Κάνε το Τεστ
γονεϊκή εξουθένωση, τι είναι η γονεϊκή εξουθένωση, αιτίες γονεϊκής εξουθένωσης, συμπτώματα γονεϊκής εξουθένωσης, αντιμετώπιση γονεϊκής εξουθένωσης

Γονεϊκή εξουθένωση: συμπτώματα, αιτίες και αντιμετώπιση

Γονεϊκή εξουθένωση

Η γονεϊκή εξουθένωση είναι μια κατάσταση σωματικής, πνευματικής και συναισθηματικής εξουθένωσης που είναι συχνή σε γονείς και σε φροντιστές. Οι γονείς με εξουθένωση μπορεί να αισθάνονται έντονο άγχος, κατάθλιψη, χρόνια κόπωση, διαταραχές στον ύπνο, δυσκολία στη συγκέντρωση.

Τι είναι η γονεϊκή εξουθένωση;

Αν αντιμετωπίζετε γονεϊκή εξουθένωση δεν θα έχετε αποθέματα ενέργειας. Μπορεί να έχετε φτάσει στην εξάντληση λόγω προσδοκιών της κοινωνίας ή συγγενών, τη δική σας αντίληψη για το πως "πρέπει" να είναι κάποιος ως γονέας ή την έλλειψη επιλογών ή βοήθειας. Η γονεϊκή εξουθένωση είναι μια κατάσταση για την οποία οι γονείς δεν εκφράζονται συχνά. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να νιώθουν ντροπή, ενοχές και απογοήτευση.

Συμπτώματα γονεϊκής εξουθένωσης

Μερικές φορές, οι γονείς και οι φροντιστές αισθάνονται συναισθήματα απογοήτευσης και αναστάτωσης, τα οποία μπορεί να συνδέονται με την εξουθένωση. Συχνά συμπτώματα της γονεϊκής εξουθένωσης περιλαμβάνουν:

  • σωματική και ψυχική εξουθένωση
  • αλλαγές στη συμπεριφορά ή στα ενδιαφέροντα
  • θέματα μνήμης
  • συναισθήματα αναστάτωσης
  • χρόνια κόπωση
  • διαταραχές στο ύπνο
  • απομόνωση
  • συναισθήματα δυσαρέσκειας
  • ντροπή και ενοχές
  • μειωμένη παραγωγικότητα
  • συναισθηματική απομάκρυνση από το παιδί

Αιτίες γονεϊκής εξουθένωσης

Οι αιτίες της γονεϊκής εξουθένωσης μπορεί να περιλαμβάνουν την έλλειψη ορίων, την φτωχή επικοινωνία και την τάση να ευχαριστείτε συνεχώς τους άλλους. Γενικά, όταν σπαταλάτε την ενέργειά σας σε περισσότερα πράγματα από όσα μπορείτε να διαχειριστείτε, τότε δημιουργείτε το κατάλληλο περιβάλλον για το burnout.

Κάποιες αιτίες γονεϊκής εξουθένωσης περιλαμβάνουν:

  • φτωχά όρια
  • θέλετε να ευχαριστείτε συνεχώς τους άλλους
  • έλλειψη επικοινωνίας
  • μη ρεαλιστικές προσδοκίες
  • φορτωμένο πρόγραμμα
  • πολλοί ρόλοι
  • έλλειψη υποστήριξης

Ποιοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να βιώσουν γονεϊκή εξουθένωση;

Το burnout δεν στοχεύει συγκεκριμένους γονείς αλλά γενικά παρατηρείται όταν οι γονείς δεν έχουν τους απαραίτητους πόρους για να φροντίσουν τα παιδιά τους ή να διαχειριστούν το στρες που σχετίζεται με τα παιδιά. Κάποιοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την επαγγελματική κατάσταση των γονέων, την ηλικία των γονέων και τον αριθμό των παιδιών. Ακόμη και το πολιτισμικό υπόβαθρο μπορεί να είναι ένας παράγοντας σε κάποιες κουλτούρες.

Πώς να αποφύγετε την γονεϊκή εξουθένωση;

Αν αντιμετωπίζετε γονεϊκή εξάντληση μπορείτε να την αντιμετωπίσετε με το να πάρετε βοήθεια για τα παιδιά σας, να φροντίζετε τον εαυτό σας, να έχετε χρόνο για ξεκούραση και ψυχοθεραπεία ώστε να επεξεργάζεστε τα συναισθήματά σας.

Ενισχύστε το υποστηρικτικό σας σύστημα

Αυτό το σύστημα μπορεί να απαρτίζεται από φίλους, οικογένεια, γείτονες ή την κοινότητα. Ίσως να μπορούν να σας βοηθήσουν με το διάβασμα των παιδιών , να βοηθήσουν με το σκύλο σας ή να ψωνίσουν για εσάς. Επίσης μπορείτε αν δεν έχετε χρόνο να μαγειρέψετε να παραγγείλετε φαγητό ή να προσλάβετε μια γυναίκα για τις δουλειές του σπιτιού.

Εκφράστε τα συναισθήματά σας

Αν η κατάσταση είναι μια πρόκληση για εσάς, μιλήστε για τα συναισθήματά σας σε κάποιον που εμπιστεύεστε, που θα σας ακούσει χωρίς κριτική. Το να μιλάτε για τα συναισθήματά σας είναι πολύ σημαντικό ώστε να μην συσσωρεύονται μέσα σας.

Διαχειριστείτε το άγχος

Μπορείτε να μειώσετε το άγχος μέσω του διαλογισμού, της γιόγκα και των ασκήσεων αναπνοών, με το να βγαίνετε μια βόλτα και να απολαμβάνετε τη φύση, να απολαμβάνετε μικρές στιγμές μέσα στην ημέρα (όπως το να πίνετε με ηρεμία τον καφέ σας το πρωί) και να μειώσετε την έκθεσή σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ενθαρρύνετε τον εαυτό σας

Μπορείτε να μάθετε νέες δεξιότητες ή τεχνικές διαπαιδαγώγησης που θα σας βοηθούν στην καθημερινότητα. Βρείτε μια ομάδα υποστήριξης που θα αποτελείται από γονείς.

Είστε αρκετά καλοί

Διαχειριστείτε τις προσδοκίες που έχετε από τον εαυτό σας. Σκεφτείτε τι είναι αρκετά καλό για τώρα. Ίσως να χρειάζεται να μην είστε τόσο απαιτητικοί με τις δουλειές του σπιτιού, την τάξη. Μην περιμένετε να κάνετε τα πάντα και να είναι όλα τέλεια. Επικεντρωθείτε στην συναισθηματική υγεία τη δική σας και της οικογένειάς σας.

Πώς να αντιμετωπίσετε την γονεϊκή εξάντληση;

Η γονεϊκή εξουθένωση μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα ενοχών και ντροπής, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσετε τον εαυτό σας και να μειώσετε τα αρνητικά συναισθήματα.

Ξεκινήστε ψυχοθεραπεία

Μπορείτε να ξεκινήσετε ατομική ψυχοθεραπεία, ψυχοθεραπεία ζεύγους ή ομαδική ψυχοθεραπεία. Υπάρχουν πολλές επιλογές διαθέσιμες. Στην ψυχοθεραπεία θα μπορέσετε να μιλήσετε ανοιχτά για όσα σας απασχολούν ώστε να βρείτε λύσεις.

Μιλήστε σε ένα φίλο σας

Αυτό χρειάζεται πολύ κουράγιο. Αν δεν έχετε ήδη μιλήσει με κάποιο στενό σας φίλο που μπορείτε να εμπιστευτείτε, είναι σημαντικό να συζητήσετε με ένα άτομο του στενού σας περιβάλλοντος. Όσο μεγαλώνουμε, είναι πιο εύκολο να βλέπουμε τα παλιά τραύματα και να κατανοούμε καλύτερα την σημασία της ψυχικής υγείας. Πλέον η κοινωνία είναι πιο ανοιχτή σε θέματα ψυχικής υγείας, αν και ακόμη χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Η φροντίδα του εαυτού σας είναι ουσιαστική. Όσα σας δίνουν ενέργεια και σας ωφελούν μπορεί για κάποιον άλλον να είναι κουραστικά. Τι σας βοηθά να ξεκουραστείτε, να βρείτε την ισορροπία σας και να ηρεμήσετε; Ξεκινήστε να κάνετε αυτά τα πράγματα καθημερινά. Όσο λιγότερο χρόνο έχετε για την φροντίδα του εαυτού σας τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες του burnout.

Αν δεν έχετε χρόνο για τον εαυτό σας, ξεκινήστε με απλά πράγματα. Πάρτε δύο λεπτά κάθε πρωί πριν ανοίξετε το κινητό σας ή πριν ξυπνήσετε τα παιδιά σας για να αναπνεύσετε βαθιά και να σκεφτείτε τον εαυτό σας. Τι χρειάζεστε για αν είστε χαρούμενοι; Τι έχετε ανάγκη για να νιώσετε επιτυχημένοι; Τι χρειάζεται να αλλάξετε; Χαμογελάστε και ευχαριστείστε τον εαυτό σας για όσα έχετε καταφέρει μέχρι τώρα.

Δείξτε συμπόνια και αγάπη στον εαυτό σας

Το να μπορείτε να φροντίζετε τον εαυτό σας χωρίς να κάνετε αρνητική κριτική είναι η μεγαλύτερη πράξη αγάπης και συμπόνιας για τον εαυτό σας. Συνήθως είμαστε πολύ αυστηροί με τον εαυτό μας και αυτόματα υποθέτουμε ότι αν τα πράγματα δεν πάνε όπως θα θέλαμε, ότι έχουμε "αποτύχει". Πολύ πιο συχνά από όσο φαντάζεστε, τα πράγματα είναι έξω από τον έλεγχό σας. Όταν παρατηρείτε να κρίνετε αρνητικά στον εαυτό σας, πάρτε μια βαθιά ανάσα και επικεντρωθείτε στη συγχώρεση προς τον εαυτό σας. Συγκεντρωθείτε σε όσα μπορείτε να ελέγξετε και αναγνωρίστε τα πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε.

Πότε να ζητήσετε βοήθεια για το γονεϊκό burnout;

Μην περιμένετε να φτάσετε σε οριακό σημείο μέχρι να ζητήσετε βοήθεια. Αν αργήσετε να ξεκινήσετε τα πράγματα μπορεί να χειροτερεύσουν ή να μην ξέρετε από πού να ξεκινήσετε. Όσο πιο σύντομα αρχίζετε να εκφράζετε ελεύθερα τα συναισθήματά σας, τόσο πιο γρήγορα θα μάθετε να διαχειρίζεστε το στρες της καθημερινότητας.

Τα συμπτώματα που χρειάζεται να σας κινητοποιήσουν είναι:

  • Γενική εξάντληση
  • Συναισθηματική απομάκρυνση από το παιδί
  • Μειωμένη παραγωγικότητα και μειωμένη ευχαρίστηση στο ρόλο του γονέα
  • Αλλαγή στη συμπεριφορά

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε το γονεϊκό burnout 

Με την βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή μπορείτε να μάθετε τρόπους να αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις της καθημερινότητας. Στην ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ θα αναγνωρίσετε τα αρνητικά μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς και θα εξερευνήσετε νέους τρόπους για να τα βελτιώσετε. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ είναι μια επιλογή αν υπάρχουν θέματα επικοινωνίας, ρόλων και υποχρεώσεων στη σχέση σας. Μιλήστε με το σύντροφό σας για την ψυχοθεραπεία ζεύγους, αλλά όσο πιο γρήγορα ζητήσετε βοήθεια τόσο πιο γρήγορα θα μειωθεί το στρες.

Κατηγορία: