Ιχνοστοιχεία
Τα βασικά ιχνοστοιχεία του ανθρώπινου σώματος περιλαμβάνουν τον ψευδάργυρο(Zn), το χαλκό (Co), το ιώδιο (I), το μαγγάνιο (Mn), και το μολυβδαίνιο (Mo). Αν και αυτά τα στοιχεία αποτελούν μόνο το 0,02% του συνολικού βάρους του σώματος, παίζουν σημαντικούς ρόλους, όπως η δράση τους ως ενεργά κέντρα των ενζύμων ή ως ίχνη βιοδραστικών ουσιών. Μια σοβαρή συνέπεια της ανεπάρκειας των ιχνοστοιχείων είναι η μειωμένη δραστηριότητα των σχετικών ενζύμων. Ωστόσο, επειδή κάθε ιχνοστοιχείο συνδέεται με πολλά ένζυμα, η ανεπάρκεια ενός μονάχα ιχνοστοιχείου συχνά δεν συνδέεται με συγκεκριμένες κλινικές εκδηλώσεις, αλλά μάλλον εκδηλώνεται με ένα συνδυασμό συμπτωμάτων. Επειδή τα ιχνοστοιχεία υπάρχουν σε πολύ μικρές ποσότητες και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κλινικά χαρακτηριστικά που να συνδέονται με την ανεπάρκειά τους, συχνά είναι δύσκολο για τους κλινικούς γιατρούς να αναγνωρίσουν την ανεπάρκεια συγκεκριμένων ιχνοστοιχείων.
Τα ιχνοστοιχεία, επίσης ονομάζονται μικροστοιχεία, είναι ουσιαστικά στοιχεία που το ανθρώπινο σώμα πρέπει να λαμβάνει από το φαγητό, και σε αντίθεση με τα μακροστοιχεία, χρειαζόμαστε πολύ μικρή ποσότητα. Αν και τα ιχνοστοιχεία είναι αναγκαία σε μικρές ποσότητες, είναι σημαντικά για την υγεία και την ανάπτυξη. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρόσληψης ιχνοστοιχείων είναι μεταξύ 2-15 mg.
Τα ιχνοστοιχεία έχουν κάποιες ιδιότητες όπως:
- Το χρώμιο βοηθά την ινσουλίνη να ρυθμίσει τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος και υπάρχει στο συκώτι, στα προϊόντα ολικής άλεσης, στους ξηρούς καρπούς και στα τυριά.
- Ο χαλκός βοηθά στο σχηματισμό των οστών και των χόνδρων των αρθρώσεων και βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί σωστά το σίδηρο. Ο χαλκός υπάρχει στο βοδινό κρέας, στα φρούτα, στα λαχανικά, στους ξηρούς καρπούς και στα φασόλια.
- Το φθόριο βοηθά στο σχηματισμό των οστών και των δοντιών και βοηθά στην πρόληψη της φθοράς των δοντιών. Υπάρχει στα ψάρια, σε μερικές μορφές τσαγιού και σε νερό που είναι εμπλουτισμένο με φθόριο. Είναι σημαντικό να μην προσλαμβάνετε περισσότερο φθόριο από την ημερήσια συνιστώμενη δοσολογία.
- Ο σίδηρος είναι σημαντικός για την παραγωγή του αίματος και απαραίτητος στην εγκυμοσύνη και στην πρώιμη παιδική ηλικία. Ο σίδηρος υπάρχει στο κρέας, στα πουλερικά, στα δημητριακά που είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο, στα προϊόντα ολικής άλεσης , στους ξηρούς καρπούς και στα φασόλια.
- Το μαγγάνιο είναι ένα ένζυμο που υπάρχει σε πολλές τροφές, ειδικά σε τροφές φυτικής προέλευσης.
- Το ιώδιο υπάρχει σε πολλές ορμόνες και βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού, στην ανάπτυξη και υπάρχει σε τροφές που καλλιεργούνται σε έδαφος πλούσιο σε ιώδιο. Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν το ιώδιο από το ιωδιούχο αλάτι καθώς η έλλειψη ιωδίου είναι κύρια αιτία νοητικών προβλημάτων στα παιδιά παγκοσμίως.
- Το σελήνιο είναι ένα αντιοξειδωτικό που υπάρχει στα σιτηρά, στο κρέας και στα θαλασσινά. Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που βοηθούν στην προστασία ενάντια στην κυτταρική βλάβη.
- Ο ψευδάργυρος λειτουργεί ως συμπαράγοντας σε πολλά ένζυμα του ανθρώπινου σώματος και βοηθά στη σύνθεση των πρωτεϊνών και του γενετικού υλικού. Ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου, στην επούλωση των ελκών, στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην ανάπτυξη των εφήβων. Υπάρχει στο κρέας, στα ψάρια, στα πουλερικά, στα λαχανικά και σε μερικά σιτηρά.
Ανεπάρκεια και αυξημένα επίπεδα των ιχνοστοιχείων
Η ανεπάρκεια ή τα υψηλά επίπεδα των ιχνοστοιχείων μπορεί να είναι συγγενής ή επίκτητη. Οι συγγενείς ανωμαλίες στο μεταβολισμό των ιχνοστοιχείων είναι σπάνιες. Ανώμαλη απορρόφηση από το έντερο ή διαταραγμένη μεταφορά των απορροφημένων ιχνοστοιχείων συχνά μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια ιχνοστοιχείων. Η εντεροπάθεια της ακροδερματίτιδας παρατηρείται όταν η απορρόφηση του ψευδαργύρου είναι διαταραγμένη και η νόσος Menkes εξαιτίας της ανώμαλης μεταφοράς του χαλκού από το βλεννογόνο του εντέρου.
Αν ο τρόπος μετατροπής των ιχνοστοιχείων σε ενεργές μορφές διαταραχθεί, τότε τα ιχνοστοιχεία συσσωρεύονται σε συγκεκριμένα όργανα, προκαλώντας υπερβολική αύξηση του ιχνοστοιχείου. Η νόσος Wilson χαρακτηρίζεται από τη διαταραγμένη πρόσληψη του χαλκού στη σερουλοπλασμίνη , την καταστροφή του ιστού και την ίνωση εξαιτίας της συσσώρευσης του χαλκού στο ήπαρ και σε άλλα όργανα.