Κάνε το Τεστ
μέσα κοινωνικής δικτύωσης, social media και πανδημία

Ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην πανδημία

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και Πανδημία

Στην εποχή της κοινωνικής απόστασης , της απομόνωσης και της καραντίνας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο που μας κρατά σε επαφή με τους φίλους, τους αγαπημένους μας αλλά και με ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη χρήση τους γιατί επηρεάζουν τα συναισθήματά μας. Αν περνάτε πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ίσως να εντείνετε το στρες, η ανησυχία και η αβεβαιότητα που νιώθετε για αυτό καλό θα ήταν να κάνετε κάποια βήματα για να περιορίσετε τη χρήση τους. Πάντα να ελέγχετε την αξιοπιστία μιας είδησης πριν την πιστέψετε ή την προωθήσετε γιατί οι ψευδείς ειδήσεις για τον κορωνοϊό μπορεί να προκαλέσουν πανικό.

Ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία

Όλοι οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα. Χρειαζόμαστε την συντροφιά των άλλων για να ευημερήσουμε στη ζωή μας και η δύναμη των σχέσεων μας έχει τεράστια επίδραση στην ψυχική μας υγεία και ευτυχία. Όταν συνδεόμαστε κοινωνικά με τους άλλους μειώνονται τα επίπεδα του στρες, της ανησυχίας, και της κατάθλιψης, ενισχύεται η αυτοπεποίθηση, η χαρά, μειώνεται η μοναξιά και έτσι προσθέτουμε χρόνια στη ζωή μας. Από την άλλη πλευρά η έλλειψη ισχυρών κοινωνικών σχέσεων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ψυχική και συναισθηματική μας υγεία.

Στην εποχή μας πολλοί άνθρωποι βασίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter, το Snapchat, το YouTube και το Instagram για να βρουν ανθρώπους να συνδεθούν. Όπως το καθετί έτσι και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, για αυτό είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν αντικαθιστούν την αληθινή ανθρώπινη επαφή. Χρειάζεται η διαπροσωπική επαφή για να απελευθερωθούν οι ορμόνες της χαράς που μας ανακουφίζουν από το στρες, μας κάνουν χαρούμενους, υγιείς και αισιόδοξους. Η ειρωνεία είναι ότι ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν σχεδιαστεί για να φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά, αν ασχολείστε υπερβολικά με αυτά μπορεί να νιώθετε μόνοι και απομονωμένοι.

Αν ξοδεύετε υπερβολικό χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και νιώθετε θλίψη, απογοήτευση, αναστάτωση ή μοναξιά ίσως είναι η στιγμή να επανεξετάσετε τις συνήθειες σας και να βρείτε μια υγιή ισορροπία.

Η θετική πλευρά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Η εικονική αλληλεπίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν έχει τα ίδια ψυχολογικά οφέλη όπως η διαπροσωπική επαφή. Όμως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθούν:

  • Να επικοινωνείτε με την οικογένεια και τους φίλους σας σε όλο τον κόσμο.
  • Να κάνετε νέους φίλους ή να συμμετέχετε σε ομάδες με ανθρώπους που έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα με εσάς.
  • Να συμμετέχετε σε σημαντικές κινήσεις που αφορούν σοβαρά θέματα.
  • Να ζητήσετε ή να προσφέρετε συναισθηματική υποστήριξη σε μια δύσκολη περίοδο.
  • Να συνδεθείτε με ανθρώπους αν ζείτε σε μια απομονωμένη περιοχή.
  • Να βρείτε τρόπους να εκφραστείτε δημιουργικά.
  • Να ανακαλύψετε πηγές πληροφόρησης και μάθησης.

Η αρνητική πλευρά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Εκτός από τα θετικά τους, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν και κάποιες αρνητικές συνέπειες. Οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική χρήση τους αυξάνει τον κίνδυνο για:

  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Την μείωσης της ανθρώπινης επαφής
  • Προβλήματα μνήμης
  • Δυσκολία στη συγκέντρωση
  • Διαταραχές στον ύπνο
  • Κατάθλιψη και άγχος
  • Αυτοκτονικές σκέψεις

Μερικές φορές είναι απαραίτητη η αποτοξίνωση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βέβαια υπάρχουν και άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν για εκπαιδευτικούς και επαγγελματικούς σκοπούς.

Ο περιορισμός της χρήσης τους  σας δίνει χρόνο για ενδοσκόπηση και ανανέωση. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείτε χώρο για νέες υγιείς συνήθειες στη ζωή σας.

Κατηγορία: