Κάνε το Τεστ
Μίλα μου, Μια πρόσκληση στον εαυτό μου, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής, Συζήτηση με τον εαυτό, Κατανόηση εαυτού, Συμπόνια προς τον εαυτό μας

Μίλα μου: μια πρόσκληση στον εαυτό μας

Μίλα μου: μια πρόσκληση στον εαυτό μας

Υπάρχει μονάχα ένα μικρό κομμάτι στο σύμπαν το οποίο μπορούμε να γνωρίσουμε πολύ καλά και που έχουμε τη δύναμη να το βελτιώσουμε. Αυτό το κομμάτι είναι ο εαυτός μας. Ωστόσο, για διάφορους λόγους δεν δίνουμε πάντα στον εαυτό μας την προσοχή που του αξίζει. Ενώ είναι ο μόνος ουσιαστικά που θα βαδίσει μαζί μας μέχρι το τέλος της ζωής μας, παραμελούμε τον εαυτό μας και δεν του δείχνουμε συμπόνια. Κανονικά θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας και να του μιλάμε σαν ένα καλό φίλο, και όχι σαν ένα αυστηρό, επικριτικό γονιό. Για παράδειγμα, πόσο συχνά προσκαλούμε τον εαυτό μας να μας μιλήσει;

Διάλογος με τον εαυτό μας

Στην πραγματικότητα, όλοι μας κάνουμε εσωτερικούς διαλόγους. Αλλά συνήθως αυτοί οι διάλογοι είναι πολύ επικριτικοί για τον εαυτό μας. Όλοι μας είμαστε ευάλωτοι στην αρνητική συζήτηση με τον εαυτό μας. Το να μιλάμε στον εαυτό μας, ιδίως δυνατά μπροστά σε ένα καθρέπτη, είναι μια ωφέλιμη, θεραπευτική διαδικασία. Η επικοινωνία με τον εαυτό μας είναι ζωτική, καθαρτική και συναισθηματικά απαραίτητη ώστε να φροντίζουμε τον εαυτό μας όπως του αξίζει.

Όταν κάτι δεν πηγαίνει όπως θα θέλαμε ή όταν κάνουμε κάποιο λάθος, αρχίζουμε να λέμε στον εαυτό μας, "Είσαι χαζός και άχρηστος", μιμούμενοι τους επικριτικούς γονείς μας. Αν αυτή η επίμονη εσωτερική αρνητική συζήτηση συνεχιστεί τότε νιώθουμε αβοήθητοι και κινούμαστε στα όρια της κατάθλιψης. Βέβαια, μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση.

Η συζήτηση με τον εαυτό μας, μας κάνει πιο ελεύθερους, πιο συνειδητοποιημένους

Αυτή η συζήτηση μπορεί να μοιάζει αρκετά απλή αρχικά. Ωστόσο, είναι μια πανίσχυρη διαδικασία. Όταν μιλάμε στον εαυτό μας ο εγκέφαλός μας λειτουργεί διαφορετικά, καλύτερα, έχουμε καλύτερη αντίληψη και διαχειριζόμαστε καλύτερα τα συναισθήματά μας. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που μιλάνε στον εαυτό τους (ιδίως όταν ξεκινούν το διάλογο με το όνομά τους) είναι πιο επιτυχημένοι στη ζωή τους, νιώθουν πιο ασφαλείς και πιο ευτυχισμένοι. Και είναι λογικό, γιατί έχουν χτίσει μια καλύτερη σχέση με τον εαυτό τους, πέρα από τις αρνητικές πεποιθήσεις που φορτώθηκαν ως παδιά.

Όταν αφιερώσει κανείς χρόνο να ακούσει τον εαυτό του, να τον αντιμετωπίσει με συμπόνια, να τον δει σαν ένα φίλο, αυτή η διαδικασία καταρχήν απελευθερώνει συναίσθημα, μπορείτε να δείτε τα πράγματα πιο καθαρά για το τι έχετε περάσει στο "χτες", για το που βρίσκεστε στο "σήμερα", και να πάρετε καλύτερες αποφάσεις για το "αύριο". Φυσικά, αυτό δεν θα συμβεί σε μια νύχτα.

Πάντα να θυμάστε ότι το μοναδικό άτομο με το οποίο θα περάσετε ολόκληρη τη ζωή σας, είστε εσείς. Γιατί αποκλείετε τον εαυτό σας από τη συζήτηση για το ποιοι είστε και τι αξίζετε; Γιατί δεν πίνετε έναν καφέ μόνοι με τον εαυτό σας και να συζητήσετε για όσα κάνετε; Δεν χρειάζεται πάντα ένας ψυχολόγος για να μας βοηθήσει στη διαδικασία αυτή.

Δεν είστε "τρελοί" αν το κάνετε αυτό. Στην πραγματικότητα, είναι μια από τις καλύτερες τεχνικές αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης. Ποια είναι τα οφέλη της;

  • Όταν μιλάμε στον εαυτό μας μένουμε συγκεντρωμένοι στο παρόν και σε όσα νιώθουμε αυτή τη στιγμή.
  • Ο εσωτερικός διάλογος είναι μια πανίσχυρη πηγή κινήτρου, το πιο αξιόπιστο και ειλικρινές κίνητρο που θα είχαμε ποτέ. Όταν λοιπόν δυσκολευόμαστε με κάτι μπορούμε να πούμε, " Έλα Αγγελική, δεν μπορείς να τα παρατήσεις τώρα, συνέχισε!"
  • Όταν μιλάμε δυνατά ενεργοποιούμε κάποιες περιοχές στο φλοιό του εγκεφάλου, όπου ζει η συνείδηση του εαυτού. Σκεφτόμαστε πιο καθαρά.
  • Όταν ακούμε τη φωνή που έχουμε μέσα μας, βλέπουμε αλλιώς τα πράγματα και οι αρνητικές σκέψεις είναι μειωμένες, σκεφτόμαστε πιο ρεαλιστικά.

Το να μιλάμε στον εαυτό μας είναι κάτι βοηθητικό και υγιές μόνο αν ελέγχουμε την αρνητική συζήτηση. Πρέπει να σταματήσουμε να λέμε στον εαυτό μας, "Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα σωστά, δεν είσαι ικανός, είσαι αποτυχημένος". Οι θετικές δηλώσεις είναι πολύ βοηθητικές. Η ίδια συζήτηση θα μπορούσε να γίνει μέσα από το γραπτό λόγο, ένα ημερολόγιο, αλλά και το να συζητάμε με τον εαυτό μας μπροστά στον καθρέπτη είναι πανίσχυρη τεχνική.

Ο εαυτός μας μπορεί να γίνει ο χειρότερος εχθρός μας και να μας κάνει αυτο-σαμποτάζ. Για αυτό μην μιλάτε άσχημα στον εαυτό σας. Φροντίστε τον σαν ένα πολύτιμο πλάσμα. Μιλήστε του ευγενικά, με αγάπη και συμπόνια.

Μίλα μου, Μια πρόσκληση στον εαυτό μου, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής

Συμπεριφερθείτε στον εαυτό σας όπως θα συμπεριφερόσασταν σε έναν φίλο σας

Για να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες που προκύπτουν στη ζωή είναι ανάγκη να είμαστε φίλοι με τον εαυτό μας, και να του συμπεριφερόμαστε όπως θα συμπεριφερόμασταν σε ένα φίλο μας. Η σχέση με τον εαυτό μας είναι μια σχέση που κρατά μια ζωή.

Αν θέλετε να ξεκινήσετε να μιλάτε στον εαυτό σας με μεγαλύτερη κατανόηση και συμπόνια, μπορείτε να κάνετε τις ίδιες ερωτήσεις στον εαυτό σας την ίδια ώρα κάθε μέρα:

  1. Πώς νιώθω;
  2. Έχω ενέργεια, νιώθω κόπωση;
  3. Είμαι ευχαριστημένη με τη ζωή μου σήμερα;
  4. Τι έχω κάνει καλά, τι όχι και τόσο;
  5. Τι θέλω να αλλάξω στη ζωή μου; Σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Αν και στην αρχή μπορεί να μοιάζει παράξενο, όσο περισσότερες ερωτήσεις κάνει κάποιος στον εαυτό του τόσο καλύτερα τον κατανοεί.

Αφού κάνετε τις ερωτήσεις επιτρέψτε στο σώμα σας να βιώσει τα όποια συναισθήματα και αναγνωρίστε τα. Προσπαθούν κάτι να σας πουν. Όταν δίνουμε χώρο στα συναισθήματα τότε δεν είναι τόσο έντονα, μπορούμε να τα αφήσουμε πίσω μας, και αυτό απελευθερώνει και τη σκέψη μας.

Μια καλή αρχή είναι να αρχίσετε να σκέφτεστε πως θα συμπεριφερόσασταν σε ένα φίλο σας ή σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο.

Με αυτή τη λογική:

  1. Αφήστε τον εαυτό σας να κάνει λάθη. Τα λάθη είναι ανθρώπινα. Είναι ανάγκη να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας. Είμαστε απλά άνθρωποι και θα κάνουμε λάθη, δεν υπάρχει τίποτε κακό σε αυτό. Αντί να ερμηνεύουμε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας, μπορούμε να αφήσουμε τον εαυτό μας ελεύθερο όπως θα κάναμε και με τους άλλους. Αν ένας φίλος μας δεν απαντήσει στο τηλέφωνο, δεν θα υποθέσουμε ότι είναι κακό άτομο. Τότε γιατί να το κάνουμε αυτό στον εαυτό μας; Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να είναι άνθρωπος και αποδεχτείτε τα ελαττώματα σας. Κανείς δεν είναι τέλειος.
  2. Φροντίστε τον εαυτό σας όπως θα φροντίζατε τους άλλους. Η συμπόνια και η κατανόηση είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για τη σχέση με τον εαυτό μας. Αν ένας φίλος μας δεν νιώθει καλά, είναι πληγωμένος, αναστατωμένος, φυσικά και θα τον πάρουμε μια αγκαλιά και θα του κρατήσουμε το χέρι. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να συμπεριφερόμαστε και στον εαυτό μας. Η συγχώρεση, η ευγένεια , η αγκαλιά στον εαυτό μας είναι όλα στοιχεία που βελτιώνουν την ψυχολογία μας.

Μπορείτε να πείτε κάτι απλό στον εαυτό σας, "Μαρία, έχεις περάσει πολλά, έχεις δείξει μεγάλη υπομονή. Θα τα καταφέρεις, απλά συγκεντρώσου και σκέψου τι θα κάνεις με αυτό το πρόβλημα…." ή "Γιώργο σπαταλάς το χρόνο σου, ηρέμησε και σκέψου τι συμβαίνει. Μη φοβάσαι, θα τα καταφέρεις". Πείτε μερικά "μπράβο" στον εαυτό σας για όσα έχει κάνει καλά.

Αυτές τις τεχνικές αυτογνωσίας μπορεί να την εφαρμόσει ο καθένας. Ωστόσο μπορείτε να πάρετε περισσότερες συμβουλές για το θέμα και βοήθεια από έναν ψυχοθεραπευτή.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για βρείτε τον εαυτό σας

Η ενσυνειδητότητα και ο διαλογισμός είναι δύο τεχνικές που βοηθούν στην ηρεμία, στην χαλάρωση. Μας δίνουν την δυνατότητα να συγκεντρωθούμε περισσότερο στον εαυτό μας, να απομονώσουμε τους εξωτερικούς παράγοντες και ερεθίσματα, ώστε να αντιληφθούμε τι έχουμε πραγματικά ανάγκη στη καθημερινότητα και στη ζωή μας.

Αγαπήστε και φροντίστε τον εαυτό σας!

Αυτό που έχει σημασία είναι να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας. Είναι ανάγκη να προσπαθούμε να είμαστε συνδεδεμένοι με τον εαυτό μας, αν και αυτό κάποιες φορές είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Μπορούμε να παραμείνουμε σε επαφή με τον εαυτό μας με τη βοήθεια της ενσυνειδητότητας, του διαλογισμού και της ψυχοθεραπείας. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ είναι μια εξαιρετική αρχή καθώς μας βοηθά να κατανοήσουμε πόσο μεγάλη αξία έχουν όλα όσα λέμε στον εαυτό μας.

Κατηγορία: