Αντιδραστική Κατάθλιψη ή Κλινική Κατάθλιψη
Όλοι αισθανόμαστε θλίψη κάποιες φορές. Είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα. Ωστόσο, η κλινική κατάθλιψη είναι μια σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει κάθε τομέα της ζωής μας.
Η αντιδραστική και η κλινική κατάθλιψη μοιάζουν αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα. Αναγνωρίζοντας τις διαφορές μεταξύ αυτών των τύπων κατάθλιψης είναι το πρώτο βήμα για την σωστή θεραπεία.
Η αντιδραστική κατάθλιψη είναι γνωστή και ως "διαταραχή προσαρμογής με καταθλιπτική διάθεση". Συχνά παρέρχεται με το πέρασμα του χρόνου και η συζήτηση για το όποιο πρόβλημα την έχει προκαλέσει διευκολύνει την διαδικασία της ανάρρωσης.
Αντίθετα, η κλινική κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχική νόσος, γνωστή και ως "μείζων καταθλιπτική διαταραχή".
Ποιες είναι οι διαφορές;
Οι διαφορές μεταξύ της αντιδραστικής και της κλινικής κατάθλιψης είναι αυτές που καθορίζουν τον τύπο της θεραπείας που χρειάζεται το άτομο και την σοβαρότητα της κατάστασης.
Αντιδραστική Κατάθλιψη
Είναι μια βραχυπρόθεσμη μορφή κατάθλιψης που συμβαίνει ως αποτέλεσμα ενός τραυματικού γεγονότος ή αλλαγής στη ζωή ενός ατόμου. Οι αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Το διαζύγιο ή το χωρισμό
- Τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου
- Ένα σοβαρό ατύχημα
- Την απώλεια της εργασίας ή τοξικό εργασιακό περιβάλλον
- Άλλες σημαντικές αλλαγές στη ζωή, όπως η συνταξιοδότηση
Η αντιδραστική κατάθλιψη εμφανίζεται όταν ένα άτομο παλεύει να αντιμετωπίσει σημαντικές ή δραματικές αλλαγές στη ζωή του. Για παράδειγμα, ίσως πάρει αρκετό καιρό ένα άτομο να δεχτεί την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, όπως για παράδειγμα ενός γονέα. Μέχρι να αποδεχτεί το γεγονός και να ξεπεράσει το πένθος, ίσως να αισθάνεται ανίκανο να προχωρήσει στη ζωή του.
Τα τραυματικά γεγονότα μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με τη θεραπεία EMDR (ειδική ψυχοθεραπευτική μέθοδος για τραυματικά βιώματα).
Κλινική Κατάθλιψη
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Ατονία, κόπωση, κλινοφιλία
- Αίσθημα απελπισίας, αδιεξόδου, θλίψης, κενού
- Δυσκολίες στον ύπνο
- Ανηδονία (έλλειψη ευχαρίστησης)
- Συχνά ξεσπάσματα με κλάμα
- Άγχος και ανησυχία
- Έλλειψη συγκέντρωσης
- Απόσυρση από τις δραστηριότητες με την οικογένεια και τους φίλους
- Σκέψεις αυτοκτονίας
Στους περισσότερους ανθρώπους που εμφανίζουν αντιδραστική κατάθλιψη τα συμπτώματα ξεκινούν μέσα σε 90 ημέρες από το τραγικό γεγονός.
Κλινική Κατάθλιψη
Ένας ψυχίατρος μπορεί να διαγνώσει την κλινική κατάθλιψη. Η κλινική κατάθλιψη είναι πολύ πιο σοβαρή από την αντιδραστική κατάθλιψη. Διαταραχές στα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών (σεροτονίνη, ντοπαμίνη, κα) που προκαλούνται από ψυχοπιεστικές συνθήκες ίσως να είναι η αιτία της κλινικής κατάθλιψης.
Ωστόσο, και άλλοι παράγοντες είναι πιθανό να παίζουν ρόλο, για παράδειγμα:
- Σημαντικά γεγονότα στη ζωή που δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός, και η απογοήτευση
- Εξάρτηση από το αλκοόλ και ουσίες επίσης συνδέονται με την κατάθλιψη.
- Γενετικοί παράγοντες ίσως να επηρεάζουν την αντίδραση ενός ατόμου σε μια εμπειρία ή γεγονός
Η κατάθλιψη μπορεί να αλλάξει τον τρόπο σκέψης και τις σωματικές λειτουργίες ενός ατόμου.
Διαφορές στην Θεραπεία
Η αντιδραστική κατάθλιψη είναι μια αντίδραση σε ένα τραυματικό γεγονός. Η κατάσταση συνήθως υποχωρεί όσο περνάει ο χρόνος από το τραυματικό γεγονός.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αντιδραστική κατάθλιψη είναι βραχυπρόθεσμη. Περιπτώσεις ήπιας αντιδραστικής κατάθλιψης συχνά επιλύονται χωρίς θεραπεία. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των συμπτωμάτων της αντιδραστικής κατάθλιψης.
Τα στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν περιλαμβάνουν:
- Τακτική άσκηση
- Ισορροπημένη διατροφή
- Καλός ύπνος
- Συζήτηση με τα αγαπημένα πρόσωπα
- Ομάδες υποστήριξης
- Νέες δραστηριότητες - χόμπυ
Αντιμετώπιση της Κατάθλιψης και της Αντιδραστικής Κατάθλιψης
Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να ξεπεράσουν το τραυματικό γεγονός χρειάζεται να ζητήσουν βοήθεια από ένα ειδικό ψυχοθεραπευτή. Αν έχει αλλάξει η δυναμική της οικογένειας, η οικογενειακή ψυχοθεραπεία είναι μια άλλη επιλογή.
Οι άνθρωποι με σοβαρή αντιδραστική κατάθλιψη ίσως να χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά ή και αγχολυτικά.
Η κλινική κατάθλιψη διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ίσως να απαιτεί μακροχρόνια διαχείριση και έναν τρόπο αντιμετώπισης σε βάθος χρόνου. Ο ψυχίατρος ίσως να προτείνει ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή για την θεραπεία της κλινικής κατάθλιψης.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, όπως όταν ένα άτομο προσπαθήσει να κάνει κακό στον εαυτό του ή έχει αυτοκτονικές τάσεις, ίσως να χρειάζεται νοσοκομειακή περίθαλψη μέχρι να βελτιωθούν τα συμπτώματα, ώστε να είναι ασφαλές.
Τεστ κατάθλιψης
Μπορείτε να κάνετε το online τεστ για την κατάθλιψη για μια πρώτη εκτίμηση αν εμφανίζετε συμπτώματα κατάθλιψης.
Θεραπεία της Κατάθλιψης
Με τη σωστή φαρμακευτική (αντικαταθλιπτική) αγωγή και ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, και οι δύο μορφές κατάθλιψης αντιμετωπίζονται επιτυχώς. Η αντιδραστική κατάθλιψη συμβαίνει μετά από σημαντικές αλλαγές στη ζωή ενώ η κλινική κατάθλιψη οφείλεται σε ένα εύρος αιτιών και είναι μια μακροχρόνια κατάσταση.
Εναλλακτικά η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και το EMDR (για τα ψυχικά τραύματα) μπορούν να συνδράμουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης (αντιδραστικής ή κλινικής).