Κορωνοϊός και Κατάθλιψη
Σε όλο τον κόσμο η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Το στρες, η κοινωνική απομόνωση, η ανησυχία για τη δουλειά, τα οικονομικά, ο φόβος για την δική μας υγεία μας ή ανθρώπων που αγαπάμε, μπορεί να οδηγήσουν ανθρώπους στην κατάθλιψη ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα σε ανθρώπους που έχουν ήδη κατάθλιψη.
Σε πολλές χώρες η καραντίνα και οι συνέπειες αυτής λοιπον κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν σε αδιέξοδο ή απειλούμενοι, απαισιόδοξοι για το πότε η ζωή θα επανέλθει σε φυσιολογική ρυθμούς. Όταν κάποιος αντιμετωπίζει κατάθλιψη, η ζωή μοιάζει αδιέξοδη, μαύρη και χωρίς ελπίδα.
Γιατί ο κορωνοϊός οδηγεί στην κατάθλιψη;
Ανησυχία για το μέλλον
Υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τον κορωνοϊό, την θεραπεία του, το εμβόλιο, το πότε θα τελειώσει και όλα αυτά μας δημιουργούν ανησυχία για το μέλλον. Η κατάθλιψη μπορεί να προκληθεί από την έντονη ανησυχία που νιώθουμε όλοι για το άγνωστο ή τον κίνδυνο να νοσήσουμε, ή να χάσουμε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο (όπως γονείς μεγάλης ηλικίας).
Στρες και άγχος
Τα υψηλά επίπεδα στρες και άγχους λόγω της πανδημίας έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή μας. Αν η πανδημία έχει επηρεάσει τη δουλειά σας (όπως έχει συμβεί με τους περισσότερους), την οικονομική σας σταθερότητα, τις σχέσεις σας ή άλλες πτυχές της ζωής σας, είναι αναμενόμενο να βιώνετε έντονο στρες. Και το παρατεταμένο στρες μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.
Κοινωνική απομόνωση
Τα μέτρα προστασίας (κοινωνική απόσταση) είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση ιδίως για την ελληνική κουλτούρα και το μεσογειακό ταπεραμέντο. Πλέον η κοντινή επαφή αποθαρρύνεται, η εγκαρδιότητα, οι αγκαλιές, οι χειραψίες, και γενικότερα οι συναναστροφές. Ο φόβος (ιδίως των μεγαλυτέρων σε ηλικία ανθρώπων) έχει κλείσει πολλούς ανθρώπους στο σπίτι τους.
Από την άλλη πλευρά, με πολλές δουλειές πλέον να έχουν μπει σε καθεστώς τηλεργασίας, είναι λογικό να αυξάνεται η απομόνωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα μοναξιάς και κατάθλιψης, ειδικά σε ανθρώπους που η κοινωνική τους ζωή εξαρτάται από ανθρώπους με τους οποίους δεν ζουν μαζί.
Τοξικές σχέσεις
Οι άνθρωποι που είναι εγκλωβισμένοι στο σπίτι με κάποιον που τον επηρεάζει αρνητικά συναισθηματικά είναι πιο πιθανό να βιώσουν κατάθλιψη στη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό είναι απόλυτα αληθές για αυτούς που νιώθουν παγιδευμένοι σε σωματικά ή συναισθηματικά κακοποιητικές προσωπικές σχέσεις. Μια τοξική σχέση, η συνεχής επαφή με ένα άνθρωπο που δεν θέλουμε κοντά μας, είναι λογικό να προκαλεί αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία ενός ατόμου.
Ανθυγιεινές συνήθειες
Είναι απόλυτα φυσιολογικό όταν περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι και λιγότερο χρόνο έξω να μην ακολουθούμε υγιεινές συνήθειες. Τα έτοιμα φαγητά, τα αναψυκτικά, το αλκοόλ, η έλλειψη άσκησης είναι πολύ εύκολο να σας παρασύρουν αυτή την περίοδο. Δυστυχώς όμως αυτές οι συνήθειες μπορεί να οδηγήσουν πιο γρήγορα σε κατάθλιψη.
Τρόποι αντιμετώπισης της κατάθλιψης
Υπάρχουν τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τη μοναξιά, να αλλάξετε τον αρνητικό τρόπο σκέψης, να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Βρείτε νέους τρόπους να διατηρήσετε την επικοινωνία με τους άλλους
Στην περίοδο της καραντίνας μένουμε κατά κανόνα σπίτι και αποφεύγουμε να συναντήσουμε τους φίλους μας και τα μέλη της οικογένειάς μας όπως πριν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσετε να σας παρασύρει η απομόνωση και η μοναξιά. Καθώς δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για την τόνωση της διάθεσης από την ανθρώπινη επαφή, δοκιμάστε να επικοινωνήσετε με τους αγαπημένους σας με βιντεοκλήση, μιλήστε στο τηλέφωνο ή οργανώστε διαδικτυακές συνομιλίες με μια ομάδα ανθρώπων. Ακόμη και αν η κατάθλιψη θέλει να σας κάνει να κλειστείτε στον εαυτό σας είναι ζωτικής σημασίας να είστε σε επαφή με ανθρώπους.
Υιοθετήστε πιο υγιεινές συνήθειες
Οι καθημερινές σας συνήθειες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην κατάθλιψη. Κατά τη διάρκεια μιας υγειονομικής κρίσης είναι εύκολο να αρχίσετε κακές συνήθειες, ειδικά αν μένετε συνεχώς σπίτι και δεν εργάζεστε. Μπορεί να έχει αλλάξει η ρουτίνα ύπνου σας, να τρώτε παραπάνω για να ανακουφιστείτε από το άγχος και την βαρεμάρα, ή να πίνετε πολύ για να καλύψετε το κενό της μοναξιάς. Αν όμως υιοθετήσετε υγιεινές συνήθειες , μπορείτε να ενισχύσετε τη διάθεσή σας, να νιώθετε γεμάτοι ενέργεια και να ανακουφίσετε τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Μπορείτε λοιπόν να εφαρμόσετε τα εξής:
- Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα (μέσα στο 24ωρο ή μέσα στην εβδομάδα). Όταν είμαστε κλεισμένοι μέσα στο σπίτι, όλες οι ημέρες φαίνονται το ίδιο! Για να μην χαθείτε στην καραντίνα, είναι εξαιρετικά βοηθητικό να θέσετε ένα πρόγραμμα με δραστηριότητες και να το ακολουθήσετε πιστά.
- Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας. Η άσκηση είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ενισχύσετε τη διάθεσή σας και αποτελεί φυσικό αντικαταθλιπτικό. Επιλέξτε μια μορφή άσκησης που να σας ταιριάζει και δεσμευτείτε σε αυτή.
- Μάθετε τεχνικές χαλάρωσης. Ο διαλογισμός, η γιόγκα και οι βαθιές αναπνοές είναι τεχνικές χαλάρωσης που θα σας βοηθήσουν να σπάσετε τον κύκλο των αρνητικών σκέψεων.
- Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή. Σε περιόδους άγχους καταναλώνουμε έτοιμα φαγητά, γλυκά και υδατάνθρακες. Αλλά αυτές οι τροφές μαζί με την καφεΐνη και το αλκοόλ μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεσή σας. Προσπαθήστε να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά και τροφές που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για να τονώσετε τη διάθεσή σας.
- Κοιμηθείτε καλά. Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας. Όταν κοιμάστε καλά, είναι πιο εύκολο να διατηρήσετε τη συναισθηματική σας ισορροπία και να έχετε περισσότερη ενέργεια να συγκεντρωθείτε στην αντιμετώπιση των υπολοίπων συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Φροντίστε για την υγιεινή του ύπνου σας, δηλαδή τις καλές συνήθειες σχετικά με τον ύπνο.
Θεραπευτικές επιλογές
Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεφύγετε από την κατάθλιψη και το άγχος, όπως η ψυχοθεραπεία, η ομοιοπαθητική, ο βελονισμός και ίσως τα αντικαταθλιπτικά (εφόσον αντιμετωπίζετε μια σοβαρή κατάσταση κατάθλιψη).
Κορωνοϊός και ψυχική επιβάρυνση
Από τη στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού, όλο και περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν κατάθλιψη. Οι περιορισμοί, η καραντίνα και η κοινωνική απομόνωση οδηγούν σε στρες και μας δείχνουν ότι η ζωή δεν είναι όπως την ξέραμε, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τα ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ περιλαμβάνουν κόπωση, δυσκολία στη συγκέντρωση, ασυνήθιστα συναισθήματα θλίψης ή ευερεθιστότητας, έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που πριν σας ευχαριστούσαν και απομόνωση.