Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή και Σχέσεις
Οι άνθρωποι με γενικευμένη αγχώδης διαταραχή (ΓΑΔ) είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα σε διάφορες πτυχές της ζωής τους, περιλαμβανομένων των σχέσεων με τους συγγενείς, τους φίλους και τους συντρόφους.
Αν αντιμετωπίζετε τη διαταραχή γενικευμένου άγχους, το πιο πιθανί είναι πως είστε ευάλωτοι σε οικογενειακά προβλήματα και έχετε περισσότερες πιθανότητες για διαζύγιο. Και αντιστρόφως, τα προβλήματα στις σχέσεις σας μπορεί να επιδεινώσουν τα προβλήματα στη θεραπεία σας μακροπρόθεσμα.
Όταν ανησυχείτε πολύ για την οικογένειά σας, τους φίλους σας, τους συνεργάτες σας, ίσως να χρησιμοποιείτε αρνητικές στρατηγικές διαχείρισης αυτής της ανησυχίας. Με τον καιρό, αυτές οι συμπεριφορές διαβρώνουν τις σχέσεις που προσπαθείτε τόσο σκληρά να διατηρήσετε.
Συχνά προβλήματα στις σχέσεις των ανθρώπων με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή
Γενικά, τα πιο συχνά προβλήματα των ανθρώπων με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή περιλαμβάνουν:
- Λίγες στενές σχέσεις
- Δυσκολία στην κατανόηση των αναγκών των άλλων (επειδή είναι απορροφημένοι στο δικό τους άγχος)
- Δυσκολία στην έκφραση συναισθημάτων
- Φόβο ή αμυντική στάση στις ρομαντικές σχέσεις
- Αποφευκτική συμπεριφορά στο να κάνουν πράγματα μαζί με άλλους χωρίς φόβο (π.χ. να πάνε διακοπές ,να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο)
- Δυσκολία στο να νιώσουν χαρά και ικανοποίηση με τους άλλους (επειδή ανησυχούν όλη την ώρα)
- Ανυπομονησία προς τους άλλους
- Καχυποψία ή έλλειψη αυτοπεποίθησης, ʺτσεκάρουν ʺ συνεχώς τους άλλους, χρειάζονται την επιβεβαίωση των άλλων
- Ευερεθιστότητα και κριτική στάση απέναντι στους άλλους
- Υπερβολική αντίδραση σε απλές καταστάσεις που κάνει τους άλλους να νιώθουν άβολα
- Τάση να τερματίζουν τις σχέσεις λόγω φόβου
- Εξάρτηση ή προσκόλληση από τους άλλους
- Ανασφάλεια, η οποία οδηγεί στο φόβο και στις αμφιβολίες για τις προθέσεις των άλλων
Συμβουλές για τα προβλήματα στις σχέσεις που προκαλεί η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή
Μπορείτε με τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή να αποφύγετε τα προβλήματα στις σχέσεις σας που προκαλεί η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή κάνοντας τα ακόλουθα:
- Εξασκηθείτε στο να ζείτε το παρόν και παρακολουθήστε μαθήματα ενσυνειδητότητας
- Κάντε ένα διάλειμμα χαλάρωσης
- Επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώσει άβολα. Δηλαδή εκτεθείτε στο άγχος σας, αφού αναγνωρίζετε ότι το άγχος σας κρατά πίσω και αν σας εμποδίζει να περάσετε χρόνο κάνοντας πράγματα που θέλετε με τους φίλους, τους συγγενείς ή τον σύντροφο σας. Με την σταδιακή έκθεση, το άγχος θα υποχωρήσει σιγά σιγά όταν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις.
- Συζητήστε για τα προβλήματά σας αντί να παραμένετε σιωπηλοί και να αφήνετε το άγχος να βγαίνει εκτός ελέγχου
- Δείτε τα πράγματα από την πλευρά των φίλων, των συγγενών και των συντρόφων και κατανοήστε τη συμπεριφορά τους
- Μιλήστε στους άλλους για τη διαταραχή γενικευμένου άγχους αν η συμπεριφορά σας τους επηρεάζει
- Σκεφτείτε δύο φορές πριν διακόψετε τη σχέση σας με κάποιον, μήπως το άγχος πυροδοτεί αυτή τη συμπεριφορά;
- Ζητήστε την υποστήριξη των κοντινών σας ανθρώπων
- Καλλιεργείστε τις δεξιότητες επικοινωνίας
Παιδικές φιλίες και διαταραχή γενικευμένου άγχους
Σε μια μελέτη του 2011 που έγινε σε παιδιά ηλικίας 6-14 ετών με διαταραχή γενικευμένου άγχους, βρέθηκε ότι αυτά τα παιδιά έχουν σχετικά λιγότερους φίλους, ήταν εξίσου πιθανό να έχουν ένα κολλητό φίλο όπως τα παιδιά χωρίς τη διαταραχή, συμμετείχαν σε ομάδες και είχαν παρόμοιες αξιολογήσεις κοινωνικών ικανοτήτων από τους γονείς τους.
Όλα αυτά υποδεικνύουν ότι η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή στην παιδική ηλικία δεν είναι απαραίτητο να σχετίζεται με προβλήματα στις σχέσεις με τους φίλους. Και αυτό δείχνει ότι τα προβλήματα στις σχέσεις των ενηλίκων με γενικευμένο άγχος είναι αποτέλεσμα της έλλειψης στρατηγικών διαχείρισης του άγχους, πράγμα το οποίο μπορεί να αντιστραφεί.
Γάμος και γενικευμένη αγχώδης διαταραχή
Μια μελέτη του 2007 για τη γενικευμένη αγχώδης διαταραχή και την εξέλιξη μιας σχέσης στο γάμο / διατήρηση μακροχρόνιων σχέσεων έδειξε ότι οι άνθρωποι με τη διαταραχή προχωρούν πιο εύκολα σε γάμο.
Αυτό υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι με τη γενικευμένη αγχώδης διαταραχή δεν έχουν πρόβλημα να βρουν τον κατάλληλο σύντροφο, αλλά δυσκολεύονται αργότερα με τα οικογενειακά προβλήματα. Αν είστε παντρεμένοι και έχετε γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, να γνωρίζετε ότι θα υπάρξουν θέματα στη σχέση σας αλλά η ψυχοθεραπεία ζεύγους μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά με αυτά.
Τρόποι αλληλεπίδρασης των ανθρώπων με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή
Σε μια μελέτη του 2011 που έγινε σε ανθρώπους που έκαναν ψυχοθεραπεία για τη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, μελετήθηκε ο τρόπος αλληλεπίδρασης με τους άλλους και πως αυτός επηρεάζεται από τη διαταραχή.
Αναγνωρίστηκαν τέσσερις τρόποι αλληλεπίδρασης των ανθρώπων με γενικευμένη αγχώδης διαταραχή:
- Αδιάκριτος
- Ψυχρός
- Παθητικός
- Εκμεταλλεύσιμος
Ο καθένας από τους παραπάνω τρόπους αλληλεπίδρασης εκδηλώνει την ανησυχία με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, ένα άτομο που ανησυχεί για την ασφάλεια κάποιου ίσως να παίρνει τηλέφωνο κάθε πέντε λεπτά (αδιάκριτος) ενώ κάποιος άλλος ίσως να μην λέει τίποτα και να ανησυχεί σιωπηλά αν είναι ο ίδιος άρρωστος (παθητικός).
Αυτό σημαίνει ότι η ίδια ανησυχία επηρεάζει τις σχέσεις με διαφορετικούς τρόπους και η θεραπεία για τη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή πρέπει να στοχεύει σε αυτούς τους διαφορετικούς τρόπους αλληλεπίδρασης.
Συμπερασματικά
Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή επηρεάζει τις σχέσεις με διαφορετικούς τρόπους. Αν νιώθετε ότι το στρες παρεμβαίνει στις σχέσεις σας με τους φίλους, την οικογένεια ή κάποιο άλλο σημαντικό άτομο, να ξέρετε ότι είναι φυσιολογικό και μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Αντιμετώπιση γενικευμένου άγχους
Αν το άγχος παρεμβαίνει στην καθημερινή σας λειτουργικότητα, ζητήστε τη βοήθεια ενός ψυχιάτρου-ψυχοθεραπευτή για να αντιμετωπίσετε τα θέματα που σας απασχολούν. Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα μέσα για βοήθεια, όπως η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, τα ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ και ΑΓΧΟΛΥΤΙΚΑ φάρμακα. Επίσης, η εκμάθηση θετικών τρόπων διαχείρισης των προβλημάτων θα ωφελήσει εσάς και τις σχέσεις σας μακροπρόθεσμα.