Η Δύναμη της Αγκαλιάς
Όλοι όταν ήμασταν παιδιά και νιώθαμε φόβο, θλίψη ή χαρά το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να αγκαλιάσουμε τη μαμά μας! Όμως η αγκαλιά έχει τεράστια ψυχολογική και βιολογική δύναμη, είναι πολλά περισσότερα από μια συμβολική κίνηση. Δημιουργεί συναισθήματα ασφάλειας, χαράς και ευτυχίας τα οποία έχουν θετικές βιολογικές δράσεις.
Η αγκαλιά μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα
Οι περισσότεροι άνθρωποι την στιγμή που δέχονται μια αγκαλιά στο σώμα απελευθερώνεται ωκυτοκίνη (μια ορμόνη και νευροδιαβιβαστής) που συχνά αναφέρεται ως "η ορμόνη της αγάπης".
Τα αυξημένα επίπεδα ωκυτοκίνης συμβάλλουν στην καλή διάθεση, στη μείωση του στρες και της ανησυχίας. Τα αυξημένα επίπεδα της ωκυτοκίνης δεν κάνουν καλό μόνο στην ψυχική μας υγεία αλλά και στην σωματική. Όταν αυξάνονται τα επίπεδα της ωκυτοκίνης μειώνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης και έτσι το σώμα μπορεί να καταπολεμήσει πιο αποτελεσματικά τις λοιμώξεις.
Πώς μας επηρεάζει η αγκαλιά;
Η σωματική επαφή είναι ουσιαστική για την συνολική μας ευεξία. Το στρες προκαλεί την παραγωγή της κορτιζόλης. Η ωκυτοκίνη παράγεται όταν αγγίζουμε κάποιον άνθρωπο που νοιαζόμαστε. Το σώμα μας είναι φτιαγμένο για να δίνει και να δέχεται αγκαλιές, για αυτό την επόμενη φορά που κάποιος θα αντιμετωπίζει δυσκολίες ή θα νιώθετε ότι ο κόσμος καταρρέει γύρω σας, ανοίξτε τον εαυτό σας στην αγκαλιά. Η διαδικασία της επούλωσης ξεκινά μια με κίνηση και ένα άγγιγμα. Είναι τόσο απλό.
Αν συμμετέχετε σε εθελοντικές ομάδες ή σε φιλανθρωπικές οργανώσεις συχνά νιώθετε το συναίσθημα της περηφάνιας και της ικανοποίησης. Έχετε κάνει κάτι καλό και αυτό σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα. Ωστόσο, όταν βλέπετε ανθρώπους να υποφέρουν, ανταποκρίνεστε με συμπόνια, νιώθετε τον πόνο του άλλου και μπαίνετε στη θέση του. Όταν νιώθετε συμπόνια, σε ένα βαθμό, βιώνετε τον πόνο κάποιου άλλου, ίσως να έχετε ανάγκη μια μεγάλη αγκαλιά.
Γιατί χρειαζόμαστε την αγκαλιά;
Όταν αντιμετωπίζουμε ψυχοπιεστικές καταστάσεις το σώμα ανταποκρίνεται παράγοντας κορτιζόλη. Αυτή η ορμόνη επιβραδύνει την διαδικασία επούλωσης του σώματος και δημιουργεί αναμνήσεις ώστε να σας υπενθυμίζει τι να αποφεύγετε στο μέλλον. Επίσης ενισχύει τις κοινωνικές σχέσεις, όπως όταν όλοι ενώνονται σε μια κρίση ή όταν απροσδόκητα, αναπτύσσονται φιλίες ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που έχουν κολλήσει μαζί στο ασανσέρ.
Η φυσική μας ανάγκη για ασφάλεια και υποστήριξη μέσω του αγγίγματος πάντα θα υπάρχει. Υπάρχει κάτι ιδιαίτερα χαλαρωτικό στην συναισθηματική υποστήριξη που προκαλείται μέσω του αγγίγματος.
Ως παιδιά είμαστε πιο ανοιχτά στις αγκαλιές. Τα μωρά και τα μικρά παιδιά δέχονται και δίνουν τις περισσότερες αγκαλιές. Ως ενήλικες έχουμε περιορίσει τη στοργή που δείχνουμε προς τους άλλους και έχουμε περιορίσει τις αγκαλιές. Ωστόσο, όσο μεγαλώνουμε τόσο περισσότερες αγκαλιές έχουμε ανάγκη. Στην πραγματικότητα οι μελέτες δείχνουν ότι η αγκαλιά μπορεί να είναι αποτελεσματική στην ανακούφιση και του σωματικού πόνου.
Αγκαλιά, στρες και ανοσοποιητικό σύστημα
Οι αγκαλιές ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα: η αύξηση των επιπέδων της ωκυτοκίνης βοηθά στην ενεργοποίηση και καλύτερη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η αγκαλιά μειώνει το στρες: η ωκυτοκίνη επηρεάζει την υπόφυση και έτσι μειώνεται η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες. Η ενεργοποίηση του πνευμονογαστρικού αυξάνει την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης, μειώνει τον ρυθμό της καρδιάς και την κορτιζόλη, και αφήνει το άτομο χαλαρό και ήρεμο. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η αρτηριακή πίεση, και τα άτομα που αγκαλιάζονται νιώθουν πιο ήρεμα.