Κάνε το Τεστ
Μείζων καταθλιπτική διαταραχή, Μείζον, Μείζων κατάθλιψη

Μείζων καταθλιπτική διαταραχή

Μείζων καταθλιπτική διαταραχή

Η μείζων καταθλιπτική διαταραχή είναι μια διαταραχή της διάθεσης που προκαλεί επίμονα συναισθήματα θλίψης, απώλεια ενδιαφέροντος και επηρεάζει τον τρόπο που νιώθουμε, σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλα συναισθηματικά και σωματικά προβλήματα. Αν κάποιος πάσχει από μείζων καταθλιπτική διαταραχή (δηλαδή κατάθλιψη), δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στις καθημερινές δραστηριότητες, νιώθει σε αδιέξοδο, και ότι η ζωή δεν έχει νόημα.

Η μείζων καταθλιπτική διαταραχή (ή κλινική κατάθλιψη) είναι κάτι πολύ περισσότερο από την απλή θλίψη, δεν είναι μια "αδυναμία" και δεν μπορείτε έτσι απλά να την διώξετε μακριά. Η κατάθλιψη μπορεί να θεραπευτεί και οι περισσότεροι άνθρωποι με κατάθλιψη βελτιώνονται με τα αντικαταθλιπτικά, την ψυχοθεραπεία ή τον συνδυασμό και των δύο.

Μείζων καταθλιπτική διαταραχή - συμπτώματα

Αν και η μείζων καταθλιπτική διαταραχή μπορεί να εμφανιστεί μόνο μια φορά στη ζωή ενός ανθρώπους, κάποιοι άνθρωποι τυπικά μπορεί να εμφανίσουν πολλαπλά επεισόδια (υποτροπιάζουσα κατάθλιψη).

Κατά τη διάρκεια των μείζων καταθλιπτικών επεισοδίων, τα συμπτώματα διαρκούν το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, σχεδόν κάθε μέρα και ίσως να περιλαμβάνουν:

  • Συναισθήματα θλίψης, ευσυγκινησία (εύκολο κλάμα)
  • Αίσθημα κενού ή απελπισίας
  • Ξεσπάσματα θυμού, ευερεθιστότητα ή απογοήτευση, ακόμη και για μικροπράγματα
  • Απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης (ανηδονία) για τις περισσότερες ή όλες τις φυσιολογικές δραστηριότητες, όπως το σεξ, τα χόμπι ή τα αθλήματα
  • Διαταραχές στον ύπνο, όπως η αϋπνία ή ο υπερβολικός ύπνος
  • Αίσθημα κόπωσης και απώλεια ενέργειας, ακόμη και για μικρά πράγματα προσπαθείτε περισσότερο
  • Μειωμένη όρεξη για φαγητό και απώλεια βάρους ή έντονες λιγούρες για φαγητό και αύξηση βάρους
  • Ανησυχία, επιθετικότητα ή ταραχή
  • Αργή σκέψη, ομιλία ή κινήσεις του σώματος
  • Αισθήματα αναξιότητας ή ενοχών, μένετε κολλημένοι στις αποτυχίες του παρελθόντος ή κατηγορείτε τον εαυτό σας
  • Δυσκολία στη σκέψη, έλλειψη συγκέντρωσης, δυσκολία στη λήψη αποφάσεων (αναποφασιστικότητα) και στο να θυμάστε πράγματα
  • Συχνές ή επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου, αυτοκτονικές σκέψεις, απόπειρες αυτοκτονίας
  • Ανεξήγητα ψυχοσωματικά προβλήματα, όπως πόνοι στην πλάτη, πόνος στη μέση (οσφυαλγία) ή πονοκέφαλοι

Βαρύτητα καταθλιπτικής διαταραχής

Για πολλούς ανθρώπους με κατάθλιψη, τα συμπτώματα συνήθως είναι αρκετά σοβαρά ώστε να προκαλέσουν εμφανή προβλήματα στις καθημερινές δραστηριότητες, όπως η δουλειά, το σχολείο, οι κοινωνικές δραστηριότητες ή οι σχέσεις με τους άλλους. Μερικοί άνθρωποι νιώθουν θλιμμένοι για χρόνια, έχουν δηλαδή μια ήπια μορφή χρόνιας κατάθλιψης, χωρίς να γνωρίζουν πραγματικά το γιατί.

Στο ICD-10 (ψυχιατρικό διαγνωστικό σύστημα), διακρίνονται οι εξής κατηγορίες και υποτύποι κατάθλιψης σύμφωνα με τα συμπτώματα και τη βαρύτητά τους:

ICD-10 ΜΕΙΖΩΝ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ - τύπος
F32 ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ εριλαμβαμβάνει μονήρη επεισόδια: καταθλιπτικής αντίδρασης, ψυχογενούς κατάθλιψης, αντιδραστικής κατάθλιψης)
F32.0 Ήπιο καταθλιπτικό επεισόδιο
F32.1 Μέτριας βαρύτητας καταθλιπτικό επεισόδιο
F32.2 Βαρύ καταθλιπτικό επεισόδιο χωρίς ψυχωσικά συμπτώματα
F32.3 Βαρύ καταθλιπτικό επεισόδιο με ψυχωσικά συμπτώματα
F32.8 Άλλα καταθλιπτικά επεισόδια (άτυπη κατάθλιψη, συγκεκαλυμμένη κατάθλιψη)
F32.9 Καταθλιπτικό επεισόδιο, μη καθορισμένο (κατάθλιψη ΜΚΑ, καταθλιπτική διαταραχή ΜΚΑ = μη καθοριζόμενη αλλιώς)
F33 ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΑ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

Θεραπεία μείζων καταθλιπτικής διαταραχής

Η θεραπεία για την κατάθλιψη μπορεί να περιλαμβάνει συνδυασμό ψυχοθεραπείας, αντικαταθλιπτικά και αλλαγές στον τρόπο ζωής (πχ σωματική άσκηση). Η θεραπεία καθορίζεται ανάλογα με το στάδιο της κατάθλιψης, εάν έχετε ήπια, μέτρια ή σοβαρή κατάθλιψη.

Φάρμακα για μείζων κατάθλιψη

Τα αντικαταθλιπτικά που χρησιμοποιούνται συχνά είναι τα νεότερης γενιάς, όπως τα αντικαταθλιπτικά SSRIs με γνωστά φάρμακα όπως το Ladose (Prozac), Seropram, κα. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα επηρεάζουν τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο (και πιο συχνά τη σεροτονίνη).

Η μείζων καταθλιπτική διαταραχή θεραπεύεται

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι η σωστή διάγνωση. Μπορείτε να κάνετε το online ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ για μια πρώτη εκτίμηση για το αν εμφανίζετε κατάθλιψη και τη βαρύτητα αυτής.

Η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντικαταθλιπτικά ή/και ψυχοθεραπεία. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ θα σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τα όσα σας έχουν πληγώσει, να κατανοήσετε τον αρνητικό τρόπο σκέψης σας και τα μοτίβα συμπεριφοράς σας, ώστε να τα αλλάξετε. Για την μέτρια ως σοβαρή κατάθλιψη, ίσως ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας και αντικαταθλιπτικών είναι η καλύτερη θεραπευτική επιλογή.

Συμπληρωματικά, εναλλακτικές μέθοδοι όπως ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ μπορεί να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, με φυσικό τρόπο χωρίς παρενέργειες.

Κατηγορία: