Μυοχαλαρωτικά χάπια
Συχνά οι ασθενείς ρωτάνε πιο είναι τα καλύτερα μυοχαλαρωτικά χάπια. Η επιλογή του καλύτερου μυοχαλαρωτικού εξαρτάται από την θέση και τη χρονιότητα του πόνου, το ατομικό ιστορικό, την ηλικία του ασθενούς και τις πιθανές παρενέργειες.
Musco-ril
Το Musco-ril περιέχει θειοκολχικοσίδη, που είναι γνωστή για τις μυοχαλαρωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές της ιδιότητες. Λειτουργεί μέσω ενός διαφορετικού μηχανισμού δρώντας ως ανταγωνιστικός ανταγωνιστής στους υποδοχείς GABA-A και γλυκίνης. Αυτή η δράση βοηθά στην ανακούφιση του πόνου και των μυϊκών σπασμών. Η θειοκολχικοσίδη έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη θεραπεία του οξέος μυοσκελετικού πόνου, ιδιαίτερα σε καταστάσεις όπως ο πόνος στη μέση και το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου, και συχνά τα αποτελέσματα είναι ευνοϊκά συγκριτικά με άλλα μυοχαλαρωτικά σε κλινικές δοκιμές. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε άτομα με επιληπτικές διαταραχές. Υπάρχει διαθέσιμη και σε ενέσιμη μορφή, καθιστώντας την ιδιαίτερα χρήσιμη σε καταστάσεις όπως το λουμπάγκο, σε συνδυασμό και με αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Relief: πλεόν κυκλοφορούν και γενόσημα του Musco-ril, όπως το Relief.
Norgesic
Το Norgesic είναι ένας συνδυασμός δύο ουσιών, ορφεναδρίνης και παρακεταμόλης. Η ορφαναδρίνη είναι ένα μυοχαλαρωτικό κεντρικής δράσης που χρησιμοποιείται κυρίως για την ανακούφιση του πόνου από μυϊκούς τραυματισμούς, όπως σε διαστρέμματα και μυϊκή καταπόνηση. Λειτουργεί ως αντιχολινεργικός παράγοντας, αναστέλλοντας τους μουσκαρινικούς υποδοχείς ακετυλοχολίνης, που βοηθά στη μείωση των μυϊκών σπασμών και δυσφορίας. Επίσης, η ορφεναδίνη λειτουργεί ως ανταγωνιστής των NMDA υποδοχέων, συμβάλλοντας στα αναλγητικά της αποτελέσματα. Είναι αποτελεσματικό για οξύ πόνο στην πλάτη ή πόνο στον αυχένα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με άλλες στρατηγικές διαχείρισης του πόνου.
Η ορφεναδίνη είναι αποτελεσματική για οξείς μυϊκούς σπασμούς και έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την ανακούφιση από τον πόνο σε διάφορες μυοσκελετικές παθήσεις. Οι κλινικές αξιολογήσεις υποδηλώνουν ότι παρέχει μέτρια ανακούφιση, και μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό για χρόνιες παθήσεις σε σύγκριση με τη βακλοφαίνη.
Vioridon
Το Vioridon (βακλοφένη) είναι ένας αγωνιστής γάμμα-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA) που χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία της μυϊκής σπαστικότητας λόγω καταστάσεων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού. Δρα στο νωτιαίο μυελό για να μειώσει τους μυϊκούς σπασμούς και να ανακουφίσει τον σχετικό πόνο. Η βακλοφένη είναι αποτελεσματική στη διαχείριση διαφόρων τύπων νευροπαθητικού πόνου, συμπεριλαμβανομένης της νευραλγίας του τριδύμου. Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν υπνηλία, ζάλη και σύγχυση. Η βακλοφένη συχνά ευνοείται για την ευελιξία και την αποτελεσματικότητά της σε διαφορετικές συνθήκες. Αυτό το φάρμακο είναι ένας αγωνιστής του υποδοχέα GABA-B που δρα κυρίως στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Μειώνει τη μυϊκή σπαστικότητα αναστέλλοντας την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών.
Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο για τον ρόλο του ως μυοχαλαρωτικό, με διάφορες μελέτες να τονίζουν την αποτελεσματικότητά του στη μείωση της μυϊκής σπαστικότητας, των κράμπων και του πόνου. Το μαγνήσιο παίζει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία των μυών ενεργώντας ως φυσικός αναστολέας ασβεστίου. Βοηθά στη χαλάρωση των μυών κατά τη διάρκεια της άσκησης και μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος, το οποίο συμβάλλει στην σπαστικότητα, τις κράμπες και τον πόνο. Επιταχύνει την ανάρρωση από την άσκηση, μειώνει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα στις κράμπες. Το μαγνήσιο επίσης συμμετέχει στην αντίδραση του σώματος στο στρες, η οποία μπορεί έμμεσα να συμβάλει στη χαλάρωση των μυών. Ρυθμίζοντας τις ορμόνες του στρες, το μαγνήσιο βοηθά στην άμβλυνση της έντασης που μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκό σπασμό.
Άλλες φυσικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση του πόνου
Αναλόγως της εντόπισης και της αιτίας του πόνου και του μυϊκού σπασμού, υπάρχουν άλλα φάρμακα καθώς και φυσικές, αποτελεσματικές εναλλακτικές επιλογές. Θυμίζουμε πως ο χρόνιος πόνος σε πολλές περιπτώσεις οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια.
Αιτία πόνου | Εναλλακτικές μέθοδοι | Άλλα φάρμακα |
---|---|---|
Μυοσκελετικοί πόνοι | ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ (πχ Arnica), ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ και το TRIGGER POINTS THERAPY (μορφές φυσικοθεραπείας) | ΜΣΑΦ |
Οσφυαλγία, Λουμπάγκο | ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ , ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ | ΜΣΑΦ |
Χρόνιος πόνος (πχ ινομυαλγία) | ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ, PAIN REPROCESSING THERAPY, SOMATIC TRACKING, EMDR (για τα ψυχικά τραύματα) | Αντικαταθλιπτικά |
Ψυχοσωματικά συμπτώματα | ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, EMDR (για τα ψυχικά τραύματα) | Αγχολυτικά, Αντικαταθλιπτικά |