Μετά την απιστία τι γίνεται στη σχέση, συγχωρείται;
Όλοι οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη την αγάπη και την οικειότητα. Ωστόσο, κάποιες φορές η αγάπη μπορεί να οδηγεί σε θλίψη και απελπισία. Κανείς δεν θέλει να βρεθεί σε αυτή τη θέση. Χωρίς καμία αμφιβολία, ένα από τα χειρότερα σενάρια είναι ένας άνθρωπος να ανακαλύπτει την απιστία του συντρόφου του. Όμως μετά την απιστία τι γίνεται στη σχέση, συγχωρείται;
Απιστία: πώς συμβαίνει;
Κάποιες φορές η απιστία είναι αποτέλεσμα μιας σχέσης που έχει ραγίσει. Άλλες φορές δεν έχει καμία σχέση με την ποιότητα της σχέσης ή του γάμου.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδηγούν τους ανθρώπους να αναζητούν την προσοχή έξω από τη σχέση τους. Όσο περισσότερο κατανοούμε το κίνητρο πίσω από αυτή τη συμπεριφορά, τόσο περισσότερο μπορούμε να ξεδιαλύνουμε την κατάσταση.
Είναι επίσης σημαντικό να κοιτάξουμε μια σχέση με ανοιχτή καρδιά και μυαλό. Υπάρχουν κάποιοι λόγοι που συνέβαλλαν σε αυτό το χωρισμό; Σίγουρα κανένας άνθρωπος δεν αξίζει να ζει τον πόνο της απιστίας, αλλά αν ένας σύντροφος νιώθει μοναξιά, δεν καλύπτονται οι ανάγκες του, νιώθει παραμελημένος στη σχέση, τότε ίσως να ψάξει να βρει αλλού όσα χρειάζεται. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι ίσως έχουν και οι δύο σύντροφοι μερίδιο σε αυτό που συνέβει, με διαφορετικό τρόπο βέβαια.
Δύο σύντροφοι είναι ανάγκη να είναι ειλικρινείς για να μπορέσουν να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι απατημένοι σύντροφοι θέλουν να συνεχίσουν τη σχέση, ωστόσο αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουν συγχωρήσει την απιστία. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποδεχτούν έτσι απλά όσα συνέβησαν. Σημαίνει ότι μπορούν να διαχειριστούν τον θυμό και τον πόνο. Οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Κάποιες φορές αυτά τα λάθη είναι πολύ σοβαρά. Αλλά μια σχέση μπορεί να επιβιώσει, αν το θέλουν και οι δύο σύντροφοι.
Αν εσείς έχετε απατήσει το/τη σύντροφό σας, είναι σημαντικό να αποφασίσετε αν θέλετε να παλέψετε για τη σχέση σας ή όχι. Αν θέλετε να διορθώσετε τα πράγματα, είναι ανάγκη να κατανοήσετε το χάος που έχετε δημιουργήσει. Αναλάβετε τις ευθύνες σας, να είστε υπομονετικοί, ειλικρινείς και να δείχνετε την αγάπη σας. Η αγάπη μπορεί να ξεπερνά το θυμό, τον πόνο, και την ζήλια.
Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στη δομή του εγκεφάλου και στην απιστία;
Έχουμε τρία συστήματα στον εγκέφαλό μας που είναι σχεδιασμένα να αναζητούν και να διατηρούν τις στενές σχέσεις.
Το πρώτο σύστημα είναι η σεξουαλική επιθυμία, και είναι σχεδιασμένο για την αναζήτηση πιθανών συντρόφων. Από εξελικτικής άποψης, είναι πολύ σημαντικό για την επιβίωση του είδους μας.
Το δεύτερο είναι η έλξη ή η ρομαντική αγάπη, και είναι η λαχτάρα που νιώθουμε να βρισκόμαστε μαζί με ένα συγκεκριμένο άτομο. Πανίσχυρες χημικές ενώσεις, όπως η ντοπαμίνη, η νορεπινεφρίνη και η σεροτονίνη, κατακλύζουν το σώμα, και πυροδοτούν τα συναισθήματα ευφορίας που νιώθουμε όταν είμαστε ερωτευμένοι. Έτσι εστιάζουμε την προσοχή μας σε αυτό το συγκεκριμένο άτομο. Η σεροτονίνη ρυθμίζει τη διάθεση, την κοινωνική συμπεριφορά, την όρεξη, την πέψη, τον ύπνο, τη μνήμη και την σεξουαλική επιθυμία και λειτουργία. Για αυτό είναι πιθανό να προκαλεί αϋπνία και απώλεια της όρεξης. Η περιοχή του εγκεφάλου που ενεργοποιείται σε αυτή την περίπτωση είναι η ίδια με αυτή που ενεργοποιείται σε ανθρώπους με εθισμό στην κοκαΐνη. Ο έρωτας είναι ένας εθισμός.
Το τρίτο σύστημα του εγκεφάλου είναι η προσκόλληση. Σε αυτό το σημείο, το σώμα αρχίζει να αναπτύσσει την ευφορία στη φάση της έλξης. Οι ενδορφίνες και οι ορμόνες βαζοπρεσίνη και ωκυτοκίνη κατακλύζουν το σώμα, και δημιουργούν συναισθήματα ασφάλειας, ηρεμίας και ευεξίας σε μια σχέση.
Πώς αυτά τα τρία συστήματα έχουν σχέση με την απιστία;
Με την πάροδο του χρόνου σε μια σχέση, τα επίπεδα της ντοπαμίνης (που προκαλούν συναισθήματα ευχαρίστησης και διατηρούν το κίνητρο) μειώνονται σημαντικά αν τα πράγματα δεν έχουν πλέον ενδιαφέρον. Όταν τα επίπεδα της ντοπαμίνης μείνουν χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ανάγκη για σύνδεση, ευχαρίστηση , σεξουαλική επιθυμία και έλξη αυξάνεται.
Τα επίπεδα της ντοπαμίνης αυξάνονται σε απόκριση σε κάτι νέο, έτσι όταν ένα άτομο εκτός γάμου εμφανιστεί, η συνεχής έκθεση στο νέο αυτό άτομο αυξάνει την ντοπαμίνη. Αυτό δημιουργεί συναισθήματα ευφορίας. Όταν αυτό το άτομο δεν είναι κοντά, τα επίπεδα της σεοροτονίνης πέφτουν, προκαλούν θλίψη, αίσθημα κενού και την αναζήτηση του νέου ατόμου. Η σεροτονίνη παίζει κύριο ρόλο στις παρορμήσεις, έτσι όταν είναι σε χαμηλά επίπεδα, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανοί να δρουν παρορμητικά και να κάνουν πράγματα που δεν θα έκαναν διαφορετικά.
Η αδρεναλίνη και η νορεπινεφρίνη επίσης κατακλύζουν το σώμα, ενισχύοντας τα συναισθήματα της ευφορίας και του ενθουσιασμού που προκαλεί η πιθανότητα σύνδεσης με ένα άλλο άτομο. Αυτές οι ενώσεις κρύβονται πίσω από τις εκφράσεις, "Έκανε την καρδιά μου να χτυπά δυνατά" ή " Μου έκοψε την ανάσα". Αυτές οι φράσεις είναι τόσο κλισέ για ένα λόγο. Κυριολεκτικά, λόγω των χημικών ενώσεων που κατακλύζουν το σώμα, και μας κάνουν να νιώθουμε ότι ερωτευόμαστε κάποιον.
Για ποιους λόγους οι άνθρωποι οδηγούνται στην απιστία;
Σχέση
Δεν είναι όλες οι απιστίες αντανάκλαση της απογοήτευσης στη σχέση, αλλά κάποιες είναι. Οι λόγοι που οδηγούν τους ανθρώπους στην απιστία είναι:
- η απογοήτευση και η δυσαρέσκεια σε μια μακροχρόνια σχέση
- οι ανικανοποίητες προσωπικές ανάγκες
- η έλλειψη συναισθημάτων αγάπης
- η ποιότητα και η συχνότητα του σεξ
- η έλλειψη συναισθηματικής υποστήριξης
- η έλλειψη εκτίμησης
- η έλλειψη σύνδεσης ανάμεσα στο ζευγάρι
- τα συσσωρευμένα αρνητικά συναισθήματα
- η απομάκρυνση των συντρόφων
- τα ελάχιστα κοινά ενδιαφέροντα
Προσωπικότητα
Οι άνθρωποι που απιστούν είναι γενικά πιο ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες και πιο εξωστρεφείς από τους συντρόφους τους και γενικά βαριούνται πιο εύκολα.
Βιολογικοί παράγοντες
Κατάθλιψη
Η κατάθλιψη είναι ένας παράγοντας κινδύνου σε μια σχέση. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι ένας άνθρωπος με κατάθλιψη είναι άπιστος.
Ωστόσο, τα μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης είναι το χαρακτηριστικό της φάσης της έλξης, και συνήθως συμβαίνει στη διάρκεια της κατάθλιψης. Η απιστία, μπορεί να είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπίσει κάποιος την κατάθλιψη. Όταν κάποιος αντιληφθεί ότι υπάρχει πιθανότητα για μια νέα σύνδεση, η αύξηση των χημικών ενώσεων αντιμετωπίζει την επίδραση των χαμηλών επιπέδων της σεροτονίνης και προκαλεί συναισθήματα ευφορίας, χαράς και ευχαρίστησης.
Μετά την απιστία: διαχείριση της απιστίας
Η απιστία σε ένα ζευγάρι μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά αυτό εξαρτάται από την αγάπη που νιώθουν οι δύο σύντροφοι, την ειλικρίνεια , την κατανόηση και την δέσμευση να ξεπεράσουν την προδοσία.
Είναι ουσιαστικό μια εξωσυζυγική σχέση να τελειώνει. Ωστόσο, για να καταφέρει να επουλωθεί μια σχέση δεν μπορεί ο απατημένος σύντροφος να κατηγορεί τον άλλο συνεχώς. Η απιστία είναι μια ευκαιρία οι δύο σύντροφοι να αναγνωρίσουν ποια είναι τα βαθιά προβλήματα στη σχέση τους που οδήγησαν σε αυτή. Η επικοινωνία, η ειλικρίνεια, η έκφραση των αναγκών είναι ουσιαστικά στοιχεία για να χτίσουν την σχέση τους από τη αρχή.
Οι δύο σύντροφοι πρέπει να κατανοήσουν ο ένας τα συναισθήματα του άλλου
Είναι σημαντικό και οι δύο σύντροφοι να κατανοούν και να αποδέχονται ο ένας τα συναισθήματα του άλλου για την απιστία:
- Είναι απολύτως φυσιολογικό ο απατημένος σύντροφος να νιώθει προδομένος, ανασφαλής, θυμωμένος, θλιμμένος, να αισθάνεται ζήλια, να μην μπορεί να δείξει εμπιστοσύνη και να είναι συνεχώς ανήσυχος. Μπορεί να θέλει να μάθει κάθε λεπτομέρεια σχετικά με την απιστία και να αντιδρά υπερβολικά σε κάθε σημάδι που δείχνει ότι η απιστία δεν έχει τελειώσει.
- Ο σύντροφος που έχει απατήσει μπορεί να αισθάνεται ντροπή, φόβο, ενοχές, τύψεις, να φοβάται ότι η σύντροφός του θα τον τιμωρεί για την απιστία, να νιώθει θυμό, πένθος , δυσαρέσκεια και κενό.
Είναι πολύ σημαντικό ο σύντροφος που είχε εξωσυζυγική σχέση να δείξει υπευθυνότητα, μέχρι να μπορέσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της συντρόφου του. Αυτό μπορεί να χρειαστεί χρόνο και προσπάθεια.
