Κάνε το Τεστ
ζευγάρια, χωρισμός, αλλαγές μετά την απόκτηση παιδιού

Οι λόγοι για τους οποίους χωρίζουν τα ζευγάρια μετά την απόκτηση ενός παιδιού

Λόγοι χωρισμού μετά την απόκτηση ενός παιδιού

Όταν σχεδιάζετε να γίνετε γονείς, χρειάζεται να προετοιμαστείτε κατάλληλα. Και αυτό δεν περιορίζεται μόνο στο να διαλέξετε ρούχα για το μωρό και έπιπλα και χρώματα για το δωμάτιό του. Και αυτό γιατί αντίθετα με την χαρά που νιώθουν αρχικά οι γονείς με τον ερχομό του μωρού, οι περισσότερες μαμάδες και μπαμπάδες ταλαιπωρούνται έντονα, ιδίως τους πρώτους μήνες. Αυτή η περίοδος προσαρμογής μπορεί να είναι ιδιαίτερα ζόρικη για τη σχέση.

Μια μελέτη που έγινε στη Νορβηγία έδειξε ότι το 30% των γονέων με μικρά παιδιά καταλήγουν σε διαζύγιο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό, και ένας από αυτούς είναι το έντονο στρες. Οποιονδήποτε νέο γονέα και να ρωτήσετε θα σας πει ότι η απόκτηση ενός παιδιού είναι κάτι υπέροχο, αλλά ταυτόχρονα και πολύ απαιτητικό. Τα ζευγάρια που καταλήγουν στο χωρισμό μετά τον ερχομό ενός παιδιού πιθανόν να χώριζαν αν αντιμετώπιζαν κάποια άλλη πρόκληση στη ζωή τους. Με άλλα λόγια πάντα δεν φταίει το παιδί και η κόπωση που το συνοδεύει, αλλά η σχέση των δύο συντρόφων και το πως αντιλαμβάνονται τους ρόλους τους και την "οικογένεια".

Είναι σημαντικό να αναθεωρήσετε τις προσδοκίες σας πριν έρθει το μωρό, να θυμάστε ότι είστε μαζί σαν ζευγάρι σε όλη αυτή την αλλαγή και προχώρημα ζωής. Τελικά, θα είστε οι δύο σας. Μαζί θα μάθετε πως είναι να είστε γονείς στην πραγματικότητα, να κατανοήστε ότι θα υπάρξει μία δύσκολη περίοδος προσαρμογής και πως σίγουρα τα πράγματα δεν θα είναι τέλεια, αλλά θα εξελίξουν τη σχέση σας και εσάς ως ανθρώπους.

Παρακάτω ακολουθούν κάποιοι λόγοι για τους οποίους πολλά ζευγάρια χωρίζουν μετά τον ερχομό ενός παιδιού.

1. Είναι μια τεράστια αλλαγή

Ακόμη και αν εσείς και ο σύντροφός σας έχετε διακοσμήσει το παιδικό δωμάτιο, έχετε φτιάξει ένα λεπτομερές πλάνο για τον τοκετό και έχετε λύσεις για τα μικρά πράγματα που μπορεί να προκύψουν, το μωρό σας προφανώς δεν ενδιαφέρεται για τα σχέδιά σας. Και αντίθετα με όλη την έρευνα που έχετε κάνει, ίσως να μην έχετε συνειδητοποιήσει πόσο θα αλλάξει η ζωή σας με τον ερχομό ενός παιδιού. Οι νέοι γονείς ίσως να μην αντιλαμβάνονται την προσαρμογή στο λιγότερο ύπνο και την συνεχή προσοχή που απαιτεί το παιδί, που στερεί χρόνο από το ζευγάρι. Δεν υπάρχει καμιά ελπίδα; Όχι απαραίτητα, για κάποια ζευγάρια όμως αυτή η προσαρμογή μπορεί να είναι πολύ δύσκολη.

2. Έντονο στρες

Έχει παρατηρηθεί ότι οι νέες μαμάδες και μπαμπάδες βιώνουν μια μείωση στην ικανοποίηση από τη ζωή κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του μωρού, η οποία είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν κάποιος χάνει τη δουλειά του, παίρνει διαζύγιο ή βιώνει το θάνατο του συντρόφου. Η φροντίδα ενός μωρού είναι ένα μεγάλο φορτίο. Βέβαια, υπάρχουν τρόποι για εσάς και τον σύντροφό σας να αντιμετωπίσετε το στρες που φέρνει ένα παιδί. Μπορείτε να κανονίζετε μια έξοδο σαν ζευγάρι κάθε δεύτερη εβδομάδα, ακόμη και αν αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που έχετε και οι δύο στο μυαλό σας, για να μην απομακρυνθείτε ως ζευγάρι.

χωρισμος μετα την αποκτηση παιδιου

3. Δεν υπάρχει αρκετή υποστήριξη

Τα βρέφη χρειάζονται συνεχή φροντίδα, αλλά και οι δικές σας ανάγκες δεν εξαφανίζονται επειδή απλά είστε γονείς πια. Είναι πολύ εύκολο κάποιος  να νιώθει παραμελημένος, καταπιεσμένος, εξουθενωμένος και νυσταγμένος. Αυτά τα συναισθήματα δεν αφορούν μόνο το νεογέννητο. Ο καθένας χρειάζεται υποστήριξη και βοήθεια όταν έρχεται ένα μωρό, και δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβετε πως θα πάρετε αυτό που έχετε ανάγκη.

Οι γονείς έχουν ανάγκη να δρουν σαν ομάδα, να μην ασχολούνται με τα  μικρά πράγματα και να βελτιώνουν την επικοινωνία τους. Και τα δύο μέλη του ζευγαριού χρειάζονται φροντίδα και μετά έχουν να φροντίσουν το μωρό. Ίσως να μην είναι εύκολο να δώσετε (και ίσως να είναι ακόμη δυσκολότερο να αποδεχτείτε) την υποστήριξη σαν νέος γονέας, αλλά είναι ωφέλιμο για όλη την οικογένεια. Αλλά δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι να καταπιεστείτε για να ζητήσετε βοήθεια. Δημιουργείστε ένα πλάνο πριν η χρόνια έλλειψη ύπνου και η σωματική και η συναισθηματική εξουθένωση καθιερωθούν.

4. Ανεπαρκής επικοινωνία

Ζητήστε ακριβώς αυτό που χρειάζεστε, μην περιμένετε από το σύντροφό σας να μαντέψει τι χρειάζεστε. Η ανεπαρκής επικοινωνία είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στους χωρισμούς. Οι νέοι γονείς χρειάζεται να μάθουν να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά, υπό αυτές τις απαιτητικές συνιήκες. Είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχει μια προσωρινή κάμψη στη σχέση όταν τα παιδιά είναι πολύ μικρά. Το κλειδί είναι να ενημερωθείτε για αυτό. Η άμεση επικοινωνία και τα σωστά μηνύματα είναι αναγκαία για συγκεκριμένες ανάγκες. Μην στέλνετε γραπτά μηνύματα στο σύντροφό σας και αποφύγετε να ξεκινήσετε μια πρόταση με τα ʺΕσύ ποτέ…ʺ και δοκιμάστε κάτι σαν αυτό ʺΘα μου άρεσε αν μπορούσες…ʺ ή ʺΘα το εκτιμούσα όταν…ʺ. Η ξεκάθαρη, άμεση επικοινωνία είναι πολύ σημαντική όταν προσαρμόζεστε στη νέα σας ζωή ως γονείς.

5. Έλλειψη συντροφικότητας

Όπως η επικοινωνία περνά από διάφορα στάδια μετά τον ερχομό ενός παιδιού, το ίδιο συμβαίνει και με άλλα σημαντικά κομμάτια της σχέσης. Η συντροφικότητα συχνά μειώνεται μετά τον ερχομό ενός παιδιού, καθώς η συναισθηματική και σωματική ενέργεια διοχετεύεται στο μωρό. Η έλλειψη οικειότητας είναι δείκτης χωρισμού και διαζυγίου. Με όλες τις ανάγκες του νέου μωρού, είναι πολύ εύκολο να βάλετε τις δικές σας ανάγκες και του συντρόφου σας σε δεύτερη μοίρα. Και ας είμαστε ειλικρινείς, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην έχετε την διάθεση να κάνετε σεξ με τον σύντροφό σας μετά τη γέννηση του μωρού σας.

Υπάρχει όμως ένα μυστικό για την ανάκτηση της οικειότητας και είναι οι πολλές αγκαλιές, τα φιλιά και η σωματική επαφή στην καθημερινότητα. Οι αισθήσεις οδηγούν στην οικειότητα, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε μια αίσθηση του ανήκειν και της εμπιστοσύνης.

6. Μητρική υπερπροστασία

Πολλά ζευγάρια όταν βλέπουν ότι είναι κοντά στο χωρισμό αποφασίζουν να ζητήσουν τη βοήθεια συμβούλων γάμου, ψυχολόγων και ψυχοθεραπευτών. Τότε συνειδητοποιούν ότι οι μαμάδες πολλές φορές είναι πολύ σχολαστικές και έχουν άποψη για την αλληλεπίδραση του μπαμπά με το μωρό. Αυτή η συμπεριφορά ονομάζεται "μητρική υπερπροστασία" και με την οποία μια μητέρα μπορεί να ανοίξει το δρόμο και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή του συντρόφου στις ανάγκες του μωρού ή να μην του επιτρέψει τίποτα. Πολλές νέες μαμάδες έχουν αυτή τη συμπεριφορά και το αναγνωρίζουν μετά, όπως όταν για παράδειγμα ο μπαμπάς αλλάζει πάνα στο μωρό και η μαμά παρεμβαίνει για να τον διορθώσει, και όταν ο μπαμπάς τα καταφέρνει, η μαμά κουνάει τα κεφάλι επικριτικά. Έτσι ο διστακτικός πατέρας απομακρύνεται, και ποιος δεν είναι διστακτικός στην αρχή; Όταν οι μαμάδες αφήσουν τους μπαμπάδες να φροντίσουν το παιδί τους όπως θέλουν και όχι όπως αυτές νομίζουν ότι είναι το καλύτερο, βελτιώνουν τη σχέση τους.

7. Πίεση από την ιδιότητα του γονέα

Η πίεση που νιώθουν οι νέοι γονείς είναι παράγοντας που συμβάλει στο χωρισμό ή στο διαζύγιο. Όταν κάποιος γίνεται για πρώτη φορά γονέας νιώθει την πίεση από τις νέες ευθύνες, αλλά πολλή πίεση προέρχεται από την ιδιότητα του γονέα και την προσαρμογή στο νέο ρόλο, και όχι από την απόκτηση του παιδιού. Προέρχεται από την αίσθηση της μοναχικότητας σε αυτό το ταξίδι, αν και είστε σε μια σχέση.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι σχέσεις διαρκούν περισσότερο και το ζευγάρι έχει καλύτερη επικοινωνία και αρμονία, και όταν και οι δύο σύντροφοι μοιράζονται ισότιμα τις νέες ευθύνες. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο γονείς μοιράζονται ισότιμα την πίεση της ιδιότητας του γονέα, και αυτό βοηθά στην πρόληψη από το να νιώθει ο ένας γονέας καταπιεσμένος από τις νέες ευθύνες για το μωρό.

8. Ο άδικος φόρτος εργασίας  

Όταν ο ένας γονέας είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για το μεγάλωμα των παιδιών του ζευγαριού, αυτός σίγουρα νιώθει μεγαλύτερη πίεση. Φυσικά, ακόμη και ο γονέας που ασχολείται ελάχιστα με τα παιδιά νιώθει πίεση που προέρχεται από τον ερχομό ενός νέου μέλους στην οικογένεια. Ωστόσο, την μεγαλύτερη πίεση την νιώθουν οι γυναίκες. Οι γυναίκες κουβαλούν το φορτίο της φροντίδας του σπιτιού και της ανατροφής των παιδιών.

Οι γυναίκες γενικά κάνουν περισσότερες δουλειές στο σπίτι και φροντίζουν περισσότερο τα παιδιά από ότι οι σύντροφοι τους, ακόμη και όταν κάνουν μια δουλειά πλήρους απασχόλησης, και εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους με αυτή την αδικία για το φόρτο εργασίας. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι δουλειές του σπιτιού και η φροντίδα των παιδιών πρέπει να μοιράζονται ισάξια πριν τον ερχομό ενός παιδιού, γιατί αυτό αλλάζει μετά τον ερχομό του παιδιού. Οι νέες μαμάδες δεν πρέπει να νιώθετε ενοχές όταν μοιράζεστε τις μισές ευθύνες για τις δουλειές του σπιτιού και για τα παιδιά με τους μπαμπάδες.

9. Η ισορροπία

Οι μπαμπάδες χρειάζεται να έχουν ισότιμο ρόλο στην ανατροφή των παιδιών. Οι άνδρες συμφωνούν ότι οι πράξεις εξισορρόπησης είναι δύσκολο να επιτευχθούν ειδικά όταν χρειάζεται να συνδυάσουν τις δουλειές του σπιτιού, την επίλυση διαφωνιών ,την ένταση και τελικά τη συζυγική δυσαρέσκεια. Αλλά αν αυτές οι πράξεις εξισορρόπησης οδηγούν στο χωρισμό και ο άδικος φόρτος εργασίας οδηγεί στο χωρισμό , πώς μπορεί να επιβιώσει μια σχέση;

Το θέμα δεν είναι ότι οι μπαμπάδες χρειάζονται λιγότερες δουλειές. Αντιθέτως, πρέπει να συμμετέχουν σε όλα τα καθήκοντα από το ξεκίνημα, είναι καλό για έναν μπαμπά να συμμετέχει σε όσα γίνονται από την πρώτη μέρα. Αυτός είναι ο τρόπος για να γνωρίσουν τα παιδιά τους. Τιμώντας τον φεμινισμό και την ισότητα των φύλων σας επιτρέπει να γίνετε αυτός ο τύπος πατέρα. Οι νέοι μπαμπάδες πρέπει να θυμούνται ότι τα παιδιά τους απορροφούν τον τρόπο συμπεριφοράς τους και εκτιμούν τον σεβασμό που δείχνουν και αυτό θα το έχουν ως εφόδιο στην ενήλικη ζωή τους.

προβληματα μετα την αποκτηση παιδιου

Ο ʺχαοτικόςʺ τρόπος της νέας πραγματικότητας

Ίσως να θεωρείτε ότι το να γίνετε γονέας έχει πολλές προκλήσεις, ενθουσιασμό, απογοητεύσεις και υπέροχα πράγματα την ίδια στιγμή. Αλλά αν περιγράφετε τη ζωή σας ως ʺχαοτικήʺ μετά τον ερχομό του παιδιού σας, να προσέχετε. Σύμφωνα με μια μελέτη που αφορούσε στη μείωση της ικανοποίησης από το γάμο μετά τον ερχομό ενός παιδιού, οι άνδρες και οι γυναίκες που περιέγραφαν τη ζωή τους ως χαοτική βίωναν σημαντική μείωση στην ικανοποίηση από τη σχέση μετά τον ερχομό του μωρού.

Τα ζευγάρια χρησιμοποιούν τη λέξη "χάος" για να εκφράσουν τις μεγάλες αλλαγές που βιώνουν στη ζωή τους και την αίσθηση ότι έχουν χάσει τον έλεγχο. Αν υπάρχουν πρώιμα προβλήματα σχετικά με τον έλεγχο, φανταστείτε πως το ζευγάρι θα ανταποκριθεί στις μεγάλες αλλαγές που θα βιώσουν με το μωρό όταν δεν θα μπορούν να προβλέψουν πότε θα κλάψει ή αν θα ξυπνήσει στη μέση της νύχτας.

Κατάθλιψη στις μαμάδες και στους μπαμπάδες

Δυστυχώς, η κατάθλιψη ασκεί πίεση στα ζευγάρια και έτσι αυξάνεται η απογοήτευση από τη σχέση. Η επιλόχειος κατάθλιψη, μια διαταραχή της διάθεσης που επηρεάζει κάποιες γυναίκες μετά τον τοκετό, έχει αυξηθεί όπως επίσης και μια μορφή κατάθλιψης που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη έχει παρατηρηθεί στους άνδρες. Αυτή η κατάσταση αναφέρεται ως πατρική ή πατρική μεταγεννητική κατάθλιψη, επηρεάζει το 10% των ανδρών στην έναρξη του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης της συντρόφου μέχρι τον έκτο μήνα, όπως και μετά τη γέννηση. Στην πραγματικότητα, περίπου το 25% των ανδρών θα βιώσει αυτό το είδος της κατάθλιψης όταν το μωρό τους είναι περίπου τριών και έξι μηνών.

Αυτό το ποσοστό είναι διπλάσιο από το ποσοστό της κατάθλιψης που παρατηρείται στους άνδρες. Το γεγονός ότι τόσοι νέοι μπαμπάδες νιώθουν έτσι αποτελεί μια σημαντική δημόσια ανησυχία για τους ειδικούς της ψυχικής υγείας. Όπως οι γυναίκες με επιλόχειο κατάθλιψη πρέπει να ζητούν βοήθεια το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι άνδρες που βιώνουν πατρική κατάθλιψη.

Η αποτυχία στην προσαρμογή στους νέους ρόλους και στις ευθύνες

Οι γονείς συχνά διαφωνούν για το τι είναι "σωστό", επειδή και οι δύο σύντροφοι προσαρμόζονται στους νέους ρόλους και στις ευθύνες. Αυτές οι διαφωνίες μπορεί να οδηγήσουν  στη μητρική υπερπροστασία  αλλά μπορεί να οφείλονται στην έλλειψη προετοιμασίας από την πλευρά του μπαμπά. Οι μπαμπάδες πρέπει να συμμετέχουν σε όλα όσα γίνονται από την πρώτη στιγμή αλλά στην πραγματικότητα χρειάζεται να αναμιχθούν πολύ νωρίτερα.

Και οι δύο γονείς πρέπει να διαβάζουν μαζί βιβλία για τον ερχομό του μωρού ή να παρακολουθούν σεμινάρια και σχολές γονέων για να μάθουν τι να περιμένουν και πως να χειρίζονται τις καταστάσεις. Όσο πιο γρήγορα αναμιχθούν οι μπαμπάδες τόσο πιο γρήγορα και εύκολα θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στο νέος τους ρόλο και στις ευθύνες που φέρει η ιδιότητα του γονέα.

Η συναλλακτική σχέση

Πολλά ζευγάρια προσπαθούν να βρουν τρόπο να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Μια μελέτη σχετικά με την μείωση της ικανοποίησης από τη σχέση μετά τον ερχομό ενός παιδιού, αποκάλυψε τρία βήματα που μπορούν να κάνουν τα ζευγάρια για να αποφύγουν την φθορά της σχέσης. Πρώτον, χτίστε την αγάπη και την τρυφερότητα για το σύντροφό σας, θα βοηθήσει πολύ. Ενημερωθείτε για όσα συμβαίνουν στη ζωή του συντρόφου σας και αναλάβετε την ευθύνη που σας αναλογεί, προσεγγίστε τα προβλήματα σαν κάτι που εσείς και ο σύντροφός σας μπορείτε να ελέγξετε και να επιλύσετε μαζί σαν ζευγάρι, αυτό θα βοηθήσει δραστικά στην βελτίωση του γάμου σας μετά τον ερχομό του μωρού.

Τα προβλήματα υπήρχαν πριν από το μωρό;

Όταν επιλέγετε να κάνετε ένα παιδί όταν η σχέση σας ήδη δεν πάει καλά είναι ο σίγουρος τρόπος για να δημιουργήσετε πρόσθετη πίεση στη σχέση σας. Φυσικά, μερικά ζευγάρια βιώνουν την έκπληξη μετά την εγκυμοσύνη. Και εκείνη τη στιγμή, η σχέση μπορεί να μην έχει πρόβλημα –αλλά είναι σταθερή; Πολύ συχνά τα παιδιά σχεδιάζονται πολύ πριν οι σύντροφοι γνωριστούν αληθινά μεταξύ τους αρκετά καλά, ή δεν έχουν δώσει σημασία στην προσωπική τους εξέλιξη. Ο ερχομός ενός παιδιού δημιουργεί ρήγμα. Αυτά τα ζευγάρια ίσως να χωρίζουν για αυτό το λόγο. Οι άνθρωποι δεν νιώθουν υποχρεωμένοι να δεσμευτούν σε αυτό. Ένα μωρό αποκαλύπτει τον τρόπο που ο καθένας σύντροφος προσεγγίζει τα πράγματα.

Η λύση είναι η ψυχοθεραπεία (ζεύγους ή ατομική)

Όσο δύσκολη και αν φαίνεται μία κατάσταση, δεν είναι αδιέξοδη. Λύσεις υπάρχουν και πολλές σχέσεις μπορούν όχι μόνο να "σωθούν", αλλά να βελτιωθούν ουσιαστικά με την κατάλληλη βοήθεια, τη ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ. Αν ο ένας σύντροφος δεν θέλει να συμμετέχει αρχικά στη διαδικασία, οι ατομικές συνεδρίες ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ θα βοηθήσουν να προχωρήσει θεραπευτικά ο ένας γονιός, ανακουφίζοντας την κατάσταση και κερδίζοντας χρόνο για τη σχέση.

Κατηγορία: