Κάνε το Τεστ
Μαρτυρίες ανθρώπων με ψυχοσωματικά, Ψυχοσωματικά, Ψυχοσωματικά συμπτώματα, Διάγνωση ψυχοσωματικών , Θεραπεία ψυχοσωματικών, Αντιμετώπιση ψυχοσωματικών, Μαρτυρίες για τα ψυχοσωματικά, Εμπειρίες ανθρώπων με ψυχοσωματικά

Μαρτυρίες ανθρώπων με ψυχοσωματικά

Μαρτυρίες ανθρώπων με ψυχοσωματικά 

Πριν από το 19ο αιώνα πολλοί επιστήμονες πίστευαν ότι τα συναισθήματα έχουν άμεση σχέση με τις ασθένειες. Πλέον στις μέρες μας οι μελέτες δείχνουν ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες συμβάλλουν σε πολλά θέματα υγείας.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα εμφανίζονται όταν η ψυχολογική μας κατάσταση επηρεάζει τις σωματικές μας λειτουργίες σε σημείο που να μην γίνονται σωστά.

Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες ανθρώπων με ψυχοσωματικά. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να νιώθει ότι παραλύει και να μην υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο ή κάποιος τραυματισμός που να προκαλεί την παράλυση. Αλλά αντίθετα η παράλυση να οφείλεται στη δυσκολία στην έκφραση των συναισθημάτων. Η παράλυση είναι πραγματική και φυσικά ένα άτομο δεν υποκρίνεται, αλλά η ρίζα της παράλυσης είναι ψυχολογική.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται σε ανθρώπους που δυσκολεύονται να κατανοήσουν ή να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ή δεν μπορούν να τα διαχειριστούν. Το χρόνιο στρες, τα ψυχικά τραύματα, οι συμπεριφορές αποφυγής ή το ιστορικό μιας νόσου μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων.

Διάγνωση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων

Για να γίνει η διάγνωση των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων πρέπει να αποκλειστούν όλα τα πιθανά παθολογικά αίτια.

Πολλές φορές οι άνθρωποι με ψυχοσωματικά συμπτώματα δεν γνωρίζουν ότι οι συναισθηματικοί παράγοντες οδηγούν σε σωματικά συμπτώματα.

Το άγχος παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές καταστάσεις που έχουν σχέση με το μυαλό και το σώμα. Σκεφτόμαστε το στρες σαν μια εσωτερική αντίδραση σε επείγουσες καταστάσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν τους εξωτερικούς ψυχοπιεστικούς παράγοντες αλλά όχι πάντα τους εσωτερικούς ψυχοπιεστικούς παράγοντες.

Είμαστε σε μια εποχή που μπορούμε να διακρίνουμε τη σύνδεση ανάμεσα στο μυαλό και στο σώμα. Οτιδήποτε στο μυαλό μας έχει κάποια επίδραση στο σώμα μας.

Πολλοί ασθενείς με ψυχοσωματικά συμπτώματα συχνά λαμβάνουν μια λανθασμένη διάγνωση καθώς τα συμπτώματα τους μπορεί να μιμούνται διάφορες σωματικές ασθένειες. Αυτό οδηγεί στην αναστάτωση, σε πολλές εξετάσεις και θεραπείες που δεν προσφέρουν ανακούφιση. Φυσικά, δεν έχουν κατανοήσει τη ρίζα και την αιτία των συμπτωμάτων τους. Αυτή η εμπειρία δημιουργεί συχνά την αίσθηση πως "όλα είναι στο κεφάλι τους", πράγμα που μπορεί να εντείνει τα συναισθήματα απομόνωσης και άγχους.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα συχνά προκύπτουν από υποσυνείδητες διαδικασίες και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από τον ασθενή. Αυτά τα συμπτώματα δεν έχουν δημιουργηθεί συνειδητά αλλά αποτελούν προστατευτικούς μηχανισμούς που εκδηλώνονται όταν τα άτομα δεν μπορούν να διαχειριστούν τα επώδυνα συναισθήματα, τις αναμνήσεις και τις επιλογές τους. Η κατανόηση αυτή είναι πολύ σημαντική για την θεραπεία των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων. Η θεραπεία των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων απαιτεί συχνά μια διεπιστημονική προσέγγιση που ενσωματώνει ψυχολογικούς, σωματικούς και κοινωνικούς παράγοντες.

Μαρτυρίες ανθρώπων με ψυχοσωματικά 

Η εμπειρία του Μιχάλη

Ο Μιχάλης, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, βιώνει έντονους πονοκεφάλους και σοβαρή κόπωση που επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή του. Μετά από πολλές εξετάσεις δεν βρέθηκε κάποιο παθολογικό αίτιο, και έτσι τα συμπτώματα αυτά συνδέθηκαν με το στρες και το άγχος από τη δουλειά του. Με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας και με κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής του, ο Μιχάλης έμαθε να διαχειρίζεται τα συμπτώματά του, και έδωσε προτεραιότητα στην ψυχική του υγεία.

Η εμπειρία του Γιώργου

Ο Γιώργος ξεκίνησε να νιώθει μια ανεξήγητη παράλυση μετά από ένα ψυχοπιεστικό γεγονός στη ζωή του. Οι εξετάσεις του ήταν όλες φυσιολογικές, αλλά παρόλα αυτά δεν μπορούσε να κουνήσει τα πόδια του. Η περίπτωσή του αποκάλυψε πως η συναισθηματική πίεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικά σωματικά συμπτώματα. Με την βοήθεια της ψυχοθεραπείας, ο Γιώργος έμαθε να αντιμετωπίζει τους φόβους και τις ανησυχίες του, άρχισε να ανακτά την κινητικότητα του και να κατανοεί τη σύνδεση ανάμεσα στο μυαλό και στο σώμα.

Η εμπειρία της Έλενας

Η Έλενα υπέφερε από χρόνιο πόνο χωρίς να υπάρχει κάποια παθολογική αιτία. Το ταξίδι της προς τη διάγνωση την έκανε να νιώθει αναστάτωση και ότι κανείς δεν την καταλάβαινε. Τελικά, διαγνώστηκε με ψυχοσωματικά συμπτώματα που οφείλονταν στο άγχος και στην κατάθλιψη. Με την βοήθεια της ψυχοθεραπείας, η Έλενα βρήκε ανακούφιση από τον πόνο, και κατανόησε την ανάγκη να φροντίζει την ψυχική της υγεία.

Μαρτυρίες ανθρώπων με ψυχοσωματικά, Ψυχοσωματικά, Θεραπεία ψυχοσωματικών

Η εμπειρία του Μάρκου

Ο Μάρκος εμφάνισε ξαφνική απώλεια όρασης έτσι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας και στη δουλειά του. Μετά από πολλές εξετάσεις όπου αποκλείστηκαν όλα τα παθολογικά αίτια, διαγνώστηκε με ψυχοσωματικά συμπτώματα λόγω του στρες που προερχόταν από τις προσωπικές του σχέσεις. Με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας ο Μάρκος άρχισε να αντιμετωπίζει τις συναισθηματικές του δυσκολίες, και σταδιακά ανέκτησε την όραση του και έμαθε τρόπους ώστε να διαχειρίζεται το στρες. Αυτή η περίπτωση υποδεικνύει την ανάγκη της αξιολόγησης των ψυχολογικών παραγόντων όταν κάποιος εμφανίζει ανεξήγητα αισθητηριακά συμπτώματα.

Η εμπειρία της Μαίρης

Η Μαίρη αντιμετώπιζε σοβαρά γαστρεντερικά θέματα που επηρέαζαν την καθημερινότητά της αλλά παρέμεναν χωρίς εξήγηση μετά από πολλές ιατρικές εξετάσεις. Τα ψυχοσωματικά της συμπτώματα οφείλονταν στο άγχος σχετικά με την ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική ζωή. Έτσι, η Μαίρη ξεκίνησε ένα ταξίδι ενδοσκόπησης με την βοήθεια της ψυχοθεραπείας. Φρόντισε την ψυχική της υγεία και έμαθε τεχνικές διαχείρισης του στρες, βρήκε σημαντική ανακούφιση από τα συμπτώματα, και κατανόησε την ανάγκη να φροντίζει το μυαλό και το σώμα της.

Η εμπειρία του Γιάννη

Ο Γιάννης υπέφερε από επίμονη κόπωση που τον έκανε να νιώθει συνεχώς χωρίς ενέργεια παρά το γεγονός ότι κοιμόταν καλά και ξεκουραζόταν. Μετά από επισκέψεις σε πολλούς γιατρούς και χωρίς να βρίσκει απαντήσεις, τελικά διαγνώστηκε με ψυχοσωματικά συμπτώματα τα οποία προέρχονταν από το ανεπίλυτο πένθος μετά από προσωπικές απώλειες. Μέσω της ψυχοθεραπείας, ο Γιάννης άρχισε να επεξεργάζεται τα συναισθήματά του και το πένθος του αποτελεσματικά, και να νιώθει καλύτερα. Η εμπειρία του δείχνει ότι το συναισθηματικό βάρος που κουβαλούσε επηρέαζε σημαντικά την σωματική του υγεία και την ποιότητα της ζωής του.

Η εμπειρία της Δώρας

Η Δώρα άρχισε να βιώνει κρίσεις πανικού με έντονο πόνο στο στήθος και δύσπνοια, πράγμα που την έκανε να πιστεύει ότι είχε κάποιο πρόβλημα με την καρδιά της. Οι εξετάσεις της δεν έδειξαν κανένα πρόβλημα στην  καρδιά. Αντιθέτως τα συμπτώματα είχαν σχέση με την διαταραχή άγχους που επιδεινώνονταν από διάφορα ψυχοπιεστικά γεγονότα. Με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας και με κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής της, η Δώρα έμαθε τεχνικές για να διαχειρίζεται αποτελεσματικά το στρες. Η περίπτωση της δείχνει ότι είναι πολύ σημαντική η κατανόηση των ψυχολογικών αιτιών των σωματικών συμπτωμάτων για την αποτελεσματική θεραπεία.

Υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές για τα ψυχοσωματικά συμπτώματα;

Φυσικά, υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές επιλογές για τα ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Η ψυχοθεραπεία βοηθά στην ενίσχυση των θετικών συμπεριφορών, στην κατανόηση της επίδρασης των συναισθημάτων στη σκέψη και στη συμπεριφορά.

Αν τα ψυχοσωματικά συμπτώματα παραμείνουν χωρίς θεραπεία μπορεί να επιδεινωθούν, και ένα άτομο να κάνει θεραπείες και εξετάσεις που δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Αυτό όμως επιβαρύνει την οικονομική του κατάσταση.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να γίνει η κατάλληλη διάγνωση για τα ψυχοσωματικά συμπτώματα ώστε να σχεδιαστεί το κατάλληλο θεραπευτικό πρωτόκολλο. Οι περιβαλλοντικοί, βιολογικοί, συναισθηματικοί παράγοντες παίζουν ρόλο σε αυτό.

Για παράδειγμα, οι ημικρανίες μπορεί να επιδεινώνονται από τα έντονα φώτα, τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης, την πνευματική κόπωση, το στρες ή τις ενοχές.

Η διάρκεια των συμπτωμάτων επηρεάζει την πρόγνωση. Σε κάποιες περιπτώσεις , οι ασθενείς πρέπει να μάθουν να αποδέχονται και να ζουν με τα συμπτώματα.

Ο στόχος είναι η μείωση της επίδρασης των συμπτωμάτων στη ζωή, και η βελτίωση της λειτουργικότητας και της ποιότητας ζωής.

Η συμμετοχή και η συνεργασία του ασθενή είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων. Αν ένας ασθενής δεν συμμετέχει ενεργά στη θεραπεία μπορεί να μην κατανοεί γιατί την κάνει.

Αντιμετώπιση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον, χωρίς κριτική, για να μιλήσετε για όλες σας τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και να αντιμετωπίσετε τις πραγματικές αιτίες των όσων αντιμετωπίζετε. Εάν τα ψυχοσωματικά συμπτώματα ξεκίνησαν μετά από ένα μεγάλο στρες ή σοκ, το  EMDR (για τα ψυχικά τραύματα) μπορεί να βοηθήσει να απαλλαγείτε από αυτά.

Υπάρχουν επίσης πολλές φυσικές θεραπευτικές επιλογές για την διαχείριση του στρες και του άγχους, ώστε να μπορέσετε να απαλλαγείτε από τα ψυχοσωματικά συμπτώματα και να απολαμβάνετε τη ζωή σας, όπως η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ  και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ.

Κατηγορία: