Κάνε το Τεστ
Αντικαταθλιπτικά, Γνώμες, Εμπειρίες, Κριτικές, Αποτελέσματα, Γνώμες για effexor

Γνώμες και εμπειρίες για αντικαταθλιπτικά

Γνώμες και εμπειρίες για αντικαταθλιπτικά

Πολλοί ασθενείς στην προσπάθειά τους να βρούνε λύση στην κατάθλιψη και σε άλλα ψυχολογικά προβλήματα, αναζητούν σε φόρουμ τις γνώμες και τις εμπειρίες άλλων ανθρώπων που έχουν δοκιμάσει κάποια αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Η αλήθεια είναι ότι μια τέτοια πρακτική δεν βοηθάει ιδιαίτερα και αυτό γιατί οι εμπειρίες και γνώμες τρίτων (που δεν είναι ψυχίατροι) βασίζονται σε προσωπικές εμπειρίες και υποκειμενικές ερμηνείες.

Ένας ψυχίατρος αντίθετα, εκτός από την θεωρητική κατάρτιση, έχει εμπειρία και με χιλιάδες ασθενείς. Έτσι λοιπόν η γνώμη ενός ψυχιάτρου δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή 1,000 μη ειδικών. Τα δε περισσότερα σχόλια και κριτικές στο ίντερνετ αφορούν κυρίως αρνητικές εκβάσεις σε ανθρώπους με ανθεκτικές περιπτώσεις κατάθλιψης ή άλλων σύνθετων προβλημάτων, και τελικώς κανείς καταλήγει να βρίσκει πολύ περισσότερες αρνητικές γνώμες για τα φάρμακα, παρά θετικές (πολύ απλά, γιατί όσοι έχουν θετικά αποτελέσματα προχωράνε και ζουν τη ζωή τους).

Επίσης, οι περισσότεροι που σχολιάζουν είναι ψυχολόγοι, που δεν έχουν απολύτως καμία απολύτως εκπαίδευση στα ψυχιατρικά φάρμακα. Ως εκ τούτου, η συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων δεν έχουν καμία αξία.

Οι εμπειρίες άλλων ανθρώπων δεν λένε τίποτα για τη δική μας βιοχημεία και το πως θα μας ταιριάξει ένα φάρμακο. Ένα φαρμακο που ταιριάζει άριστα σε εμάς (μέγιστη αποτελεσματικότητα, ελάχιστες παρενέργειες), μπορεί να έχει τα αντίστροφα αποτελέσματα σε ένα άλλο άνθρωπο. Βλέπετε είναι θέμα DNA. Έτσι λοιπόν δεν υπάρχει ένα “τέλειο” αντικαταθλιπτικό, ή το “καλύτερο” αντικαταθλιπτικό, αλλά φάρμακα που μας ταιριάζουν περισσότερο ή λιγότερο, και στατιστικά στοιχεία για τις παρενέργειες από μεγάλες μελέτες και καταγραφές ασθενών.

Αν αναγκάζεστε να συζητήσετε το θέμα σε κάποιο φορουμ γιατί δεν μπορείτε να το συζητήσετε με το γιατρό σας, τότε μάλλον πρέπει να αλλάξετε γιατρό...

Επιλογή αντικαταθλιπτικού φαρμάκου

Η επιλογή ενός αντικαταθλιπτικού θα γίνει με βάση κάποιες παραμέτρους:

  1. τα συμπτώματα του ασθενούς
  2. τις επίσημες ενδείξεις του φαρμάκου (και δευτερευόντως τις off-label ενδείξεις)
  3. τις παρενέργειες του φαρμάκου (όπως αύξηση σωματικού βάρους, σεξουαλικές διαταραχές)
  4. τις προτιμήσεις του ασθενούς

Η επιλογή του καλύτερου φαρμάκου λοιπόν είναι μία σύνθετη διαδικασία που μόνο ένας ειδικός ψυχίατρος μπορεί να κάνει σωστά, το να ψάχνει κανείς λοιπόν γνώμες σε φόρουμ από μη-ειδικούς, είναι το λιγότερο αφελές (αν όχι επικίνδυνο). Το νόημα της αναζήτησης πληροφοριών στο google είναι για την συζήτηση θεμάτων και πληροφοριών με τον ψυχίατρο που σας έχει αναλάβει.

Εμπειρίες και γνώμες ασθενών με αντικαταθλιπτικά

Στο THERAPIA.GR μπορείτε να βρείτε ενδεικτικά ορισμένες γνώμες και εμπειρίες για τα αντικαταθλιπτικά, από τους χιλιάδες ανθρώπους με κατάθλιψη που έχουμε βοηθήσει στο ιατρείο μας, για τα πιο γνωστά αντικαταθλιπτικά φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Τα σχόλια από τους ασθενείς είναι μετά από διάστημα 1-2 μηνών λήψης του φαρμάκου, και περιγράφουν την εμπειρία τους σχετικά με τη βοήθεια που τους προσέφεραν. Τα αντικαταθλιπτικά έσωσαν αρχικά αυτούς τους ασθενείς, τους βοήθησαν να συνέλθουν γρήγορα και άνοιξαν το δρόμο για μια ουσιαστική ψυχοθεραπεία, ώστε να μπορέσουν μετά από μερικούς μήνες να τα διακόψουν.

Θεραπεία της κατάθλιψης

Στο ιατρείο μας αντιμετωπίζουμε την κατάθλιψη ουσιαστικά και ριζικά. Στους θεραπευόμενους όταν χρειάζεται (λόγω της σοβαρότητας της κατάθλιψης) συνταγογραφούνται αντικαταθλιπτικά, στην χαμηλότερη δόση, για το μικρότερο δυνατό διάστημα.

Παράλληλα με την αντικαταθλιπτική αγωγή όμως, οι ασθενείς κάνουν ουσιαστική ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα πραγματικά ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ και όχι απλά τα συμπτώματα. Επίσης, με το EMDR (μια ειδική ψυχοθεραπευτική τεχνική) επεξεργαζόμαστε τα δύσκολα/τραυματικά βιώματα (όπως πένθος, χωρισμοί, ατυχήματα, κα) που μπορεί να αποτελούν τη ρίζα της κατάθλιψης.

Συμπληρωματικά, εναλλακτικές μέθοδοι όπως η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να δώσουν τη λύση και να αντικαταστήσουν τα αντικαταθλιπτικά.

Κατηγορία: