Επιπτώσεις
Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει κόπωση και να κάνει τα απλά πράγματα, όπως το να σηκωθούμε από το κρεβάτι, πολύ δύσκολα. Σύμφωνα με μελέτες του 2018, η κόπωση εμφανίζεται στο 90% των ανθρώπων με κατάθλιψη.
Ποιες είναι οι αιτίες της κόπωσης στην κατάθλιψη;
Οι άνθρωποι με κατάθλιψη είναι πιθανόν να βιώνουν κόπωση και οι άνθρωποι με χρόνια κόπωση είναι πιθανόν να πάθουν κατάθλιψη, δημιουργώντας έναν κύκλο που είναι δύσκολο να σπάσει. Οι πιθανές αιτίες της κόπωσης στην κατάθλιψη περιλαμβάνουν προβλήματα στον ύπνο, την διατροφή, το άγχος και ακόμη και την φαρμακευτική αγωγή για την θεραπεία της κατάθλιψης.
1.Προβλήματα στον ύπνο
Ο ύπνος είναι ουσιαστικός για την αναζωογόνηση του σώματος και την αναπλήρωση της ενέργειας. Ένα άτομο με κατάθλιψη μπορεί να έχει αϋπνία, να δυσκολεύεται δηλαδή να κοιμηθεί ή να μένει ξύπνιο ή να έχει υπνηλία δηλαδή να θέλει συνεχώς να κοιμάται. Η έλλειψη ύπνου από μόνη της ίσως να μην προκαλεί κατάθλιψη, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο και χειροτερεύει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Ακόμη και αν ένα άτομο με κατάθλιψη κοιμάται αρκετά, δεν ξυπνά αναζωογονημένο επειδή η ποιότητα του ύπνου δεν είναι καλή συγκριτικά με ένα άτομο που δεν έχει κατάθλιψη.
2.Η διατροφή
Οι ερευνητές θεωρούν ότι η διατροφή επηρεάζει την ψυχική υγεία. Η διατροφή με αντιοξειδωτικές τροφές,ίσως μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Αντίθετα η διατροφή με κόκκινο κρέας, επεξεργασμένες τροφές, γλυκά και ανθυγιεινά φαγητά αυξάνουν τον κίνδυνο για τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε κάποιους ανθρώπους.
3.Το άγχος
Το άγχος επηρεάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, οι οποίες είναι χημικές ουσίες του εγκεφάλου που παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην ρύθμιση της διάθεσης και της ενέργειας. Δυσάρεστα γεγονότα της ζωής που μας προκαλούν άγχος, όπως το διαζύγιο, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, τα οικονομικά προβλήματα, οι αλλαγές στη δουλειά και κάποια ζητήματα υγείας, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο σώμα, η οποία να οδηγήσει σε υπνηλία και κόπωση. Μπορεί επίσης να περιορίζει ένα άτομο στην κοινωνική του ζωή .
4.Η Φαρμακευτική Αγωγή
Τα αντικαταθλιπτικά δρουν ενεργοποιώντας τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου και βοηθούν στη ρύθμιση της διάθεσης. Μια μη καλή ρυθμισμένη αγωγή, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή κόπωση.
Επιπλοκές
Η χρόνια κόπωση μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια, σοβαρή κατάθλιψη. Οι άνθρωποι με κόπωση έχουν σοβαρότερη κατάθλιψη, προβλήματα στον ύπνο και άγχος. Επίσης η κόπωση σημαίνει την λήψη περισσότερων φαρμάκων συγκριτικά με εκείνους χωρίς κόπωση.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Οι τρόποι που βοηθούν στην διαχείριση της κόπωσης της κατάθλιψης περιλαμβάνουν:
- Μιλήστε σε ένα ψυχίατρο: ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη και την κόπωση είναι να απευθυνθείτε σε ένα ψυχίατρο. Η κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία είναι ουσιώδεις. Ο ψυχίατρος μπορεί επίσης να διαγνώσει αν η κόπωση προέρχεται από κάποια άλλη ιατρική κατάσταση, ή αν είναι παρενέργεια της φαρμακευτικής αγωγής της κατάθλιψης. Αν η φαρμακευτική αγωγή για την κατάθλιψη είναι η αιτία της κόπωσης, η ρύθμιση των αντικαταθλιπτικών μπορεί βοηθήσει.
- Κάντε σωματική άσκηση: η άσκηση μπορεί να μειώσει την κόπωση και να διευκολύνει τον ύπνο.
- Βελτιώστε την ποιότητα του ύπνου σας: ο καλός ύπνος βοηθά στην αντιμετώπιση της κόπωσης της κατάθλιψης. Υιοθετήστε κάποιες συνήθειες που βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου και περιλαμβάνουν την αποφυγή κατανάλωσης καφεΐνης και αλκοόλ, τον περιορισμό του ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας, ελαφριά γεύματα, να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα, την απομάκρυνση ηλεκτρονικών συσκευών από το υπνοδωμάτιο και την καθημερινή άσκηση.
- Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή: είναι δύσκολο ένα άτομο να τρώει σωστά όταν έχει μειωμένη όρεξη. Όμως η κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη μπορεί να χειροτερέψει τα συμπτώματα. Καταναλώστε τρόφιμα που αυξάνουν την ενέργεια και μειώνουν την κόπωση και περιλαμβάνουν τα φυλλώδη λαχανικά, τα ψάρια, το πράσινο τσάι, τα μύρτιλλα, το γιαούρτι και την σοκολάτα.
Συμπέρασμα
Οι άνθρωποι που παλεύουν με την χρόνια κόπωση εξαιτίας της κατάθλιψης χρειάζεται να μιλήσουν με έναν ψυχίατρο. Η κόπωση όταν δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα με την πάροδο του χρόνου, όπως η κοινωνική απομόνωση. Ο ψυχίατρος μπορεί να σας βοηθήσει να θεραπεύσετε και την κατάθλιψη και την κόπωση. Επίσης θα σας βοηθήσει να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για να μειώσετε ότι σας πιέζει και στεναχωρεί.