Λόγοι για να κάνετε Ψυχοθεραπεία
Αρκετοί άνθρωποι ακόμη έχουν την προκατάληψη ότι “η ψυχοθεραπεία είναι μόνο για τους αδύναμους”. Αυτή η άποψη απέχει πάρα πολύ από την αλήθεια. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι στις μέρες μας όχι μόνο δεν φοβούνται την ψυχοθεραπεία αλλά την επικροτούν! Η ψυχοθεραπεία είναι ένα εργαλείο που μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους στην επιτυχία και στην ευτυχία και οι ευφυής άνθρωποι την αξιοποιούν ακριβώς για αυτούς τους στόχους.
Γιατί όμως να δοκιμάσει κάποιος την ψυχοθεραπεία;
Πολλοί από εμάς μεγάλωσαν σε μια οικογένεια στην οποία δεν γινόταν συζήτηση για τα όσα αισθανόμαστε –έπρεπε να τα θάψουμε κάτω από το χαλί. Αυτό σίγουρα αποτελεί ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας. Όταν καταπιέζετε τα συναισθήματα σας και δεν επεξεργάζεστε τα όσα σας απασχολούν – ακόμα περισσότερο όταν πρόκειται για ειδικά και σοβαρά προβλήματα, επώδυνα βιώματα του παρελθόντος, όπως λεκτική, σωματική, σεξουαλική κακοποίηση ή bullying– μπορεί να καταλήξετε με ένα βουνό σωματική ή ψυχικά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη, η οποία είναι μια σημαντική νόσος και η κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως.
Όσον αφορά τα πλεονεκτήματα της ψυχοθεραπείας, το πιο σημαντικό είναι ότι βοηθά όχι μόνο στο να αναγνωριστούν τα προβλήματα αλλά και οι αιτίες τους και να βρεθούν οι λύσεις!
Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, βοηθούν τους ανθρώπους να αντέξουν τα προβλήματα, αλλά δεν αντιμετωπίζουν τις πραγματικές αιτίες της κατάθλιψης. Αν όμως δεν βρεις την αιτία του πόνου, είσαι δέσμιος του παρελθόντος. Η ψυχοθεραπεία λοιπόν κάνει ακριβώς αυτό, φτάνει στην ρίζα του προβλήματος και την καταπολεμά αποτελεσματικά, λυτρώνοντας τον άνθρωπο.
1.Τα οφέλη της ψυχοθεραπείας είναι μακροπρόθεσμα
Ένα τεράστιο πλεονέκτημα της ψυχοθεραπείας είναι ότι έχει μακροπρόθεσμα οφέλη. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν δουλεύετε μόνο με ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά αναπτύσσετε νέους τρόπους να διαχειρίζεστε τα προβλήματα που σας απασχολούν. Η ψυχοθεραπεία αντέχει στο χρόνο. Τα θετικά οφέλη συνεχίζονται και αυξάνονται και η ψυχοθεραπευτική δουλειά που έχει γίνει είναι κατάκτησή σας και λειτουργεί και μετά την λήξη της ψυχοθεραπείας. Αυτό γίνεται επειδή οι άνθρωποι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τον τρόπο σκέψης, συμπεριφοράς, έκφρασης και επικοινωνίας που έχουν μάθει μέσω της ψυχοθεραπείας.
Εάν λαμβάνει κανείς φαρμακευτική αγωγή, η ψυχοθεραπεία είναι πολύ ουσιαστικό να γίνεται παράλληλα, γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος υποτροπής μετά από την διακοπή της αγωγής, αν ο άνθρωπος δεν έχει λύσει τα όσα εσωτερικά (και εξωτερικά) θέματα τον απασχολούν. Η ψυχοθεραπεία φτάνει στην ρίζα των προβλημάτων και αυτό εξηγεί γιατί ο συνδυασμός της φαρμακευτικής αγωγής (που στηρίζει τον άνθρωπο) μαζί με την ψυχοθεραπεία αποτελούν την πιο αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση.
2.Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα θεραπεύονται
Ένα ψυχολογικό τραύμα μπορεί να είναι η αιτία για σωματικά συμπτώματα – και η κατάθλιψη και το άγχος είναι γνωστό ότι έχουν σημαντικά, και μερικές φορές εξουθενωτικά, σωματικά συμπτώματα. Όπως δείχνουν πολλές μελέτες, η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των συμπτωμάτων. Όταν οι άνθρωποι δεν εκφράζουν τα συναισθήματά τους αλλά τα θάβουν, συχνά το σώμα αντιδρά, δρα σαν βαρόμετρο που γράφει: “Κίνδυνος!”, δηλαδή πως κάτι πάει στραβά και χρειάζεται προσοχή. Η σωματοποίηση (για παράδειγμα το άλγος στομάχου, ημικρανίες, μουδιάσματα, πόνος στο στήθος, κα) , είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους που το σώμα μας αντιδρά στο άγχος και στον ψυχικό πόνο.
3.Τα καταπιεσμένα συναισθήματα επανέρχονται αργότερα
Το πιο σοβαρό μειονέκτημα του να μην εκφράζει κάποιος τα συναισθήματά του είναι ότι αυτά συσσωρεύονται και μπορεί να εκραγούν αργότερα, ιδίως αν υπάρχει κάποιο ψυχικό τραύμα. Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να μιλούν για όσα αισθάνονται, αλλά η καταπίεση των συναισθημάτων δεν τα κάνει να φεύγουν. Παραμένουν, σιγά σιγά φουντώνουν, και για αυτό μπορεί κάποιος να εκραγεί ή να ξεσπάσει σε κλάματα στο παραμικρό σχόλιο ή αφορμή. Ακόμη και αν δεν οδηγήσουν σε κατάρρευση, τα συσσωρευμένα συναισθήματα μπορεί να δημιουργήσουν ένα αρνητικό τρόπο σκέψης που θα επηρεάσει όλες τις πτυχές της ζωής σας – την σχέση σας με τον σύντροφο, τους γονείς, τα παιδιά, τους συνεργάτες, και καταρχήν με τον εαυτό σας. Μπορείτε να μάθετε να προσεγγίζετε με πιο υγιή τρόπο όσα ζητήματα σας απασχολούν ή προκύπτουν.
4.Η παθητικο-επιθετική συμπεριφορά θα υποχωρήσει
Η παθητική επιθετικότητα είναι ένα μοτίβο συμπεριφοράς κατά το οποίο τα αρνητικά συναισθήματα εκφράζονται έμμεσα, και όχι ανοιχτά και ευθέως. Με άλλα λόγια, άλλα νιώθει και άλλα εκφράζει το άτομο που επιλέγει τον δρόμο της παθητικής επιθετικότητας. Οι πράξεις και οι λέξεις δεν φαίνεται να ταυτίζονται ως προς το νόημά τους.Για παράδειγμα κάποιος που αισθάνεται προσβεβλημένος, ίσως να χρησιμοποιήσει σαρκαστικά σχόλια για να απαντήσει όταν του δοθεί η ευκαιρία, ή να μην εμφανιστεί σε ένα ραντεβού και να πει ότι το ξέχασε.
5.Θα δείτε με διαφορετικό τρόπο τους άλλους ανθρώπους
Ένα πλεονέκτημα της ψυχοθεραπείας είναι πως δεν βοηθά μόνο στο να κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας αλλά και στο να κατανοήσετε τους άλλους καλύτερα. Όταν έχουμε κάποιες αρνητικές πεποιθήσεις και ένα αρνητικό τρόπο σκέψης, βλέπουμε όλο τον κόσμο μέσω από αυτά - και κάνουμε πολλές υποθέσεις που μπορεί να μην ισχύουν. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο εμάς, αλλά και τις σχέσεις μας. Αν μάθουμε να ρωτάμε ένα φίλο μας για το τι ακριβώς σκέφτεται ή εννοεί λέγοντας κάτι που μας στεναχωρεί, συχνά θα μένουμε έκπληκτοι με όσα θα ακούσουμε, καθώς το νόημα ή η πρόθεσή του να είναι τελείως διαφορετική από αυτά που υποθέσαμε αυτόματα.
6.Σας βοηθά να διαχειριστείτε μελλοντικές απροσδόκητες καταστάσεις
Καθώς μεγάλα και μικρά προβλήματα εμφανίζονται διαρκώς στη ζωή μας, είναι πολύ βοηθητικό να γνωρίζουμε πως να τα αντιμετωπίσουμε με υγιή και ουσιαστικό τρόπο. Οι διαφωνίες και συγκρούσεις είναι μέρος της καθημερινότητας, και είναι πολύ σημαντικό καταρχήν να γνωρίζετε τα συναισθήματα σας σχετικά με αυτή τη διαφωνία. Αν για παράδειγμα, είστε θυμωμένοι με το αφεντικό σας το οποίο σας φορτώνει με δουλειά όταν ετοιμάζεστε να φύγετε, αισθάνεστε δυσαρέσκεια. Βλέποντας τι γίνεται απέξω (το αφεντικό σας απαιτεί) και από μέσα (αισθάνεστε θυμό, νευρικότητα και φόβο να μην χάσετε την δουλειά σας αν πείτε όχι), θα είστε καλύτερα αν λύσετε την σύγκρουση. Αν μοιραστείτε με κάποιον τα συναισθήματα που σας έχουν δημιουργηθεί και “το γιατί”, θα κατανοήστε καταρχήν καλύτερα τον εαυτό σας. Έτσι λοιπόν γίνεστε πιο ελεύθεροι να σκεφτείτε και να αντιδράσετε με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Μέσω της ψυχοθεραπείας μαθαίνετε να μην καταπίνετε τα γεγονότα, αλλά αντίθετα να τα επεξεργάζεστε και να δημιουργείτε ένα αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης.
7.Όταν μιλάτε για πράγματα, αυτά γίνονται πιο ξεκάθαρα
Έχετε παρατηρήσει μπορεί να σκέφτεστε ξανά και ξανά ότι ένα πρόβλημα και να μην οδηγείστε πουθενά; Είναι τόσο εύκολο ένα πρόβλημα να σας επισκιάσει όταν είναι μια άμορφη μάζα στο μυαλό σας – αλλά όταν συζητάτε για αυτό του δίνετε ένα σχήμα, μια αρχή, μια μέση και ένα τέλος. Και αυτό βοηθά να το δείτε πιο ξεκάθαρα και να συγκεντρωθείτε σε αυτό. Η δέσμευση στην ψυχοθεραπεία είναι ανάλογη με την δέσμευση για την συγγραφή, όσο πιο πολύ γράφεις, τόσο περισσότερο ξέρεις για αυτά που προσπαθείς να πεις – καθαρίζει το μυαλό. Όμοια η ψυχοθεραπεία μέσω συζήτησης, κάνει τους ανθρώπους να κατανοούν όσα τους αγχώνουν, τους στεναχωρούν,τους θυμώνουν ή τους απογοητεύουν. Στη συνέχεια είναι περισσότερο ελεύθεροι να αποφασίσουν πως θα διαχειριστούν αυτά τα συναισθήματα. Μέσω της ψυχοθεραπείας λοιπόν αναλύετε τα θέματα που σας απασχολούν, και αυτά γίνονται πιο ξεκάθαρα, πιο λογικά και πιο διαχειρίσιμα.
8. Γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι
Η συζήτηση με ένα ψυχοθεραπευτή μπορεί να παρέχει τεράστια ανακούφιση.Καταρχήν ξέρετε ότι έτσι αρχίζετε να κινητοποιήστε απέναντι σε όσα σας ενοχλούν, πως αποφασίσατε να κάνετε κάτι επιτέλους για αυτά.
Είναι επίσης πολύ βοηθητικό να γνωρίζετε ότι έχετε έναν άνθρωπο (ή μια ομάδα) να σας υποστηρίξει, αν και όταν το χρειαστείτε.
Αν για παράδειγμα, κάποιος έχει χωρίσει πρόσφατα και αισθάνεται λυπημένος και μόνος, μπορεί μέσα στην ατομική συνεδρία ή στην ομάδα να μοιραστεί τα επώδυνα συναισθήματα του και να λάβει συναισθηματική υποστήριξη και να βοηθηθεί να βρει τις λύσεις εκείνες που του ταιριάζουν.
9.Προκαλεί θετικές αλλαγές στον εγκέφαλο
Ένα από τα πιο ουσιαστικά πράγματα που προσφέρει η ψυχοθεραπεία είναι ότι φέρνει θετικές αλλαγές στους νευρώνες του εγκεφάλου. Πιστεύεται ότι η φαρμακευτική αγωγή αλλάζει τον καταθλιπτικό εγκέφαλο, αλλά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η ψυχοθεραπεία κάνει το ίδιο. Με τεχνικές απεικόνισης του εγκεφάλου έχει αποδειχτεί ότι η ψυχοθεραπεία αλλάζει την δραστηριότητα στον έσω προμετωπιαίο φλοιό, στον εμπρόσθιο προασαγώγιο φλοιό, στον ιππόκαμπο και στην αμυγδαλή. Αυτές οι περιοχές εμπλέκονται στις αυτοαναφορικές σκέψεις (το ʺεγώʺ), στον έλεγχο, στα συναισθήματα και στον φόβο.
Η ψυχοθεραπεία βοηθά τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν τον αρνητικό τρόπο σκέψης που έχουν υιοθετήσει- που είναι βαθιά ριζωμένος στον εγκέφαλο- και να τον αντικαταστήσουν με νέους και πιο θετικούς τρόπους και συνήθειες. Επιπλέον βοηθά τους ανθρώπους να έχουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, κάτι το οποίο επίσης αποτελεί μετρήσιμη αλλαγή στον εγκέφαλο.
10.Θα αποφύγετε την κατάχρηση φαρμάκων
Το να παίρνει κανείς μόνος του φάρμακα (αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά, παυσίπονα και άλλα) κατά βούληση, όπως εκείνος θεωρεί σωστό, είναι πολύ συχνό. Αλλά στην πραγματικότητα δεν προσφέρει βοήθεια στην αναγνώριση ή λύση των προβλημάτων- απλά τα καμουφλάρει προσωρινά. Επίσης δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος ίσως να οξύνει το πραγματικό πρόβλημα. Μέσω της ψυχοθεραπείας κανείς βρίσκει τη ρίζα του προβλήματος, απαλλάσσεται από τις αρνητικές σκέψεις και τα επώδυνα βιώματα του παρελθόντος, και κατά συνέπεια δεν χρειάζεται να παίρνει φάρμακα.
11.Βοηθά να είστε καλύτεροι γονείς την επόμενη γενιά καλύτερα
Ένα πρόσθετο και σημαντικό όφελος της ψυχοθεραπείας αν έχετε παιδιά (ή σκοπεύετε να κάνετε στο μέλλον), είναι ότι μπορείτε να τους μάθετε πολλά σχετικά με τη ζωή και με τον εαυτό τους, και να αποφύγετε τα λάθη που έκαναν οι δικοί σας γονείς. Για όσους μεγάλωσαν σε σπίτια που δεν μιλούσαν για τα όσα αισθάνονταν, αναλογιστείτε πόσες δεκαετίες μετά αντιμετωπίζουν αυτά για τα οποία δεν μίλησαν ποτέ… Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να διαχειρίζονται τα θέματα της ζωής και του εαυτού τους με πιο υγιή τρόπο. Είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν να μην αυτοκαταπιέζονται, να μην μάθουν ότι “πρέπει να νιώθουν μόνο τα καλάʺ αλλά πως είναι υγιές να εκφραζόμαστε με όλη την παλέτα των συναισθημάτων, και να διδαχθούν ένα λεξιλόγιο συναισθημάτων νωρίς στην ζωή τους. Χρειάζεται να επιτρέπεται στα παιδιά να εκφράζουν τον θυμό τους -αλλά με υγιή τρόπο- όταν για παράδειγμα κάποιος τους αγνοεί ή τους αδικεί ή κάποιος τους πληγώσει. Διαφορετικά, η καταπίεση των συναισθημάτων οδηγεί στη μείωση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης, στην ανάπτυξη της μνησικακίας και μιας θυμωμένης και ανυπάκουης συμπεριφοράς.
Στην εποχή μας οι άνθρωποι όλο και περισσότερο αρχίζουν να ανοίγονται περισσότερο για θέματα προσωπικά και ζητήματα ψυχικής υγείας. Το στίγμα και οι προκαταλήψεις εξασθενούν.Η ψυχοθεραπεία είναι κάτι που όλοι μπορούν να δοκιμάσουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Αν σκέφτεστε ότι η ψυχοθεραπεία θα μπορούσε να σας ωφελήσει, κάντε το μια ώρα αρχύτερα!Είναι ένα μεγάλο δώρο για τον εαυτό σας, θα γλυτώσετε πολλά προβλήματα και το μόνο για το οποίο θα μετανιώσετε είναι που δεν το κάνατε νωρίτερα!