτωση ή ακόμη και το θυμό του για τη συμπεριφορά σας. Τελικά ο σύντροφος σας αποφασίζει να χωρίσετε. Αν αυτή η κατάσταση έχει συμβεί και σε εσάς, τότε μπορεί να σαμποτάρετε τις σχέσεις σας.
Αιτίες
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να οδηγούν σε αυτή τη συμπεριφορά. Κάθε άνθρωπος έχει ένα διαφορετικό παρελθόν, διαφορετικούς γονείς, παιδική ηλικία, εφηβικά χρόνια και οι πρώτες σχέσεις στη ζωή του μπορεί να τον έχουν επηρεάσει διαφορετικά.
Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι σαμποτάρουν τις σχέσεις τους είναι ο φόβος της οικειότητας. Όλοι μας θέλουμε και έχουμε ανάγκη την οικειότητα. Αλλά οι άνθρωποι που έχουν ζήσει περισσότερες αρνητικές εμπειρίες μπορεί να εμφανίζουν συμπεριφορές που καταλήγουν σε διάλυση ή αποφυγή των σχέσεων.
Τραύμα της παιδικής ηλικίας (ή προηγούμενων σχέσεων)
Ο φόβος της οικειότητας συχνά προκύπτει από τις δύσκολες ή τις κακοποιητικές σχέσεις με τους γονείς και τα τραύματα της παιδικής ηλικίας (σωματικά, σεξουαλικά ή συναισθηματικά). Η βαθιά πεποίθηση στους ανθρώπους που φοβούνται την οικειότητα είναι ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά τους. Όταν η σχέση εμπιστοσύνης με τους γονείς ή τους φροντιστές έχει καταστραφεί από την κακοποίηση, οι άνθρωποι που φοβούνται την οικειότητα πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που αγαπούν αναπόφευκτα θα τους πληγώσουν. Σαν παιδιά, δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν από αυτές τις σχέσεις, ωστόσο, ως ενήλικες έχουν την δύναμη να τελειώσουν αυτές τις σχέσεις, ακόμη και αν δεν είναι κακοποιητικές.
Τα τραύματα από την παιδική ηλικία ή προηγούμενες σχέσεις μπορούν να επουλωθούν με τη βοήθεια του EMDR.
Φόβοι
Οι φόβοι που εμφανίζονται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο φόβος της εγκατάλειψης και ο φόβος της καταπίεσης. Στην πρώτη περίπτωση, οι άνθρωποι ανησυχούν ότι αυτοί που αγαπούν θα τους εγκαταλείψουν όταν θα είναι πιο ευάλωτοι.
Στην δεύτερη περίπτωση, οι άνθρωποι ανησυχούν ότι θα χάσουν την ταυτότητά τους ή την ικανότητα τους να αποφασίζουν για τον εαυτό τους. Αυτοί οι δύο φόβοι συνυπάρχουν, και οδηγούν σε συμπεριφορές που είναι τυπικές για αυτούς με βαθύ φόβο της οικειότητας.
Σημάδια που δείχνουν ότι σαμποτάρετε τη σχέση σας
Υπάρχουν πολλά σημάδια που δείχνουν την τάση να σαμποτάρετε ακόμη και τις καλύτερες σχέσεις σας.
1. Ψάχνετε μια διέξοδο
Αποφεύγετε οτιδήποτε οδηγεί σε μεγαλύτερη δέσμευση, όπως η συνάντηση με τους γονείς του συντρόφου σας, η συγκατοίκηση κλπ. Επειδή η δέσμευση μειώνει την ικανότητα σας να αφήσετε τη σχέση χωρίς οικονομικές ή συναισθηματικές συνέπειες, τείνετε να την αποφεύγετε. Μπορεί να απομακρύνεστε σταδιακά από το σύντροφό σας. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποφεύγετε να περνάτε χρόνο μαζί του.
2. Gaslighting
Το gaslighting είναι μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης στόχος της οποίας είναι να αρνείστε την πραγματικότητα ή τις εμπειρίες του άλλου ατόμου. Μπορεί για παράδειγμα ο σύντροφός σας να σας πει ότι είναι αναστατωμένος επειδή ακυρώσατε το ραντεβού και εσείς να του λέτε ότι δεν συμβαίνει αυτό και ότι είναι δικό του λάθος η ακύρωση και θέλει να σας κατηγορήσει. Το gaslighting είναι σημάδι ότι δεν πιστεύετε πραγματικά τα συναισθήματα του συντρόφου σας.
3. Διαδοχικές σχέσεις
Οι φίλοι σας μπορεί να σας ρωτούν γιατί χωρίζετε με τους συντρόφους σας τόσο συχνά ή να τονίζουν το γεγονός ότι δεν ταιριάζετε με κανέναν. Χωρίζετε με τους συντρόφους με το παραμικρό, βγαίνετε ραντεβού με κάποιον άλλον αμέσως και επαναλαμβάνετε τον ίδιο κύκλο.
4. Ζήλια
Πάντα ανησυχείτε αν ο σύντροφός σας βλέπει και κάποια άλλη γυναίκα πίσω από την πλάτη σας. Θέλετε να ελέγχετε κάθε πτυχή της ζωή του και απαιτείτε συνεχώς την προσοχή. Όταν περνάει χρόνο με άλλους ανθρώπους εκτός από εσάς, νιώθετε υπερβολική ζήλια, χάνετε τον έλεγχο, στέλνετε συνεχώς μηνύματα και ψάχνετε αποδείξεις ότι σας είναι πιστός. Στη συνέχεια σας χωρίζει επειδή τον ελέγχετε συνεχώς.
5. Κριτική
Θέλετε να βρείτε τον τέλειο σύντροφο, ακόμη και όταν γνωρίζετε ότι η τελειότητα είναι αδύνατη. Βρίσκετε αδυναμίες σε ότι και αν κάνει, από τον τρόπο που ντύνεται μέχρι τον τρόπο που μαγειρεύει. Είναι σχεδόν απίθανο να ευχαριστηθείτε, και τελικά ο σύντροφός σας σταματά να προσπαθεί και χωρίζετε.
6. Αποφυγή
Αφιερώνετε πολύ χρόνο για να πείσετε τον εαυτό σας ότι η σχέση σας είναι τέλεια, ακόμη και όταν δεν είναι. Όταν ο σύντροφός σας θέλει να λύσετε ένα πρόβλημα, αποφεύγετε την συζήτηση ή απλά λέτε ότι δεν πιστεύετε πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ο σύντροφός σας νιώθει δυσαρέσκεια από αυτή σας την αδυναμία να αντιμετωπίζετε τα προβλήματα μαζί και φεύγει.
7. Πικρία
Όταν κρατάτε κακία στο σύντροφό σας σημαίνει ότι ο θυμός σας ποτέ δεν υποχωρεί τελείως. Χρειάζεται πολλή ενέργεια να μείνετε θυμωμένοι. Ανεξάρτητα με το τι κάνει ο σύντροφός σας, εσείς πάντα επανέρχεστε σε αυτή την πικρία. Είναι ένας τρόπος να προστατεύετε τον εαυτό σας απομακρύνοντας το σύντροφό σας. Όσο είστε θυμωμένοι είναι δύσκολο κάποιος να είναι κοντά σας.
8. Χαμηλή αυτοεκτίμηση
Πάντα μιλάτε για τον εαυτό σας με απαξίωση. Αυτό είναι σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χαίρονται να λένε ότι αγαπούν κάποιον που υποβιβάζει τον εαυτό τους. Παρά την συνεχή επιβεβαίωση για το πόσο καλοί είστε, εσείς συνεχίζετε να υποβιβάζετε τον εαυτό σας με αποτέλεσμα να απομακρύνεται το σύντροφό σας.
Πότε το σαμποτάρισμα γίνεται πρόβλημα;
Ακόμη και όταν αναγνωρίζετε τα σημάδια αυτά και κατανοείτε ότι σαμποτάρετε τις σχέσεις σας, ίσως να μην νιώθετε την επιθυμία να σταματήσετε αυτή την προβληματική συμπεριφορά. Αυτά τα μοτίβα συμπεριφοράς σας επιτρέπουν να αφήσετε τη σχέση όταν το θελήσετε και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Θέλετε να χωρίσετε για να αποφύγετε το φόβο της οικειότητας βραχυπρόθεσμα αλλά τέτοιες πράξεις δημιουργούν δυσκολίες που μπορεί να σας στοιχειώσουν μακροπρόθεσμα.
Μερικές από τις μακροχρόνιες συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς περιλαμβάνουν:
- Έλλειψη οικειότητας στις σχέσεις: όσο ο καιρός περνάει, ίσως να ψάχνετε για μια στενή, ασφαλή και μακροχρόνια σχέση. Το σαμποτάρισμα των σχέσεων κάνει κάθε δέσμευση δύσκολη.
- Μοναξιά: η έλλειψη στενών σχέσεων μπορεί να σας κάνει να νιώθετε απομονωμένοι. Ίσως να θέλετε να δημιουργήσετε στενές σχέσεις αλλά νιώθετε ανεπαρκείς στο να τις δημιουργήσετε και να τις διατηρήσετε.
- Έλλειψη παιδιών και οικογένειας: καθώς δεν έχουν όλοι την επιθυμία να κάνουν παιδιά, μερικοί άνθρωποι εύχονται να είχαν έναν σύντροφο με τον οποίο θα έκαναν οικογένεια.
- Έλλειψη εμπιστοσύνης: όταν επαναλαμβανόμενα τελειώνετε τις σχέσεις σας πριν αναπτύξετε πραγματική οικειότητα μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την δημιουργία στενής σχέσης με τους μελλοντικούς σας συντρόφους. Όσο η οικειότητα αναπτύσσεται μπορεί να νιώθετε ότι κάτι σας κρατάει πίσω και να μην σας αφήνει να δεθείτε με το σύντροφό σας.
Πώς θα σταματήσετε να σαμποτάρετε τις σχέσεις σας;
1. Κατανοήστε τα πρότυπα προσκόλλησης
Μέσα από την ψυχοθεραπεία μπορείτε να κατανοήστε τα δικά σας πρότυπα προσκόλλησης και του συντρόφου σας και αυτό θα σας βοηθήσει να μάθετε πως να επικοινωνείτε καλύτερα για τις ανάγκες σας. Όταν γνωρίζετε το μοτίβο προσκόλλησης του συντρόφου σας θα σας βοηθήσει να αποκρίνεστε με συγκεκριμένους τρόπους μέσα στη σχέση και θα σας αποτρέψει να σαμποτάρετε τη σχέση σας. Μπορείτε να αρχίσετε να δουλεύετε σε αυτά και να είστε ειλικρινείς για τα συναισθήματα οικειότητας, να βελτιώσετε τις δεξιότητες επικοινωνίας με το σύντροφό σας και να καλλιεργήσετε τη δέσμευση.
2. Κάντε ειλικρινείς συζητήσεις
Αν νιώθετε ανησυχία ή έχετε αμφιβολίες για οτιδήποτε στη σχέση σας, είναι σημαντικό να κάνετε μια ανοιχτή συζήτηση με τον/την σύντροφό σας όσο δύσκολες και αν είναι. Είναι απαραίτητο να συζητάτε ειλικρινά με το σύντροφό σας για όσα σας προβληματίζουν, διαφορετικά είναι σα να σπρώχνετε ότι σας ενοχλεί κάτω από το χαλί, μέχρι (αργά ή γρήγορα) να ξεσπάσετε και να διαλυθεί η σχέση σας.
Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια
Αν εσείς και ο σύντροφός σας δεν μπορείτε να λύσετε τα θέματά σας μόνοι σας, η ψυχοθεραπεία ζεύγους είναι μια εξαιρετική επιλογή. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ σας προσφέρει ασφαλές, υποστηρικτικό και μη επικριτικό περιβάλλον για να μιλήσετε ανοιχτά για τους φόβους σας. Αν νιώθετε ότι τα προβλήματα στη σχέση σας οφείλονται σε προσωπικά σας θέματα, η ατομική ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει. Οι σχέσεις δεν είναι εύκολες και είναι σημαντικό να έχετε υπομονή όταν δουλεύετε τα θέματά σας. Να θυμάστε ότι η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ σας παρέχει υποστηρικτικό περιβάλλον στις δύσκολες στιγμές και ότι πρέπει να είστε περήφανοι για τον εαυτό σας επειδή αναγνωρίζετε τα δυσλειτουργικά μοτίβα και κάνετε τα απαραίτητα βήματα για να τα αντιμετωπίσετε.
Να θυμάστε ότι τα ψυχολογικά τραύματα από το παρελθόν ή την παρούσα σχέση, μπορούν να επωλοθούν με τη βοήθεια του EMDR.