Καμάλ Ραναντίβε
Η Καμάλ Ραναντίβε (Kamal Ranadive) είναι μια από τις πρώτες και σημαντικότερες γυναίκες επιστήμονες της Ινδίας. Ήταν ανάμεσα στους πρώτους που αναγνώρισε τη σύνδεση ανάμεσα στην ευαισθησία στον καρκίνο και την αλληλεπίδραση μεταξύ ορμονών και ιών. Η δουλειά της κατά του βακτηρίου της λέπρας οδήγησε στο σχεδιασμό του εμβολίου κατά της λέπρας, και ηγήθηκε της ιδρυτικής ομάδας της Ένωσης Ινδών Γυναικών Επιστημόνων. Ωστόσο, η Ραναντίβε είναι άγνωστη για τους περισσότερους.
Η Ραναντίβε είχε μια επιβλητική προσωπικότητα και ενστάλαξε το πνεύμα της σκληρής δουλειάς στους μαθητές της. Είχε κερδίσει πολλά βραβεία για τη δουλειά της στο πεδίο της έρευνας για τη λέπρα. Ίδρυσε την Ένωση Ινδών Γυναικών Επιστημόνων με σκοπό την διάδοση της επιστήμης στις μάζες, ιδιαίτερα στις γυναίκες και τα παιδιά.
Μπορούσε να αναγνωρίζει το ταλέντο, την ειλικρίνεια και την ακεραιότητα στους συνεργάτες και στους μαθητές της, και τους ενθάρρυνε να εργαστούν σε διάφορους τομείς της βιολογίας του καρκίνου. Έκανε προσπάθειες ώστε οι επιστήμονες που ολοκλήρωναν την μεταδιδακτορική τους εργασία στο εξωτερικό να επιστρέφουν στην Ινδία. Αγαπούσε πολύ την πατρίδα της και ενστάλαζε το ίδιο πνεύμα στους συνεργάτες της, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα το Ινδικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο να γίνει διάσημο.
Είχε τη μοναδική ικανότητα να επιτρέπει σε όλα τα ταλέντα να ανθίζουν. Στην πραγματικότητα , αυτή η ικανότητα οδήγησε στη δημιουργία τριών νέων τμημάτων, της καρκινογένεσης, της κυτταρικής βιολογίας και της ανοσολογίας.
Η ζωή της Καμάλ Ραναντίβε
Γεννημένη στην Πούνε της Ινδίας το 1917, σπούδασε βοτανική στο Ferguson College. Στη συνέχεια μπήκε στο Γεωπονικό Κολέγιο στην Πούνε και δούλεψε στην κυτταρογενετική της οικογένεια των Αννωνοειδών (Annonaceae) για το μεταπτυχιακό της. Το επώνυμο της, Ραναντίβε, το πήρε μετά το γάμο της με τον Ραναντίβε. Στη συνέχεια μετακόμισε στο Μουμπάι (Βομβάη) κοντά στο Tata Memorial Hospital (TMH) που την έφερε σε επαφή με τον διάσημο παθολόγο Β. Ρ. Χανολκάρ, ο οποίος ίδρυσε το Ινδικό Κέντρο Έρευνας του Καρκίνου.
Φυσικά, μετά την ολοκλήρωση της μεταδιδακτορικής της θητεία στο εργαστήριο του Τζορτζ Ότο Γκέι , επέστρεψε στην Ινδία. Τότε, ίδρυσε το πρώτο εργαστήριο καλλιέργειας ιστών στο Ινδικό Κέντρο Έρευνας Καρκίνου. Η δουλειά της στα μοντέλα ζώων για την κατανόηση της παθοφυσιολογίας του καρκίνου ήταν πολύ σημαντική. Ήταν από τους πρώτους που αναγνώρισε τη σύνδεση ανάμεσα στην ευαισθησία στον καρκίνο και στην αλληλεπίδραση των ορμονών και των καρκινογόνων ιών. Επιπλέον, συνέχιζε τη δουλειά της στο βακτήριο της λέπρας, η οποία τελικά οδήγησε στη δημιουργία του εμβολίου.
Το έργο της Καμάλ Ραναντίβε
Στις αρχές του 1970, η Ραναντίβε και άλλοι επιστήμονες άρχισαν να αναρωτιούνται για την κοινωνική τους ευθύνη. Έτσι λοιπόν, στράφηκαν στις λιγότερο προνομιούχες γυναίκες της χώρας που δεν είχαν τη δυνατότητα σπουδών. Εκείνη την εποχή, τα πατριαρχικά πρότυπα ήθελαν οι γυναίκες να μένουν σπίτι χωρίς εργασία, ενώ τα αγόρια είχαν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν επιστήμονες. Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έπρεπε να δημιουργήσουν μια ένωση για τις γυναίκες στην επιστήμη, για να είναι δυνατή η αλλαγή. Το 1972 λοιπόν, δώδεκα ιδρυτικά μέλη αντιπροσώπευσαν ένα μεγάλο εύρος των επιστημών και μαζί ίδρυσαν την Ινδική Ένωση Γυναικών Επιστημόνων.
Σκοπός της συγκεκριμένης ένωσης, ήταν η προώθηση των επιστημονικών επιτευγμάτων στις γυναίκες. Επίσης, ένα από τα κύρια μελήματα της ένωσης ήταν η κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην επιστήμη. Στα γραφεία της ένωσης υπήρχε ένα κέντρο υγείας, ένας βρεφονηπιακός σταθμός , ένας ξενώνας για τις εργαζόμενες γυναίκες. Επιπλέον, λειτουργούσε και ένα ένα εργαστήριο επιστήμης που έφερνε πιο κοντά στις μάζες την επιστήμη. Επίσης φιλοξενούσε διαλέξεις, ημερίδες και συνέδρια και έδινε υποτροφίες σε νέες γυναίκες.
Μετά τη συνταξιοδότησή της η Ραναντίβε δούλεψε στον τομέα της διατροφής και της υγεία των γυναικών και των παιδιών της φυλής Rajur στη Maharashtra. Αυτή η εργασία είχε τεράστια επιτυχία, καθώς ευαισθητοποίησε σχετικά με τη διατροφή και την ιατρική περίθαλψη αυτές τις φυλές. Ακόμη, κατάφερε να μεταδώσει την σημασία της μόρφωσης και της εργασίας στις γυναίκες.
Προσωπική εξέλιξη
Η Καμάλ Ραναντίβε ήταν πλήρως αφοσιωμένη στην ιατρική, στην εκπαίδευση και στα δικαιώματα των γυναικών. Η ζωή της αποτελεί έμπνευση και πρότυπο για την προσωπική εξέλιξη και την ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ.