Κάνε το Τεστ
Λογοθεραπεία, Λογοθεραπεία στα παιδιά, Διαταραχές της ομιλίας στα παιδιά, Τι είναι η λογοθεραπεία, Σε ποιες περιπτώσεις βοηθά η λογοθεραπεία, Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι ένα παιδί χρειάζεται λογοθεραπεία, Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινήσει ένα παιδί λογοθεραπεία, Τι κάνεις ένας λογοθεραπευτής, Ποια είναι τα οφέλη της λογοθεραπείας στα παιδιά

Λογοθεραπεία

Λογοθεραπεία

Όταν ένα παιδί δυσκολεύεται με την ομιλία, αυτό μπορεί να προκαλεί ανησυχία και απογοήτευση. Ευτυχώς, στις μέρες μας υπάρχουν πολλοί τρόποι , όπως η λογοθεραπεία, που βοηθούν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τι; διαταραχές της ομιλίας. Πλέον υπάρχουν πολλά μέσα για την αναγνώριση των διαταραχών της ομιλίας σε πρώιμα στάδια.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 8% των παιδιών ηλικίας 3-17 ετών έχουν κάποιο θέμα με την ομιλία.

Τι είναι η λογοθεραπεία για τα παιδιά;

Η λογοθεραπεία είναι μια εξατομικευμένη θεραπεία σύμφωνα με τις ανάγκες ενός παιδιού και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στην ομιλία. Κάθε παιδί είναι μοναδικό.

Η λογοθεραπεία χρησιμοποιείται για :

  • Βελτίωση των εκφραστικών γλωσσικών δεξιοτήτων
  • Ενίσχυση της κατανόησης της ομιλίας
  • Βελτίωση της επικοινωνίας
  • Κατανόηση της γλώσσας
  • Βελτίωση του λεξιλογίου
  • Βελτίωση των σχέσεων με τους συμμαθητές μέσω της επικοινωνίας
  • Βελτίωση της μάθησης στο σχολικό περιβάλλον

Ο κύριος στόχος της λογοθεραπείας στα παιδιά είναι η βελτίωση των επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων. Η ομιλία είναι ένας τρόπος αλληλεπίδρασης με τον κόσμο. Με την ομιλία τα παιδιά μπορούν να επικοινωνήσουν με τους άλλους για τις ανάγκες τους. Έτσι, τα παιδιά έχουν καλύτερη απόδοση στο σχολείο.

Τα παιδιά με θέματα στην ομιλία συχνά δυσκολεύονται να εκφραστούν. Αυτό μπορεί να οδηγεί στην απομόνωση και σε λιγότερες ευκαιρίες για αλληλεπίδραση.

Οι επικοινωνιακές δεξιότητες χτίζονται η μία πάνω στην άλλη καθώς τα παιδιά εξελίσσονται. Για αυτό είναι σημαντικό να αναγνωριστούν τα θέματα στην ομιλία το συντομότερο δυνατό. Ένας λογοθεραπευτής βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες. Είναι εξειδικευμένος να δημιουργεί θεραπευτικά πλάνα για τις ανάγκες κάθε παιδιού.

Θέματα ομιλίας στα παιδιά

Οι γονείς, οι παιδίατροι και οι δάσκαλοι είναι συχνά οι πρώτοι που παρατηρούν ότι τα παιδιά έχουν κάποιο πρόβλημα στην ομιλία. Ένας λογοθεραπευτής μπορεί να αξιολογήσει αυτές τις δεξιότητες, να βγάλει τη διάγνωση και να σχεδιάσει ένα θεραπευτικό πλάνο ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού.  

1. Διαταραχές της ομιλίας

Αυτές οι διαταραχές επηρεάζουν την ικανότητα ενός παιδιού να παράγει κάποιους ήχους. Περιλαμβάνουν τις αρθρωτικές  και φωνολογικές διαταραχές.

Τα παιδιά με αρθρωτικές διαταραχές δυσκολεύονται να παράγουν με ακρίβεια και συνέπεια ήχους όταν μιλάνε. Τα παιδιά με φωνολογικές διαταραχές δεν κατανοούν τους κανόνες που διέπουν την προφορική γλώσσα. Η απραξία του λόγου είναι μια άλλη διαταραχή , στην οποία ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να συντονίσει και να κάνει τις κινήσεις που είναι απαραίτητες για την ομιλία.

2. Γλωσσικές διαταραχές

Οι γλωσσικές διαταραχές μπορεί να επηρεάζουν τις εκφραστικές και τις δεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες. Οι εκφραστικές δεξιότητες περιλαμβάνουν όσα λέμε. Οι δεκτικές δεξιότητες είναι αυτά που κατανοούμε και πως επεξεργαζόμαστε τη γλώσσα. Οι γλωσσικές διαταραχές επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα του παιδιού να αλληλεπιδρά με τους άλλους και τον κόσμο γύρω του. Η δυσλεξία, ο αυτισμός, η διαταραχή ακουστικής επεξεργασίας είναι όλες γλωσσικές διαταραχές.

