Ναρκισσιστής σύντροφος
Η σχέση με έναν ναρκισσιστή σύντροφο μπορεί να είναι ψυχικά εξαντλητική. Ιδίως αν ένα άτομο έχει ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας τότε έχει την βαθιά και ακόρεστη ανάγκη για θαυμασμό και επιβεβαίωση. Οι άνθρωποι με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους και δεν έχουν κανένα σεβασμό για τα συναισθήματα των άλλων. Αλλά πίσω από αυτή τη μάσκα κρύβουν έναν άνθρωπο εύθραυστο, με χαμηλή αυτοεκτίμηση και ευάλωτο.
Πώς θα καταλάβω ότι είμαι σε μια ναρκισσιστική σχέση;
Αν ο σύντροφος σας μιλά συνεχώς για τον εαυτό του, και έχει ανάγκη το θαυμασμό και την επιβεβαίωση, μπορεί να είναι νάρκισσος. Αν κάποιος αντιδρά υπερβολικά στην κριτική, μπορεί επίσης να είναι νάρκισσος. Επίσης, αν κάποιος λέει συνεχώς ότι έχει δίκιο, ότι ξέρει περισσότερα ή ότι είναι ο καλύτερος, όλα αυτά είναι σημάδια του ναρκισσισμού. Οι νάρκισσοι θέλουν μόνο να φροντίζουν τον εαυτό τους και να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Μια ναρκισσιστική σχέση μπορεί να προκαλεί έντονο συναισθηματικό στρες.
Ζούμε σε ένα ναρκισσιστικό κόσμο, τα social media ενισχύουν τις ναρκισσιστικές συμπεριφορές. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι περίπου τον 75% των νάρκισσων είναι άνδρες. Σε μια σχέση ένας ναρκισσιστής σύντροφος μπορεί να χρησιμοποιεί χειριστικές συμπεριφορές ή να παίζει παιχνίδια με το μυαλό σας. Κάποια από τα χαρακτηριστικά των νάρκισσων περιλαμβάνουν:
- Αίσθηση μεγαλείου ή ανωτερότητας
- Έλλειψη ενσυναίσθησης
- Χειριστικές ή ελεγκτικές συμπεριφορές
- Μεγάλη ανάγκη για θαυμασμό
- Εστίαση στις ανάγκες τους
- Επιθετικές συμπεριφορές
- Αντίδραση στην κριτική
Γιατί ένας άνθρωπος γίνεται νάρκισσος; Είναι ένα σύμπτωμα μιας άλλης κατάστασης;
Οι νάρκισσοι συνήθως έχουν γονείς ναρκισσιστές, οι οποίοι ήθελαν τα παιδιά τους να είναι σπουδαία, οι καλύτεροι μαθητές, οι καλύτεροι στα καλλιτεχνικά. Συνήθως οι νάρκισσοι έχουν βιώσει την παραμέληση ως παιδιά, καθώς οι γονείς τους έδιναν σημασία στον εαυτό τους και δεν μπορούσαν να συντονιστούν με το παιδί τους ή να ικανοποιήσουν τις συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού τους. Το παιδί ήταν χρήσιμο σε αυτούς τους γονείς μόνο όταν εξυπηρετούσε έναν σκοπό για αυτούς.
Οι νάρκισσοι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και είναι πολύ εύθραυστοι. Για αυτό, η κριτική για αυτούς μπορεί να τους πληγώσει και να προκαλεί ξεσπάσματα θυμού. Η αλαζονική συμπεριφορά τους συμβάλλει στην διατήρηση της ανώτερης εικόνας τους.
Πώς ένας νάρκισσος επηρεάζει αρνητικά μια σχέση;
Οι ναρκισσιστικές σχέσεις είναι συχνά μια πρόκληση. Οι νάρκισσοι συνήθως δεν μπορούν να αγαπήσουν κανέναν άλλο, επειδή δεν αγαπούν ούτε τον εαυτό τους. Είναι τόσο απορροφημένοι με τον εαυτό τους που δεν μπορούν πραγματικά να δουν το σύντροφό τους ως ξεχωριστό άτομο. Τείνουν να βλέπουν τον σύντροφο μόνο από την άποψη ότι καλύπτουν τις ανάγκες τους. Οι νάρκισσοι συνήθως δεν έχουν την ενσυναίσθηση ώστε να κατανοούν τα συναισθήματα των συντρόφων τους. Φυσικά, η έλλειψη ενσυναίσθησης οδηγεί σε πολλά δύσκολα συναισθήματα.
Οι ναρκισσιστές σύντροφοι μπορεί να είναι πολύ σαγηνευτικοί, ειδικά στην αρχή. Είναι η ψυχή του πάρτι. Μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε ότι είστε σπουδαίοι που σας επέλεξαν. Ωστόσο, μπορεί να είναι πολύ ελεγκτικοί στις σχέσεις τους. Μπορεί να νιώθουν ζήλια ή να είναι ευαίσθητοι στην κριτική. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι νάρκισσοι μπορεί να γίνουν επιθετικοί. Οι αντιδράσεις τους είναι δραματικές και θέλουν την προσοχή. Οι επιδράσεις του ναρκισσισμού είναι σημαντικές σε μια σχέση. Πολλοί άνθρωποι που έχουν μακροχρόνιες ναρκισσιστικές σχέσεις, περιγράφουν την αρχική περίοδο της σχέσης σαν μήνα του μέλιτος και στη συνέχεια σταδιακά υπάρχει μια αύξηση στις εγωκεντρικές συμπεριφορές. Οι νάρκισσοι συνήθως ερωτεύονται γρήγορα και θέλουν τη δέσμευση. Ωστόσο, η αρχική αγάπη και η δέσμευση δεν διατηρούνται εύκολα.
Όταν κάποιος είναι σε μια ναρκισσιστική σχέση, μπορεί να νιώθει μόνος. Μπορεί να νιώθει αξεσουάρ και ότι οι επιθυμίες και οι ανάγκες του δεν έχουν αξία. Οι νάρκισσοι πιστεύουν ότι έχουν πάντα δίκιο, ότι ξέρουν τα πάντα και οι σύντροφοί τους είναι πάντα λάθος και ανίκανοι. Αυτό αφήνει το άλλο άτομο να νιώθει θυμό και να κάνει προσπάθεια να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να αντιμετωπίσει ένα σύντροφο νάρκισσο;
Αν έχετε μια ναρκισσιστική σχέση, μπορεί να αναγνωρίσετε γιατί έχετε επιλέξει έναν τέτοιο σύντροφο. Μήπως είχατε έναν εγωκεντρικό γονέα; Νιώθετε άνετα όταν ο σύντροφός σας έχει τον έλεγχο; Πολλοί άνθρωποι που ερωτεύονται με νάρκισσους έχουν θέματα συνεξάρτησης. Συνήθως ανέχονται κακοποιητικές συμπεριφορές και δεν έχουν πίστη στον εαυτό τους και δεν θέτουν όρια.
Η κατανόηση μιας ναρκισσιστικής σχέσης είναι πολύ σημαντική. Μπορείτε να αναγνωρίσετε την εύθραυστη αυτοεκτίμηση του συντρόφου σας και η μεγαλομανία είναι ένα προσωπείο για τα συναισθήματα ανεπάρκειας. Δεν είναι ανάγκη να είστε θύμα.
Πώς να αντιμετωπίσετε ένα νάρκισσο;
Η αντιμετώπιση ενός νάρκισσου μπορεί να είναι δύσκολη. Η υπερευαισθησία του, μαζί με την έλλειψη ενσυναίσθησης μπορεί να τον κάνει να προσβάλλεται εύκολα. Οι νάρκισσοι συχνά παρεξηγούν τις απόψεις που διαφέρουν από τις δικές τους, και δεν μπορούν να δουν τις ανάγκες των άλλων.
Για να αντιμετωπίσετε ένα νάρκισσο μπορείτε να κάνετε τα εξής:
- Να αναγνωρίσετε την αλήθεια για την προσωπικότητά τους
- Να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας
- Να αποφεύγετε να του κάνετε υποδείξεις
- Να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας
- Να θέτετε ξεκάθαρα όρια
- Να μιλάτε σε έναν έμπιστο φίλο σας
- Να φύγετε από τη σχέση
1. Αρχικά, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε την αλήθεια για την προσωπικότητά τους
Στην αρχή μιας σχέσης, είναι εύκολο ένας νάρκισσος να είναι γλυκός, γοητευτικός, περιποιητικός. Είναι πειστικοί, πριν αρχίζουν να ζορίζουν τα πράγματα.
Όταν σας δείξουν ποιοι είναι πραγματικά, πρέπει να δείτε την αλήθεια για την προσωπικότητά τους. Αν δεν έχουν ενσυναίσθηση για τους άλλους, αν λένε ψέματα και χειραγωγούν τους άλλους, θα κάνουν αργά ή γρήγορα το ίδιο και με εσάς.
Παρά τα όσα λένε σε εσάς, η συμπεριφορά προς τους άλλους είναι ένα red flag, δηλαδή σημάδι για τις συμπεριφορά τους προς εσάς.
2. Επικεντρωθείτε στον εαυτό σας
Οι νάρκισσοι λαχταρούν για προσοχή, και όταν δεν την έχουν, εμφανίζουν αντίσταση και δυσαρέσκεια. Καλό είναι να μην είναι ο νάρκισσος στο επίκεντρο των σκέψεων σας ή των συμπεριφορών σας διότι έτσι έχει δύναμη στην ευεξία σας.
Πάντα να έχετε στο μυαλό σας την αξία σας. Δεν είναι δική σας δουλειά να τους αλλάξετε, είναι ανάγκη να φροντίσετε πρώτα τον εαυτό σας. Καλό είναι να αφιερώνετε χρόνο και ενέργεια για τα ενδιαφέροντα, τους στόχους και τα χόμπι σας εκτός σχέσης.
3. Αποφύγετε να κάνετε υποδείξεις
Οι νάρκισσοι δεν θα αλλάξουν οπτική, επειδή πιστεύουν ότι είναι τέλειοι και άψογοι. Τα συναισθήματα των άλλων, όπως των φίλων τους, δεν έχουν καμία σημασία.
Αν κάνετε μια συζήτηση με ένα νάρκισσο, αποφύγετε να κάνετε υποδείξεις για σωστά και λάθη, επειδή δεν θα είναι δεκτικοί σε αυτό το διάλογο.
Αν κάνετε προσπάθεια να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αυτό είναι χάσιμο χρόνου και ενέργειας.
4. Διαχειριστείτε τις προσδοκίες σας
Ένας νάρκισσος δεν θα ζητήσει ποτέ συγνώμη για τα λάθη του. Αν περιμένετε να ζητήσει συγνώμη στο τέλος θα απογοητευτείτε, επειδή αυτό είναι πιθανό να μην συμβεί.
Οι νάρκισσοι δεν έχουν κανένα θέμα με τη συμπεριφορά τους και οι σύντροφοι τους πρέπει να κουβαλούν το συναισθηματικό φορτίο για δύο ανθρώπους.
Αν ένας νάρκισσος σας δώσει μια υπόσχεση, μπορεί να την εννοεί. Ωστόσο, όταν ένας νάρκισσος πάρει αυτό που θέλει, χάνει το κίνητρό του και οι πράξεις του πλέον δεν συμβαδίζουν με τις λέξεις του.
Επιμείνετε στην ικανοποίηση των δικών σας αναγκών, πριν καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, και μείνετε δεσμευμένοι σε αυτό. Αν δεν μπορούν να κρατήσουν το λόγο τους, δεν πρέπει να μείνετε κοντά τους.
5. Στηρίξτε τον εαυτό σας
Μπορεί να είναι δύσκολο να στηρίξετε τον εαυτό σας, αλλά είναι απαραίτητο. Είναι ανάγκη ο νάρκισσος σύντροφος σας να γνωρίζει ποιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές.
Αν θέλει να μείνει μαζί σας, πρέπει να δουλέψει για τη σχέση. Για να έχει κάποιος υγιείς σχέσεις με τους άλλους είναι ανάγκη να έχει υγιή σχέση με τον εαυτό του, και οι νάρκισσοι δεν το έχουν αυτό.
Όταν υπερασπίζεστε τον εαυτό σας και εκφράζετε τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τις προσδοκίες και τους στόχους σας, ο σύντροφος σας πρέπει να σας ενθαρρύνει να τα επιτύχετε.
Αν ο σύντροφος σας δεν σέβεται τίποτε από τα παραπάνω, δεν νοιάζεται για εσάς ή δεν σας αγαπά με τον τρόπο που σας αξίζει, είναι η στιγμή να τον αφήσετε.
6. Θέστε ξεκάθαρα όρια
Τα υγιή όρια είναι πολύ σημαντικά για κάθε θετική σχέση. Και φυσικά ισχύουν και από τις δύο πλευρές:
- Μπορείτε να κάνετε προσπάθεια να καταλάβετε ο ένας τον άλλο
- Να αναγνωρίσετε τα λάθη σας και να αναλάβετε την ευθύνη για τις πράξεις σας
- Να δείξετε τον πραγματικό σας εαυτό χωρίς να ανησυχείτε για το πως θα αντιδράσει ο άλλος
Τα όρια μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Να λέτε "όχι"
- Μην εξηγείτε, δικαιολογείτε τον εαυτό σας επειδή ένας νάρκισσος δεν θέλει να ακούσει
- Να επικοινωνείτε για το τι είναι ανεκτό και τι όχι
- Να ξεμπροστιάζεστε τον νάρκισσο
- Να βάζετε τον εαυτό σας πρώτο, να σέβεστε το χρόνο σας και να καλύπτετε τις ανάγκες σας
- Να τον αντιμετωπίζετε άμεσα στη διάρκεια μιας συζήτησης
- Να μην δέχεστε την κριτική του
7. Να μιλάτε σε ένα άτομο εμπιστοσύνης
Είναι πολύ σημαντικό να έχετε ένα υποστηρικτικό σύστημα, να μιλάτε σε έναν έμπιστο φίλο σας ή στον ψυχοθεραπευτή σας.
8. Φύγετε από αυτή τη σχέση
Αν η σχέση είναι συναισθηματικά ή σωματικά κακοποιητική, καλό είναι να φύγετε από το σύντροφό σας. Ένας νάρκισσος περιμένει από εσάς να βάζετε τις δικές του ανάγκες πάνω από όλα, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι πρέπει οι δικές σας ανάγκες να έχουν προτεραιότητα όχι οι δικές τους.
Αν η συμπεριφορά τους επηρεάζει την ευεξία σας, είναι η στιγμή να φύγετε.
Πώς μπορούν οι άνθρωποι να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν τον δικό τους ναρκισσισμό;
Ένας νάρκισσος μπορεί να ξεπεράσει τα θέματά του μόνο αν τα αναγνωρίσει. Οι νάρκισσοι πρέπει να σπάσουν τα μοτίβα του εγωκεντρισμού. Πρέπει να καταπολεμούν την τάση τους να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους και την ανάγκη να είναι οι "καλύτεροι" ή "τέλειοι" όλη την ώρα.
Ένας άλλος τρόπος για την αντιμετώπιση του ναρκισσισμού είναι να αναπτύξουν την συμπόνια προς τον εαυτό παρά την αυτοεκτίμηση. Η διαφορά ανάμεσα στην αυτοεκτίμηση και στη συμπόνια προς τον εαυτό είναι ότι η αυτοεκτίμηση επικεντρώνεται στην αξιολόγηση του εαυτού σε σχέση με τους άλλους και τονίζει την ανάγκη να νιώθει κάποιος ξεχωριστός. Αντίθετα η συμπόνια προς τον εαυτό σημαίνει ότι κάποιος συμπεριφέρεται στον εαυτό του με ευγένεια, αναγνωρίζει ότι είναι άνθρωπος και αποδέχεται τις αρνητικές πτυχές του εαυτού του. Η αυτοεκτίμηση μπορεί να οδηγεί σε υψηλά επίπεδα ναρκισσισμού, αλλά η συμπόνια προς τον εαυτό δεν το κάνει αυτό. Η συμπόνια προς τον εαυτό καταπολεμά το ναρκισσισμό επειδή περιλαμβάνει την ιδέα ότι όλοι αποτελούμε ανθρώπινα όντα, ενισχύει την αυτεπίγνωση, ένα χαρακτηριστικό που λείπει από τους νάρκισσους.
Οι νάρκισσοι επίσης πρέπει ανάγκη να διαφοροποιηθούν από τα αρνητικά χαρακτηριστικά των γονιών τους. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να περιλαμβάνουν κόμπλεξ ανωτερότητας ή συγκαταβατικές συμπεριφορές που μπορεί να είχαν οι γονείς τους και τις οποίες εσωτερίκευσαν. Πρέπει επίσης να εγκαταλείψουν τις συμπεριφορές των δικών τους γονιών, όπως η παραμέληση.
Αντιμετώπιση νάρκισσων
Οι νάρκισσοι είναι ειδικοί στη χειραγώγηση, για αυτό και πολλές φορές η σχέση μαζί τους είναι μια πρόκληση. Για αυτό και μπορούν να προκαλέσουν βαθιά τραύματα στην ψυχή σας. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ σας παρέχει την υποστήριξη και την καθοδήγηση που χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε ένα νάρκισσο.