Κίνδυνοι διαδικτύου
Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι και απειλές για τα παιδιά στο διαδίκτυο. Τα θέματα ασφάλειας, ιδιωτικότητας είναι επικίνδυνα για τα παιδιά. Οι γονείς των παιδιών όλων των ηλικιών πρέπει να ανησυχούν για την ασφάλεια του διαδικτύου.
Φυσικά, είναι σημαντικό να πούμε ότι το διαδίκτυο έχει πολλά οφέλη για τους χρήστες. Δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών και δεδομένων από όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η χρήση του διαδικτύου κρύβει κάποιους κινδύνους. Αυτοί οι κίνδυνοι είναι πιο μεγάλοι ειδικά για τα παιδιά.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του διαδικτύου;
1. Cyberbullying
Το Cyberbullying είναι κάτι πολύ σύνηθες για τα παιδιά που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο , και πιο συγκεκριμένα για τους εφήβους. Η επικοινωνία μέσω μηνυμάτων, chat rooms και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κρύβουν πολλούς τρόπους να δεχτεί ένα παιδί εκφοβισμό από ανθρώπους που γνωρίζει, αλλά και από παντελώς άγνωστους ανθρώπους. Περίπου το 59% των εφήβων αναφέρουν ότι έχουν δεχτεί παρενόχληση ή bullying στο διαδίκτυο.
Τι είναι όμως το cyberbullying; Είναι το bullying που συμβαίνει μέσω ηλεκτρονικών συσκευών όπως το κινητό τηλέφωνο, ο υπολογιστής και το τάμπλετ. Μπορεί το cyberbullying να συμβεί μέσω μηνυμάτων, εφαρμογών ή μέσω των social media, των φόρουμ. Σε όλες αυτές τις πλατφόρμες οι άνθρωποι μπορούν να βλέπουν, να μοιράζονται και να σχολιάζουν περιεχόμενο. Το cyberbullying περιλαμβάνει τα μηνύματα, τα posts , τα αρνητικά ή κακόβουλα σχόλια για κάποιον άλλο. Μερικές φορές μπορεί να περιλαμβάνει την δημοσιοποίηση προσωπικών πληροφοριών ή ιδιωτικών στιγμών με σκοπό τον εξευτελισμό ενός ανθρώπου.
2. Ανησυχίες για την ψυχική υγεία
Η τεχνολογία δεν είναι ωφέλιμη για την ψυχική υγεία. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε κινδύνους, όπως ο εθισμός στο διαδίκτυο, που μπορεί να οδηγεί στο άγχος και στην κατάθλιψη.
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν τη σύνδεση ανάμεσα στη χρήση του διαδικτύου και στις ψυχικές διαταραχές.
3. Προβλήματα υγείας
Όταν ένα παιδί περνά πολύ χρόνο στο διαδίκτυο αυτό μπορεί να επηρεάζει συνολικά την υγεία του. Μπορεί να προκαλεί ή να συμβάλλει σε πολλά θέματα, όπως τα προβλήματα όρασης, ο πόνος στον αυχένα και στην πλάτη και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που περνούν πολύ χρόνο στο διαδίκτυο, είναι πιο πιθανό να παραπονιούνται για διάφορα θέματα υγείας.
Είναι λιγότερο δραστήριοι, τρώνε περισσότερο και παίρνουν βάρος. Ουσιαστικά, η χρήση του διαδικτύου έχει αντικαταστήσει την σωματική άσκηση πράγμα που οδηγεί σε πολλά προβλήματα.
4. Ακατάλληλο περιεχόμενο
Το διαδίκτυο είναι γεμάτο εικόνες, βίντεο και πληροφορίες που μπορεί να έχουν σεξουαλικό/βίαιο περιεχόμενο ή να είναι ακατάλληλες για τα παιδιά. Ακόμη και με περιορισμούς, γονικό έλεγχο, φίλτρα, τα παιδιά και πάλι είναι εκτεθειμένα σε επιβλαβές περιεχόμενο. Τελικά, αυτοί οι έλεγχοι δεν λειτουργούν αν ένα παιδί είναι πιο εξοικειωμένο με το διαδίκτυο.
Βέβαια, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα παιδιά ηλικίας 8 και 9 ετών συχνά είναι εκτεθειμένα σε ακατάλληλο περιεχόμενο. Υπάρχουν αρκετές αρνητικές συνέπειες για τα παιδιά:
- Σεξ σε μικρή ηλικία: τα παιδιά που βλέπουν σεξουαλικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο είναι πιο πιθανό να κάνουν σεξ νωρίτερα στη ζωή τους. Συχνά τα social media προβάλλουν ως φυσιολογικό τον πειραματισμό στο σεξ σε μικρή ηλικία. Φυσικά, αυτό δίνει το μήνυμα στα παιδιά ότι το σεξ είναι φυσιολογικό και σε μικρότερη ηλικία, που τα παιδιά δεν είναι έτοιμα συναισθηματικά, κοινωνικά ή πνευματικά.
- Σεξουαλική βία: μερικές φορές η πορνογραφία περιλαμβάνει βίαιες σκηνές. Η έκθεση σε αυτό το περιεχόμενο κάνει τα παιδιά να πιστεύουν ότι αυτό είναι κάτι φυσιολογικό, και αυτό κατά συνέπεια αυξάνει την πιθανότητα τα παιδιά να είναι θύματα σεξουαλικής βίας.
5. Βιαστές
Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί ενήλικες που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να στοχεύουν παιδιά. Τα παιδιά πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά όχι μόνο με τους ξένους στην πραγματική ζωή, αλλά και με τους ξένους ανθρώπους στο διαδίκτυο.
Οι βιαστές χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να βρίσκουν παιδιά και αυτό είναι ένα σοβαρό έγκλημα με σοβαρές συνέπειες.
Στις μέρες μας πολλοί βιαστές συχνά παρακολουθούν παιδιά στο διαδίκτυο, και εκμεταλλεύονται την αθωότητά τους, ειδικά αν υπάρχει έλλειψη επίβλεψης από ενήλικα. Αυτό μπορεί να καταλήγει σε επικίνδυνες προσωπικές συναντήσεις. Οι βιαστές χρησιμοποιούν τα social media και τα διαδικτυακά παιχνίδια για να προσεγγίζουν παιδιά, οι ίδιοι εικονικοί χώροι όπου υπάρχει ανωνυμία διευκολύνουν το cyberbullying. Εκεί μπορούν να εκμεταλλευτούν όχι μόνο την παιδική αθωότητα, αλλά και το χάρισμα της φαντασίας των παιδιών. Πολλοί βιαστές λένε στα παιδιά, "Ας παίξουμε ένα παιχνίδι" και έτσι τα παρασύρουν.
6. Βλάβη στη φήμη
Ένα παιδί μπορεί κατά λάθος να στείλει μήνυμα ή να αναρτήσει μια φωτογραφία που να είναι ντροπιαστική , και έτσι να προκαλεί βλάβη στη φήμη του και αργότερα να μετανιώνει για αυτό. Το υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο μένει εκεί για πάντα. Μερικές φορές είναι αδύνατο κάποιος να διαγράψει αυτό το υλικό. Για αυτό οι γονείς είναι ανάγκη να μιλούν με τα παιδιά τους ώστε να κατανοούν ότι πρέπει να μοιράζονται προσεκτικά πράγματα που τα αφορούν στο διαδίκτυο.
7. Διαδικτυακές απάτες
Ανάμεσα στις προσπάθειες ηλεκτρονικού "ψαρέματος" και ψεύτικων προφίλ δεν υπάρχει τέλος στους τρόπους εξαπάτησης στο διαδίκτυο. Τα παιδιά είναι εύκολο να πέσουν σε αυτές τις παγίδες, ειδικά αν δεν προσέχουν.
Το ηλεκτρονικό ψάρεμα μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση emails για την εξαπάτηση των ανθρώπων ώστε να κάνουν κλικ σε κακόβουλους συνδέσμους. Τα παιδιά είναι δύσκολο να ξεχωρίζουν ποιοι σύνδεσμοι είναι επικίνδυνοι.
8. Κλοπή ταυτότητας
Η κλοπή ταυτότητας είναι ένα τεράστιο θέμα στο διαδίκτυο, καθώς είναι όλο περισσότεροι αυτοί που κλέβουν τα προσωπικά δεδομένα. Τα παιδιά είναι οι πιο συχνοί στόχοι για κλοπή ταυτότητας.
Η κλοπή ταυτότητας είναι προφανώς ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Συγκεκριμένα στοιχεία, όπως το μητρώο ασφάλισης δεν αλλάζουν ποτέ. Αυτό μπορεί να δημιουργεί πολλά θέματα στη ζωή του παιδιού αργότερα.
9. Δημοσιοποίηση προσωπικών πληροφοριών
Τα παιδιά μπορεί να μοιράζονται και να δημοσιοποιούν προσωπικές πληροφορίες χωρίς να συνειδητοποιούν τους κινδύνους. Οι γονείς πρέπει να μιλούν στα παιδιά και να τους λένε ότι δεν πρέπει να μοιράζονται ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες όπως η διεύθυνση του σπιτιού, οι κωδικοί τους ή το τηλέφωνό τους.
10. Λήψη κακόβουλου λογισμικού
Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να εγκατασταθεί σε έναν υπολογιστή χωρίς την συγκατάθεση του θύματος και να προχωρά σε επιβλαβείς ενέργειες στον υπολογιστή. Για παράδειγμα μπορεί να κλέβει προσωπικές πληροφορίες, κωδικούς.
Όπως συμβαίνει και με τις απάτες, τα παιδιά πρέπει να είναι ενημερωμένα ώστε να προστατεύουν τον εαυτό τους και να φροντίζουν για την ασφάλεια του λογισμικού τους που έχουν στον υπολογιστή τους.
11. Δημοσιεύσεις και αναρτήσεις μπορεί να στοιχειώνουν το παιδί αργότερα στη ζωή του
Δεν υπάρχει ένα κουμπί που να διαγράφει τα πάντα από το διαδίκτυο. Όσα συμβαίνουν στο διαδίκτυο, μένουν στο διαδίκτυο. Για πάντα. Οτιδήποτε ανεβάζει ένα παιδί στο διαδίκτυο είναι αδύνατο να το διαγράψει αργότερα. Οι κίνδυνοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ιδιαίτερα τρομακτικοί. Είναι σκληρό για έναν έφηβο να ανεβάσει μια φωτογραφία στο Instagram και αυτό να του δημιουργεί πρόβλημα στη ζωή του πολλά χρόνια αργότερα, όπως όταν πάει για μια συνέντευξη για δουλειά.
Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ένα κουμπί ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ για το διαδίκτυο. Και πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με όσα ανεβάζουν στα social media γιατί αργότερα μπορεί να το μετανιώσουν.
Ενημέρωση για τους κινδύνους του διαδικτύου
Το διαδίκτυο μπορεί να έχει σοβαρούς κινδύνους για τα παιδιά. Αλλά επίσης ανοίγει νέες πόρτες σε κόσμους που δεν είχαν πρόσβαση οι προηγούμενες γενιές, σε πράγματα που ούτε καν είχαν ονειρευτεί. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να χρησιμοποιούν με ασφάλεια το διαδίκτυο.
Υπάρχουν πολλές θετικές και αρνητικές επιδράσεις στα παιδιά από τη χρήση του διαδικτύου. Δεν είναι όλοι οι κίνδυνοι εγκληματικές πράξεις. Αν ένα παιδί δέχεται σχόλια ή το προσεγγίζουν άγνωστοι στο διαδίκτυο τότε είναι σημαντικό να κάνετε καταγγελία στις αρμόδιες αρχές.
Φυσικά, αν το παιδί σας έχει πέσει θύμα cyberbullying είναι σημαντικό να ξεκινήσει ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ για να μπορέσει να ανακτήσει την χαμένη του αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.