3. Διαταραχές της ροής της ομιλίας

Αυτές οι διαταραχές επηρεάζουν την ροή και το ρυθμό της ομιλίας. Ο τραυλισμός είναι η πιο συχνή διαταραχή της ροής της ομιλίας στα παιδιά. Όταν ο τραυλισμός επιμένει ή επιδεινώνεται, είναι αναγκαία η λογοθεραπεία.

4. Διαταραχές της φωνής

Η φωνή μας είναι ένα πολύπλοκο όργανο. Κάποια παιδιά χρειάζονται στήριξη για να μάθουν να χρησιμοποιούν τη φωνή τους, και να αποφεύγουν τους τραυματισμούς στις φωνητικές τους χορδές. Ωστόσο, υπάρχουν παιδιά που γεννιούνται με παθήσεις που επηρεάζουν τη φωνή τους.

Η λαρυγγομαλακία είναι μια εκ γενετής πάθηση του λάρυγγα που επηρεάζει τον τρόπο που ακούγεται η φωνή. Τα παιδιά που έχουν κακές φωνητικές συνήθειες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο σύστημα των φωνητικών τους χορδών όπως οι όζοι. Οι φωνές, η πίεση και η ομιλία με αλλαγμένο τόνο μπορεί να προκαλέσουν αυτά τα προβλήματα.

Ποια παιδιά ωφελούνται από την λογοθεραπεία;

Η λογοθεραπεία είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την βελτίωση των δεξιοτήτων επικοινωνίας των παιδιών. Πολλά παιδιά μπορούν να ωφεληθούν από τη λογοθεραπεία όπως όσα έχουν:

  • Αυτισμό: η λογοθεραπεία ενισχύει τις κοινωνικές δεξιότητες, βελτιώνει την αναγνώριση των συναισθημάτων, προάγει τις εκφραστικές δεξιότητες, συμβάλλει στη δημιουργία μιας ρουτίνας.
  • Σχιστία υπερώας: η λογοθεραπεία βελτιώνει την αντίληψη της ομιλίας, την παραγωγή ήχων και τη φωνή.
  • Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ): η λογοθεραπεία βελτιώνει την επίγνωση , μειώνει την παρορμητικότητα, βελτιώνει την συγκέντρωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα και τα σημάδια που υποδηλώνουν κάποια διαταραχή της ομιλίας στα παιδιά;

Οι δεξιότητες της ομιλίας και της γλώσσας ξεκινούν να αναπτύσσονται από τις πρώτες στιγμές της γέννησης ενός παιδιού. Οι πρώιμες δεξιότητες θέτουν τα θεμέλια για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων υψηλότερου επιπέδου, καθώς το παιδί χτίζει το επικοινωνιακό του σύστημα. Η ανάπτυξη συμβαίνει από την νηπιακή ηλικία μέχρι την πρώιμη ενηλικίωση. Πώς όμως οι γονείς μπορούν να καταλάβουν αν το παιδί έχει κάποιο θέμα στην ομιλία;

Κάθε παιδί αναπτύσσεται με το δικό του μοναδικό ρυθμό. Αλλά υπάρχουν κάποια αναπτυξιακά ορόσημα που πρέπει να πληρούνται. Όταν οι γονείς τα γνωρίζουν αυτά αυτό είναι ιδιαίτερα βοηθητικό.

Σημάδια που δείχνουν ότι ένα παιδί έχει κάποια γλωσσική διαταραχή περιλαμβάνουν:

  • Καθυστερημένη ανάπτυξη της ομιλίας
  • Δυσκολίες στην εκφορά του λόγου που επιμένουν πέρα από τα κανονικά όρια
  • Δυσκολία στην κατανόηση οδηγιών
  • Δυσκολία στην αναγνώριση και στην ονομασία των γραμμάτων
  • Δυσκολία στο ρυθμό ή στην αναγνώριση του ρυθμού
  • Δυσκολία στην εξιστόρηση ιστοριών ή ενός γεγονότος
  • Έλλειψη ήχων στα μωρά (μπαμπάλισμα)

Είναι γεγονός ότι μερικά παιδιά αργούν να μιλήσουν. Αλλά ένα παιδί δύο χρονών πρέπει να έχει ένα λεξιλόγιο γύρω στις 50 λέξεις και να αρχίζει να συνδυάζει λέξεις και να κάνει βασικές προτάσεις.

Αν ανησυχείτε για την ομιλία του παιδιού σας καλό είναι να μιλήσετε με τον παιδίατρο, τους δασκάλους του,  στο σχολείο ώστε να σας προσφέρουν την κατάλληλη στήριξη και καθοδήγηση.

Λογοθεραπεία, Λογοθεραπεία στα παιδιά, Ηλικία έναρξης λογοθεραπείας στα παιδιά

Σημάδια που δείχνουν ότι ένα παιδί χρειάζεται λογοθεραπεία

Τα παιδιά δεν αναπτύσσονται όλα με τον ίδιο ρυθμό. Κάποια εξελίσσονται πιο γρήγορα ενώ άλλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημάδια που πρέπει να προβληματίζουν τους γονείς.

1. Το παιδί έχει τραυλισμό

Ο τραυλισμός είναι μια διαταραχή που δεν επιτρέπει σε ένα παιδί να κάνει εύκολα προτάσεις. Πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα και υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες.

Ο τραυλισμός συνήθως συμβαίνει όταν τα παιδιά αρχίζουν να κάνουν προτάσεις στην ηλικία των 2-3 ετών. Φυσικά, αυτός δεν είναι πάντα ο κανόνας, καθώς μερικά παιδιά τραυλίζουν αργότερα.

Ο τραυλισμός μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, και οι γονείς να μην το παρατηρήσουν. Αν ένα παιδί δυσκολεύεται να ολοκληρώσει μια πρόταση, επαναλαμβάνει συλλαβές και γράμματα τότε μπορεί να έχει τραυλισμό.

2. Το παιδί λέει μόνο λίγες λέξεις

Υπάρχει ένα αριθμός λέξεων που μπορεί να πει ένα παιδί σε μια συγκεκριμένη ηλικία. Για παράδειγμα, τα παιδιά γύρω στο 1 έτος μπορούν να πούνε πάνω από 20 λέξεις, ενώ τα παιδιά 1,5-2 χρονών μπορούν να πούμε πάνω από 50 λέξεις. Οτιδήποτε λιγότερο μπορεί να είναι σημάδι ανησυχίας και να χρειάζεται προσοχή.

3. Το παιδί έχει πρόβλημα με την άρθρωση συγκεκριμένων ήχων

Η άρθρωση είναι σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης ενός παιδιού. Αν παρατηρήσετε ότι ένα νήπιο δεν μπορεί να πει καθαρά τους ήχους, τότε είναι καλό να συμβουλευτείτε έναν λογοθεραπευτή.

Μερικά παιδιά χρησιμοποιούν περιορισμένους ήχους για όλες τις λέξεις, παραλείπουν φωνήεντα ή σύμφωνα.

Η καλή άρθρωση είναι πολύ σημαντική, και ένας λογοθεραπευτής μπορεί να αξιολογήσει την κατάσταση.

4. Το παιδί δεν κατανοεί απλές προτάσεις

Όταν κάνετε στο παιδί σας απλές ερωτήσεις ή δίνετε ξεκάθαρες οδηγίες και δεν καταλαβαίνει τι του λέτε, αυτό μπορεί να είναι ένας λόγος ανησυχίας. Φυσικά, αυτό αφορά παιδιά ηλικίας 2 ετών που έχουν θέματα κατανόησης.

Τα νήπια μπορούν να καταλάβουν πάνω από 300 λέξεις σε αυτή την ηλικία, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ξέρουν τι σημαίνει "φέρε μου το παιχνίδι".

5. Το παιδί είναι ήσυχο σε κοινωνικές καταστάσεις

Τα παιδιά μπορεί να είναι πολύ ντροπαλά κάποιες φορές. Ωστόσο, αν ένα παιδί είναι συνεχώς ήσυχο σε κοινωνικές συγκεντρώσεις ή δεν μπορεί να εκφραστεί, μπορεί να έχει κάποιο θέμα.

Αυτό το σημάδι δεν είναι πολύ ξεκάθαρο, αλλά οι γονείς πρέπει να δίνουν την ανάλογη προσοχή.

Σε ποια ηλικία πρέπει ένα παιδί να ξεκινά λογοθεραπεία;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία στην οποία ένα παιδί πρέπει να ξεκινήσει λογοθεραπεία. Η λογοθεραπεία βασίζεται στις ανάγκες ενός παιδιού. Αν το παιδί έχει κάποιες δυσκολίες στην ομιλία, στη γλώσσα, στην επικοινωνία, η λογοθεραπεία μπορεί να το βοηθήσει.

Αν έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί έχει δυσκολίες στις επικοινωνιακές του δεξιότητες, καλό είναι να ζητήσετε τη βοήθεια του παιδιάτρου σας.

Οι πρώιμες παρεμβάσεις μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί να ακολουθεί τα αναπτυξιακά ορόσημα. Οι πρώιμες παρεμβάσεις είναι πολύ σημαντικές για καταστάσεις όπως ο αυτισμός, η δυσλεξία, και η ΔΕΠΥ. Όσο πιο γρήγορα αναγνωριστούν αυτά τα προβλήματα και ξεκινήσει η θεραπεία τους, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα.

Κάποια θέματα μπορεί να εμφανιστούν σε συγκεκριμένες ηλικίες:

  • 1 έτους: ένα παιδί κοντά στους 12 μήνες πρέπει να κατανοεί βασικά πράγματα και να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις όπως τα νεύματα. Αν ένα παιδί δεν κάνει τα συγκεκριμένα πράγματα μπορεί να έχει κάποιο θέμα.
  • 2 ετών: τα παιδιά σε αυτή την ηλικία μπορούν να κάνουν προτάσεις και να χρησιμοποιούν πολλές λέξεις.
  • 3 ετών: σε αυτή την ηλικία, το λεξιλόγιο ενός παιδιού περιέχει πολλές λέξεις. Αν το παιδί δεν μπορεί να καταλάβει και να προφέρει πολλές λέξεις στα 3 του χρόνια, καλό είναι να μιλήσετε με έναν λογοθεραπευτή.

Τι κάνει ένας λογοθεραπευτής;

Αν υπάρχει υποψία για κάποιο γλωσσικό πρόβλημα, ένας λογοθεραπευτής μπορεί να κάνει την αξιολόγηση. Θα κατανοήσει τις επικοινωνιακές δεξιότητες του παιδιού και τις αδυναμίες του.

Η λογοθεραπεία μπορεί να επικεντρώνεται στην βελτίωση της αντίληψης της ομιλίας. Μπορεί ο λογοθεραπευτής να δουλεύει με το παιδί με συγκεκριμένους ήχους και συνδυασμούς ήχων που το παιδί δυσκολεύεται να προφέρει.  Μπορεί η λογοθεραπεία να στοχεύει στο λεξιλόγιο του παιδιού. Οι στόχοι και το θεραπευτικό πλάνο είναι μοναδικά για κάθε παιδί.

Ποια είναι τα οφέλη της λογοθεραπείας για τα παιδιά;

Η λογοθεραπεία έχει πολλά οφέλη για τα παιδιά με γλωσσικές διαταραχές. Αν ένα θέμα στην ομιλία παραμείνει χωρίς την κατάλληλη αντιμετώπιση , αυτό μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την ζωή και την εκπαίδευση του παιδιού. Η λογοθεραπεία βοηθά τα παιδιά να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

Η λογοθεραπεία βοηθά στα εξής:

  • Βελτιώνει την αντίληψη της ομιλίας και βοηθά στο να καθαρίσει ο λόγος
  • Βελτιώνει το λεξιλόγιο του παιδιού
  • Ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του παιδιού
  • Βελτιώνει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και τις σχέσεις με τους συμμαθητές
  • Βελτιώνει την ανάγνωση και την γραφή
  • Βοηθά το παιδί να εκφράζει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.

Οι λογοθεραπευτές χρησιμοποιούν πολλές τεχνικές όπως οι ασκήσεις και τα παιχνίδια για να βελτιώσουν τις ικανότητες των παιδιών.

Τα παιχνίδια περιλαμβάνουν κατανόηση των οδηγιών, συνεργασία, ανάγνωση, και χρήση της γλώσσας.

Επίσης, ένας λογοθεραπευτής μπορεί να βοηθά ένα παιδί να μάθει να διαβάζει μα να γράφει, ή να δημιουργεί ιστορίες.

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά στο σπίτι;

Όταν ένα παιδί ξεκινά λογοθεραπεία πολλοί γονείς αναρωτιούνται για τον ρόλο τους στη θεραπευτική διαδικασία. Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία ώστε η λογοθεραπεία να έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Ο λογοθεραπευτής μπορεί να παρέχει καθοδήγηση και υποστήριξη στο παιδί και στους γονείς. Μπορεί να μάθει στους γονείς τρόπους για την υποστήριξη του παιδιού στο σπίτι.

Στα μικρά παιδιά, οι γονείς μπορούν να λένε τα ονόματα των αντικειμένων, να εξηγούν τι κάνουν, να τους διαβάζουν και να τα ενθαρρύνουν να κάνουν συζητήσεις.

Ψυχική ενδυνάμωση παιδιών και γονιών 

Αν ανησυχείτε για την ομιλία του παιδιού σας τότε η αξιολόγηση από έναν λογοθεραπευτή είναι σημαντική.  Η λογοθεραπεία βοηθά τα παιδιά να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, το λεξιλόγιο τους, την αντίληψη της ομιλίας. Όλες αυτές οι δεξιότητες είναι πολύ σημαντικές για την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους.   Οι γονείς με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά σε αυτό το ταξίδι.

Κατηγορία: