Κορωνοϊός και Οικονομική Κρίση
Η εξάπλωση του κορωνοϊού σε όλο τον πλανήτη θα επιφέρει και πολλές αλλαγές στην οικονομία.
Όλες οι χώρες επενδύουν πολλά δισεκατομμύρια για να αντιμετωπίσουν την κρίση του κορωνοϊού και οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτό θα οδηγήσει σε παρατεταμένη οικονομική κρίση και όχι μια απλή βραχεία ύφεση. Και έτσι γεννιούνται πολλά ερωτήματα σχετικά με το εάν τελικά οι κυβερνήσεις λαμβάνουν αρκετά μέτρα για να στηρίξουν την οικονομία.
Οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν και η ύφεση στην οικονομία θα είναι τεράστια και προφανής στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Προβλέπεται μείωση κατά 20% στο ετήσιο ακαθάριστο εθνικό προϊόν, το χειρότερο τα τελευταία χρόνια. Η εξάπλωση του ιού φαίνεται ότι θα κορυφωθεί τον Απρίλιο και το Μάιο πριν αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομία. Αν όμως η κορύφωση γίνει αργότερα και η οικονομία συνεχίσει να καταρρέει στο δεύτερο μισό του χρόνου, τότε τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα από την εποχή του μνημονίου.
Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να έχουν γρήγορα αντανακλαστικά όσον αφορά τα δάνεια και θα πρέπει να ενισχύσουν τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις ώστε να διασωθούν.
Αυτά όμως δεν μειώνουν τους φόβους για την κατάρρευση της οικονομίας, όταν καθημερινά οι δείκτες του χρηματιστηρίου πέφτουν. Είναι άγνωστο το πότε θα μπορέσει να ανακάμψει η οικονομία.
Τα συνολικά πακέτα ενίσχυσης ίσως να ακούγονται μεγάλα, αλλά δεδομένου των επιχειρήσεων που θα κλείσουν και του αριθμού των ανθρώπων που θα χάσουν τις δουλειές τους δεν θα είναι αρκετά για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μέχρι την άνοιξη.
Πλέον οι οικονομικοί αναλυτές προσπαθούν να προσδιορίσουν πόσο βαθιά και μακροχρόνια θα είναι η οικονομική κρίση. Λόγω του κορωνοϊού η οικονομία είναι σε ύφεση και τα δημόσια συστήματα υγείας προσπαθούν να τον καταπολεμήσουν με έντονη οικονομική κρίση. Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις σε ολόκληρη τη χώρα οδήγησαν τους καταναλωτές σε μείωση των δαπανών για εστιατόρια, ξενοδοχεία, θέατρα, κινηματογράφο, διασκέδαση, σπορ και πολλές άλλες διοργανώσεις. Οι αεροπορικές εταιρείες σταμάτησαν τα δρομολόγια τους ξαφνικά, απέλυσαν τους υπαλλήλους τους, και η βιομηχανία κατασκευής αυτοκινήτων έχει σταματήσει την παραγωγή.
Η κρίση του κορωνοϊού ουσιαστικά χτύπησε τους ισχυρότερους πυλώνες της οικονομίας: την εμπιστοσύνη και τις δαπάνες των καταναλωτών. Οδήγησε επίσης σε κατάρρευση του χρηματιστηρίου, πράγμα που κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν λιγότερο πλούσιοι και με μικρότερη αγοραστική δύναμη.
Η βιομηχανία ήταν ήδη σε κρίση όταν ο ιός εμφανίστηκε και τα πράγματα έγιναν χειρότερα όταν τα εργοστάσια έκλεισαν για να μείνουν οι εργαζόμενοι στο σπίτι.
Ο αριθμός των ανθρώπων που δεν εργάζονται είναι πρωτοφανής. Αυτό κάνει τους οικονομολόγους ανά τον κόσμο να λένε ότι πίσω από τη μάχη για τον κορωνοϊό κρύβεται μια εξαιρετικά ανεπαρκής οικονομική αντίδραση.
Τα ποσοστά των ανθρώπων που δεν εργάζονται αγγίζουν το 20-40%. Καθώς οι κυβερνήσεις πρέπει να βοηθήσουν τις οικογένειες που έχασαν το εισόδημά τους και τις μικρές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, τα χειρότερα θα έρθουν όταν περάσει η κρίση του κορωνοϊού.
Όσο πιο πολύ κρατά η κρίση τόσο πιο βαθιά θα είναι η οικονομική ύφεση. Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα περισσότερα νοικοκυριά δεν έχουν οικονομίες για κάποια δυσκολία.
Η λέξη "κατάθλιψη" περιβάλλει την οικονομία, καθώς οι ειδικοί εγκαταλείπουν τις προβλέψεις για τη διασπορά του ιού μέχρι τον Μάϊο και το σενάριο να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους και οι καταναλωτές στα μαγαζιά. Αυτή τη στιγμή το πιο αισιόδοξο σενάριο για την οικονομία είναι να εμφανίσει μια προσωρινή ύφεση.
Η κυβέρνηση θα κληθούν στο μέλλον να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, το πότε θα βγούμε από την καραντίνα, πως θα είναι η οικονομία μετά και ποιο θα είναι το κόστος στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Η οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει σίγουρα θα προκαλέσει κατάθλιψη η οποία μπορεί να κοστίσει ζωές και να συμβάλλει στην εξάπλωση της δυστυχίας.
Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ακόμη και με τα πακέτα διάσωσης της οικονομίας, η βλάβη που έχει γίνει είναι δύσκολο να διορθωθεί σε μια μέρα.
Τα δύσκολα θα περάσουν. Σύντομα θα επιστρέψουμε σε μια νέα καθημερινότητα, σε μια νέα "φυσιολογική" ζωή και η οικονομία η οποία έχει πληγεί, σιγά σιγά θα ανακάμψει και αυτή.