Αυτοφροντίδα
Η αυτοφροντίδα πολλές φορές έχει αρνητική χροιά καθώς πολλοί πιστεύουν ότι αποτελεί πολυτέλεια για τον μέσο άνθρωπο, που δεν έχει καθόλου χρόνο. Όταν κάποιος αφιερώνει λίγο χρόνο στον εαυτό του, είναι εύκολο να τον παρεξηγήσουν και να τον θεωρούν "εγωιστή". Όμως αν εμείς δεν φροντίζουμε τον εαυτό μας, τότε ποιος θα το κάνει; Η αυτοφροντίδα είναι πολύ σημαντική και μπορεί να αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
Είναι η αυτοφροντίδα εγωϊσμός;
Για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση, σκεφτείτε τα αεροπλάνα. Οι (αυτόματες) συμβουλές των άλλων μαμάδων είναι ενάντια στις βασικές οδηγίες στη διάρκεια μιας πτήσης με αεροπλάνο, "αν ταξιδεύετε με ένα παιδί ή κάποιον που χρειάζεται βοήθεια, πρέπει πρώτα να φορέσετε τη μάσκα οξυγόνου στον εαυτό σας και μετά να βοηθήσετε τον άλλο." Αν δεν φροντίζουμε τον εαυτό μας για να είμαστε καλά, δεν μπορούμε να φροντίζουμε κανέναν άλλο, δεν έχουμε την ενέργεια και την υπομονή που χρειάζεται για να ανταποκριθούμε στους ρόλους μας.
Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στην αυτοφροντίδα και στον εγωισμό;
Υπάρχουν πολλές σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην αυτοφροντίδα και στον εγωισμό:
- Η αυτοφροντίδα αφορά την φροντίδα των δικών μας συναισθημάτων έτσι ώστε να μην τα προβάλλουμε στους άλλους.
- Ο εγωισμός είναι η νοοτροπία του "εγώ", στην οποία το άτομο συνεχώς σκέφτεται τις δικές του ανάγκες και επιθυμίες, χωρίς να δίνει καμία σημασία στις ανάγκες των άλλων.
- Η αυτοφροντίδα έχει να κάνει με το να ανακαλύπτουμε το σκοπό της ζωής μας και την ευτυχία.
- Η αυτοφροντίδα μας επιτρέπει να μένουμε ανοιχτοί και να μοιραζόμαστε πράγματα με τους άλλους. Ενώ ο εγωισμός συχνά οδηγεί στην απομόνωση και στη μοναξιά.
1. Η αυτοφροντίδα έχει οφέλη όχι μόνο για τον εαυτό μας αλλά και για τους ανθρώπους στη ζωή μας
Η αυτοφροντίδα έχει οφέλη για όλους. Μας επιτρέπει να είμαστε καλύτεροι γονείς, σύντροφοι, φίλοι, επαγγελματίες, συνεργάτες. Όσο περισσότερα μαθαίνουμε για τον εαυτό μας, τόσο καλύτεροι άνθρωποι γινόμαστε. Όταν γνωρίζουμε τις ανάγκες και τα συναισθήματά μας τότε μπορούμε να έχουμε συμπόνια για τον εαυτό μας και τους άλλους. Όταν καλύπτουμε τις δικές μας συναισθηματικές και σωματικές ανάγκες, τότε μπορούμε να δώσουμε στην οικογένεια, στους φίλους και στους ανθρώπους όσα έχουν ανάγκη.
Φυσικά, όταν δίνουμε σημασία στις ανάγκες μας τότε μπορούμε να κάνουμε δύσκολες συζητήσεις με το σύντροφό μας, αντί να συσσωρεύουμε μέσα μας θυμό και δυσαρέσκεια. Μπορούμε να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας, από το να νιώθουμε εξουθενωμένοι από τις απαιτήσεις της ημέρας. Όταν φροντίζουμε τον εαυτό μας μπορούμε να είμαστε πιο παραγωγικοί και να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όταν ο εαυτός μας αποτελεί προτεραιότητα, τότε μπορούμε και να είμαστε διαθέσιμοι με ουσιαστικό τρόπο για τους αγαπημένους μας.
2. Η αυτοφροντίδα έχει ως σκοπό την φροντίδα του εαυτού μας και όχι την παραμέληση των άλλων
Ο εγωισμός σημαίνει ότι υπάρχει η επιθυμία για εκμετάλλευση των άλλων, συχνά εις βάρος τους. Ωστόσο, η αυτοφροντίδα αναπληρώνει τα δικά μας αποθέματα χωρίς να χρειαζόμαστε τα αποθέματα των άλλων. Η αυτοφροντίδα σημαίνει ότι αναπληρώνουμε την δική μας ενέργεια, η οποία προάγει την σωματική υγεία και την ευεξία. Όταν έχουμε αυτή τη στάση προς τον εαυτό μας, θα έχουμε και αυτές τις υγιείς συμπεριφορές προς τους άλλους. Όταν κάποιος είναι σε επαφή με τα δικά του συναισθήματα και τα αγκαλιάζει, αυτό είναι το πιο υγιές πράγμα που μπορεί να κάνει για τον εαυτό τους και τους άλλους.
3. Η αυτοφροντίδα χτίζει την αντοχή μας
Η αυτοφροντίδα σημαίνει ότι θέτουμε τα δικά μας όρια ώστε να μην ξοδεύουμε όλη την προσωπική μας ενέργεια φροντίζοντας τους πάντες εκτός από τον εαυτό μας. Όταν συνεχώς φροντίζουμε για τους άλλους, τότε μέσα μας να συσσωρεύουμε δυσαρέσκεια. Μπορεί ακόμη και τα μικρά πράγματα που κάνουμε για τους αγαπημένους μας να μοιάζουν με δυσβάσταχτο φορτίο. Κανείς δεν ζητά να εκπληρώνουμε τις ανάγκες του, ωστόσο μπορεί να νιώθουμε ότι δεν εκτιμά και όσα κάνουμε. Αυτή είναι η στιγμή στην οποία πρέπει να θυμόμαστε ότι χρειαζόμαστε χρόνο για εμάς.
4. Η αυτοφροντίδα δεν σημαίνει ότι δεν νοιαζόμαστε για τους άλλους
Όταν κάποιος φροντίζει τον εαυτό του, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εγωιστής. Έχουμε μεγαλώσει με την νοοτροπία πως πρώτα φροντίζουμε τους άλλους και μετά τον εαυτό μας. Όμως αυτό που δεν ξέρουν πολλοί άνθρωποι είναι πως η αυτοφροντίδα είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας. Οι γυναίκες, και ειδικά οι μαμάδες, προσπαθούν να βρουν την ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά, στη φροντίδα των παιδιών, τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, φροντίζουν τους άλλους αλλά αφήνουν τον εαυτό τους τελευταίο. Αν όμως δεν φροντίζουν σωστά τον εαυτό τους, κάποια στιγμή οι δυνάμεις τους θα τις εγκαταλείψουν.
5. Η αυτοφροντίδα καταπολεμά το χρόνιο άγχος
Όλοι μας βιώνουμε στιγμές στρες στην καθημερινότητα, είτε αφορά τη δουλειά ή την προσωπική μας ζωή. Αυτό που δεν ξέρουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ότι το άγχος μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία μας. Οι μελέτες δείχνουν ότι το στρες αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλεί φλεγμονή στο σώμα, μας κάνει πιο επιρρεπείς στα κρυολογήματα, στις διαταραχές του ύπνου, στην κατάθλιψη, στο διαβήτη και στα νοσήματα του καρδιαγγειακού.
Αγάπησε πρώτα τον εαυτό σου, και όλα τα άλλα θα έρθουν. Πρέπει να αγαπάς πραγματικά τον εαυτό σου για να καταφέρεις οτιδήποτε σε αυτό τον κόσμο.
Πώς μπορώ να φροντίζω τον εαυτό μου;
Η αυτοφροντίδα, ειδικά σε περιόδους στρες, είναι ουσιαστική για την υγεία μας. Υπάρχουν απλές δραστηριότητες με τις οποίες μπορούμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας όπως το διάβασμα, ένα ζεστό ντους, μια βόλτα με τους φίλους μας, η άσκηση.
Βρείτε χρόνο κάθε μέρα
Για να καταφέρετε να δημιουργήσετε μια ρουτίνα αυτοφροντίδας, είναι ανάγκη να αφιερώνετε λίγο χρόνο από την ημέρα σας για να κάνετε ένα διάλλειμα.
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές δραστηριότητες που μπορούν να σας προσφέρουν ηρεμία και γαλήνη, όπως η πεζοπορία, η κηπουρική, μια βόλτα στη θάλασσα, η γιόγκα. Κάντε ένα μεσημεριανό διάλλειμα για μερικά λεπτά για να ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική. Επίσης, μπορείτε να διαβάσετε 15 λεπτά ένα βιβλίο πριν κοιμηθείτε, να κάνετε ένα ντους ή διαλογισμό. Ακόμη, μπορείτε να γράφετε τις σκέψεις σας σε ένα ημερολόγιο.
Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή
Είχατε ποτέ έντονη επιθυμία για φαγητό όταν νιώθατε στρες; Αν και μερικές φορές για να μπορέσετε να βάλετε φρένο σε αυτή τη λαχτάρα είναι να φάτε, μπορείτε να φτιάχνετε υγιεινά σνακ. Επίσης, είναι σημαντικό να πίνετε πολύ νερό και να περιορίζετε την κατανάλωση καφεΐνης, η οποία παρεμβαίνει στον ύπνο και αυξάνει το στρες.
Κάντε παρέα με τους φίλους σας
Έχετε κάποιο φίλο που επίσης δυσκολεύεται να βρει χρόνο για τον εαυτό του; Τότε μπορείτε να προγραμματίζετε μια μέρα της εβδομάδας για να κάνετε μαζί πράγματα και να διασκεδάζετε.
Πολλοί άνθρωποι πραγματικά δεν έχουν την πολυτέλεια να δημιουργήσουν μια ρουτίνα αυτοφροντίδας. Μπορείτε να συζητάτε με τους φίλους σας και να προσφέρετε την βοήθειά σας όταν το έχουν ανάγκη. Η φροντίδα του μυαλού και του σώματος δεν είναι εγωισμός, και δεν πρέπει να νιώθουμε ενοχές για αυτό. Είναι απίστευτα σημαντικό να φροντίζουμε τον εαυτό μας, ώστε να μπορούμε να διαχειριζόμαστε το στρες, να έχουμε αυτοπεποίθηση και θετική σκέψη.
Η αυτοφροντίδα είναι ανάγκη!
Από τη στιγμή που ο εαυτός σας θα αποτελεί προτεραιότητα, τότε θα νιώθετε ασφάλεια. Όσο περισσότερο φροντίζετε τον εαυτό σας, τόσο καλύτερα μπορείτε να φροντίσετε και τους άλλους.
Όταν δίνουμε στον εαυτό μας το χρόνο που έχει ανάγκη τότε μπορούμε να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορούμε να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας. Μπορούμε να επικοινωνούμε εποικοδομητικά και να έχουμε τον έλεγχο των συναισθημάτων μας.