Κάποια στιγμή ίσως να έρθει η συγχώρεση
Αν είστε το άτομο που έχει πληγωθεί, θα υπάρχουν σίγουρα κακές μέρες και πολύ κακές μέρες. Έχετε πληγωθεί, έχετε πονέσει, έχετε θυμώσει και νιώθετε ότι δεν μπορείτε να αναπνεύσετε. Χωρίς καμία αμφιβολία ο σύντροφός σας θα το ανεχτεί αυτό για λίγο. Όμως, αν αποφασίσετε να μείνετε στη σχέση πρέπει να σταματήσετε να τιμωρείτε το σύντροφό σας. Νιώθει ήδη τεράστια ντροπή και ενοχές. Μπορείτε να είστε σκληροί στην αρχή, αλλά μετά σταματήστε. Η σχέση σας εξαρτάται από αυτό. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να είστε πρόθυμοι να εξερευνήσετε ειλικρινά όλα τα θέματα που σας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.
Κάνατε ένα λάθος και πρέπει να το αποδεχτείτε
Αν εσείς είχατε εξωσυζυγική σχέση, κατανοήστε ότι ο σύντροφός σας είναι πληγωμένος, θυμωμένος, σας αγαπά και σας μισεί την ίδια στιγμή. Ίσως να μην θέλει να σας δει ποτέ ξανά, ίσως να μην μπορεί να ζήσει χωρίς εσάς, και κάποιες φορές όλα αυτά τα συναισθήματα θα εναλλάσσονται. Καλό είναι να έχετε υπομονή και να εκφράζετε τα συναισθήματά σας αλλιώς θα σας πνίξουν. Και φυσικά, κανείς δεν το θέλει αυτό.
Πώς θα επανέλθω ψυχικά μετά από μια απιστία;
Στο ιατρείο έρχονται πολλοί άνθρωποι που μου λένε "δεν μπορώ να συνέλθω μετά από απιστία". Μια απιστία οδηγεί σε μια συναισθηματικά εξουθενωτική κατάσταση, και ένα άτομο να νιώθει ότι δεν έχει τον έλεγχο της ζωής του και δεν μπορεί να βρει ξανά το δρόμο του. Αν αυτό σας ακούγεται οικείο, μην ανησυχείτε, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι η σχέση σας απαραιτήτως έχει τελειώσει.
Ακόμη και μετά από μια τόσο δύσκολη εμπειρία, είναι δυνατή η ψυχική επούλωση. Όσο άσχημα και αν νιώθετε αυτή τη στιγμή, να θυμάστε ότι δεν είστε οι μόνοι. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν παρόμοια πράγματα και βρίσκουν τρόπους να επουλωθούν. Με την σωστή καθοδήγηση και κατανόηση, είναι δυνατό να χτίσετε ξανά τη σχέση σας από τη αρχή, εφόσον το θέλετε συνειδητά και οι δύο.
1. Να είστε ειλικρινείς με το/τη σύντροφό σας
Η επούλωση μιας σχέσης μετά από μια απιστία είναι μια δύσκολη διαδικασία, αλλά είναι δυνατή αν και οι δύο σύντροφοι είναι πρόθυμοι να καταβάλλουν την ανάλογη προσπάθεια. Το πρώτο βήμα είναι να είναι ειλικρινείς για όσα συνέβησαν. Καλό είναι ο σύντροφος που είχε εξωσυζυγική σχέση να ομολογήσει την απιστία και μόνο τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την επούλωση της σχέσης.
Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ένα ζευγάρι θα ξεκινήσει ψυχοθεραπεία ζεύγους ή οικογενειακή ψυχοθεραπεία με έναν έμπειρο ψυχοθεραπευτή. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα κλίμα ειλικρίνειας ανάμεσα στους δύο συντρόφους και αυτό θα τους επιτρέψει να χτίσουν την εμπιστοσύνη στη σχέση τους.
Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης απαιτεί ειλικρίνεια ώστε να επιδιορθωθεί η βλάβη που προκάλεσε η εξωσυζυγική σχέση. Ακόμη και αν αυτό είναι δύσκολο, βοηθά στην οικειότητα και συμβάλλει στην κατανόηση και στη συγχώρεση.
2. Βεβαιωθείτε ότι είστε αφοσιωμένοι στη σχέση σας
Από τη στιγμή που θα μιλήσετε με ειλικρίνεια στο σύντροφό σας για την απιστία, είναι σημαντικό να είστε σίγουροι ότι θέλετε να επουλωθεί η σχέση σας. Η επούλωση απαιτεί σκληρή δουλειά και αν αυτό θέλετε, πρέπει να αφιερώσετε πολύ χρόνο και ενέργεια στην προσπάθειά σας.
Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία ζεύγους για να δουλέψετε τα θέματα της σχέσης σας. Επίσης, μπορεί να είναι ανάγκη να κάνετε ατομική ψυχοθεραπεία ώστε να καταλάβετε με ποιους τρόπους μπορεί η σχέση σας θα είναι πιο υγιής.
3. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να πενθήσει
Καθώς επουλώνεστε από την απιστία, είναι σημαντικό να επιτρέψετε στον εαυτό σας να πάρει το χρόνο και το χώρο που έχει ανάγκη για να πενθήσει. Είναι δύσκολο να αποδεχτείτε ότι η σχέση σας έχει αλλάξει, αλλά είναι ουσιαστικό να πάρετε χρόνο για να επεξεργαστείτε όλα τα έντονα συναισθήματα που νιώθετε. Η κατανόηση του συναισθηματικού πόνου είναι πολύ σημαντική διαδικασία. Είτε η απιστία ήταν σωματική (σεξουαλική) είτε συναισθηματική (πλατωνική), θα νιώθετε συναισθήματα θλίψης, θυμού, σύγχυσης, και απελπισίας, και η συμπεριφορά μετά την απιστία θα έχει αντίστοιχες διακυμάνσεις.
Επιτρέψτε στον εαυτό σας να βιώσει όλα τα αρνητικά συναισθήματα χωρίς κριτική και κυνισμό, είναι απολύτως φυσιολογικά. Είναι βοηθητικό να μιλήσετε σε έναν ψυχοθεραπευτή ή σε ένα έμπιστο φίλο που μπορεί να σας ακούσει χωρίς να σας κρίνει. Αυτή είναι μια πολύτιμη βοήθεια για να καταφέρετε να επεξεργαστείτε τον πόνο και τις ενοχές σχετικά με τα όσα συνέβησαν στη διάρκεια της απιστίας.
Είναι σημαντικό να μην συσσωρεύετε μέσα σας συναισθήματα, αντιθέτως επιτρέψτε στον εαυτό σας να τα εκφράζει καθημερινά αναγνωρίζοντας πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για εσάς. Όταν δίνετε χώρο σε αυτά τα συναισθήματα τότε υποχωρούν και έτσι θα μπορέσετε να βρείτε την ηρεμία.
4. Αναγνωρίστε τη διαφορά ανάμεσα στο πάθος και στην αγάπη
Μετά από μια απιστία, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη φύση της σχέσης και να κατανοήσετε τη διαφορά ανάμεσα στο πάθος και στην αγάπη. Το πάθος μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στις εξωσυζυγικές σχέσεις, καθώς η έντονη έλξη και ο ενθουσιασμός μπορεί να εκληφθούν λανθασμένα ως αγάπη. Ωστόσο, αυτή η έντονη έλξη είναι συνήθως προσωρινή και οδηγεί σε παρορμητικές και καταστροφικές συμπεριφορές.
Η αγάπη από την άλλη πλευρά, χτίζεται με τον καιρό, με τις κοινές εμπειρίες , τον αμοιβαίο σεβασμό και τη δέσμευση. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε ότι η αγάπη δεν είναι μόνο ένα συναίσθημα αλλά και μια πράξη. Χρειάζεται προσπάθεια για να διατηρηθεί μια σχέση και να ξεπεραστούν όλες οι προκλήσεις που προκύπτουν.
Κατανοώντας τη διαφορά ανάμεσα στο πάθος και στην αγάπη, τα ζευγάρια μπορούν να χτίσουν μια πιο δυνατή και πιο αυθεντική σχέση. Μπορούν να αναθεωρήσουν τις προτεραιότητές τους και να επικεντρωθούν στην δημιουργία μιας πιο βαθιάς συναισθηματικής σύνδεσης. Η δέσμευση στη δημιουργία μιας σχέσης αγάπης και εμπιστοσύνης, μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια να ξεπεράσουν τον πόνο της απιστίας και να δημιουργήσουν μια πιο ικανοποιητική σχέση.
5. Κατανοήστε τους λόγους που οδήγησαν στην απιστία
Ένα βήμα κλειδί στην επούλωση της απιστίας είναι οι δύο σύντροφοι να κατανοήσουν ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή. Είναι σημαντικό να μην αγνοούν αυτό το κομμάτι της διαδικασίας, όσο και αν μπαίνουν στον πειρασμό, επειδή αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μη βοηθητικές στρατηγικές, όπως το να κατηγορούν τον εαυτό τους ή το σύντροφό τους. Από τη στιγμή που θα αναγνωρίσουν τους λόγους πίσω από την απιστία, μπορεί να ξεκινήσει η επούλωση.
Καλό είναι να σκεφτούν οι σύντροφοι τι πήγε λάθος στη σχέση τους. Ο ένας σύντροφος ένιωθε παραμελημένος; Απομακρύνθηκαν; Ένιωθαν ανασφάλεια; Όλες αυτές οι ερωτήσει βοηθούν να καταλάβουν γιατί έφτασαν σε αυτό το σημείο ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν.
Είναι εξίσου σημαντικό να σκεφτούν ο ένας τον άλλο. Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του οπτική για κάθε τι που συμβαίνει, γιατί συμβαίνει. Για αυτό πρέπει να γίνει ένας ανοιχτός διάλογος ανάμεσα στους συντρόφους ώστε να ακουστούν οι γνώμες τους με αμοιβαίο σεβασμό, κατανόηση και συμπόνια.
6. Θέστε νέα όρια
Όταν ένα ζευγάρι αποφασίζει να δουλέψει για τη σχέση του μετά από μια απιστία, τα νέα όρια είναι ουσιαστικό βήμα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Τα όριά σας πρέπει να είναι ξεκάθαρα , ρεαλιστικά και συγκεκριμένα, ώστε να γνωρίζουν και οι δύο σύντροφοι τι είναι αποδεκτό και τι όχι.
Τα νέα όρια βοηθούν τον απατημένο σύντροφο να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια στη σχέση. Επίσης, συμβάλλουν στην υγιή επικοινωνία και στις προσδοκίες που έχουν οι δύο σύντροφοι.
Οι ξεκάθαρες προσδοκίες και τα όρια βοηθούν τη σχέση να επουλωθεί, συμβάλλουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Με κατανόηση και από τις δύο πλευρές, ανοιχτό διάλογο και υπομονή, κάθε ζευγάρι μπορεί να επανέλθει συναισθηματικά από μια απιστία.
7. Πλήρη διαφάνεια στη σχέση
Όταν δύο σύντροφοι θέσουν νέα όρια, το επόμενο βήμα για να επουλωθούν από την απιστία είναι να υπάρχει διαφάνεια στη σχέση και να είναι ανοιχτοί μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο σύντροφοι χρειάζεται να είναι ειλικρινείς με τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους καθημερινά. Είναι ουσιαστικό για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στη σχέση και βοηθά τους συντρόφους να επουλωθούν συναισθηματικά.
Η δέσμευση στην διαφάνεια μετά από μια απιστία είναι μια τεράστια πρόκληση για τους συντρόφους αλλά απαραίτητο βήμα για την επούλωση. Απαιτεί προθυμία , και οι δύο σύντροφοι να είναι ευάλωτοι και ειλικρινείς με τα δύσκολα συναισθήματα και τις εμπειρίες. Αυτό περιλαμβάνει την ειλικρίνεια για οποιαδήποτε συνεχή επαφή με τον σύντροφο, την επικοινωνία για τις ανασφάλειες, την ενεργή ακρόαση και την υποστήριξη.
Η διαφάνεια στη σχέση βοηθά στη ανάκτηση της εμπιστοσύνης στη σχέση και δημιουργεί μια ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στους συντρόφους. Αυτό επιτρέπει στους δύο συντρόφους να κατανοούν καλύτερα τις ανάγκες και τα συναισθήματα ο ένας του άλλου, πράγμα που αποτρέπει τις μελλοντικές παρεξηγήσεις και τις διαφωνίες.
8. Ζητήστε συγχώρεση
Η συγχώρεση είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα μετά την απιστία, καθώς περιλαμβάνει την αναγνώριση της βλάβης που έχει προκαλέσει ο ένας σύντροφος, την έκφραση της ειλικρινούς μεταμέλειας και τη δέσμευση στην αλλαγή συμπεριφοράς.
Για το άτομο που έχει απατήσει, η συγχώρεση είναι μια πολύ ευαίσθητη διαδικασία. Απαιτεί να αναλάβει τις ευθύνες για τις πράξεις του και να αντιμετωπίσει τον πόνο που προκάλεσε στο σύντροφό του. Για τον προδομένο σύντροφο, η συγχώρεση είναι μια δύσκολη διαδικασία, καθώς σημαίνει ότι πρέπει να αφήσει πίσω το θυμό και τη δυσαρέσκεια του.
Η συγχώρεση φέρνει πιο κοντά τους δύο συντρόφους. Μπορεί να οδηγεί στην βαθύτερη κατανόηση των δύο συντρόφων και έχει την ικανότητα να επιδιορθώσει την καταστραμμένη σχέση.
9. Καλλιεργήστε την εμπιστοσύνη
Η καλλιέργεια της εμπιστοσύνης στη σχέση είναι πολύ σημαντικό βήμα. Μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία, για αυτό δεν χρειάζεται οι σύντροφοι να νιώθουν άσχημα. Απαιτούνται πολλά μικρά βήματα για την καλλιέργεια της εμπιστοσύνης.
Με υπομονή και προσπάθεια και οι δύο σύντροφοι μπορούν να σώσουν τη σχέση τους και να επουλωθούν.
Ψυχοθεραπεία για την αντιμετώπιση της απιστίας
Οι σχέσεις που έχουν τριγμούς από ένα τρίτο πρόσωπο μπορούν να επουλωθούν, αν και οι δύο σύντροφοι θέλουν να γίνει αυτό. Είναι ευθύνη και των δύο να πετύχει αυτή η προσπάθεια. Με υπομονή, ειλικρίνεια και επιμονή, η επούλωση είναι δυνατή.
Όλοι μας αξίζουμε να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που μας αγαπούν και τους αγαπάμε. Ο πόνος της απιστίας μπορεί να είναι εξουθενωτικός, ακόμα και να σπρώξει τους ανθρώπους στην κατάθλιψη. Κάποιες μέρες θα θέλετε λίγο χώρο για εσάς. Αλλά θα χρειαστείτε χρόνο, προσπάθεια και δύσκολες αποφάσεις για να τα καταφέρετε. Αν αποφασίσετε ότι αξίζει τον κόπο να παλέψετε για τη σχέση σας, προσπαθήστε για αυτή.
Η αντιμετώπιση της απιστίας είναι μια πολύπλοκη διαδικασία με πολλές προκλήσεις που απαιτεί προσπάθεια και δέσμευση και από τους δύο συντρόφους. Είναι ανάγκη να γίνουν πολλά βήματα για να σωθεί μια σχέση. Η ψυχοθεραπεία προσφέρει στους δύο συντρόφους τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να μπορέσουν να ανακτήσουν την χαμένη εμπιστοσύνη.