Κάνε το Τεστ
kakeibo, τι είναι το kakeibo, φιλοσοφία του kakeibo, kakeibo και αποταμίευση, βήματα για αποταμίευση, συμβουλές για αποταμίευση, πως να κάνω αποταμίευση

Kakeibo: η Ιαπωνική τέχνη της αποταμίευσης

Kakeibo

Στην Ιαπωνία, το Kakeibo είναι ένας δημοφιλής τρόπος για την διαχείριση των οικονομικών. Ωστόσο, είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα σύστημα προϋπολογισμού, καθώς επικεντρώνεται σε έναν ενσυνείδητο τρόπο διαχείρισης των χρημάτων. Περιλαμβάνει τρόπους υπολογισμού των εσόδων και των εξόδων, όπως επίσης και προσεκτική διαχείριση των χρημάτων.

Το Kakeibo (προφέρεται “kah-keh-boh”) σημαίνει απλά “λογαριασμός νοικοκυριού” και στην πιο απλή μορφή του, είναι ένας τρόπος για να καταγράφετε τους οικονομικούς σας στόχους και να παρακολουθείτε τα έσοδα και τα έξοδά σας. Αυτό που διαχωρίζει το Kakeibo από άλλα τυπικά ημερολόγια για τα οικονομικά, ωστόσο, είναι πως είναι σχεδιασμένο για να παρατηρείτε τις οικονομικές σας συνήθειες και να κάνετε βελτιώσεις.

Το Kakeibo εμφανίστηκε το 1904, από την Hani Motoko, την πρώτη Γιαπωνέζα δημοσιογράφο και εκδότρια περιοδικού, ως ένας τρόπος με τον οποίο οι νοικοκυρές μπορούσαν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα οικονομικά τους. Αρχικά, το Kakeibo ήταν μια διαδικασία που περιλάμβανε τις σημειώσεις για τα έσοδα και τα έξοδα σε ένα χαρτί, αλλά λόγω της δημοτικότητάς του οι άνθρωποι πλέον χρησιμοποιούν πολλούς τρόπους καταγραφής. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιούν ειδικά σχεδιασμένα ημερολόγια, εφαρμογές και υπολογιστικά φύλλα.

Ενσυνείδητη προσέγγιση των χρημάτων

Υπάρχει μια κύρια διαφορά ανάμεσα στο Kakeibo και σε άλλες μεθόδους προϋπολογισμού. Αυτή είναι ότι προτρέπει τους ανθρώπους να σκεφτούν τα κίνητρα τους όταν ξοδεύουν χρήματα. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συναισθηματική σύνδεση με τις καταναλωτικές μας συνήθειες, και το Kakeibo μας βοηθά να σκεφτούμε γιατί ξοδεύουμε τα χρήματά μας με αυτούς τους τρόπους.

Η διαδικασία του Kakeibo περιλαμβάνει τρία κύρια βήματα, σε κάθε βήμα πρέπει να σκέφτεστε την προσέγγισή σας για τα χρήματα:

1.Προγραμματισμός: όταν σχεδιάζετε τον προϋπολογισμό σας θα πρέπει να προβλέψετε πως θα ξοδέψετε τα χρήματά σας. Να κάνετε κατανομή των χρημάτων σε συγκεκριμένες κατηγορίες όπως οι ανάγκες, οι επιθυμίες σας και οι επείγουσες καταστάσεις.

2. Δαπάνες: κάθε φορά που ξοδεύετε τα χρήματα σας θα πρέπει να σκέφτεστε διπλά για κάθε παραγγελία που κάνετε και να την προσθέτετε σε μια συγκεκριμένη κατηγορία. Θα δείτε ότι κάποιες κατηγορίες μεγαλώνουν πιο γρήγορα ή πιο αργά από άλλες. Και αυτό θα σας κάνει να σκεφτείτε ξανά τις καταναλωτικές σας συνήθειες στη διάρκεια του μήνα.

3. Σκέψη: όταν έρθει η στιγμή να κάνετε μια αξιολόγηση των οικονομικών σας, θα δείτε πως έχετε ξοδέψει τα χρήματά σας στη διάρκεια του μήνα. Θα παρατηρήσετε πόσα έχετε ξοδέψει σε κάθε κατηγορία. Τότε θα πρέπει να σκεφτείτε πως οι δαπάνες σας δείχνουν ποιες κατηγορίες της ζωής σας έχουν μεγαλύτερη αξία για εσάς.

Ποιοι μπορούν να ωφεληθούν από το Kakeibo;

Ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει το δικό του Kakeibo, σε ένα κομμάτι χαρτί. Η ευελιξία και η απλότητα της μεθόδου την καθιστούν εύκολη για κάθε άνθρωπο.

Το Kakeibo επικεντρώνεται στη βελτίωση των οικονομικών με ενσυνείδητο τρόπο. Για αυτό είναι μια καλή επιλογή για κάθε άνθρωπο που θέλει να έχει μια συνειδητή προσέγγιση για τα χρήματα και να αρχίσει να καλλιεργεί θετικές οικονομικές συνήθειες.

Πώς μπορώ να ξεκινήσω με το Kakeibo;

Όταν αρχίσετε να δημιουργείτε το δικό σας Kakeibo, προσπαθήστε να καταγράφετε τα πάντα με τα χέρια σας ώστε η όλη ιδέα να σας παίρνει περισσότερο χρόνο και να καταβάλλετε προσπάθεια για να σκεφτείτε τις καταναλωτικές σας συνήθειες.

Προσπαθήστε να σκεφτείτε το Kakeibo σαν μια διασκεδαστική και χαλαρωτική δραστηριότητα. Γιατί να μην φτιάξετε ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι και να περάσετε το χρόνο σας με αυτό; Στο σύγχρονο τρόπο ζωής δεν έχουμε καθόλου χρόνο να ηρεμήσουμε, για αυτό μπορούμε να χρησιμοποιούμε το Kakeibo ως μια αφορμή για χαλάρωση.

Για να ξεκινήσετε, δεν χρειάζεστε τίποτα παραπάνω από ένα μολύβι και ένα χαρτί. Ωστόσο, αν είναι η πρώτη φορά που φτιάχνετε το δικό σας Kakeibo, ίσως να επιλέξετε ένα ειδικά σχεδιασμένο ημερολόγιο. Αυτό θα σας ενθαρρύνει να συνεχίσετε.

Μπορείτε να προσαρμόσετε το Kakeibo στις δικές σας ανάγκες, αλλά η βασική διαδικασία είναι η ίδια και περιλαμβάνει τον προγραμματισμό των οικονομικών, τις δαπάνες και τη σκέψη για τις καταναλωτικές σας συνήθεις κάθε μήνα.

Με το Kakeibo μπορείτε να τηρήσετε μια βασική εξίσωση:

Συνολικό εισόδημα – πάγια έξοδα – αποταμιεύσεις = προαιρετικός προϋπολογισμός δαπανών

Για να μπορέσετε να βρείτε πληροφορίες για αυτή την εξίσωση, καλό είναι να κάνετε τις παρακάτω ερωτήσεις στον εαυτό σας.

1. Πόσα χρήματα έχω να ξοδέψω;

Υπολογίστε το εισόδημά σας, το μισθό σας, τα επιδόματα, τις συντάξεις. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καταγράψει τα πάντα. Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να συνυπολογίσετε τα βασικά έξοδα, και να τα αφαιρέσετε από το συνολικό σας εισόδημα. Τα έξοδα περιλαμβάνουν πράγματα όπως το ενοίκιο, τα δάνεια, οι λογαριασμοί, οι ασφάλειες κλπ.

Στη συνέχεια θα έχετε μια ξεκάθαρη ιδέα για το πόσα χρήματα έχετε για να αποταμιεύσετε και να ξοδέψετε.

2. Πόσα χρήματα θα ήθελα να αποταμιεύσω;

Σε αυτό το σημείο το Kakeibo ξεχωρίζει από τις άλλες μεθόδους προϋπολογισμού. Αντί να κοιτάτε πρώτα πόσα έχετε να ξοδέψετε και μετά να βάλετε τα υπόλοιπα χρήματα στην άκρη, θέτετε ως προτεραιότητα τις αποταμιεύσεις σας.

Όταν κάποιος σκέφτεται πόσα χρήματα θέλει να αποταμιεύσει αυτό μπορεί να είναι ένας καλός στόχος για το μήνα. Ο στόχος δεν χρειάζεται να είναι πολύ μεγάλος, αλλά πρέπει να είναι ρεαλιστικός και επιτεύξιμος. Πρέπει να είναι τόσο απλός όσο, "Θέλω να συνεισφέρω περισσότερα στις αποταμιεύσεις μου κάθε μήνα" ή "Θέλω να καταλάβω πως ξοδεύω τα χρήματά μου."

Η ιδέα είναι ότι θέτετε ένα στόχο και αυτός αποτελεί προτεραιότητα. Έτσι, καλλιεργείτε μια θετική νοοτροπία για τις αποταμιεύσεις.

3. Πόσα χρήματα ξοδεύω;

Για να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση, είναι ανάγκη να δημιουργήσετε έναν προϋπολογισμό για το τι αναμένετε να ξοδέψετε στη διάρκεια του μήνα και στη συνέχεια να παρακολουθείτε τις δαπάνες σας:

Δημιουργήστε ένα προϋπολογισμό

Στην αρχή του μήνα, σκεφτείτε πως σκοπεύετε να ξοδέψετε τα χρήματά σας και φτιάξτε έναν προϋπολογισμό. Αυτός ο προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει έξοδα όπως το φαγητό, τα ρούχα, τις εξόδους, τα δώρα, τα έκτακτα έξοδα. Δεν είναι ανάγκη να είστε ακριβείς, είναι ένας πρόχειρος οδηγός για το πως σκέφτεστε να ξοδέψετε τα χρήματά σας.

Στο παραδοσιακό Kakeibo οι δαπάνες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες. Τις απαραίτητες, τις μη απαραίτητες, τον πολιτισμό και τις απροσδόκητες. Ωστόσο, το νόημα του Kakeibo είναι η διαδικασία να είναι όσο το δυνατόν πιο απλή, για αυτό δημιουργήστε κατηγορίες που θα έχουν νόημα για εσάς.

Παρακολουθήστε τις δαπάνες σας

Από τη στιγμή που έχετε φτιάξει τον προϋπολογισμό σας και αρχίζετε να ξοδεύετε, πρέπει να κρατάτε ένα ημερολόγιο για ότι αγοράζετε, πότε το αγοράζετε, πόσα ξοδεύετε, και σε ποιες κατηγορίες ανήκουν όσα ξοδεύετε. Έτσι, κάθε φορά που κάνετε μια παραγγελία ή πληρώνετε μια υπηρεσία, πρέπει να καταγράφετε το κόστος.

Η διαδικασία μπορεί να ακούγεται δύσκολη, αλλά υπάρχουν πολλές απλές επιλογές:

  • Κάντε μια εβδομαδιαία καταγραφή: αν δεν μπορείτε συνέχεια να καταγράφετε τα έξοδά σας, αφιερώστε μισή ώρα την εβδομάδα για να σημειώνετε τα πάντα.
  • Πάντα να παίρνετε αποδείξεις: πολλά ημερολόγια Kakeibo συνοδεύονται από ένα πλαστικό πορτοφόλι για να κρατάτε τις αποδείξεις. Ζητήστε απόδειξη για κάθε δαπάνη και κρατήστε την ώστε να παρακολουθείτε τι ξοδεύετε.
  • Παρακολουθήστε το online banking: μπορείτε να βλέπετε όλα τα έξοδά σας στο ιστορικό συναλλαγών.
  • Πληρώστε με μετρητά: μπορείτε να χωρίσετε τα μετρητά σας σε διαφορετικούς φακέλους ανάλογα με τις κατηγορίες των εξόδων σας. Με αυτό τον τρόπο θα δίνετε περισσότερη προσοχή σε όσα ξοδεύετε.

4. Τι μπορώ να βελτιώσω τον επόμενο μήνα;

Αν παρακολουθείτε τις δαπάνες σας , θα έχετε μια ξεκάθαρη οπτική για το πως ξοδεύετε τα χρήματά σας στο τέλος του μήνα.

Τώρα έχετε μια ιδέα πως με απλούς τρόπους μπορείτε να βελτιώσετε τα οικονομικά σας. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας σε αυτό το σημείο είναι ότι δεν ψάχνετε αφορμές για κριτική, απλά κάνετε παρατηρήσεις και βρίσκετε μικρές τροποποιήσεις. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να κάνετε αλλαγές στον προϋπολογισμό σας τον επόμενο μήνα.

Για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι ξοδεύετε περισσότερα χρήματα σε μια κατηγορία. Σκεφτείτε γιατί συμβαίνει αυτό και τι θα μπορούσατε να αλλάξετε. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η κατηγορία είναι προτεραιότητα για εσάς ή ένα κομμάτι στο οποίο θέλετε να επενδύσετε περισσότερο; Ή μήπως βλέπετε πως κάποια έξοδα δεν ήταν αναγκαία και πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί τον επόμενο μήνα;

Θα μπορείτε να κάνετε αποταμιεύσεις, αλλά ακόμη και αν δεν τα καταφέρετε, αξίζει να σκεφτείτε γιατί διαχειρίζεστε με συγκεκριμένο τρόπο τα χρήματά σας. Με αυτό τον τρόπο θα καταλάβετε ποιες είναι οι προτεραιότητές σας.

Πώς μπορώ να κάνω αποταμίευση;

Όλοι μας θέλουμε να κάνουμε αποταμιεύσεις και να μην ξοδεύουμε τα περισσότερα χρήματά μας. Αλλά το να αλλάξουμε τις κακές μας συνήθειες δεν είναι τόσο εύκολο. Οι περισσότερες καταναλωτικές μας συνήθειες είναι απλά παρορμήσεις που συμβαίνουν αυτόματα στον εγκέφαλό μας. Η λύση είναι να βρούμε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες στρατηγικές για τα οικονομικά μας.

1. Χρησιμοποιήστε μετρητά

Σας έχει τύχει να πρέπει να πληρώσετε ένα χρέος της πιστωτικής σας κάρτας και για αυτό να βάζετε στην άκρη μετρητά κάθε εβδομάδα. Ο στόχος ήταν να συγκεντρώσετε όσο περισσότερα χρήματα γίνεται στο τέλος της εβδομάδας.

Το να πληρώνετε μα κάρτες ή μέσω κινητού είναι πάντα πιο εύκολο, αλλά όταν χρησιμοποιείτε μόνο μετρητά μπορείτε να καταλάβετε πως ξοδεύετε τα χρήματά σας.

2. Αναγνωρίστε τα μοτίβα συμπεριφοράς σας

Για να αναγνωρίσετε τις συνήθειες σας απαιτείται να αποδεχτείτε δύο αλήθειες για τη σχέση σας με τα χρήματα:

  1. Η συναισθηματική σας κατάσταση επηρεάζει τις καταναλωτικές σας συνήθειες.
  2. Δίνετε συμβολική αξία στα χρήματα και σε όσα μπορείτε να αγοράσετε με αυτά.

Σκεφτείτε τα συναισθήματα που σας οδηγούν σε έξοδα. Ποιες συναισθηματικές σας ανάγκες καλύπτετε με τη συμπεριφορά σας; Ψάχνετε μια αίσθηση επιτεύγματος; Ή ξοδεύετε χρήματα για να καταπολεμήσετε την πλήξη ή τη θλίψη σας (shopping therapy);

Στη συνέχεια, σκεφτείτε τι αγοράζετε και γιατί. Είστε από τους ανθρώπους που θα πληρώσουν ένα γεύμα για τους άλλους ή θέλετε να έχετε μοδάτα ρούχα;

Όταν αναγνωρίζετε τις μοναδικές συναισθηματικές σας ανάγκες αυτό θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε πότε ξοδεύετε επιπλέον χρήματα.

3. Μην υποκύπτετε σε παρορμητικές αγορές 

Οι αυθόρμητες αγορές, ακόμη και οι μικρές, ενώ φαίνονται αυθόρμητες εκείνη τη στιγμή, όλες μαζί αποτελούν ένα σημαντικό ποσό χρημάτων.

Για να περιορίσετε τη συσσώρευση των δαπανών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κανόνα του 24ωρου στις αγορές σας. Τη στιγμή που θέλετε να αγοράσετε κάτι πείτε "όχι" , ειδικά όταν το "ναι" είναι μια αυτόματη αντίδραση. Αλλά όταν λέτε, "θα το αγοράσω αύριο", αυτό κάνει πιο εύκολο το να απομακρυνθείτε από την αγορά.

Αυτός ο επιπλέον χρόνος που δίνετε στον εαυτό σας για να επιλέξετε αν μια αγορά είναι αναγκαία, βοηθά να καταπολεμήσετε την παρορμητικότητα.

4. Ενθουσιαστείτε με το στόχο σας

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τα οικονομικά τους. Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσετε αυτή τη νοοτροπία είναι να οραματιστείτε το μέλλον που επιθυμείτε και να θέσετε στόχους για να φτάσετε εκεί. Μόλις περιορίσετε τις δαπάνες σας , τι θα κάνετε με αυτά τα χρήματα;

Καταγράψτε τους τρεις κύριους στόχους σας και τοποθετήστε τους κάπου ώστε να τους βλέπετε κάθε μέρα. Αυτό θα σας υπενθυμίζει για ποιο σκοπό δουλεύετε.

5. Κατανοήστε τα συναισθήματά σας

Είναι φυσιολογικό να νιώθετε αρνητικά συναισθήματα για τα χρήματα που ξοδεύετε και να αγνοείτε το πρόβλημα. Αν αυτή είναι η τάση σας, μπορεί να αποφεύγετε να κοιτάζετε το τραπεζικό σας λογαριασμό, πράγμα που μπορεί να σας προσφέρει στιγμιαία ανακούφιση, αλλά τελικά προκαλεί περισσότερο στρες.

Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνετε στα χρήματά  σας, τόσο περισσότερο μπορείτε να κατανοήσετε τις αλλαγές που θέλετε να κάνετε στη ζωή σας.

Να δίνετε κίνητρα στον εαυτό σας για να ελέγχει τις δαπάνες, έτσι θα ελέγχετε τα οικονομικά σας κάθε εβδομάδα. Μπορείτε μια φορά την εβδομάδα να κάνετε κάτι που απολαμβάνετε, να βλέπετε μια ταινία, να ακούτε τραγούδια, να πίνετε ένα ωραίο κρασί.

Ψυχική ισορροπία και ενδυνάμωση 

Η αποταμίευση είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς μας παρέχει οικονομική ασφάλεια, η οποία είναι ουσιαστική για την ψυχική μας υγεία. Αν νιώθετε ότι έχετε οικονομικό στρες τότε η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ είναι πολύ βοηθητική. Επίσης, αν θέλετε να μάθετε νέες στρατηγικές για την αποταμίευση το LIFE COACHING είναι μια καλή επιλογή, όπως και για να σκεφτείτε νέους τρόπους να βγάλετε περισσότερα λεφτά.

Κατηγορία: