Κάνε το Τεστ
κοινωνικό άγχος, κοινωνικό άγχος και πανδημία, κοινωνικό άγχος μετά την καραντίνα, αιτίες κοινωνικού άγχους μετά την πανδημία, αντιμετώπιση κοινωνικού άγχους, ψυχοθεραπεία για το κοινωνικό άγχος

Κοινωνικό άγχος μετά την πανδημία

Κοινωνικό Άγχος

Αν και η καραντίνα έχει φτάσει στο τέλος της πολλοί άνθρωποι νιώθουν έντονο κοινωνικό άγχος. Πράγματα που συνηθίζαμε να κάνουμε καθημερινά , όπως οι συζητήσεις με τους συνεργάτες, οι συναντήσεις με τους φίλους δημιουργούν επιπλέον στρες.

Οι μελέτες δείχνουν ότι το 2021 αυξήθηκαν σημαντικά τα συμπτώματα κοινωνικού άγχους στη διάρκεια της καραντίνας. Πολλοί άνθρωποι έχουν ξεχάσει πως να συμπεριφέρονται όταν είναι μαζί με άλλους, νιώθουν ότι έχουν χάσει τις κοινωνικές τους δεξιότητες ή ότι οι συζητήσεις είναι πλέον δύσκολες και εξουθενωτικές.  Η κοινωνική απομόνωση που βιώσαμε όλοι μας συμβάλλει στο κοινωνικό άγχος.

Τα επίπεδα του κοινωνικού άγχους, της αγοραφοβίας έχουν αυξηθεί και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλοι ζούσαμε απομονωμένοι και αποφεύγαμε τις κοινωνικές επαφές. Η πανδημία έφερε στο φως το πρόβλημα του κοινωνικού άγχους.

Οι ανησυχίες για την πανδημία αυξάνουν το κοινωνικό άγχος

Μπορεί να είναι δύσκολο να περάσετε από την κατάσταση της απομόνωσης στην κοινωνική ζωή. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια καθώς ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει αλλά δεν έχουν εμβολιαστεί όλοι. Μπορεί να σκέφτεστε πως να συμπεριφερθείτε στους άλλους, αν ακόμη πρέπει να τηρείτε τις κοινωνικές αποστάσεις.

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το άγχος σας:

  • Αν δεν νιώθετε άνετα με την σωματική επαφή, αποφύγετε τις αγκαλιές μέχρι να νιώσετε ασφαλείς.
  • Αν έχετε κάποια βαθιά ριζωμένα μοτίβα συμπεριφοράς, όπως το να αλλάζετε δρόμο για να αποφύγετε άλλους ανθρώπους, δουλέψτε την αλλαγή αυτών των μοτίβων, ακόμη και αν σας φαίνεται πολύ δύσκολο να σκεφτείτε διαφορετικά.
  • Κατανοήστε ότι η ασφάλεια και το άγχος είναι δύο διαφορετικά πράγματα, και ξεκαθαρίστε μέσα σας γιατί αποφεύγετε καταστάσεις. Αν οφείλεται στο άγχος, κάντε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας αντί να προσποιείστε ότι ακόμη θέλετε να μένετε ασφαλείς από την πανδημία. Να θυμάστε ότι η αποφυγή μόνο αυξάνει το άγχος.

Γιατί είναι δύσκολο να νιώσετε ξανά ευτυχισμένοι;

Πριν αρχίσετε να αναλύετε όλους τους παράγοντες που εμποδίζουν την ευτυχία σας ,είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε ότι δεν είναι κακό να μην βρίσκετε άμεσα την ευτυχία. Η ευτυχία θα έρθει όσο τα πράγματα βελτιώνονται.

Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν ντροπή, ενοχές και κατηγορούν τον εαυτό τους για κάθε συναίσθημα που νιώθουν. Αντί να νιώθετε δυσφορία γιατί δεν νιώθετε ευτυχισμένοι, προσπαθήστε να ανακαλύψετε ποια είναι η ρίζα στην οποία αυτό οφείλεται.

Επούλωση ψυχικού τραύματος

Να θυμάστε ότι νιώθετε φόβο και θλίψη για ένα συγκριμένο λόγο. Όλοι μας έχουμε βιώσει ένα τραύμα και επειδή έχει αρχίσει να υποχωρεί αυτό δεν σημαίνει ότι οι επιδράσεις του θα σταματήσουν. Καθώς ο μηχανισμός πάλης ή φυγής έχει παραμείνει ενεργός για μεγάλο χρονικό διάστημα , το σώμα παραμένει σε κατάσταση στρες ώστε να μας κρατήσει ασφαλείς.

Αν σπάσετε το πόδι σας, θα νιώσετε καλύτερα όταν πάτε στο γιατρό; Όχι, γιατί χρειάζεστε φροντίδα ώστε σταδιακά να επανέλθει. Η ψυχική υγεία έχει τραυματιστεί. Δώστε της χρόνο να προσαρμοστεί και να μπορέσει να διαχειριστεί το βάρος της ευτυχίας ξανά.

Μερικοί άνθρωποι έχουν αποκτήσει νέα ενδιαφέροντα και δραστηριότητες στη διάρκεια της πανδημίας. Πολλοί άνθρωποι έχουν βάλει σε προτεραιότητα άλλες πτυχές της ζωής τους και μπορεί να έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για πράγματα που απολάμβαναν πριν από την πανδημία.

Τα ενδιαφέροντα έχουν αλλάξει

Στην διάρκεια της καραντίνας, ίσως να ανακαλύψατε καινούργια ενδιαφέροντα και να αφήσατε κάποια άλλα πίσω σας. Η πανδημία άλλαξε τις προτεραιότητες και τους τρόπους διασκέδασης. Όσο απολαμβάνατε δεν σας ευχαριστούν πλέον. Κάποια άτομα έχουν υιοθετήσει νέα χόμπι στη διάρκεια της πανδημίας.

Για παράδειγμα, μπορεί να ανυπομονούσατε να ανοίξουν τα κλαμπ,  καταφέρατε να βγείτε και τελικά συνειδητοποιήσατε ότι θέλετε να γυρίσετε σπίτι σας. Ή μπορεί να περιμένατε να ταξιδέψετε ξανά, και τελικά τα αεροπλάνα σας τρομάζουν. Αυτές οι αλλαγές είναι φυσιολογικές μετά μια τόσο μεγάλη περίοδο απομόνωσης, και καθώς κάποια από τα ενδιαφέροντα σας επιστρέφουν, άλλα που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας μπορεί να τα έχουν αντικαταστήσει.

Η θλίψη σας κρατά συνδεδεμένους με όσα χάσατε

Η χαρά μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ότι προδίδετε τους αγαπημένους σας που χάθηκαν και τις συλλογικές απώλειες. Είναι ένας τρόπος για να κρατάτε ζωντανές τις αναμνήσεις. Αν έχετε χάσει κάποιον δικό σας άνθρωπο από τη νόσο covid-19 , το να μένετε θλιμμένοι μπορεί να είναι ένας τρόπος να μείνετε συνδεδεμένοι με αυτό το άτομο όσο πενθείτε. Το να προχωρήσετε χωρίς αυτούς είναι μια πρόκληση.

Ψυχική υγεία

Τα δύσκολα συναισθήματα που νιώθετε μπορεί να είναι δείκτης μια διαταραχής της ψυχικής υγείας, όπως το άγχος, η κατάθλιψη ή το μετατραυματικό στρες. Οι διαταραχές ψυχικής υγείας αυξήθηκαν δραματικά την περίοδο της πανδημίας.

Αν ένα άτομο βιώνει κατάθλιψη είναι δύσκολο να νιώσει χαρά και εμφανίζει απώλεια ενδιαφέροντος για όσα πριν απολάμβανε. Τα άτομα με σοβαρές εναλλαγές στη διάθεση, ανησυχίες και συναισθήματα θλίψης, τα οποία επηρεάζουν την λειτουργικότητα καλό είναι να μιλήσουν με έναν ψυχοθεραπευτή.

Ανακαλύψτε ξανά την ευτυχία

Χρειάζεται χρόνος για να ανακαλύψετε ξανά την ευτυχία. Όσο αφήνετε πίσω σας το συνεχή φόβο και την λύπη ξεκινάτε το ταξίδι της χαράς. Δεν είναι ανάγκη να πάτε σε κάποιο πάρτι ή να οργανώσετε αμέσως τις διακοπές σας. Επικεντρωθείτε σε εμπειρίες αισθήσεων, όπως το να ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική, να κάνετε έναν όμορφο περίπατο ή οποιαδήποτε άλλη φυσική δραστηριότητα που θα αυξήσει τις ενδορφίνες σας.

Αν νιώθετε τρομοκρατημένοι, ξεκινήστε με πράγματα που πάντα συνηθίζατε να κάνετε. Επισκεφθείτε οικεία μέρη που σας έλειψαν, όπως το αγαπημένο σας μουσείο ή εστιατόριο. Αφήστε τον εαυτό σας να νιώσει πλήρως την ευχαρίστηση.

Μπορείτε να γράφετε σε ένα ημερολόγιο όσα απολαμβάνατε και να κάνετε εξάσκηση στην ευγνωμοσύνη.

Καθώς ανακαλύπτετε ξανά την ευτυχία, να θυμάστε ότι κάθε συναίσθημα είναι πολύτιμο. Μην προσπαθείτε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους ή το πώς θα πρέπει να νιώθετε. Κάθε άνθρωπος αναρρώνει από την πανδημία με διαφορετικό τρόπο και ρυθμό.

Αντιμετώπιση κοινωνικού άγχους

Η αποφυγή των καταστάσεων που σας προκαλούν άγχος είναι μόνο μια βραχεία λύση, η οποία συμβάλλει στο άγχος σας μακροπρόθεσμα. Αν μπορείτε να αντιμετωπίσετε σταδιακά μια κατάσταση, το άγχος δεν θα σας φαίνεται τόσο μεγάλο και θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε πιο δύσκολες καταστάσεις.

Αν δεν είστε σίγουροι για το πως θα βγείτε ξανά στην κοινωνία ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  • Βγείτε από το σπίτι καθημερινά, ακόμη και αν πρόκειται να κάνετε ένα περίπατο.
  • Βγείτε για να κάνετε τα ψώνια για το σπίτι σας.
  • Πριν αρχίσετε να δουλεύετε ξανά στο γραφείο σας, περάστε από εκεί και κάντε μια βόλτα ώστε να αρχίσετε να νιώθετε άνετα.
  • Προγραμματίστε τις κοινωνικές εκδηλώσεις που μπορείτε να διαχειριστείτε σε μια μέρα και τηρήστε το πρόγραμμά σας.
  • Αν ακόμη δεν μπορείτε να βγείτε από το σπίτι, χρησιμοποιήστε άλλους τρόπους κοινωνικής επαφής όπως το τηλέφωνο, οι βιντεοκλήσεις, τα emails σε αγαπημένα σας πρόσωπα ή φίλους.

Δουλέψετε σταδιακά ώστε να προσαρμοστείτε στην κοινωνική ζωή. Αρχίστε με εύκολα πράγματα και δουλέψτε με τα πιο δύσκολα. Αν νιώθετε άγχος να είστε συμπονετικοί με τον εαυτό σας, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας σταματήσει και να σας κάνει να αποφεύγετε καταστάσεις.

Θεραπεία για το κοινωνικό άγχος

Αν πριν την πανδημία είχατε θέματα κοινωνικού άγχους και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί καλό θα ήταν να ζητήσετε βοήθεια. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ σας παρέχει ασφαλές περιβάλλον και υποστήριξη για να μιλήσετε για όσα σας απασχολούν. Η ομαδική ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε κοινωνικές δεξιότητες όσο δουλεύετε με το κοινωνικό σας άγχος. Αν και μπορεί να ακούγεται πολύ δύσκολο να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία μετά από τόσο καιρό απομόνωσης, είναι η καλύτερη επιλογή για να μπορέσετε να ελέγξετε το άγχος σας.

Εκτός της ψυχοθεραπείας, υπάρχει η βοήθεια της ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ, του ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ για την γενικότερη αντιμετώπιση του άγχους και του στρες.

Κατηγορία: