Κάνε το Τεστ
μεσογειακή διατροφή, αρχές μεσογειακής διατροφής, οφέλη μεσογειακής διατροφής

Μεσογειακή διατροφή

Μεσογειακή Διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή είναι μια διατροφή που βασίζεται στην παραδοσιακή κουζίνα των χωρών της Μεσογείου. Συνεπώς δεν υπάρχει μόνο ένας ορισμός για την Μεσογειακή διατροφή, αλλά τυπικά είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, τροφές ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ελαιόλαδο.

Τα κύρια συστατικά της Μεσογειακής διατροφής περιλαμβάνουν:

  • Την καθημερινή κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, τροφών ολικής άλεσης και υγιών λιπαρών
  • Την εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριών, πουλερικών, οσπρίων και αυγών
  • Την μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων
  • Την περιορισμένη πρόσληψη κόκκινου κρέατος

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της Μεσογειακής διατροφής είναι ότι όλα τα γεύματα γίνονται μαζί με την οικογένεια και τους φίλους και συνοδεύονται από ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Επίσης ο μεσογειακός τρόπος ζωής περιλαμβάνει και φυσική άσκηση.

Βάση της Μεσογειακής διατροφής

Η βάση της Μεσογειακής διατροφής είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, τα βότανα, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια. Τα γεύματα βασίζονται στις τροφές φυτικής προέλευσης και περιλαμβάνουν μέτριες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων, πουλερικών και αυγών. Τα ψάρια έχουν σημαντική θέση στη Μεσογειακή διατροφή ενώ το κρέας καταναλώνεται περιστασιακά.

Υγιή λιπαρά

Τα υγιή λιπαρά έχουν σημαντική θέση στη Μεσογειακή διατροφή. Προλαμβάνουν τα νοσήματα του καρδιαγγειακού σε αντίθεση με τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά.

Το ελαιόλαδο είναι η κύρια πηγή λιπαρών στη Μεσογειακή διατροφή. Το ελαιόλαδο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν την ολική χοληστερόλη και την LDL χοληστερόλη (κακή χοληστερόλη). Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι περιέχουν επίσης μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Τα ψάρια έχουν σημαντική θέση στη Μεσογειακή διατροφή. Τα λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, οι πέστροφες, ο τόνος, ο σολομός, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ένα τύπο πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που μειώνουν την φλεγμονή στο σώμα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στη μείωση των τριγλυκεριδίων, μειώνουν το σχηματισμό των θρόμβων και μειώνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα.

Οφέλη Μεσογειακής διατροφής

Η Μεσογειακή διατροφή είναι η πιο γνωστή διατροφή για τα οφέλη της στην υγεία της καρδιάς, μειώνει τον κίνδυνο για νοσήματα του καρδιαγγειακού. Επίσης βοηθά στην μείωση της πιθανότητας εμφάνισης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου όπως ο καρκίνος του μαστού, και άλλων νοσημάτων όπως το Alzheimer και η νόσος του Parkinson.

Επίσης οι μελέτες δείχνουν ότι η Μεσογειακή διατροφή έχει προστατευτική δράση για την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2. Η Μεσογειακή διατροφή βελτιώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σε ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη, και αποτελεί ένα καλό τρόπο διαχείρισης της νόσου.

Οι άνθρωποι που ακολουθούν την Μεσογειακή διατροφή καταναλώνουν περίπου 9 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, το οποίο προκαλεί βλάβη στα κύτταρα.

Κατηγορία: