Κορωνοϊός και Διαδικτυακή Ψυχοθεραπεία
Οι περισσότεροι άνθρωποι έμαθαν ξαφνικά τα νέα για την πανδημία του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να νιώθουν έντονο στρες, άγχος ή κατάθλιψη και να δημιουργούν στο μυαλό τους τα χειρότερα σενάρια.
Όλο αυτό το στρες είναι ανάγκη με κάποιο τρόπο να περιοριστεί. Έτσι όλοι όσοι νιώθουν πιεσμένοι κλείνουν ραντεβού με έναν ψυχοθεραπευτή ώστε να κάνουν συνεδρίες μέσω Skype, Viber ή Messenger.
Λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν στη χώρα μας έχουν τετραπλασιαστεί οι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν συνεδρίες. Η καραντίνα κάνει τους ανθρώπους να μην θέλουν να βγουν από το σπίτι τους, να μην κυκλοφορούν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς για παράδειγμα, για αυτό προτιμούν τις online συνεδρίες (e-therapy μέσω skype/viber, κα). Φυσικά σε αυτό συμβάλλει και ο φόβος μήπως αρρωστήσουν όταν επισκεφτούν ένα ιατρείο.
Οι ψυχίατροι-ψυχοθεραπευτές έχουν να διαχειριστούν τις έντονες απαιτήσεις και την ανησυχία των ανθρώπων
Οι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια έχουν διπλασιαστεί συγκριτικά με αυτούς του περασμένου Φεβρουαρίου.
Δεν υπάρχει τρόπος να αποδειχθεί ότι αυτό οφείλεται αποκλειστικά στον κορωνοϊό, ή στο το στρες για την απώλεια της δουλειάς ή σε άλλους ψυχοπιεστικούς παράγοντες όπως τα προβλήματα στις σχέσεις. Όμως η πανδημία του κορωνοϊού έχει αυξήσει τα επίπεδα του στρες στους ανθρώπους που ήδη κάνουν ψυχοθεραπεία.
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια αύξηση σε νέους ασθενείς. Γενικά οι άνθρωποι είναι πολύ ανήσυχοι για όλα όσα συμβαίνουν λόγω του κορωνοϊού και της καραντίνας.
Οι online συνεδρίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι θεραπευόμενοι ψάχνουν για εναλλακτικές επιλογές που θα τους επιτρέπουν να έχουν πρόσβαση σε θεραπεία εξ αποστάσεως (πχ τηλεψυχιατρική).
Ακόμη και οι άνθρωποι που κάνουν συστηματική ψυχοθεραπεία επιλέγουν τις συνεδρίες μέσω διαδικτύου (e-therapy). Και αυτό οφείλεται στο φόβο για την ασφάλειά τους και την ασφάλεια της οικογένειά τους. Πολλοί θεραπευόμενοι ακυρώνουν τα ραντεβού εξαιτίας συμπτωμάτων που μπορεί να έχουν. Δεν είναι σίγουρο αν είναι πραγματικά άρρωστοι ή αν φοβούνται μήπως αρρωστήσουν.
Όμως χρειάζεται εδώ να σημειωθεί, ότι οι συνεδρίες διά ζώσης είναι πολύ προτιμότερες από τις online συνεδρίες.
Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος σχετικά με τον κορωνοϊό;
Εκτός από την ψυχοθεραπεία είτε στο ιατρείο είτε διαδικτυακά, το στρες που σχετίζεται με τον κορωνοϊό μπορούμε να το διαχειριστούμε περιορίζοντας την συνεχή έκθεση στις πληροφορίες, εφαρμόζοντας ένα όριο σε όλα όσα διαβάζουμε στο ίντερνετ ή βλέπουμε στην τηλεόραση σχετικά με το θέμα. Η υπερβολική έκθεση, ειδικά από μη έγκυρες πηγές, μπορεί να μας κάνει να υπερεκτιμήσουμε την απειλή ή να υποτιμήσουμε τις ικανότητες μας για την αντιμετώπιση της κατάστασης, πράγμα που εντείνει το άγχος.
Γενικά είναι καλό να έχουμε μια γενική ιδέα για όσα συμβαίνουν, ειδικά αν είμαστε σε περιοχές με πολλές περιπτώσεις κρουσμάτων, αλλά είναι σημαντικό να περιορίσουμε την έκθεση σε πληροφορίες από μη αξιόπιστες πηγές.
Ως ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής συμβουλεύω τους θεραπευόμενους που ανησυχούν για πιθανά κρούσματα στην περιοχή τους ή στο σπίτι τους ότι έχουν ήδη τα εργαλεία για να προστατεύσουν τον εαυτό τους: να κάνουν τα εμβόλια, να μένουν στο σπίτι όσο το δυνατό περισσότερο, να φορούν μάσκα σε χώρους που συνωστίζονται άτομα, να πλένουν συχνά και καλά τα χέρια τους, να αποφεύγουν το συνωστισμό και τους κλειστούς χώρους, τους ανθρώπους που είναι άρρωστοι και να ακολουθούν τις οδηγίες σχετικά με τη δημόσια υγεία. Επίσης πρέπει να θυμούνται ότι δεν είναι μόνοι σε όλο αυτό, είμαστε όλοι μαζί.
Υπάρχουν λύσεις
Αν νιώθετε άγχος ή κατάθλιψη ζητήστε βοήθεια, μπορείτε να δυναμώσετε και να ξεπεράσετε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε. Ο φόβος και η απομόνωση υπονομεύουν την ποιότητα ζωή μας.