Ομοιοπαθητική και Κατάθλιψη
Η κατάθλιψη είναι μια περιστασιακή, χρόνια ή υποτροπιάζουσα αλλά θεραπεύσιμη συναισθηματική διαταραχή, στην οποία οι άνθρωποι νιώθουν θλίψη, απελπισία, απώλεια κινήτρου και απώλεια ενδιαφέροντος. Η ομοιοπαθητική και τα ομοιοπαθητικά φάρμακα αποτελούν μια εναλλακτική επιλογή για την θεραπεία της κατάθλιψης, ιδίως στις ήπιες περιπτώσεις και στα αρχικά στάδια της κατάθλιψης.
Αντιμετώπιση της κατάθλιψης με ομοιοπαθητική
Η ομοιοπαθητική μπορεί να αντιμετωπίσει σε πολλές περιπτώσεις την κατάθλιψη, τα συμπτώματά της και τα πραγματικά αίτιά της. Η ομοιοπαθητική μπορεί να επηρεάσει επίσης με θετικό και εξελικτικό τρόπο τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που μπορεί να αποτελούν τη βάση της νόσου (πχ αρνητικός τρόπος σκέψης). Μια σημαντική πτυχή της κατάθλιψης είναι ότι αποτελεί ένα νόσημα με πιθανή γενετική βάση (DNA) που επιβαρύνεται με περιβαλλοντικούς παράγοντες. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δρουν βαθιά στον ψυχισμό και πιθανολογείται ότι έχουν τη δυνατότητα να αντιρροπήσουν επιγενετικές αλλαγές στην έκφραση του DNA και την κληρονομικότητα.
Στην ομοιοπαθητική γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πραγματική (βιοχημική) ρίζα της νόσου και να προληφθεί η υποτροπή και η επανεμφάνιση της κατάθλιψης. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν καθόλου παρενέργειες, αντίθετα με τα αντικαταθλιπτικά και τα αγχολυτικά φάρμακα.
Ομοιοπαθητικά φάρμακα για την κατάθλιψη
Υπάρχουν πολλά ομοιοπαθητικά φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Τα ομοιοπαθητικά δεν είναι απλά βότανα με αντικαταθλιπτική δράση, αλλά έχουν συστημική δράση επηρεάζοντας το σώμα και τον ψυχισμό του ανθρώπου. Η επιλογή του σωστού ομοιοπαθητικού φαρμάκου για την κατάθλιψη απαιτεί ειδικές γνώσεις, λεπτομερή εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς, βαθιά γνώση της ομοιοπαθητικής, κατανόηση της κατάθλιψης και των ψυχικών νοσημάτων, εκπαίδευση και κατάρτιση. Ο ειδικός ομοιοπαθητικός ψυχίατρος θα σας συνταγογραφήσει το ειδικό ομοιοπαθητικό φάρμακο που σας ταιριάζει, στη σωστή δυναμοποίηση, και στη σωστή δοσολογία.
Αν απλά τυχαία πάρετε ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο γιατί διαβάσατε κάτι σχετικό στο ίντερνετ, όπως για το Serotoninum (από τη σεροτονίνη), εμπειρίες και γνώμες σε κάποιο φόρουμ ή σας το πρότεινε ένας φίλος, χωρίς όμως να έχετε ζητήσει τη γνώμη ενός ειδικού ομοιοπαθητικού γιατρού, οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα δείτε κάποια βελτίωση από τα ομοιοπαθητικά φάρμακα. Ο λόγος είναι ότι η ομοιοπαθητική θεραπεία είναι εξατομικευμένη, δηλαδή ο κάθε ασθενής πρέπει να πάρει το ειδικό ομοιοπαθητικό φάρμακο που του ταιριάζει στην παρούσα φάση. Και φυσικά, είναι πολύ προτιμότερο να σας παρακολουθεί ένας ομοιοπαθητικός ψυχίατρος, από κάποιο γιατρό άλλης ειδικότητας, και πόσο μάλλον από μη-γιατρούς ομοιοπαθητικούς.
Ομοιοπαθητικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα
Δεν υπάρχουν ομοιοπαθητικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα με την κυριολεκτική έννοια του όρου, αλλά ομοιοπαθητικά φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν πιο συχνά στην κατάθλιψη (όπως το Aurum metallicum). Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν άμεσα και ολοκληρωτικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα που ήδη παίρνετε, ιδίως στις πιο χρόνιες περιπτώσεις κατάθλιψης. Αυτό μπορεί να γίνει σταδιακά, αναλόγως πάντα της βαρύτητας της κατάθλιψης.
Σε πόσο χρόνο δρουν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα στην κατάθλιψη
Σε περιπτώσεις πρόσφατης έναρξης της κατάθλιψης (λίγων μηνών) στην περίπτωση που χορηγηθεί το σωστό ομοιοπαθητικό φάρμακο στον ασθενή, η βελτίωση θα είναι άμεση, συνήθως εντός μιας εβδομάδας. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ασθενής θα ξεπεράσει πλήρως την κατάθλιψη (για αυτό μπορεί να χρειαστούν λίγοι μήνες), αλλά η κατάσταση θα πρέπει να βελτιωθεί σε ένα σημαντικό ποσοστό. Αν χορηγηθεί ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο που δεν ταιριάζει, δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα.
Στις πιο χρόνιες περιπτώσεις κατάθλιψης απαιτούνται συνήθως 2-3 μήνες.
Ποιες περιπτώσεις κατάθλιψης μπορούν να βοηθηθούν από την ομοιοπαθητική;
Οι ασθενείς με ήπιες μορφές κατάθλιψης και πρόσφατης έναρξης ενός καταθλιπτικού επεισοδίου, συνήθως βλέπουν σημαντική βελτίωση. Ιδίως αν της κατάθλιψης προηγήθηκε κάποιο στρεσσογόνο ή τραυματικό γεγονός.
Οι μακροχρόνιες περιπτώσεις κατάθλιψης είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν, και χρήζουν (ουσιαστικής) ψυχοθεραπείας.
Τι είναι η κατάθλιψη;
Η κατάθλιψη (ή μείζων καταθλιπτική διαταραχή) είναι μια ψυχική νόσος που περιλαμβάνει αλλαγές στη διάθεση και στις σκέψεις και μπορεί να εκφράζεται με επίμονη θλιμμένη διάθεση. Η κατάθλιψη δεν αποτελεί ελάττωμα ενός χαρακτήρα ή σημάδι αδυναμίας και το άτομο που αντιμετωπίζει κατάθλιψη δεν μπορεί απλά να "ξεφύγει" από αυτή. Η κατάθλιψη επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο τρώει και κοιμάται, τον τρόπο που νιώθει για τον εαυτό του και τον τρόπο που σκέφτεται.
Στην αιτιολογία της κατάθλιψης εμπλέκονται πολύπλοκες βιοχημικές αλλαγές στον εγκέφαλο, που είναι εν μέρει κατανοητές , που επηρεάζονται και ενισχύονται από πολλούς γενετικούς παράγοντες, περιβαλλοντικούς παράγοντες, ορμονικούς παράγοντες, κοινωνικούς παράγοντες, προσωπικούς παράγοντες κλπ. Η αύξηση των επιπέδων των νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη και η νορεπινεφρίνη, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την κατάθλιψη.
Η κατάθλιψη είναι πολύ πιο συχνή από όσο πιστεύουμε (μπορείτε να κάνετε το ειδικό τεστ κατάθλιψης). Ωστόσο είναι δύσκολο να έχουμε ακριβή στοιχεία σχετικά με τον επιπολασμό της νόσου επειδή πολλά περιστατικά κατάθλιψης δεν διαγιγνώσκονται και δεν θεραπεύονται. Αυτό που έχει αποδειχθεί είναι ότι οι γυναίκες εμφανίζουν κατάθλιψη δύο φορές περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες, και περίπου αυτά κυμαίνονται στο 16% και 8% του πληθυσμού αντίστοιχα.
Εξειδίκευση στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης
Στο ιατρείο μας εξειδικευόμαστε στην αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη, με την ομοιοπαθητική και άλλες εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας, όπως ο βελονισμός και η ψυχοθεραπεία. Ο Dr Βάθης είναι γιατρός και ολιστικός ψυχίατρος (με μεταπτυχιακό στην ομοιοπαθητική) και ως εκ τούτου γνωρίζει σε βάθος την κατάθλιψη, τα πραγματικά αιτιά της και τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης για κάθε ασθενή. Ως ειδικός ψυχίατρος έχει τεράστια κλινική εμπειρία στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, έχοντας δει χιλιάδες ανθρώπους, σε διάφορα στάδια κατάθλιψης, με ήπια και βαριά μορφή κατάθλιψης.
Εκτός της ομοιοπαθητικής, η εμπειρία δείχνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις κατάθλιψης συνήθως χρειάζεται συμπληρωματικά βραχεία ψυχοθεραπεία για να ξεπεραστούν τα βαθύτερα αίτια της κατάθλιψης (όπως περιοριστικές πεποιθήσεις) ή/και EMDR για τα ψυχικά τραύματα (ιδίως της παιδικής ηλίκίας) που τρέφουν την κατάθλιψη.
Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι οι ασθενείς, που πάσχουν από σοβαρή μορφή κατάθλιψης ή επιπλεγμένη κατάθλιψη, και η ομοιοπαθητική δεν μπορεί να τους βοηθήσει ικανοποιητικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί η λήψη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων για ένα διάστημα μηνών, ώστε να ξεπεράσει ο άνθρωπος το στάδιο κατάθλιψης στο οποίο βρίσκεται. Για αυτό, είναι εξαιρετικής σημασία ο ομοιοπαθητικός να είναι ψυχίατρος, ώστε να μπορεί να εκτιμήσει σωστά την κατάσταση του ασθενούς, και να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη θεραπεία της κατάθλιψης.
Συμπτώματα Κατάθλιψης
Όσοι έχουν κατάθλιψη δεν σημαίνει ότι έχουν όλα τα ακόλουθα συμπτώματα. Κάποιοι έχουν μερικά συμπτώματα, κάποιοι περισσότερα. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλλει μεταξύ των ατόμων, όπως και η χρονική διάρκεια.
- Επίμονη θλίψη, ανησυχία, αίσθηση κενού και ανεξήγητα κλάματα.
- Αισθήματα απελπισίας, απαισιοδοξίας, ενοχών, αβοηθητότητας
- Ανηδονία, απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης για χόμπι και δραστηριότητες που πριν απολαμβάνατε, περιλαμβανομένου του σεξ, της κοινωνικής απομόνωσης
- Απώλεια ενέργειας, κόπωση
- Έλλειψη συγκέντρωσης, διαταραχές της μνήμης, δυσκολία στη λήψη αποφάσεων (αναποφασιστικότητα)
- Αϋπνία, πρωινή αφύπνιση, ή υπερβολικός ύπνος
- Μειωμένη όρεξη και απώλεια βάρους ή αυξημένη όρεξη και αύξηση βάρους
- Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας, απόπειρες αυτοκτονίας
- Νευρικότητα, ευερεθιστότητα, θυμός, επιθετικότητα
- Επίμονα ψυχοσωματικά συμπτώματα που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία, όπως οι πονοκέφαλοι, τα προβλήματα του γαστρεντερικού, και ο χρόνιος πόνος
Αιτίες κατάθλιψης
Ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις είναι οι ψυχοπιεστικές καταστάσεις της ζωής που συμβάλλουν στην κατάθλιψη (όπως η απώλεια της δουλειάς, τα οικονομικά προβλήματα, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, χωρισμός και διαζύγια, οι σωματικοί περιορισμοί, οι αρρώστιες, η γήρανση), σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν βιολογικοί λόγοι (κληρονομικότητα και DNA). Οι άνθρωποι γενικά αναφέρουν ότι νιώθουν κατάθλιψη επειδή νιώθουν σε αδιέξοδο, αβοήθητοι ή απελπισμένοι για να αλλάξουν τη ζωή τους. Άλλοι νιώθουν μπλοκαρισμένοι ή κολλημένοι στις ενοχές, στο φόβο ή στη ντροπή. Επίσης κάποιοι νιώθουν ότι δεν έχουν κανένα σκοπό στη ζωή τους. Αρκετές φορές στην κατάθλιψη οι άνθρωποι νιώθουν αποκομμένοι από τους άλλους, πως βρίσκονται σε αδιέξοδο και τεράστια μοναξιά.
Αν και η ακριβής αιτία και η φύση της κατάθλιψης δεν είναι ξεκάθαρα κατανοητές, πιστεύεται ότι σε αυτή συμβάλλει μια ανωμαλία στους νευροδιαβιβαστές του εγκέφαλου (σεροτονίνη, ντοπαμίνη, κα). Οι λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν τέτοια χημική ανισορροπία είναι:
1. Κάποιες μορφές κατάθλιψης διατρέχουν οικογένειες, και έτσι αυτή η κατάσταση μπορεί να κληρονομείται από τους γονείς ως γενετική προδιάθεση (κληρονομικότητα DNA).
2. Όταν αυτή η γενετική προδιάθεση επιβαρύνεται λόγω κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων (όπως για παράδειγμα στρες στο σπίτι, στη δουλειά ή στο σχολείο), μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση κατάθλιψης. Το στρες μπορεί να οφείλεται σε κάποιο ψυχοπιεστικό γεγονός, όπως μια σημαντική απώλεια (πένθος), σε μια δύσκολη σχέση, σε οικονομικά προβλήματα, ή οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή.
3. Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση, που συνεχώς βλέπουν τον εαυτό τους και τον κόσμο με απαισιοδοξία ή κατακλύζονται από στρες, είναι επιρρεπείς στην κατάθλιψη.
4. Διάφορα ιατρικά προβλήματα και νοσήματα, όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή προσβολή, ο καρκίνος, η νόσος του Πάρκινσον, και οι ορμονικές διαταραχές (πχ προβλήματα θυροειδούς) μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη.
Πολλές φορές ο συνδυασμός γενετικών, ψυχολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων συμβάλλει στην εμφάνιση της κατάθλιψης.
Αδιέξοδο και μοναξιά
Οι άνθρωποι με κατάθλιψη νιώθουν μόνοι τους και σε αδιέξοδο. Ακόμη και όταν έχουν ανθρώπους στη ζωή τους που τους υποστηρίζουν, νιώθουν ότι δεν μπορούν να ανοιχτούν, έτσι και αλλιώς οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν. Έτσι απομονώνονται από όλους. Ο αρνητικός τρόπος σκέψης επαναλαμβάνεται συνεχώς μέσα στο μυαλό τους. ʺΘα ήταν καλύτερα αν ήμουν νεκρός. Κανένας δεν νοιάζεται για εμένα. Θα είμαι πάντα μόνος. Τα πράγματα δεν θα καλυτερεύσουν ποτέ.ʺ Και τα πιστεύουν πραγματικά. Δεν έχουν κίνητρο, δεν θέλουν να κάνουν τίποτα. Νιώθουν πως δεν αξίζει η προσπάθεια, αναρωτιούνται, ʺΠοιο το νόημα;ʺ Τίποτα δεν έχει αξία, νιώθουν χάλια, κουρασμένοι, νωθροί, δεν απολαμβάνουν τη ζωή. Κάθε μέρα είναι ένα μαρτύριο που μοιάζει να μην τελειώνει, η ύπαρξη τους μοιάζει χωρίς νόημα. Αν δουλεύουν, μετρούν τις ώρες για να γυρίσουν σπίτι και να ξαπλώσουν. Αν δεν δουλεύουν δεν μπορούν να σηκωθούν από το κρεβάτι ή τον καναπέ. Το κρεβάτι είναι άνετο, είναι το καταφύγιό τους ή ο ασφαλής χώρος, σε αυτό νιώθουν προστατευμένοι από τον κόσμο αλλά βυθίζονται στη θλίψη.
Στη συνέχεια έχουν να αντιμετωπίσουν και το στίγμα. Δεν κατανοούν όλοι την κατάθλιψη. Νομίζουν ότι είναι αδύναμοι. Οι καλοπροαίρετοι άνθρωποι θα προτείνουν τη γυμναστική ή την προσευχή ή την διασκέδαση. Αλλά είναι σαν να μιλούν σε κωφούς. Το μόνο πράγμα που μπορούν να ακούσουν είναι οι σκέψεις τους που λένε ότι είναι "αδύναμοι". Ποιο είναι λοιπόν το χειρότερο πράγμα στην κατάθλιψη; Οι άνθρωποι νιώθουν σε αδιέξοδο, εξουθενωμένοι, παγιδευμένοι και μόνοι, χωρίς ελπίδα.
Βιταμίνες ή ομοιοπαθητική για την κατάθλιψη;
Πολλοί ασθενείς αναρωτιούνται αν θα πρέπει να πάρουν κάποιες βιταμίνες (όπως γίνεται στη μεταβολομική) και αν αυτές είναι πιο αποτελεσματικές από τα ομοιοπαθητικά φάρμακα. Σαφώς και ελλείψεις βιταμινών πρέπει να αντιμετωπίζονται (ιδίως βιταμίνη D, βιταμίνη B12, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Α) αλλά δεν αποτελούν τη λύση ή το φάρμακο για την κατάθλιψη. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι πιο σημαντικά για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, συγκρινόμενα με τις βιταμίνες, και σαφώς ανώτερα από τα διάφορα αντικαταθλιπτικά βότανα. Το ίδιο ισχύει και για άλλα συμπληρώματα, όπως το Saint John's Wort, τρυπτοφάνη, κα.
Ομοιοπαθητική και κατάθλιψη
Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ μπορεί να αντιμετωπίσει με ένα πιο φυσικό τρόπο την κατάθλιψη. Η θεραπευτική προσέγγιση βασίζεται στην ολιστική και ουσιαστική αντιμετώπιση, όχι απλά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δρουν αποτελεσματικά σε πολλές περιπτώσεις και μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην ανάρρωση από την κατάθλιψη, όταν χορηγούνται από ένα ειδικό ομοιοπαθητικό ψυχίατρο που αντιλαμβάνεται την πολυπλοκότητα της κατάστασης.
Τα αποτελέσματα της χρήσης της ομοιοπαθητικής μπορεί να ενισχυθούν με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, το EMDR (για την επεξεργασία των ψυχολογικών τραυμάτων) ώστε να φτάσει κανείς στα πραγματικά αίτια της κατάθλιψης, όπως και με το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ που μπορεί να ρυθμίσει το ορμονικό σύστημα και περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με το στρες και την κατάθλιψη.