Job crafting
Πώς θα ήταν μια ιδανική μέρα στη δουλειά για εσάς; Πώς θα περιγράφατε τη δουλειά σας; Θα λέγατε ότι είστε ευχαριστημένοι ή ότι περιμένετε πως και πως την Παρασκευή;
Το άγχος και το burnout είναι κάτι πολύ σύνηθες στις μέρες μας, καθώς ο μεγάλος ανταγωνισμός δημιουργεί νέες προκλήσεις στο εργασιακό περιβάλλον.
Οι συναντήσεις, η επικοινωνία, τα emails έχουν κόστος στην υγεία μας και μπορεί να μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν πληρωνόμαστε καλά για να τα αντέχουμε όλα αυτά. Όταν κάποιος ζει για να δουλεύει, αυτό δεν είναι καθόλου ιδανικό, αλλά και το να δουλεύει μόνο για να ζει δεν είναι μια ελκυστική ιδέα.
Στις μέρες μας είναι περισσότερο ελκυστική η ιδέα το να βρίσκουμε νόημα και ευτυχία στη δουλειά μας. Αλλά πώς μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό; Το job crafting μπορεί να μας βοηθήσει.
Τι είναι το Job Crafting;
Οι περισσότεροι από εμάς ξοδεύουμε τις μισές ώρες της ημέρας στη δουλειά. Και πολλοί το βλέπουν αυτό ως μια ταλαιπωρία, ή ως κάτι βαρετό, και ανυπομονούνε για το Σαββατοκύριακο όπου μπορούν να κάνουν πιο όμορφα πράγματα. Αλλά τι θα συνέβαινε αν η δουλειά μας άξιζε τον κόπο; Τι θα συνέβαινε αν ήταν ουσιαστική και μας προσέφερε ικανοποίηση, και αποτελούσαμε κομμάτι ενός μεγαλύτερου σκοπού;
Το Job Crafting σημαίνει ότι κάνουμε βήματα και αναλαμβάνουμε δράση ώστε να προσαρμόζουμε ότι κάνουμε στη δουλειά, ειδικά να αλλάζουμε τις εργασίες, τις σχέσεις και την αντίληψη της δουλειάς μας. Μπορούμε να έχουμε τον ίδιο ρόλο στη δουλειά, αλλά η δουλειά μας να αποκτήσει νόημα απλά αλλάζοντας αυτό που κάνουμε και το νόημα πίσω από αυτό.
Ουσιαστικά, το Job Crafting είναι μια έννοια που αναφέρεται στη συμπεριφορά σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι προσαρμόζουν τη δουλειά στα μέτρα τους ώστε να ταιριάζει στα δικά τους ενδιαφέροντα, τις δεξιότητες και τις ανάγκες.
Ακόμη και αν νιώθουμε ικανοποιημένοι από τη δουλειά μας και έχουμε πολύ καλή απόδοση, μπορούμε να τα πάμε καλύτερα αν αυτό που κάνουμε είναι ευθυγραμμισμένο με τις δεξιότητες, τα κίνητρα και το πάθος μας. Έτσι, σίγουρα θα έχουμε καλύτερη απόδοση, καθώς τα εσωτερικά κίνητρα μας δίνουν περισσότερη ικανοποίηση.
Τρόποι με τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το Job Crafting
Το Job Crafting μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους που αφορούν αλλαγές που έχουν να κάνουν με το αντικείμενο της δουλειάς (task crafting), με τις συναναστροφές στο χώρος εργασίας (relationship crafting) και το νόημα της δουλειάς (cognitive crafting).
1. Αντικείμενο της δουλειάς (Task Crafting): Αλλαγή ευθυνών
Το αντικείμενο της δουλειάς είναι η πιο πολυσυζητημένη πτυχή του Job Crafting, ίσως επειδή το Job Crafting είναι η ενεργή προσαρμογή ενός ρόλου. Μπορεί να περιλαμβάνει την προσθήκη ή την αφαίρεση ευθυνών που ορίζονταν στην επίσημη περιγραφή της θέσης εργασίας.
Για παράδειγμα, ένας σεφ μπορεί να μην θέλει απλά να μαγειρεύει φαγητό αλλά να δημιουργεί όμορφα πιάτα , πράγμα που θα βελτιώνει την γευστική εμπειρία του πελάτη. Ένα άλλο παράδειγμα, είναι ένας οδηγός λεωφορείου που μπορεί να δίνει βοηθητικές συμβουλές για τα αξιοθέατα στους τουρίστες στη διάρκεια της διαδρομής.
Επίσης, μπορεί κάποιος να αλλάξει τη φύση συγκεκριμένων υποχρεώσεων, ή να αφιερώνει διαφορετικό χρόνο για αυτό που κάνει. Φυσικά, αυτό δεν επηρεάζει απαραίτητα την ποιότητα της δουλειάς ή δεν αλλάζει αυτό που κάποιος προσλήφθηκε για να κάνει.
2. Συναναστροφές στο χώρο εργασίας (Relationship Crafting):Αλλαγή των αλληλεπιδράσεων
Αυτό περιλαμβάνει το πως οι άνθρωποι αναδιαμορφώνουν τον τύπο και την φύση των αλληλεπιδράσεων που έχουν με τους άλλους στον εργασιακό χώρο. Με άλλα λόγια, οι συναναστροφές στο χώρο εργασίας μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές με ποιους δουλεύει κάποιος σε διαφορετικές εργασίες, με ποιους επικοινωνεί και αλληλεπιδρά σε καθημερινή βάση. Ένας διευθυντής μάρκετινγκ μπορεί να προσπαθεί να βρει λύσεις για το σχεδιασμό του ονόματος μιας εφαρμογής και να μαθαίνει για τη διεπαφή χρήστη, και αυτό να ξεκλειδώνει τα οφέλη της δημιουργικότητας κατά την δημιουργία νέων σχέσεων.
3. Νόημα της δουλειάς (Cognitive Crafting): Αλλαγή νοοτροπίας
Το τρίτο μέρος του crafting, το νόημα της δουλειάς, αφορά το πως οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν νοοτροπία για τη δουλειά που κάνουν. Όταν κάποιος αλλάζει νοοτροπία για αυτό που κάνει, μπορεί να βρει νόημα στη δουλειά του. Έτσι, η αλλαγή σεντονιών σε ένα ξενοδοχείο μπορεί να αφορά λιγότερο την καθαριότητα και περισσότερο την εμπειρία των ταξιδιωτών.
Μέσα από αυτούς τους τρεις τρόπους, το job crafting μας δείχνει ότι μπορούμε να αναθεωρήσουμε, να επαναπροσδιορίσουμε και να βρούμε νόημα σε αυτό που κάνουμε.
Παραδείγματα Job Crafting
1. Αντικείμενο της δουλειάς (Task Crafting)
Κάποιος μπορεί να αγαπά το διαδίκτυο και τις εφαρμογές. Έτσι, αγαπά να πειραματίζεται και να δοκιμάζει καινούργια εργαλεία και εφαρμογές, και αυτό να του δίνει την αίσθηση ότι συνεχώς μαθαίνει. Και αυτό μπορεί να τον ικανοποιεί και να τον γεμίζει.
Όσον αφορά το αντικείμενο της δουλειάς, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μαθαίνουν να χειρίζονται νέα εργαλεία για να κάνουν επιπλέον εργασίες, ενώ άλλοι μπορεί να επιλέγουν να αλλάξουν αυτό που κάνουν. Ένας συνεντευξιαζόμενος, που δούλευε σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, αύξησε το χρόνο με τον οποίο ασχολούνταν με τις online εφαρμογές. Με αυτό τον τρόπο, ακολουθούσε το πάθος του για μάθηση, έκανε ανακατανομή του χρόνου που αφιέρωνε σε μια πτυχή και έτσι έκανε τη δουλειά του πιο ουσιαστική.
2. Συναναστροφές στο χώρο εργασίας (Relationship Crafting)
Κάποιος μπορεί να αναλάβει την πρωτοβουλία να δημιουργεί σχέσεις με τους ανθρώπου που εκτελούν τις εντολές του. Αυτός δεν ήταν ο τομέας του, αλλά πραγματικά ενδιαφερόταν να μάθει πως λειτουργούσε αυτό. Έτσι, κατάφερε να μάθει πολλά και αυτό να τον βοηθήσει στη δουλειά του.
Αυτός ο άνθρωπος δούλευε στην εξυπηρέτηση πελατών και δημιούργησε σχέσεις με τους συναδέλφους του. Καθώς αύξησε την αλληλεπίδραση μαζί τους, διεύρυνε τις γνώσεις του. Αυτό τον βοήθησε να νιώθει ικανοποίηση από τη δουλειά και αυτό να φαίνεται στον πελάτη.
Θετική ψυχολογία και Job Crafting
Το job crafting είναι ένας τρόπος να βρίσκουμε νόημα στους ρόλους μας. Το νόημα δείχνει πόση σημασία αποδίδουμε στη δουλειά μας. Είναι ένα από τα στοιχεία κλειδιά στο μοντέλο PERMA του Seligman, σύμφωνα με τον οποίο χρησιμοποιούμε τις δεξιότητες μας και τις αρετές μας στην υπηρεσία κάτι πολύ μεγαλύτερου από εμάς.
Όταν βρίσκουμε περισσότερο νόημα στη δουλειά μας, η θετική ψυχολογία λέει ότι αυτό αυξάνει την ευτυχία μας. Όταν βρίσκουμε νόημα στη δουλειά μας, νιώθουμε ικανοποίηση, έχουμε καλύτερη απόδοση και περισσότερο κίνητρο.
Ποια είναι τα οφέλη του Job crafting;
Το Job crafting έχει πολλά οφέλη σύμφωνα με την θετική ψυχολογία. Αν και σαν έννοια είναι ακόμη καινούργια, η προσέγγιση αυτή έχει εξεταστεί εμπειρικά. Όταν βρίσκουμε νόημα στη δουλειά που κάνουμε αυτό έχει πολλαπλά οφέλη.
- Βελτιωμένη απόδοση: όταν κάποιος μπορεί να προσαρμόζει και να διαμορφώνει τη δουλειά του , αυτό είναι πολύ ωφέλιμο. Φυσικά, το Job crafting είναι καινοτόμο και δημιουργικό, και σε επίπεδο οργάνωσης προάγει την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα. Στα δυναμικά επιχειρηματικά περιβάλλοντα, αυτό μπορεί να συμβάλλει σε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε επίπεδο επιχείρησης.
- Μεγαλύτερη δέσμευση: όταν αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε και μένουμε δεσμευμένοι στη δουλειά μας, αυτό μπορεί να μας προσφέρει την αίσθηση του ελέγχου στις εργασίες που κάνουμε, όπως επίσης και περισσότερη ικανοποίηση από τις σχέσεις που έχουμε. Βασικά, έχουμε μεγαλύτερο κίνητρο και αυτό βοηθά στην προσωπική μας εξέλιξη και μας βοηθά να επιτύχουμε τους στόχους μας.
- Οι προκλήσεις προάγουν την γνώση: όταν προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις στη δουλειά με τη βοήθεια του job crafting, αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε περισσότερα. Αυτό με τη σειρά του συμβάλλει στην ευεξία μας. Στο job crafting, αποζητάμε βοήθεια και υποστήριξη, και αυτό μας βοηθά να έχουμε καλύτερη απόδοση στη δουλειά.
- Επίτευξη των στόχων καριέρας: όταν αναλύουμε τις εργασίες μας και αναγνωρίζουμε τους στόχους μας, μπορούμε να τους επιτύχουμε με πιο αποτελεσματικούς τρόπους μέσω του job crafting. Όταν προσθέτουμε ή αλλάζουμε τις εργασίες σύμφωνα με τις δεξιότητες και τα κίνητρά μας, έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
- Αίσθηση της ευτυχίας: όταν νιώθουμε ικανοποίηση από τη δουλειά μας αυτό συμβάλλει στην ψυχική μας ευεξία και ευημερία.
Η δουλειά συμβάλλει στην ευτυχία
Η δουλειά αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Ωστόσο, πρέπει να κατανοήσετε ότι είστε πολλά παραπάνω από τη δουλειά σας. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ θα καταλάβετε ότι η ευτυχία σας και η ευημερία σας δεν εξαρτάται μόνο από την δουλειά σας.