Εισαγωγή
Στις μέρες μας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κεντρικό ρόλο στη ζωή μας. Μας βοηθούν να επικοινωνούμε με φίλους, να προωθήσουμε την δουλειά μας και να ενημερωνόμαστε για όσα γίνονται στον κόσμο. Πώς όμως επηρεάζουν την ψυχική και σωματική μας υγεία; Μήπως ήρθε η ώρα να κάνετε ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;
1. Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης επηρεάζουν την ψυχική υγεία
Ένας μεγάλος αριθμός μελετών έχει δείξει ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετίζεται με την κατάθλιψη, το άγχος και την απομόνωση.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι χρήστες που συχνά τσεκάρουν τους λογαριασμούς τους έχουν μεγαλύτερο από διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης από ότι οι χρήστες που δεν τους τσεκάρουν συνεχώς. Αυτό συμβαίνει γιατί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ενεργά 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα με αποτέλεσμα να δημιουργείται εξάρτηση και άγχος στους χρήστες. Και ενώ αυτές οι πλατφόρμες δημιουργήθηκαν για να ενισχύουν την επικοινωνία των ανθρώπων καταφέρνουν το αντίθετο, να δημιουργούν ανθρώπους εξαρτημένους, μοναχικούς και απομονωμένους.
Η άμεση επικοινωνία των ανθρώπων που περιλαμβάνει την επαφή με τα μάτια, την γλώσσα του σώματος , τις αλλαγές στον τόνο της φωνής ή το σωματικό άγγιγμα δεν συμβαίνει με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
2. Η επικοινωνία μέσω διαδικτύου μπορεί να βλάψει τις σχέσεις
Το διαδίκτυο προάγει την μοναξιά, βλάπτοντας την ποιότητα των ανθρώπινων σχέσεων άμεσα και έμμεσα.
Πολλές φορές οι χρήστες ανεβάζουν φωτογραφίες με κάποιο άλλο άτομο αγνοώντας τις συνέπειες. Και όταν προσπαθούν να κατεβάσουν το περιεχόμενο που ανέβασαν συνήθως βλέπουν το άλλο άτομο να απομακρύνεται.
Το περιεχόμενο που ανεβάζουμε στις προσωπικές μας σελίδες μπορεί να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες. Κάνουμε σχόλια, ανεβάζουμε συνδέσμους, γράφουμε αστεία τα οποία διαδίδονται και μοιράζονται γρήγορα.
Μερικές φορές τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να διαμορφώσουν συμπεριφορές. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος βλέπει όσα ανεβάζουμε και πως τον επηρεάζουν.
3. Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μπορούν να πυροδοτήσουν επικίνδυνες συμπεριφορές
Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο χρειάζεται να ανησυχείτε είναι ο χρόνος που ξοδεύετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να τα επισκέπτεστε συχνά.
Λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας την πληροφόρηση, πολλές φορές οι αποφάσεις βασίζονται περισσότερο σε συγκεντρωτικά πολιτικά μηνύματα όπως τα likes, τα retweets στο Facebook και στο Twitter από ότι στην σκέψη και στις απόψεις μας, με πιθανές σοβαρές επιπτώσεις στην δημοκρατία. Επίσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να μας οδηγήσουν σε βλαβερές αποφάσεις, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο.
4. Η σωματική υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο
Η υπερβολική ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν επηρεάζει μόνο την ψυχική μας υγεία αλλά και την σωματική – πιο συγκεκριμένα επιδρά στον ύπνο.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι λόγοι για τον οποίο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλούν αϋπνία περιλαμβάνουν τους εξής:
- Οι χρήστες αισθάνονται υποχρεωμένοι να ελέγχουν τους λογαριασμούς τους, ακόμη και αργά την νύχτα
- Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ίσως προκαλεί συναισθηματική, γνωστική και σωματική διέγερση
- Η έκθεση σε φωτεινές οθόνες πριν τον ύπνο συνδέεται με διαταραχές στον ύπνο
5. Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μειώνουν την παραγωγικότητα
Οι ερευνητές έχουν δείξει ότι η δέσμευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις επαγγελματικές και προσωπικές μας σχέσεις.
Ακόμη και όταν κάποιος εργάζεται, έχει την ανάγκη να τσεκάρει τους λογαριασμούς του, να δει τα likes και τα σχόλια.
Σε μια πρόσφατη μελέτη δεδομένων βρέθηκε ότι οι εργαζόμενοι ξόδευαν 2,35 ώρες την ημέρα, κατά μέσο όρο, για να δουν τους λογαριασμούς τους στη δουλειά τους. Άρα δεν είναι δύσκολο να συμπεράνει κανείς γιατί δεν προλαβαίνουν τις προθεσμίες.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επίσης προωθούν την ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών ενεργειών (multitasking). Έτσι μπορεί κάποιος ταυτόχρονα να βλέπει ένα βίντεο, να βλέπει τα σχόλια και τα like την ίδια στιγμή. Οταν κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, χάνουμε την ικανότητα να επικεντρωθούμε σε ένα στόχο την φορά. Για αυτό σε πολλούς το να διαβάσουν ένα άρθρο είναι δύσκολο και να διαβάσουν ένα βιβλίο 200 σελίδων είναι αδύνατο.
Συμπέρασμα
Αν αναγνωρίζετε οτιδήποτε από τα παραπάνω, ίσως τώρα να είναι η κατάλληλη στιγμή να αποτοξινωθείτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διαγράψτε ή μπλοκάρετε τις εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και δείτε πως θα αισθανθείτε μετά από μερικές μέρες – ή εβδομάδες, ή ίσως και μήνες – χωρίς κανένα περισπασμό.