Κάνε το Τεστ
μεικτές οικογένειες, προκλήσεις στις μεικτές οικογένειες, ρόλος του θετού γονέα, νέοι ρόλοι στις μεικτές οικογένειες, νέα όρια στις μεικτές οικογένειες

Μεικτές οικογένειες

Μεικτές οικογένειες

Στις μεικτές οικογένειες στις οποίες δύο άνθρωποι έχουν παντρευτεί ξανά δεν ισχύουν οι παλιοί κανόνες, η ρουτίνα. Τα νέα μέλη της οικογένειας δεν το συνειδητοποιούν αυτό στην αρχή, θέλουν πίσω την βιολογική τους οικογένεια (επιθυμία των παιδιών) ή τον πρώτο γάμο (ασυνείδητη επιθυμία του συζύγου).

Όταν δύο γονείς και τα παιδιά τους ξεκινούν μια νέα ζωή τα πράγματα μπορεί να είναι δύσκολα. Τα παιδιά μπορεί να έχουν συνηθίσει σε διαφορετικούς τρόπους διαπαιδαγώγησης, κανόνες και ρουτίνα. Οι επισκέψεις και οι συγκρούσεις ανάμεσα στους χωρισμένους γονείς μπορεί να προκαλούν έντονο στρες. Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους θετούς γονείς και στους γονείς που ζουν έξω από τη νέα οικογένεια επίσης αυξάνουν την πίεση. Ένα άλλο σημείο σύγκρουσης είναι οι νέοι θετοί συγγενείς. Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν σε αυτή την νέα δομή της οικογένειας. Για αυτό καλό είναι οι γονείς να μιλούν με έναν ψυχοθεραπευτή για να βρίσκουν λύσεις σε κάθε πρόκληση.

Όλα τα μέλη της νέας μεικτής οικογένειας νιώθουν στρες. Το άγχος, σε μια νέα οικογενειακή κατάσταση, είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Η μετάβαση χρειάζεται αρκετό χρόνο και προσπάθεια. Τα πρώτα χρόνια είναι αρκετά δύσκολα.

Χρειάζεται χρόνος ώστε και οι δύο οικογένειες να συνηθίσουν να ζουν μαζί. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για πολλούς λόγους, που περιλαμβάνουν:

  • Διαφορετικούς τρόπους διαπαιδαγώγησης και πειθαρχίας
  • Δημιουργία νέων σχέσεων
  • Δυνατά και αντικρουόμενα συναισθήματα

Αυτές οι προκλήσεις μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και αν όλοι τα πήγαιναν καλά πριν ζήσουν στο ίδιο σπίτι. Το ζευγάρι μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες μέχρι να συνηθίσει τους νέους ρόλους του στην οικογένεια. Και οι δύο γονείς πρέπει να μάθουν πως πρέπει να συμπεριφέρονται στα θετά παιδιά.

Νέοι ρόλοι και ευθύνες που συχνά είναι περίπλοκοι

Τα παιδιά των μεικτών οικογενειών συχνά έχουν τη θέση τους μέσα στην οικογένεια που άλλαξε. Ενώ πριν ένα παιδί μπορεί να ήταν το "μωρό" της οικογένειας, τώρα μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τα θετά του αδέρφια. Ο ρόλος του θετού γονέα είναι εξίσου δύσκολος καθώς προσπαθεί να έρθει σε επαφή και να διαπραγματευτεί με τα θετά παιδιά. Τα παιδιά μπορεί ξαφνικά να αποθαρρύνονται να συναντήσουν τον βιολογικό γονέα που δεν έχει την επιμέλεια ή πρέπει να δίνουν απαντήσεις στο νέο "γονέα" τον οποίο μέχρι πρόσφατα δεν γνώριζαν.

Όλα τα παιδιά είναι ανάγκη να μάθουν νέους κανόνες για το πως θα συμπεριφέρονται στη νέα αυτή κατάσταση. Σίγουρα, οι κανόνες και οι συνέπειες για την μη τήρησή τους είναι διαφορετικοί από πριν καθώς η οικογένεια προσπαθεί να βρει τρόπους για το πως θα ενσωματώσει δύο διαφορετικά συστήματα συμπεριφοράς και πειθαρχίας. Συχνά οι θετοί γονείς σκέφτονται ότι είναι ανάγκη να μπορούν να πειθαρχούν τα θετά παιδιά αν αυτά δεν το κάνουν μόνα τους, αλλά τα θετά παιδιά επαναστατούν με αυτή την ιδέα!

Γενικά,  η αναδημιουργία της οικογένειας λειτουργεί καλύτερα αν ένας θετός γονέας μένει "φίλος" με τα θετά παιδιά του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αφήνει τα θέματα πειθαρχίας στο βιολογικό γονέα.

Πολύπλοκα και ασαφή όρια στο νέο οικογενειακό σύστημα

Ποια είναι τα όρια σε μια νέα , μεικτή οικογένεια; Όταν δύο οικογένειες μένουν σε ένα νέο σπίτι, με περισσότερους ανθρώπους, τα παιδιά θα συνεχίζουν να έχουν το δικό τους χώρο; Τι μπορεί να συμβεί όταν οι άνθρωποι που δεν γνωρίζονται καλά μεταξύ τους πριν από το γάμο, ξαφνικά αποκαλούν ο ένας τον άλλο συγγενή; Οι έφηβοι μπορεί να ανησυχούν για τα ξαφνικά ταμπού αιμομιξίας. Σε ότι αφορά τους θετούς γονείς, ποιες ανάγκες έχουν προτεραιότητα, οι δικές τους ή των παιδιών;

Πολλές φορές υπάρχει ανταγωνισμός, με τους θετούς γονείς να μην μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι βρίσκονται σε άλλο επίπεδο της οικογενειακής ιεραρχίας, και ότι δεν είναι ανάγκη να ανταγωνίζονται τα παιδιά.

Ο ρόλος του θετού γονέα

Κάποιοι άνθρωποι μπαίνουν σε μια μεικτή οικογένεια χωρίς να έχουν δικά τους παιδιά. Έτσι, αναλαμβάνουν το ρόλο του γονέα για πρώτη φορά ως θετοί γονείς. Η εξοικείωση με αυτό το νέο ρόλο μπορεί να προκαλεί επιπλέον στρες. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιον που μπαίνει σε μια νέα σχέση. Μπορεί να είναι δύσκολο να βρει την ισορροπία με ένα θετό παιδί. Συχνά, χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστεί κάποιος στο ρόλο του θετού γονέα.

Οι θετές μαμάδες είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένες με τους νέους συζύγους τους και έχουν ανάμικτα συναισθήματα για το νέο ρόλο τους, όταν η σύζυγος που δεν έχει την επιμέλεια των παιδιών κάνει απλά επισκέψεις στα παιδιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η θετή μητέρα δεν έχει την ευκαιρία να συνδεθεί συναισθηματικά με τα παιδιά, και οι επισκέψεις δημιουργούν αναστάτωση. Επίσης, πρέπει να αποδεχτεί ότι ο ρόλος του συζύγου της στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών μοιάζει με αυτόν του πρώην συζύγου και όχι με το δικό της.

Ένας θετός πατέρας, από τη μεριά του, συχνά έχει διπλό ρόλο. Συνήθως καλείται να πειθαρχήσει τα παιδιά της συζύγου του, αλλά στη συνέχεια ακούει την κριτική για τον τρόπο που το κάνει. Οι θετοί γονείς και των δύο φύλων συχνά κάνουν υπερπροσπάθεια για να δουλέψουν οι σχέσεις. Όταν τα παιδιά δεν ανταποκρίνονται θετικά, είναι εύκολο να αποθαρρύνονται και να νιώθουν ότι θέλουν να τα παρατήσουν.

Γενικά, οι μεικτές οικογένειες χρειάζονται 3-5 χρόνια για να ενσωματωθούν οι δύο οικογένειες σε μία. Ωστόσο, πολλοί σύζυγοι δεν μένουν τόσο πολύ στο γάμο ώστε να γίνει αυτό. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πλειοψηφία των δεύτερων γάμων που προσπαθούν να τα καταφέρουν να διαλύονται μέσα σε 5-6 χρόνια.

Οι σχέσεις ανάμεσα στους πρώην συντρόφους και στους θετούς γονείς

Όταν οι παλιές σχέσεις τελειώνουν , οι άνθρωποι επιλέγουν να προχωρήσουν και να επικεντρωθούν στο νέο τους σύντροφο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα σταματήσουν να επικοινωνούν με τον πρώην σύντροφο τους. Ωστόσο, αυτό είναι πιο πολύπλοκο όταν υπάρχουν παιδιά στη μέση. Τα παιδιά θέλουν να είναι κοντά και με τους δύο βιολογικούς γονείς τους. Η επιμέλεια των παιδιών είναι μια διαδικασία που μπορεί να προκαλέσει συγκρούσεις. Αυτό πρακτικά μπορεί να σημαίνει ότι οι πρώην σύντροφοι πρέπει να συνεχίσουν να επικοινωνούν για τα παιδιά τους. Μερικοί άνθρωποι νιώθουν απειλή από την επαφή της συζύγου τους με τον πρώην σύντροφό της. Όλα αυτά μπορεί να αυξάνουν την ένταση σε μια ανάμικτη οικογένεια. Οι τεταμένες σχέσεις μπορεί να κάνουν την προσαρμογή ακόμη πιο δύσκολη.

Τύψεις και ενοχές των παιδιών

Τα παιδιά μπορεί να νιώθουν ότι δεν κερδίζουν τίποτα από τη νέα κατάσταση. Πολλές φορές νιώθουν ενοχές αν δεν αγαπούν τον θετό γονέα. Φοβούνται ότι θα πληγώσουν ή θα δημιουργήσουν θυμό στον βιολογικό τους γονέα όταν δεν δείχνουν αγάπη στο θετό γονέα. Αλλά αν αγαπούν το θετό γονέα, νιώθουν ότι θα πληγώσουν ή θα χάσουν την αγάπη του άλλου γονέα. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να είναι έντονα αν συνυπάρχουν με τις ενοχές.

Οι μεικτές οικογένειες μπορούν να είναι ευτυχισμένες οικογένειες!

Όπως συμβαίνει και με τις μονογονεϊκές οικογένειες, έτσι και στις μεικτές οικογένειες μπορεί να προκύπτουν θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με συμπόνια αν η νέα οικογένεια έχει την ευκαιρία να μείνει ευτυχισμένη. Οι δύο νέοι σύντροφοι προσπαθούν να βρουν μια ισορροπία στους νέους ρόλους τους, την συντροφικότητα και την ανατροφή των παιδιών. Η νέα πραγματικότητα μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τα παιδιά. Η συμβουλευτική και η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε αυτές τις νέες προκλήσεις. Επίσης, η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ επίσης βοηθά τα παιδιά να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Κατηγορία: