Κάνε το Τεστ
Η αυτονόμηση των παιδιών είναι υποχρέωση των γονιών, Αυτονόμηση των παιδιών, Βήματα για την αυτονόμηση των παιδιών, Τρόποι για την αυτονόμηση των παιδιών, Ο ρόλος της αυτονόμησης στην ανάπτυξη των παιδιών, Οφέλη αυτονόμησης των παιδιών, Πως μπορώ να μεγαλώσω ανεξάρτητα παιδιά

Η αυτονόμηση των παιδιών είναι υποχρέωση των γονιών

Η αυτονόμηση των παιδιών είναι υποχρέωση των γονιών

Όλοι οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Θέλουν να τους προσφέρουν αγάπη, φροντίδα και ένα στοργικό περιβάλλον. Όμως, η αυτονομία των παιδιών είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στο ταξίδι της ανάπτυξης τους. Η αυτονόμηση των παιδιών είναι υποχρέωση των γονιών και ουσιαστική για το μέλλον τους.

Τι είναι η αυτονόμηση των παιδιών;

Η αυτονομία, όσον αφορά την ανάπτυξη ενός παιδιού, αναφέρεται στην ικανότητά του να παίρνει μόνο του αποφάσεις και να κάνει τις δικές του επιλογές, να ενεργεί σύμφωνα με τις δικές του προτιμήσεις και να νιώθει ασφάλεια στη ζωή του. Η ενθάρρυνση της αυτονόμησης, βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν μια ισχυρή αίσθηση του εαυτού, να μάθουν βασικές δεξιότητες για τη ζωή και να έχουν υγιή αυτοεκτίμηση. Αυτά είναι σημαντικά στοιχεία για την ανάπτυξη τους καθώς μαθαίνουν από τις εμπειρίες τους, κατανοούν το σώμα τους, αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πράξεις τους.

Η αυτονόμηση των μικρών παιδιών δεν είναι απλά ωφέλιμη, είναι θεμελιώδης για την υγιή τους ανάπτυξη. Τα παιδιά αποκτούν αντοχή, εξερευνούν τα ενδιαφέροντά τους, λύνουν τα προβλήματα τους και χτίζουν σχέσεις, θέτοντας τα θεμέλια για ένα επιτυχημένο ταξίδι ζωής.

Αναγνώριση των παιδιών με ισχυρή θέληση

Τα παιδιά με ισχυρή θέληση έχουν την τάση να εκφράζουν τις προτιμήσεις τους. Αν και αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να είναι μια πρόκληση κάποιες φορές, είναι σημαντικό οι γονείς να κατανοήσουν ότι είναι μια αντανάκλαση της ανάπτυξης του εαυτού και της ατομικότητας. Οι γονείς είναι ανάγκη να αγκαλιάζουν αυτό το χαρακτηριστικό με υπομονή και κατανόηση και να επιτρέπουν στα παιδιά να μεγαλώσουν και να γίνουν ενήλικες με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα που δεν θα φοβούνται να εκφράσουν τη γνώμη τους.

Σεβασμός των ορίων

Η σωματική επαφή είναι μια πτυχή στην οποία οι γονείς πρέπει να σέβονται την αυτονομία των παιδιών. Καθώς οι αγκαλιές, τα φιλιά είναι εκφράσεις στοργής, είναι ζωτικής σημασίας τα παιδιά να μάθουν ότι έχουν το δικαίωμα να πούνε "όχι" αν δεν νιώθουν άνετα. Με αυτό τον τρόπο μαθαίνουν τα προσωπικά όρια και τη συναίνεση από μικρή ηλικία.

Ο ρόλος της αυτονόμησης στην ανάπτυξη των παιδιών

Η ενίσχυση της αυτονομίας των παιδιών δεν σημαίνει ότι θα τα αφήνετε να κάνουν τα πάντα χωρίς όρια. Αλλά σημαίνει ότι θα τους δίνετε χώρο να εκφράζουν την αυτονομία τους με κατάλληλους τρόπους, όπως να τα βοηθάτε να αναπτύξουν τις δεξιότητες για τη λήψη αποφάσεων.  Η αυτονόμηση παίζει κύριο ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών.

1. Ενισχύει τα εσωτερικά κίνητρα

Όταν τα παιδιά μπορούν να πάρουν μόνα τους αποφάσεις και να κάνουν επιλογές, τότε αναπτύσσουν την αίσθηση της ευθύνης. Αυτό με τη σειρά του, οδηγεί στα εσωτερικά κίνητρα, που τα καθοδηγούν να κάνουν κάτι επειδή τους ενδιαφέρει. Τα εσωτερικά κίνητρα είναι η δύναμη που τροφοδοτεί την επιθυμία του παιδιού να μαθαίνει και να εξερευνάει νέα πράγματα. Αν και είναι μια σταδιακή διαδικασία, αξίζει να ξεκινήσετε από μικρή ηλικία.

2. Συμβάλλει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και των δεξιοτήτων για τη επίλυση των προβλημάτων

Οι γονείς που στηρίζουν την αυτονόμηση των παιδιών τους τα βοηθούν να καλλιεργήσουν την κριτική τους σκέψη και να λύνουν τα προβλήματα μόνα τους. Όταν παίρνουν αποφάσεις και κάνουν επιλογές, μαθαίνουν να ζυγίζουν τις επιλογές τους, να σκέφτονται τις συνέπειες και αυτό τα βοηθά και στην ενήλικη ζωή.

3. Ενισχύει την ανεξαρτησία

Η αίσθηση της ανεξαρτησίας είναι ζωτικής σημασίας για την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση ενός παιδιού. Όταν τα παιδιά αναλαμβάνουν ευθύνες που αναλογούν στην ηλικία τους και κάνουν επιλογές, αναπτύσσουν την αίσθηση της ανεξαρτησίας και αυτό τονώνει την αυτοπεποίθηση τους.

4. Ενδυναμώνει την σχέση γονέα-παιδιού

Οι γονείς που στηρίζουν την αυτονόμηση των παιδιών δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουν το ρόλο του γονέα. Αντιθέτως, προσφέρουν καθοδήγηση και υποστήριξη στα παιδιά ώστε να εξερευνούν την αυτονομία τους.

Είναι μια έκφραση εμπιστοσύνης, και δείχνουν ότι πιστεύουν στις ικανότητες των παιδιών τους. Αυτό δημιουργεί μια σχέση σεβασμού ανάμεσα στα παιδιά και στους γονείς τους. Καθώς οι γονείς καθοδηγούν τα παιδιά με αγάπη κα σοφία, χωρίς να θέλουν να τα ελέγχουν, δημιουργούν μια σχέση που βασίζεται στην εμπιστοσύνη.

Αυτονόμηση των παιδιών, Πως μπορώ να μεγαλώσω αυτόνομα παιδιά, Ανεξάρτητα παιδιά

Με ποιους τρόπους οι γονείς ενισχύουν την εξάρτηση των παιδιών;

Η εξάρτηση από τους γονείς εμφανίζει τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Δυσκολία στη δημιουργία και στην αποδοχή των ορίων

Οι γονείς πολλές φορές προσπαθούν να αποκλείσουν την πειθαρχία από τον τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών. Όταν τα παιδιά γίνουν ενήλικες οι γονείς ανακατεύονται στα προβλήματά τους χωρίς να τους έχει ζητηθεί καθοδήγηση ή βοήθεια. Οι γονείς αγνοούν τα όρια των παιδιών τους για ιδιωτικότητα.

2. Ικανοποίηση των αναγκών των παιδιών με τρόπους δυσανάλογους για την ηλικία τους

Αυτό συμβαίνει όταν οι γονείς προτιμούν να κάνουν τα πράγματα για τα παιδιά τους που θα μπορούσαν να τα κάνουν μόνα τους, είτε για να σώσουν τα παιδιά τους,  είτε επειδή δεν θέλουν τα παιδιά να κάνουν πράγματα μόνα τους. Αυτή η συμπεριφορά είναι παρούσα στην πρώιμη παιδική ηλικία, όταν οι γονείς αγνοούν το γεγονός ότι το επίπεδο ανάπτυξης των παιδιών τους επιτρέπει να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα και στην ενήλικη ζωή οι γονείς αποθαρρύνουν την ανεξαρτησία των παιδιών. Επίσης, οι γονείς εκφράζουν την άποψη τους για θέματα καριέρας και επιλογή συντρόφων.

3. Χειραγώγηση των συναισθημάτων των παιδιών

Τα μικρά παιδιά χρησιμοποιούν την χειραγώγηση, αλλά μπορεί να ισχύει και το αντίστροφο. Οι ενήλικες επίσης , χρησιμοποιούν τρόπους για να χειραγωγήσουν τα συναισθήματα των παιδιών, να πάρουν αυτό που θέλουν. Μάλιστα πολλοί γονείς κάνουν τα παιδιά τους να νιώθουν ενοχές αν δεν τους ακούνε, " Έκανα πολλές θυσίες για να σε μεγαλώσω."

4. Υιοθέτηση μια δογματικής συμπεριφοράς

Οι γονείς έχουν πάντα δίκιο. Ξέρουν πιο είναι το καλό για τα παιδιά τους. Όταν ένα παιδί μεγαλώνει με τέτοιους γονείς, δεν μπορεί να απελευθερωθεί από την επιρροή τους.

5. Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Ακόμη και αν μοιάζουν αλάνθαστοι, οι γονείς μπορεί να έχουν προβλήματα αυτοεκτίμησης, και να νιώθουν ανεπαρκείς. Μερικές φορές, οι αποτυχίες του παρελθόντος ή οι απογοητεύσεις μπορεί να τους κάνουν να νιώθουν ότι είναι χαμένη υπόθεση. Σε αυτή την κατάσταση είναι εύκολο να βλέπουν τη σχέση με τα παιδιά τους ως μια ευκαιρία να επιτύχουν όλα όσα ήθελαν οι ίδιοι, και συνδέουν την αυτοεκτίμησή τους με τα επιτεύγματα των παιδιών τους.

6. Διατήρηση της οικονομικής εξάρτησης των παιδιών από τους γονείς

Όταν οι γονείς προσφέρουν οικονομική βοήθεια στα ενήλικα παιδιά τους αυτό είναι ένα θέμα. Σε κάποιες περιπτώσεις, η ανάμιξη της οικογένειας στα οικονομικά των παιδιών είναι προβληματική. Οι γονείς μπορεί να χρησιμοποιούν την οικονομική επιβράβευση για να διατηρούν την εξάρτηση των παιδιών τους.

7. Επιθυμία για έλεγχο

Στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, όταν είναι απόλυτα εξαρτημένο από τους γονείς του, είναι λογικό οι γονείς να θέλουν να έχουν τον έλεγχο για να το προστατεύσουν. Κάθε στάδιο στην ανάπτυξη ενός παιδιού αντιπροσωπεύει μια σειρά δεξιοτήτων που το προετοιμάζουν για τη ζωή. Ο έλεγχος των γονιών μονάχα εμποδίζει την ανάπτυξη της αυτονομίας των παιδιών και δεν τα βοηθά να αναλάβουν την ευθύνη για τις πράξεις τους.

Στην ενήλικη ζωή, η ανάγκη για έλεγχο από τους γονείς μπορεί να πάρει διαφορετική μορφή. Οι γονείς μπορεί να παρεμβαίνουν στη ζωή των παιδιών, να απαιτούν να μαθαίνουν πράγματα ακόμη και αν τα παιδιά δεν θέλουν να αποκαλύψουν λεπτομέρειες. Συνήθως, αυτοί οι γονείς κάνουν ξαφνικές επισκέψεις, παίρνουν αποφάσεις για τα παιδιά τους.

Είναι εύκολο λοιπόν να καταλάβετε γιατί υπάρχουν άνθρωποι στην ηλικία των 30 ή των 50 ετών, που έχουν την συναισθηματική ηλικία ενός παιδιού και νιώθουν αδύναμοι σε διάφορα επίπεδα της ζωής τους. Οι γονείς θέλουν να έχουν κοντά τα παιδιά τους ώστε να είναι εύκολο να τα ελέγξουν.

Βήματα για την ενίσχυση της αυτονομίας των παιδιών

1. Δημιουργήστε ευκαιρίες για ελεύθερο χρόνο

Δώστε στο παιδί σας ελεύθερο χρόνο για να εξερευνήσει τα ενδιαφέροντά του. Σε αυτό το χρόνο τα παιδιά εξερευνούν την αυτονομία τους καθώς επιλέγουν τις δραστηριότητες που θα κάνουν και τα παιχνίδια.

2. Ενθαρρύνετε την λήψη αποφάσεων

Καλό είναι τα παιδιά να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων, ακόμη και σε μικρές,  όπως το να επιλέγουν τα σνακ που θα φάνε ή τα ρούχα που θα φορέσουν. Με αυτό τον τρόπο ενισχύουν τις δεξιότητες για τη λήψη αποφάσεων.

3. Θέστε ξεκάθαρους κανόνες και όρια

Όταν ενθαρρύνετε την αυτονομία, είναι ουσιαστικό να θέτετε ξεκάθαρους κανόνες και όρια. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια.

4. Υποστηρίξτε τα να μάθουν νέες δεξιότητες

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να δοκιμάζουν καινούργια πράγματα και να μαθαίνουν νέες δεξιότητες. Να είστε εκεί για να τους προσφέρετε καθοδήγηση, αλλά να νιώθουν ότι είναι αυτόνομα να επιλέξουν.

5. Ενθαρρύνετε την συμμετοχή τους στις δουλειές του σπιτιού

Το παιδί σας μπορεί να συμμετέχει σε δουλειές του σπιτιού που είναι κατάλληλες για την ηλικία του. Με αυτό τον τρόπο μαθαίνει όχι μόνο να είναι υπεύθυνο αλλά και να συμβάλλει στις οικογενειακές υποχρεώσεις και να νιώθει αυτόνομο για τις πράξεις του.

6. Δώστε χρόνο στα παιδιά σας να εξερευνήσουν τη φύση

Όποτε είναι δυνατό, δώστε χρόνο στα παιδιά σας  να εξερευνήσουν τη φύση όπως με το να κάνετε βόλτες στο πάρκο ή σε κήπους. Αυτοί οι χώροι δίνουν στα παιδιά τη δυνατότητα εξερεύνησης.

Οι γονείς που υποστηρίζουν την αυτονόμηση των παιδιών τους προσφέρουν ενθάρρυνση, επιβράβευση και αναγνώριση στις προσπάθειες και στις αποφάσεις των παιδιών τους. Τα εμπιστεύονται και πιστεύουν στις ικανότητές τους.

Αυτονόμηση παιδιών , Ανεξάρτητα παιδιά, Τρόποι για την αυτονόμηση των παιδιών

Με ποιους τρόπους μπορείτε να μεγαλώσετε ανεξάρτητα παιδιά;

Υπάρχουν κάποια πράγματα κλειδιά που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των  παιδιών σε ανεξάρτητους ενήλικες:

1. Κάντε συζητήσεις

Είναι πολύ σημαντικό μέσα σε κάθε οικογένεια τα μέλη να νιώθουνε ελεύθερα να εκφράσουν τις σκέψεις τους. Τα μυστικά είναι χαρακτηριστικό των δυσλειτουργικών οικογενειών. Τα παιδιά είναι περίεργα για όλα, αυτό είναι υγιές και πρέπει να το ενθαρρύνουν οι γονείς.

2. Δείξτε σεβασμό στα παιδιά σας

Όταν δείχνετε σεβασμό στα παιδιά σας αυτό σημαίνει ότι τα ακούτε και τα λαμβάνετε σοβαρά υπόψη σας, και αυτό σημαίνει ότι οι σκέψεις τους έχουν αξία. Δεν είναι ανάγκη να συμφωνείτε με όσα λένε, αλλά όταν τα ακούτε σημαίνει ότι τους δείχνετε σεβασμό. Μιλήστε στα παιδιά σας με ευγένεια. Αποφύγετε την κριτική, η οποία είναι καταστροφική για την αυτοεκτίμηση. Αντιθέτως, επαινέστε τη συμπεριφορά που επιθυμείτε. Μπορείτε να θέσετε όρια και να εξηγείτε τις αρνητικές συνέπειες των συμπεριφορών τους. Όταν φέρεστε στα παιδιά σας με σεβασμό, θα κάνουν το ίδιο με τους άλλους στις μελλοντικές τους σχέσεις.

3. Αποδεχτείτε τα συναισθήματα των παιδιών σας

Πολλοί άνθρωποι όταν ήταν παιδιά δεν μπορούσαν να εκφράσουν το θυμό τους, τα συναισθήματά τους, τη θλίψη τους ή ακόμη και τον ενθουσιασμό τους. Μαθαίνουν να καταπιέζουν τα συναισθήματά τους. Αυτό γίνεται προβληματικό στις ενήλικες σχέσεις και μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη. Οι γονείς είναι ανάγκη να επιτρέπουν στα παιδιά τους να εκφράζουν τα συναισθήματά τους.

4. Επιτρέψτε στα παιδιά σας να πάρουν αποφάσεις και να αναλάβουν ευθύνες ανάλογα με την ηλικία τους

Τα παιδιά χρειάζονται υποστήριξη για να μάθουν πως να λύνουν τα προβλήματά τους και να παίρνουν αποφάσεις. Πολλά παιδιά αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις των ενηλίκων σε πολύ μικρή ηλικία και έτσι μαθαίνουν να μην βασίζονται σε κανέναν. Κάποια παιδιά είναι εξαρτημένα από τους γονείς τους και δεν έχουν μάθει να κάνουν τις δικές τους επιλογές.

Τα παιδιά αντιστέκονται στον έλεγχο επειδή προσπαθούν να έχουν αυτοέλεγχο. Φυσικά, αποζητούν την ανεξαρτησία τους. Δυστυχώς, κάποιες φορές οι γονείς αποθαρρύνουν την ανεξαρτησία.

5. Θέστε κανόνες και συνέπειες

Τα παιδιά που είναι εξαρτημένα από τους γονείς μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον χωρίς κανόνες ή σε ένα περιβάλλον με αυστηρούς κανόνες. Τα παιδιά έχουν ανάγκη την ασφάλεια και ένα ήρεμο περιβάλλον. Όταν οι κανόνες και οι τιμωρίες είναι αυθαίρετες, σκληρές ή ασυνεπείς, αντί να μαθαίνουν από τα λάθη τους, τα παιδιά συσσωρεύουν θυμό μέσα τους και δεν εμπιστεύονται τους γονείς τους. Οι κανόνες πρέπει να είναι σταθεροί και οι γονείς συνεπείς.

6. Φροντίστε τα παιδιά σας

Πολλοί γονείς κάνουν δώρα στα παιδιά τους για να δείξουν την αγάπη τους, όμως αυτά δεν αντικαθιστούν την στοργή, την αγάπη που είναι απαραίτητα για να γίνουν ενήλικες με αυτοπεποίθηση.

Ψυχική ενδυνάμωση  

Η αυτονόμηση είναι ένα από τα πιο σημαντικά εφόδια που μπορούν να προσφέρουν οι γονείς στα παιδιά τους. Έτσι, τα παιδιά αποκτούν αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Για αυτό ενισχύστε την αυτονόμηση των παιδιών σας και δείτε τα να ανθίζουν με αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία.

Αν ψάχνετε να βρείτε τρόπους για να γίνουν τα παιδιά σας πιο ανεξάρτητα η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει να.

Κατηγορία: